فکر کنید به یک جلسه مصاحبه رفته اید و مدیرمنابع انسانی و یا کارفرما از شما تست شخصیت شناسی می گیرد، نظر شما چیست؟ امروزه در راستای کشف استعداد افراد، از متقاضیان شغل و کارمندان خواسته می شود تا تست های شخصیت شناسی انجام دهند. آمارها نشان می دهند که استفاده از تست های شخصیت شناسی پیش از استخدام، هر سال ۱۵% افزایش یافته است.
افراد ناآشنا با نحوه عملکرد این تست ها غالبا نسبت به مجموعه جدیدی از معیارهای مبهم احساس نگرانی می کنند. اما باید بگوییم اصلا جای ترس و نگرانی نیست. چرا که این تست ها میتواند مزایایی برای شما که متقاضی کار نیز هستید، داشته باشد.
حتی شما میتوانید قبل از استخدام، خودتان این تست های شخصیت شناسی را انجام دهید تا ببینید چه شغلی متناسب با علاقه شما است.
در ادامه این مقاله مختصری در مورد تست های شخصیت شناسی و کاربردها و اهمیت آن صحبت خواهیم کرد.
اگر یک کارفرمای احتمالی، از شما بخواهد تا تست شخصیت شناسی انجام دهید، به نظر شما به دنبال چه چیزی است؟
با توجه به اهمیت مهارت برای کارفرمایان، لازم است مهارتهای نرم و سخت خود را در رزومه و فرم شغلی درج کنید. مهارتهای سخت همان مهارتهای فنی شما از جمله نگارش، کدنویسی کامپیوتری، CPR و از این قبیل هستند. مهارتهای نرم نیز مهارتهای شهودیتر مانند گوشدادن مؤثر، رهبری و کار تیمی را شامل میشوند.
با این حال، تستهای شخصیتشناسی به مهارتهای سخت و نرم محدود نمیشوند. آنها معیارهایی فراتر از مهارتهای شما را ارزیابی میکنند و درمورد رویکرد شما در زمینه ارتباطات، تعامل و توانایی حل مسئله به کارفرمایان آگاهی میدهند. در واقع، اگر لازم است تست شخصیتشناسی بدهید، این به معنای بررسی موشکافانه مهارتهای شما نیست.
درعوض، کارفرما بهدنبال آشنایی با شخصیت کارکنان خود است. آیا شما گزینه مناسبی برای او خواهید بود؟ این همان چیزی است که کارفرما میخواهد بداند. در تست شخصیتشناسی، پاسخ درست و غلطی برای این سؤال وجود ندارد. اگر بهطور صحیح تحلیل شود، ابعاد مختلف شخصیت شما را کشف میکند و میتواند برای کارفرمای آینده و همچنین شما الهامبخش باشد.
عملکرد تست های شخصیت شناسی:
ممکن است در یک مصاحبه شغلی پیش از هر چیزی از شما بخواهند یکی از تست های شخصیت شناسی را انجام دهید. این تست ها انواع مختلفی دارند که در ادامه چند نوع از آن ها را معرفی خواهیم کرد. پاسخگویی به برخی از این تست ها زمان کمی از شما می گیرند و برخی دیگر زمان بیشتری.
برخی از تست ها شخصیت شناسی عبارتند از:
تست MBTI:
شاخص تیپ شخصیتی مایرز بریگز یا MBTI از معروفترین تستهای شخصیتشناسی است. با این وجود، طراحان سؤالات آن اصرار دارند که از این تست نباید برای غربالگری در مراحل استخدام استفاده شود. بنابراین ممکن است بعد از استخدام از شما خواسته شود تست MBTI بدهید.
با وجود اینکه این تست به نام دانشمندان مایرز و بریگز نامگذاری شده است، اما این افراد تحقیقات خود را در درجه اول به روانشناس، کارل یونگ نسبت میدهند. مایرز و بریگز با هدف کمک به افراد در تطابق شخصیت با حرفه ایدئال خود این تست را ایجاد کردند. آنها نتایج خود را بر اساس مقایسه انواع زیر ارائه نمودند:
۱. برونگرایی در مقابل درونگرایی
۲. حسی در مقابل شهودی
۳. احساسی در مقابل منطقی
۴. ادراکی در مقابل قضاوتی
در هر مقایسه، هر نوع به عنوان قطبی فرض میشود و به شما کمک میکند تا ببینید در به کدام قطب گرایش دارید. به عنوان مثال، در قسمت E (برونگرایی) و N (درونگرایی) تست، نحوه پاسخ به سؤالات، گرایش شما به سمت یک نوع را نسبت به نوع دیگر میسنجد. در پایان تست، تیپ شخصیتی شما با چهار حرف مانند ENTJ یا ISTP مشخص میشود.
تست دیسک:
تست دیسک (DISC) متعلق به هیچ محققی نیست، هرچند اواخر دهه ۱۹۲۰ بسیاری از اصول آن برای اولین بار در کتاب «مردم عادی» نوشته دانشمندی به نام ویلیام مارتسون معرفی شدند. تصور طراحان تست بر این است که هوش هیجانی در افراد مشارکتکننده در تست افزایش یابد. ظاهرا برخی از کارفرمایان به منظور غربالگری کارمندان از این تست استفاده میکنند.
تست دیسک چهار ویژگی را اندازه گیری میکند:
۱. سلطه (D)
۲. نفوذ (I)
۳. ثبات (S)
۴. وجدان کاری (C)
پس از اتمام تست، نتیجه شما به صورت نقطه در نمودار پای شامل چهار بخش نشان داده میشود (هر بخش نشان دهنده یکی از چهار ویژگی). بهعنوان مثال، اگر بهدنبال قویترین گزینه برای I (نفوذ) و S (پایداری) باشید، نقطه شما در سمت راست نمودار پای قرار خواهد گرفت.
تست نئو فرم بلند:
تست پنج عاملی (NEO_PI-R) یکی از کاملترین تستهای شخصیتشناسی است که در ارتقا و رشد حرفهای افراد مؤثر است. این تست به افرادی که دغدغه زیادی برای خودشناسی دارند توصیه میشود.
تست نئو میزان هوش یا توانمندی را اندازهگیری نمیکند و برای تشخیص مشکلات بهداشت روانی یا سازگاری شما تهیه نشده است.
این تست، پنج ویژگی را اندازهگیری میکند:
۱. رنجورخویی
۲. برونگرایی
۳. موافقبودن
۴. پذیرای تجربه بودن
۵. وظیفهشناسی
چرا تست های شخصیت شناسی برای متقاضیان کار حائز اهمیت است؟
بسیاری از کارجویان به دنبال شغل هستند. اما آنها غافل از اینکه چه شغلی متناسب با شخصیت آنهاست هر حرفه ای را انجام می دهند. بعد از مدتی از انجام این کار احساس فرسودگی و دل زدگی می کنند که کاملا طبیعی است. چرا که متناسب با تیپ شخصیتی خود، انتخاب درستی انجام نداده اند.
اگر میخواهید رضایت شغلی داشته باشید باید به دنبال شغل مناسب خود باشید. تست های شخصیت شناسی به شما کمک می کنند تا بتوانید انتخاب مناسب تری داشته باشید. ممکن است شما در جلسه مصاحبه متوجه شوید به جای شغل بازاریابی شما مناسب حرفه ی آموزش در سازمان هستید.