تست هوش چندگانه گاردنر (gardner)

در تست هوش چندگانه گاردنر انواع مختلفی از هوش افراد مورد سنجش قرار می‌گیرد.تست هوش گاردنر توانایی فرد را در هشت رده تقسیم‌بندی کرده و در انتهای تست مشخص می‌شود که فرد در کدام هوش، توانایی بیشتری دارد. با صرف کمتر از ۱۰ دقیقه و پاسخ به ۸۰ سوال، هوش قالب و استعداد خود را بدست آورید.

تست هوش چندگانه گاردنر

تست هوش چندگانه گاردنر (gardner)

در تست هوش چندگانه گاردنر انواع مختلفی از هوش افراد مورد سنجش قرار می گیرد.تست هوش گاردنر توانایی فرد را در هشت رده تقسیم بندی می کند و در آخر در تست مشخص می شود فرد در کدام هوش توانایی دارد.سنجش افراد به وسیله تست سنجش گاردنر اولین بار توسط هوارد گاردنر مطرح شد.

هر آنچه باید درباره آزمون هوش چندگانه گاردنر بدانید.

در تست هوش چندگانه گاردنر انواع مختلفی از هوش های افراد مشخص می شود. آزمون هوش چندگانه گاردنر توانایی ذهنی افراد را به هشت دسته تقسیم می کند. در گزارش این تست مشخص می شود فرد در کدام هوش چقدر توانایی دارد.

سنجش افراد از طریق تست هوش گاردنر اولین بار توسط هوارد گاردنر صورت گرفت. گاردنر نظریه خود را اولین بار در کتاب قاب های ذهنی ارائه کرد. گاردنر معتقد بود همه افراد انواع مختلف هوش دارند. گاردنر در کتاب خود هشت هوش را معرفی نمود. از همین رو به آن تست هوش چندگانه گاردنر، تست گاردنر و تست هوش هشتگانه گاردنر می گویند. گاردنر در تئوری خود معتقد است هر فردی دارای سطوح متفاوتی از هوش های چندگانه است.

طبق نظریه تست هوش گاردنر، برای بدست آوردن تمام استعدادهای یک فرد نباید تنها به بررسی ضریب هوشی و آی کیو فرد پرداخت. گاردنر بر این باور است که افراد دارای هوش های مختلف دیگری هستند که باید آن ها هم سنجیده شوند.

در سالهای اخیر بسیاری از متخصصان آموزشی، کلاس های خود را بر اساس این روش طبقه بندی می کنند و آموزش می دهند. زیرا هر فردی با هر هوشی نوع خاصی از تدریس را می طلبد. همچنین فرد با آزمون هوش چندگانه گاردنر می تواند شغل مورد نظر خود را انتخاب کند.

آزمون هوش چندگانه گاردنر (gardner)

تست هوش چندگانه گاردنر

۸۰ سوال          کمتر از ۱۰ دقیقه

آزمون با گزارش کامل و تحلیلی

دریافت نتیجه‌ی و تحلیلهای آزمون بلافاصله بعد از اتمام آزمون

۵۰.۰۰۰ تومان

تصاویر محیط آزمون

این تست به شما کمک می کند تا میزان هر یک از هوش های خود را بسنجید. این تست درصد هوش های مختلفی را در شما نشان می دهد. این هوش ها عبارتند از: هوش منطقی، هوش فضایی،  هوش موسیقیایی، هوش بدنی، هوش میان فردی، هوش درون فردی، هوش کلامی و هوش طبیعت گرا است.

با توجه به این تست فرد می تواند شغل مناسب خود را پیدا کند در این صورت فرد می تواند احساس رضایت بیشتری نسبت به کاری که انجام میدهد داشته باشد. در این تست ویژگی های فرد بر اساس استعدادهای او مشخص می شود. به وسیله تفسیر نتیجه آزمون هوش گاردنر شما به استعداد اصلی خود بیشتر پی می برید.

  1. هوش موسیقیایی
  2. هوش منطقی ریاضی
  3. هوش طبیعت گرا
  4. هوش بین فردی
  5. هوش بدنی- جنبشی
  6. هوش تجسمی
  7. هوش کلامی/زبانی
  8. هوش درون فردی

آزمون‌های مرتبط

سنجش اختلال شخصیت SCL90

تست اختلالات روانی SCL-90

تست اختلال‌های روانی SCL-90-R یکی از پرکاربردترین آزمون‌هایی است که به منظور غربالگری وضعیت سلامت روان افراد و ابزاری برای اندازه‌گیری وسعت و شدت علائم و ناراحتی‌های روانی در…

مشاهده >

تست تعهد سازمانی آلن و مایر (OCQ)

تعهد سازمانی نوعی وابستگی عاطفی به سازمان است. درواقع فردی که به‌شدت متعهد است هویت خود را از سازمان می‌گیرد و با سازمان مشارکت فعال دارد و از عضویت در آن لذت می‌برد. تعهد سازمانی به‌معنای پذیرش…

مشاهده >
تست mmpi

تست شخصیت MMPI

تست شخصیت mmpi یکی از معتبرترین آزمون‌های روان شناسی است که در مراکز درمانی و کلینیک‌های روانشناسی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از نتایج به دست آمده…

مشاهده >

مقالات مرتبط

Personal branding
برندینگ

پرسونال برندینگ (برندسازی شخصی) چیست؟ اصول برندینگ شخصی

پرسنال برندینگ یک فرایندی است که شامل ایجاد و مدیریت یک تصویر شخصیتی و یا حرفه‌ای از خود فرد می‌شود. این فرایند دارای شناخت، تقویت و ترویج خصوصیات، مهارت‌ها، اهداف و ارزش‌های شخصی و حرفه‌ای فرد می‌شود. هدف اصلی پرسنال برندینگ به وجود آوردن یک تصویر مثبت، قوی و منحصربه‌فرد از شخص است که او را با اثرگذار بودن و موفقیت در زمینه‌های مختلف معرفی می‌کند. این فرایند به…

پرستیژکاری
استخدامی و شغلی

پرستیژ سازمانی؛ چگونه پرستیژ کاری داشته باشیم؟

پرستیژ سازمانی به اعتبار و شهرت یک سازمان در نظر عموم و ذی‌نفعان آن اشاره دارد که بر مبنای کیفیت خدمات، نوآوری و تعاملات با مشتریان شکل می‌گیرد. برداشت‌های افراد از شهرت یک سازمان به شدت، تحت تأثیر تجربیات شخصی، نظرات دیگران و اطلاعات موجود در رسانه‌ها قرار دارد. در صنعت و جامعه، سازمان‌هایی که شهرت خوبی دارند، معمولاً به عنوان پیشروان و مرجع‌های قابل اعتماد…

Failure of brands
برندینگ

چرا برندها شکست می‌خورند؟

موفقیت و پایداری یک برند در بازار به عوامل بسیاری وابسته است. برندهای موفق معمولاً توانسته‌اند هویت متمایزی ایجاد نمایند، نیازهای مشتریان را درک کنند و در بازار رقابتی جایگاه خود را تثبیت سازند. با این حال، بسیاری از برندها در این مسیر با چالش‌های گوناگونی روبه‌رو می‌شوند که گاهی منجربه شکست آن‌ها می‌شود. شکست برندها، حتی برندهای بزرگ و معروف، یکی از مسائل پیچیده و پرچالش دنیای کسب‌وکار…