آیا تابهحال با اشخاصی برخورد داشتهاید که وقتی برای اولین دفعه با مبحثی جدید روبهرو میشوند، به سرعت درمورد آن جستوجو کرده و در پی کسب اطلاعات دقیقی درخصوص آن باشند؟ آیا افرادی را دیدهاید که بهطور دائم پیگیر اکتشافات و اختراعات جدید هستند و سعی دارند تا اطلاعات کاملی درمورد هر چیزی به دست آورند؟ آیا از این قبیل اشخاصی که همواره اهل علم و دانستههای جدید یا به اصطلاح خوره کتاب و علم هستند. در پیرامون خودتان سراغ دارید؟ دقیقاً این ویژگیهای شخصیتی نشأت گرفته از تیپ شخصیتی جستجوگر است.
هالند معتقد است که این تیپ شخصیتی باعث میشود افراد برخوردار از آن، علاقهی بسیار شدیدی به تحصیلات بالا داشته و دائماً در پی علماندوزی باشند. یکی دیگر از ۶ تیپ شخصیتی که هالند مطرح کرده است، تیپ شخصیتی جستجوگر است. در تست هالند این تیپ شخصیتی با عنوان کد I شناخته شده که دارای ویژگیهای مخصوص به خود است که آنها را از سایر افراد متمایز مینماید.
امروزه باتوجه به پیشرفت علم و تکنولوژی، افراد همواره مرزهایی از دانش را روزبهروز گسترش میدهند و به راهحلهای جدیدی دست پیدا میکنند. این موضوع اشخاص را قادر میسازد تا مسائل بسیار پیچیده را حل نمایند و به نوعی دستیابی افراد به آرزوهایشان را دستیافتنیتر و آسانتر بسازند. به عبارتی امروزه تمامی وسایل و تجهیزات ازجمله ماشینها، هواپیما، یخچال، جاروبرقی، ماشین لباسشویی و … که در زندگی روزمره از آنها بهره میبریم و همگی باعث ایجاد راحتی در امور روزمره افراد میگردد، تماماً دستاوردی از تحقیقات و بررسیهای اشخاصی است که بهطور دائم درحال کشف و جستوجو درمورد مسائل گوناگون هستند.
خصوصیات تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند
چه افرادی دارای تیپ شخصیتی جستجوگر هستند؟ این تیپ شخصیتی چه ویژگیهایی دارند؟ این کد شخصیتی چگونه میتواند در شغل آینده به افراد مختلف کمک نماید؟ تیپ شخصیتی جستجوگر برای انتخاب رشته و شغل باید به چه نکاتی دقت کند؟ این تیپ شخصیتی، افرادی بسیار علمی، کنجکاو، منطقی، دقیق، درونگرا، روشنفکر، متفکر، اکتشافی و تحلیلگر، فروتن و کنارهگیر هستند. افراد جستجوگر اغلب تکلیفمحور، مستقل و ذهن باهوشی دارند و به علوم و ریاضیات بسیار علاقهمندند. بهطوریکه در حل مشکلات اعتمادبهنفس بالایی دارند و از قدرت تحلیلی ذهنشان در حل مسائل استفاده مینمایند و علاقه دارند با سؤالاتی که جوابش معلوم نیست خودشان را به چالش بکشند.
یکی از بارزترین موضوعات مربوط به این افراد آن است که اغلب در بطن هر موضوع و اتفاقی، رویدادها و تصورات احتمالی بسیار جذابی را مشاهده میکنند. آنها مشاغل تفحصی را دوست دارند و در سازمانهای تحقیقاتی رشد کرده و فشار کمی بر خود برای متقاعد کردن دیگران میآورند. جستجوگرها تعامل کمتری با سایر افراد دارند و معمولاً با افراد اجتماعی بهتر کار میکنند و دوست دارند دیگران دور آنها جمع گردند تا اینکه خودشان بخواهند روابط را آغاز کنند.
این اشخاص کمتر به فکر تغییر رشته تحصیلی در دانشگاه هستند و از همان ابتدا رشته خود را بهدرستی و متناسب با تیپ شخصیتی خودشان انتخاب مینمایند. تایپ جستجوگر از انجام مشاغل پیچیده که نیاز به تفکر دارد، خوشحال میشوند و عموماً افرادی آیندهنگر هستند و به بهبود و تغییر شرایط علاقه بسیاری دارند. این دسته از افراد به شدت اهل تخیل هستند و از لحاظ ذهنی توجه زیادی به آینده دارند. بهطوریکه تفکر در خصوص آیندهای متفاوت، جذابیت بسیار بالایی برای این افراد دارد و تا حدود بسیار زیادی از مسائل هیجانانگیز و الهامبخش، استقبال میکنند.
تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند ایدهپردازان قهاری هستند.
این نوع تیپ شخصیتی که هوشمندترین تیپ شخصیتی بین انواع تیپهای شخصیتی در تست هالند است، هر موقعیت خارجی را همچون فرصتی بدیع و بکر برای خودشان تلقی میکنند تا تجربه جدیدی از موارد متنوع را بهدست بیاورند. این دسته از افراد تا جایی که میتوانند از تحقیق و جستوجو و درک بهتر علایق خودشان و جهان اطرافشان لذت کافی میبرند. زیرا آنها میخواهند به فهم و درک بزرگی نسبت به حوزههای متعدد برسند و خودشان را به نظریات و یا رویکردهای مختلف محدود نمیکنند، بلکه با تحقیق و پژوهش این اجازه را به خودشان میدهند تا با بررسی و مطالعه مفاهیم، وارسی و جمعآوری اطلاعات متفاوت، به کسب تجربیات بیشتر بپردازند.
تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند به هیچ عنوان دارای شخصیت لجباز نیست، ولی درباره موقعیتهایی با نتایج قطعی و ادعاهایی با کارآیی و شایستگی مطلق، بهخصوص اگر این رویکرد، مفهوم و وقایعی را مشخص نماید، با احتیاط عمل کرده و در نگاه اول نمیپذیرند. این دسته از اشخاص دوست دارند پازل زندگی خودشان را به تنهایی کنارهم قرار دهند. اما در کنار این ویژگی میتوانند در گروههای کوچک نیز بهخوبی ایفای نقش کنند و مسئولیت کارها را برعهده بگیرند.
جستجوگرها از زمان تنهاییشان نهایت لذت را میبرند.
آنها از خلوت و تنهایی خودشان انرژی خاصی میگیرند. جستجوگرها از خلوت خود برای استراحت دادن ذهنشان استفاده مینمایند و سپس این انرژی را در بخشهای دیگر زندگی خودشان بهکار میبرند و با دنبال کردن افکار، ایدهها و راهحلها، میتوانند تغییرات قابل توجهی را در زندگیشان ایجاد نمایند.
این دسته از افراد، دائماً بهدنبال کشف و یافتن الگوها و ارتباط میان پدیدهها هستند. بهطوریکه آنها از ذهن خلاق و بسیار سریعی برخوردار هستند و به محض مواجه شدن با یک پدیده جدید، به سرعت امکانات تازهای در ذهن خود تداعی میکنند و ایدههای جدیدی در ذهنشان نقش میبندد. بهطورکلی این تیپ شخصیتی علاقه شدیدی به ربط دادن ایدههای مختلف به یکدیگر دارند و اغلب ارتباط معناداری را میان پدیدههای گوناگونی که شاید به ظاهر بیارتباط باشند، کشف مینمایند.
اهمیت تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند
افراد با تیپ شخصیتی جستجوگر به خاطر تمایل شدید به کشف حقایق و جمع آوری اطلاعات، معمولاً مهارتهای تحلیلی قوی دارند. این مهارتها میتوانند در تصمیمگیریها، حل مسئله و استخراج الگوهای جدید به کار گرفته شوند که برای رشد سازمانی بسیار حائز اهمیت است. ازطرفی جستجوگران به دلیل علاقه زیاد به بهروزرسانی شغلی و دانش فنی، می توانند همیشه ب روز باشند و در تصمیمگیریها از اطلاعات بهروز و کاربردی استفاده کنند.
مورد دیگر برای مهم بودن این تیپ شخصیتی، دقت آنهاست. به عنوان افرادی که به طور طبیعی به جمعآوری و تحلیل اطلاعات تمایل دارند، جستجوگران معمولاً دقیق هستند. این دقت میتواند به شرکتها در انجام کارهایی با دقت بالا کمک کند و خطاهای قابل اجتناب را کاهش دهد. از دیگر موضوعات حائز اهمیت شناخت افراد با تیپ جستجوگر، کشف فرصتهای جدید است. تیپ شخصیتی جستجوگر علاقهمند به کشف فرصتهای جدید و ارتقاء سازمان هستند. آنها ممکن است به گسترش استراتژیهای سازمانی، توسعه محصولات یا کشف بازارهای جدید کمک کنند.
ضرورت تشخیص تیپ شخصیتی جستجوگر در کودکان و نوجوانان
وقتی از تیپ جستجوگری در کودکان صحبت میکنیم منظورمان توانایی و تمایل کودکان به جستجو کردن و کشف دانش و اطلاعات است. این تیپ از کودکان به صورت فعال و خودجوش در مورد موضوعات مختلف به پژوهش میپردازند و با مشاهده کردن، سؤال پرسیدنهای زیاد و آزمون کردن، دانش بیشتری کسب میکنند؛ به همین دلیل از تفکر منطقی، تحلیلی، پژوهشی و خلاقانهی بالایی برخوردارند. آنها همچنین در مهارت خواندن و نوشتن خوب هستند و اعتمادبهنفس، خودکنترلی، توانایی حل مسئله و ارتباط و تعامل اجتماعی زیادی دارند.
قادر به درک و حل مشکلات مختلف هستند و میتوانند با ممارست عملکرد ذهنی و شناختی خود را بهبود ببخشند. برخی کودکان به طور طبیعی و از طریق وراثت استعداد جستجوگری دارند و برخی از طریق آموزش و تربیت باید آن را در خودشان تقویت کنند. اگر دوست دارید جستجوگری در کودک شما هم تقویت شود، او را به خواندن کتاب، دیدن فیلمها و مشاهدهی برنامههای آموزشی تشویق کنید. با صبوری به سؤالهایش پاسخ دهید و او را به کنجکاوی و سؤال پرسیدن تشویق کنید. در آخر اینکه او را به موضوعات باب دلخواه خود سوق ندهید بلکه اجازه دهید به صورت خودجوش و باتوجه به علایق و اشتیاق خودش به کشف اطرافش بپردازد.
چالشهای تیپ جستجوگر در تست هالند:
همانقدر که شناختن نقطه قوتهای تیپتان مهم است، شناختن نقطه ضعفهای تیپ شخصیتیتان هم مهم است. در این صورت شما میدانید که باید چطور شخصیتتان را ارتقا دهید و همینطور آگاه میشوید که چه کارهایی را نباید انجام دهید.
علایق متنوع دارند:
تیپ جستجوگر عاشق یادگرفتن علم است و این کنجکاوی هرچند خیلی خوب و کمک کننده است اما گاهی اوقات کنجکاوی بیشازحدشان باعث میشود که برای انتخاب شغل یا رشته تحصیلی، یکسره از این شاخه به آن شاخه بپرند.
از توجه به جزئیات فراریاند:
یکی از چالشهای تیپ جستجوگر در مدرسه این است که با وجود علم زیاد و مطالعه فراوان، شاید نمرات خیلی خوبی نگیرند! چون در مدرسه باید درسها را واو به واو حفظ کرد درحالیکه حفظ کردن جزئیات و خواندن چندباره یک کتاب برای آنها سخت است. شاید حتی ترجیح دهند که در شب امتحان کتاب علمی جدیدی که خریدهاند را بخوانند اما کتاب درسیشان را نخوانند چون مطالبش به دلیل تکرار برای آنها خسته کننده شده! در کل تیپ جستجوگر کلینگر بوده و از توجه به جزئیات گریزان است.
همانقدر که ایدهپرداز خوبی هستند، عملگرای خوبی نیستند:
تیپ جستجوگر با وجود اینکه ایدههای خوبی در ذهنش دارد، اما عملی کردن ایدههایش از دادن ایده انرژی بیشتری برای او میگیرد. برای همین بهتر است شخص جستجوگر با شخص دیگری که عملگرای خوبی است (مثلا اشخاصی با تیپ شخصیتی واقعگرا) تیم شود تا بتواند ایدههایش را عملی کند و اگر چنین شخصی را سراغ ندارد باید روی خودش کار کند تا به سمت عملگرا بودن پیش رود.
روابط اجتماعی برایشان سخت است:
معمولا افراد جستجوگر افرادی درونگرا هستند که برقراری روابط اجتماعی برای آنها انرژیبر است و حتی اگر انرژی برای برقراری روابط اجتماعی داشته باشند، در انجام این کار لنگ میزنند چون تمام زندگیشان ترجیحشان این بوده که با آدمهای کمی ارتباط داشته باشند و همین موضوع باعث شده هوش بین فردی در آنها تقویت نشود.
حال تصور کنید یک شخص جستجوگر، مثلا یک برنامهنویس، که ایدههای خیلی خلاقانهای هم دارد، چطور خودش و مهارتهایش را به بقیه معرفی کند که حمایت مالی برای اجرا کردن ایدههایش را دریافت کند، وقتی توانایی مهارتهای اجتماعی را ندارد؟ پس یک جستجوگر حتما باید به فکر بالا بردن هوش بین فردیاش (یکی از جنبههای هوشهای چندگانه گاردنر) باشد یا در پروژههای تیمی کار کند.
مشاغل مناسب افراد با تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند
همانگونه که گفته شد، معمولاً اشخاص با این تیپ شخصیتی به کارهای پیچیده و سخت و کاوش و توجه بیشتر در مشکلات و حل مسائل ذهنی و فیزیکی علاقهمند هستند. بهطوریکه انجام کارهای ساده و یکنواخت برای این افراد عذابآور است و بسیار ایدهپرداز و خیالپرداز هستند. بدین سبب مشاغل تایپ جستجوگر اغلب شامل کارهایی است که با ایده بوده و نیاز به مقدار زیادی تفکر گسترده دارند و این مشاغل میتوانند کارهایی مرتبط با یافتن مشکلات ذهنی و یا کشف حقیقت باشند. برخی از مشاغل متناسب با تیپ شخصیتی جستجوگر بر اساس تست هالند عبارتاند از:
- دندانپزشک
- جراح
- پزشک
- روانپزشک
- روانشناس
- داروساز
- شیمیدان
- ریاضیدان
- فیزیکدان
- زمین شناس
- زیستشناس
- دانشمند
- استاد دانشگاه
- دامپزشک
- جانورشناس
- گیاهشناس
- نویسنده
- پژوهشگر
- مهندس نرمافزار
- کامپیوتر
- برنامهنویس
- مهندس طراح سیستم
- میکروبیولوژیست
- جامعهشناس
- منجم
- مهندس هوافضا
- علوم و فنون هستهای
- جغرافیدان
- بیوشیمیست
- مهندس برق
- اقتصاددان
افراد با تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند در چه مشاغلی نباید ورود کنند؟
گفتیم از ویژگی افراد با تیپ شخصیتی جستجوگر کنجکاوی بالای آنهاست. باتوجه به برجسته بودن این خصلت در آنها این افراد کمتر در مشاغلی که داده محور، پیچیده یا متمرکز بر حل مشکلات نیستند، پیشرفت میکنند. این ممکن است شامل مشاغلی مانند نماینده فروش، مشاور املاک یا آژانس مسافرتی نیز باشد. در کل مشاغلی که در آن امکان یادگیری مطالب جدید و پیشرفت کردن با بهروز کردن سطح آگاهی وجود ندارد، یا خیلی روتین و تکراری است، مناسب این تیپ نیست. مثلا کارهای کارمندی که در آن یادگیری جایی ندارد مناسب این تیپ نیستند. یا مثلا پاسخگویی تلفنی، کار در خط تولید یک کارخانه.
همینطور مشاغلی که در آن کارهای عملی در آن حرف اول را میزنند مناسب این اشخاص نخواهند بود. مثلا مربی باشگاه ورزشی، باربری و… . از دیگر مشاغلی که مناسب تیپ شخصیتی جستجوگر نیستند، مشاغلی با نیاز به تعامل بالا با مردم است. مثل فروشندگی، منشیگری. چون این تیپ علاقه دارد در تنهایی کارش را انجام دهد. پس اگر تیپ شخصیتی جستجوگر دارید و به دنبال انتخاب شغل هستید و میخواهید زندگیتان را با یک انتخاب بد خراب کنید، حتما سراغ این شغلها بروید!
از کجا بفهمیم دارای تیپ شخصیتی جستجوگر هستیم؟
اگر شما هم میخواهید بدانید که دارای تیپ شخصیتی جستجوگر هستید یا نه و یا اینکه میخواهید، بدانید که اطرافیان و دوستانتان دارای این تیپ شخصیتی هستند یا خیر، میتوانید تنها چند دقیقه زمان بگذارید و به کمک تست رغبت شغلی هالند تیپ شخصیتی شغلی خودتان را بهطور کامل و دقیق بشناسید.
تیپ شخصیتی شغلی شما چیست؟
ورود به تست رغبت شغلی هالند
تیپ شخصیتی جستجوگر در محیط کاری به انجام دادن چه کارهایی علاقهمند هستند؟
- این افراد دوست دارند موقعیتهای مختلف را موردبررسی و جستوجو قرار دهند و در راستای بهبود وضعیت سازمان یا گروه تلاش نمایند.
- افراد جستجوگر علاقهمند هستند که چند پروژه را بهطور همزمان پیگیری کرده و پیش ببرند.
- این اشخاص خواستار این هستند که بدون هیچگونه ترس و واهمهای در ارتباط با ایدههایشان با دیگر افراد صحبت نمایند.
- این تیپ از افراد دوست دارند تا بتوانند برای هر موقعیتی و در هر شرایطی، تحقیق و کاوشهای موردنظر را داشته باشند.
- اشخاص با تیپ شخصیتی جستجوگر دوست دارند که روشهای جدیدی را برای انجام کارها پیدا نمایند.
چگونه تیپ شخصیتی جستجوگر در تست هالند را در خودمان رشد و پرورش دهیم؟
بهتر است برای پرورش این تیپ شخصیتی در خودتان در ابتدا حتماً عضو کتابخانه شوید و از کتابهایی که در زمینه علوم مختلف مانند روانشناسی، زیستشناسی و یا علوم دیگری که موردعلاقه شما است، مطالعه پیوسته و مداوم داشته باشید تا بتوانید اطلاعات خودتان را در این زمینه گسترش بدهید.
بهتر است در منزل خود، مکانی را برای کتابخانه و مطالعه اختصاص دهید و خود را متعهد و ملزم به کتابخوانی نمایید. بهطوریکه در برنامه روزانه خودتان حداقل نیم ساعتی به خواندن کتاب موردعلاقه خود بپردازید. حتماً در خانه و یا گوشی خودتان کانالهایی را دنبال کنید که درمورد کشفیات علمی، مطالب علمی و مستند فیلم و یا اطلاعات دست اول را بارگذاری مینمایند.
سخن نهایی
باتوجه به توضیحات ارائه شده درمورد تیپ شخصیتی جستجوگر، بدون شک نیاز است که هر فردی به تحلیل و بررسی و استدلال مسائل مختلف، برای یافتن راهحلهایی جهت رفع مشکلات بپردازند. چراکه تمامی ما انسانها تا حدودی از این تیپ شخصیتی در تست هالند برخوردار هستیم. ولی موضوع اصلی مطرح در این زمینه، میزان و اولویت آن در میان سایر موارد است. علاوهبر آن ضروری است به این نکته بسیار مهم نیز اشاره نماییم که اغلب اشخاصی که از دوران کودکی و نوجوانی خودشان به مطالعات، تحقیق، پژوهش، تفکر، نقد علمی مسائل و همچنین حل مسائل پیچیده گرایش دارند و تا حدودی منزوی و گوشهگیر هستند، دارای تیپ جستجوگر در تست هالند هستند.
بنابراین برای آنکه بفهمیم تا چه حدی از این تیپ شخصیتی برخوردار هستیم، بایستی تمامی موارد ذکر شده در این مقاله را بهطور دقیق موردبررسی قرار دهیم تا مسیری صحیح از زندگی و آینده خودمان را پیدا نماییم. زیرا ممکن است که از چند ویژگی مربوط به این تیپ شخصیتی را داشته باشید، اما در سایر موارد، ویژگیهای متفاوت و متضادی را از خودتان بروز دهید که این امر قطعاً شما را دچار اشتباه و سردرگمی کرده و حتی گاهی ممکن است دچار تغییر در مسیر زندگی شما گردد.