سؤالات روانشناسی که در مصاحبه استخدامی پرسیده می‌شوند

سوالات مصاحبه شغلی

همیشه یادتان باشد اگر به دنبال شغل هستید، مدیران زیرک در سازمان ها با چند سوال ساده می توانند اطلاعات بسیار زیادی را از زبان شما بشنوند. سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی معمولا سوالات ساده ای به نظر می رسند اما پاسخ به آن ها می تواند بیان کننده تیپ شخصیتی شما باشد.

به عبارت دیگر سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی معمولا به گونه مطرح می شوند که از نظر راحتی فریبنده و گول زنک باشند.

یکی از دغدغه های کارجویان قبل از رفتن به جلسه مصاحبه دقیقا پاسخ به همین سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی است. بگذارید ساده بگویم برای اینکه بتوانید یک مصاحبه خوبی را تجربه کنید، باید پاسخ این سوالات را از قبل بررسی کنید و جواب های درستی برایشان داشته باشید.

سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی اغلب بر اساس الگوریتم های هوشمند طراحی می شوند که مصاحبه کننده را به جواب های بسیاری از سوالات خود می رسانند. در واقع هدف از این سوالات در جلسه مصاحبه این است که شما چه شخصیتی دارید و می توان بر روی چه مهارت های شما حساب کرد؟

اغلب نگرانید که در این جلسات از شما چه می پرسند؟ یا به دنبال منبع مناسب برای پاسخگویی به این سوالات هستید. اما احتمالا منابع مختلف را بررسی می کنید اما باز به نتیجه نمی رسید.

ما در این مقاله قصد داریم پاسخ این سوالات روانشناسی را در مصاحبه استخدامی تا حد امکان در اختیار شما قرار دهیم.

۳ مورد از سؤالات روانشناسی که در مصاحبه شغلی از شما می‌پرسند

سه سوال از سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی وجود دارد که مصاحبه گر همان ابتدا از شما می پرسند و شما با پاسخ درست می توانید یک مصاحبه خوب و ادامه داری را تجربه کنید در غیر این صورت قطعا به شما می گویند با شما تماس خواهیم گرفت و هیچ وقت هم تماسی صورت نمی گیرد.

کمی از خودتان بگویید یا کمی درباره خودتان بگویید

این سوال معمولا اولین سوال از سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی است که از شما می پرسند. یک سوال ساده با ظاهری فریبنده. مدیران منابع انسانی در ابتدا جلسه این را می پرسند تا بفهمند نامزدهای شغلی چقدر خود را شایسته موقعیت شغلی می بینند؟

درواقع هدف سازمان از طرح این سوال شناخت سابقه کاری فرد است.

نکته فریبنده این سوال ساده چیست؟

تینا نیکولای، مربی مدیریت مشاغل و موسس شرکت Resume Writer’s Ink در این باره می‌گوید: این سوال می تواند افراد را وسوسه کند تا از زندگی شخصی خود صحبت کنند برای مثال من متاهل هستم و دارای دو فرزندم و … که این پاسخ دقیقا همان پاسخ اشتباه و منفی خواهد بود که مدیر منابع انسانی دیگر به ادامه صحبت های شما گوش نخواهد کرد.

یا بسیاری دیگر هر آن چیزی که در رزومه خود است را بازگو می کنند. یادتان باشد مدیر منابع انسانی رزومه شما را در روبروی خود دارند و تمایل به شنیدن جملات تکراری ندارد.

پاسخ مناسب این سوال چیست؟

باید در پاسخ به گونه توضیح دهید که موفقیت ها و رضایت کاری شما در صحبت هایتان مشخص باشد. به عنوان مثال من در پروژه ایکس فعالیت می کردم و امروز که با شما صحبت می کند این پروژه با موفقیت به اتمام رسیده است.

در واقع در پاسخ باید شما دستاوردهای خود را در دو تا سه جمله روشن پشت هم بازگو کنید. باید برروی جواب خود متمرکز باشید تا حال و هوای جلسه از حالت مصاحبه شغلی خارج نشود.

نقاط قوت و ضعف خود را چگونه توصیف می‌کنید؟

علت پرسیدن این سوال این است که بدانند تیپ شخصیتی شما چیست و شما تا چه اندازه مناسب این موقعیت شغلی هستید؟ و یا بهتر است بگوییم چقدر به خود اعتماد دارید؟

نکته فریبنده این سوال چیست؟

شما در این جا نمی‌دانید که چه پاسخی بدهید. چراکه در اکثر مواقع افراد نمی‌دانند تیپ شخصیتشان چیست؟ و نمی‌دانند مدیر سازمان به دنبال چه مدل تیپ شخصیتی برای موقعیت شغلی خود می‌گردند؟

پاسخ مناسب سوال :

بیشتر برروی نقاط قوت خود متمرکز باشید. باید مصاحبه‌گر نشان دهید که چطور بر نقاط ضعفتان غلبه می‌کنید. در کنار نقاط مثبت خود به نقاط ضعف خود نیز اشاره کنید اما حتما در مورد چگونگی رفع آن هم صحبت کنید. اطمینان حاصل کنید که نقاط قوت و ضعف شما در تضاد نیست.

چرا می‌خواهید در اینجا شروع به فعالیت کنید؟

یکی از سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی این سوال است که چرا می‌خواهید در اینجا استخدام شوید؟

مصاحبه‌گرها این سوال را از شما می‌پرسند تا بدانند چه چیزی می‌تواند به شما بیشترین انگیزه را بدهد؟ درواقع می‌خواهند بدانند شما درباره این کار چقدر اطلاعات دارید و تحقیق کردید؟

نکته فریبنده این سوال چیست؟

قطعا دلایل مختلفی وجود داشته است که شما برای این سازمان و موقعیت شغلی رزومه خود را ارسال کرده‌اید. اما برای پاسخ‌گویی به این سوال باید جواب‌های خود را اولویت‌بندی کنید.

بسیاری از افراد به اشتباه درباره شرکت قبلی که در آنجا فعالیت می‌کردند صحبت می‌کنند برای مثال می‌گویند. زیرا کارفرمای قبلیم به موقع و درست حقوق نمی داد یا مسیر رفت و برگشت اینجا برای من راحت‌تر است.

شما باید پاسخ‌های با ارزشی در اینجا بگویید.

پاسخ مناسب این سوال چیست؟

مدیر شرکت می‌خواهد بداند آیا شما درباره سازمان او تحقیق کرده‌اید و با آگاهی برای اینجا رزومه ارسال کرده‌اید یا خیر؟ می‌خواهد بداند شما می‌توانید فعالیت مربوطه را با انرژی و با مشارکت انجام دهید یا خیر. پس باید پاسخی مناسب برای این سوال از قبل داشته باشید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی, منابع انسانی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.