تست هوش تصویری ریون (raven)

آزمون ماتریس های پیشرونده ریون (که عمدتا آن را ماتریس های ریون می گویند) یا به اختصار RPM، مجموعه تست های غیر-زبانی (verbal) است که معمولا در زمینه های آموزشی مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمون ۶۰ سوالی، برای سنجش استدلال انتزاعی افراد به عنوان بخشی از هوش عمومی به کار گرفته می شود. آزمون بهره هوشی ریون متداول ترین و مشهورترین آزمونی است که برای بازه سنی ۵ سال به بالا طراحی شده است

تست هوش تصویری ریون

تست هوش تصویری ریون (raven)

آزمون ماتریس های پیشرونده ریون (که عمدتا آن را ماتریس های ریون می گویند) یا به اختصار RPM، مجموعه تست های غیر-زبانی (verbal) است که معمولا در زمینه های آموزشی مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمون ۶۰ سوالی، برای سنجش استدلال انتزاعی افراد به عنوان بخشی از هوش عمومی به کار گرفته می شود. آزمون بهره هوشی ریون متداول ترین و مشهورترین آزمونی است که برای بازه سنی ۵ سال به بالا طراحی شده است

هر آنچه باید درباره تست هوش ریون بدانید.

تست هوش تصویری ریون یا آزمون های پیش رونده ریون که معمولا به ماتریس های ریون یا به اختصار PRM نیز معروف است، مجموعه تست های غیرزبانی و تصویری هستند که معمولا در زمینه های آموزشی از آن ها کمک می گیرند. این آزمون ۶۰ سوالی، برای سنجش استدلال انتزاعی افراد به عنوان بخشی از هوش عمومی به کار گرفته می شود. تست هوش ریون یکی از آزمون های معتبر هوش است که برای بازه های ۵ سال به بالا طراحی شده است.

امروزه افراد برای اینکه بتوانند نقش خاصی را در جایگاه اجتماعی مناسب ایفا کنند و شغل مناسب خود را پیدا کنند، باید مهارت های ویژه ای را کسب کنند. استعداد در هر فردی متفاوت است و همانطور که قد، وزن و ظاهر افراد باهم متفاوت است، استعدادها، هوش و رغبت نیز در افراد متفاوت است. تست هوش تصویری ریون یکی از شناخته شده ترین تست های سنجش نمره بهره هوشی به حساب می آید که در ادامه این مقاله با آن بیشتر آشنا می شوید. این تست ابزاری برای سنجش هوش در افراد است.

بنابراین اگر می خواهید در شغلی که قرار می گیرید شکوفا شوید باید آن شغل را متناسب با شرایط جسمی و روانی خود و مطابق با استعدادها و توانایی های خود انتخاب کنید. یکی از این توانایی های مهم میزان هوش افراد می باشد.

آزمون هوش تصویری ریون

تست هوش تصویری ریون

آزمون با گزارش کامل و تحلیلی

دریافت نتیجه و تحلیلهای آزمون بلافاصله بعد از اتمام پاسخ به سوالات.

نمونه نتیجه‌ی آزمون

روانشناس انگلیسی به نام آقای جان کارلیل ریون در سال ۱۹۳۶ این آزمون را بر پایه دو عامل اسپیرمن یعنی استقرار و بهره (هوش طبیعی) بنا کرد. الگوهای این ماتریس از این رو که به صورت ۶×۶ و ۴×۴ و ۲×۲ است پیش رونده نام گرفته است. علاقه بسیار زیاد این روانشناس به روانشناسی در سنین پایین باعث شد تا ابزارهای سنجش توانایی های کودکان را مورد بررسی قرار دهد.

آزمون بهره هوشی ریون بر اساس نظریه ای تدوین شد که بعدها به نظریه سوال پاسخ (response) مشهور شد. ریون ابتدا نسخه ماتریس های پیشرونده را در انگلستان و در سال ۱۹۳۸ منتشر کرد. سه فرزند وی در اسکاتلند مرکز ارزیابی ریون را در سال ۱۹۷۲ تاسیس کردند. در سال ۲۰۰۴ موسسه آموزشی هارکورت، ریون را خرید و بعدها نیز این شرکت توسط پیرسون خریداری شد.

برای تشخیص و سنجش هوش افراد نیاز به ابزاری دقیق داریم. یکی از ابزارهای دقیق در سنجش هوش افراد، آزمون ماتریسهای پیش رونده ریون است. تست ریون نمره بهره هوشی ما را براساس تعداد پاسخ های درست و سن ما تعیین می کند.

آزمون ریون یک آزمون غیرکلامی و تصویری است که معمولا در محیط های آموزشی مورد استفاده قرار می گیرد. تست هوش ریون به دلیل ساده بودن و تفسیر ساده اش کاربرد های بسیار زیادی دارد.

تست هوش تصویری ریون یکی از معتبرترین تست های هوش است که پایه و اساس آن تصاویر انتزاعی است و در طی آن هوش افراد سنجیده می شود.

تست هوش تصویری ریون دارای دو فرم است تست هوش ریون برای کودکان ۵ تا ۹ سال که دارای تصاویر رنگی است و تست هوش ریون برای بزرگسالان که دارای تصاویر سیاه و سفید است.

اگر چه تست هوش تصویری ریون به طور کلی برای سنین بین ۵ تا ۶۵ سال  ساخته شده است اما بهترین کاربرد آن برای سنین ۱۰ تا ۱۸ سال است. این تست بیشتریت کاربرد را برای نوجوانان و جوانان مقطع راهنمایی و دبیرستان دارد.

به دلیل ساده بودن، تست هوش تصویری ریون کاربردهای زیادی دارد. این تست به عنوان تست اندازه گیری هوش در جمعیت عمومی و یعنی برای بزرگسالان و کودکان، برای متقاضیان شغلی به عنوان یک آزمون روان سنجی و برای ارزیابی بالینی مانند اوتیسم کاربرد دارد.

کاربردهای این تست به طور کلی عبارتند از:

  • سنجش مهارت های پیشرفته مشاهده و تفکر
  • تحلیل مهارت حل مساله جدید و پیچیده
  • پیش بینی مهارت درک سریع مفاهیم افراد
  • ۶۰ سوال- ۶ الی ۸ گزینه
  • افزایش تدریجی دشواری سوالات
  • مناسب برای ارزیابی نامزدهای شغلی در همه صنایع و نیز داوطلبان تحصیلات تکمیلی
  1. طبقه ممتاز و نابغه
  2. بر هوش
  3. باهوش
  4. متوسط
  5. ضعیف
  6. مرزی
  7. عقب مانده و مرزی ضعیف

تصاویر آزمون

آزمون‌های مرتبط

تست ارزش‌های شخصی PVQ

تست ارزش‌های شخصی PVQ

ارزش‌ها را می‌توان باوری راسخ نسبت به شیوه خاصی از رفتار یا هدفی از زندگی که به لحاظ فردی یا اجتماعی در برابر انواع دیگری از رفتار یا اهداف متفاوت ارجحیت دارند، دانست. ارزش‌های فردی…

مشاهده >
تست سبک مدیریتی سالزمن

تست سبک رهبری سالزمن (Salzman)

سبک رهبری درواقع تعیین‌کننده‌ی جو سازمان، فرهنگ سازمانی و راهبردهای حاکم بر سازمان است. رهبران به کمک سبک رهبری خود در اعضای سازمان …

مشاهده >

تست تعهد سازمانی آلن و مایر (OCQ)

تعهد سازمانی نوعی وابستگی عاطفی به سازمان است. درواقع فردی که به‌شدت متعهد است هویت خود را از سازمان می‌گیرد و با سازمان مشارکت فعال دارد و از عضویت در آن لذت می‌برد. تعهد سازمانی به‌معنای پذیرش…

مشاهده >

مقالات مرتبط

پرستیژکاری
استخدامی و شغلی

پرستیژ سازمانی؛ چگونه پرستیژ کاری داشته باشیم؟

پرستیژ سازمانی به اعتبار و شهرت یک سازمان در نظر عموم و ذی‌نفعان آن اشاره دارد که بر مبنای کیفیت خدمات، نوآوری و تعاملات با مشتریان شکل می‌گیرد. برداشت‌های افراد از شهرت یک سازمان به شدت، تحت تأثیر تجربیات شخصی، نظرات دیگران و اطلاعات موجود در رسانه‌ها قرار دارد. در صنعت و جامعه، سازمان‌هایی که شهرت خوبی دارند، معمولاً به عنوان پیشروان و مرجع‌های قابل اعتماد…

استخدام و جذب
استخدامی و شغلی

آیا بین استخدام و جذب استعداد تفاوتی وجود دارد؟

شرکت‌های در حال رشد به‌طور مداوم به دنبال استخدام اعضای جدید و کارآمد به عنوان نیروی کار خود هستند تا نیازهای کسب‌وکارشان را برآورده کنند. آن‌ها این کار را با استفاده از دو فرآیند استخدام و جذب انجام می‌دهند. زیرا استخدام و جذب نیرو یکی از حیاتی‌ترین فرآیندها در هر سازمان به‌حساب می‌آید که تأثیر مستقیمی بر عملکرد و موفقیت کلی آن دارد. ازاین‌رو، باتوجه به رقابت فزاینده..

کارشناس پشتیبانی
استخدامی و شغلیفرصت شغلی

کارشناس پشتیبانی کیست؟ ویژگی‌های شخصیتی و مهارت‌های موردنیاز

کارشناس پشتیبانی فردی است که به ارائه خدمات و حمایت به مشتریان یا کاربران یک محصول یا خدمات می‌پردازد و نقش کلیدی در حفظ رضایت و وفاداری مشتریان دارد. این کارشناسان به‌ عنوان نقطه تماس اصلی بین شرکت و مشتریان عمل کرده و وظایف آن‌ها شامل پاسخ به سؤالات، حل مشکلات فنی، ارائه مشاوره و آموزش درخصوص محصولات و خدمات و پیگیری درخواست‌ها و شکایات مشتریان است…