فرسودگی شغلی یا کارزدگی شغلی یعنی تحلیل قوای روانی که گاهی با افسردگی همراه است. فرسودگی شغلی نشانه خستگی مفرط عاطفی به دنبال سالها درگیری و تعهد نسبت به کار و مردم است.
با گذر زمان ، دیگر هیچ انرژی در زندگی ندارم. دیگر از هر اشتیاقی برای وقت گذراندن با دوستانم تهی شده ام. به سلامتی ام توجهی نمیکنم و کارم هم از چشمم افتاده است. دیگر حس خوبی که به کارم در سالهای اولیه داشتم رو ندارم. این شغل همان شغل رویاهای من بود که صبح زود به عشق همکاران به سمت محل کارم میرفتم اما امروز نه. تا به امروز فکر کردید چرا این حس در شما نفوذ کرده است؟
اگر شما هم هنوز به شغلتان علاقه مند هستید اما مثل همیشه قبراق و سرحال نیستید باید بگم که دچار فرسودگی شغلی یا همان کارزدگی شده اید.
اما نشانه های فرسودگی چیست و باید چه زمانی آن را جدی بگیریم؟
خستگی:
یکی از نشانه های واضح کارزدگی خستگی مفرط است. خستگی در بعضی روزهای بسیار طبیعی است اما اینکه هر روز احساس خستگی کنید کمی غیر عادی است. این خستگی ممکن است ذهنی و یا جسمانی باشد. هر روز بی انرژی هستید. خستگی مفرط نشانه این است که شما کارزده شدهاید.
بی انگیزگی:
اگر برای انجام کارهایتان هیچ اشتیاقی ندارید به احتمال زیاد شما دچار فرسایش شغلی شده اید. از جمله نشانه های بی انگیزه شدن این است که صبح هایتان را به سختی آغاز میکنید و یا به بدختی خود را به محل کارتان می رسانید.
بدبینی و احساس های منفی:
ممکن است احساس کنید کاری که میکنید دیگر اهمیت چندانی ندارد. شاید متوجه شوید که به نسبت قبل منفی تر شده اید. درست است که احساسهای منفی هر از گاهی برای هر کسی پیش میآید. آن چه اهمیت دارد این است که خودتان احساس کنید این وضعیت در شما غیرعادی است. این زنگ خطری است که چیزی نمانده به فرسودگی شغلی دچار شوید.
مشکلات شناختی:
فشارهای روانی مزمن و فرسایش می تواند بر روی تمرکزتان تاثیرات منفی بگذارد. به همین خاطر در شرایطی که استرس بسیار زیادی دارید، عناصر منفی را بیشتر جذب میکنید که در نظر شما نوعی تهدید به چشم می آید. وقتی استرس تداوم مییابد، این تمرکز محدود مانع از آن میشود که به موارد دیگر توجه کنیم.
افت عملکرد شغلی:
کافی است عملکرد شغلی کنونی خود را با سالهای گذشته مقایسه کنید. فرسایش شغلی روندی است که در مدتی طولانی رخ میدهد و در نظر گرفتن بازهای طولانی مدت به شما نشان میدهد که آیا دچار افتی موقتی شدهاید یا فرسودگی.
ابزار سنجش فرسودگی شغلی و یا کارزدگی:
یکی از معتبرترین ابزارهای سنجش فرسودگی شغلی و یا همان کارزدگی شغلی تست فرسودگی شغلی مسلش است. این تست در سال ۲۰۰۱ توسط مسلش و همکاران وی تهیه شده است. این پرسشنامه شامل ۲۲ماده است.
این تست فرسودگی گروه های مختلف از جمله پرستاران، معلمین، کارکنان و … را می سنجد. در این تست چهار عامل شکل دهنده فرسودگی از نظر فراوانی و شدت بررسی می گردد.