چرا اشتراک‌گذاری اهداف، سبب می‏‌شود تا کمتر به آن‌ها دست‌یابیم؟

اشتراک‌گذاری اهداف

اشتراک‌گذاری اهداف یکی از اصل‌های مهم موفقیت در کارهای تیمی است. وقتی اهدافمان را با کسانی که با ما هم فکر و هم هدف هستند، به اشتراک می‏‌گذاریم، بینش جدیدی به ما می‌دهند و اهداف ما، واضح‌تر و شفاف‌تر می‌شوند. گفتگو با دیگران درباره اهداف، علاوه بر اینکه امکان حمایت آن‌ها را فراهم می‌کند. باعث می‌شود برای رسیدن به آنچه می‌خواهیم برنامه‌ریزی دقیق‌‏تری داشته باشیم و تشویق و ترغیب آن‌ها باعث ایجاد حس مسئولیت‌پذیری و انگیزه‌ی مضاعف شده و در به نتیجه رسیدن اهداف بسیار مؤثر خواهد بود.

اما چطور می‌‏شود که گاهی اشتراک‌‏گذاری اهداف سبب می‏‌شود تا به آن‌ها دست نیابیم؟ و حتی چرا گاهی افشای اهداف، مانع دستیابی ما به آن‌ها می‏‌شود؟ متأسفانه گاهی شکاف عمیقی بین تصمیم‏‌گیری تا عمل ایجادشده و لازم است درباره‌ی علت ایجاد این شکاف، بیشتر فکر کنیم. اگر شما هم با این مشکل مواجه شده‌‏اید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

اشتراک‌‏گذاری اهداف چه فرآیندی را در ذهن شما ایجاد می‌کند؟

اشتراک‌گذاری اهدافشاید همه‌ی شما این حس را تجربه کرده باشید. زمانی که تصمیم تازه‌ای برای زندگی خود می‌گیرید یا اهداف جدیدی را برای مسیر شغلی یا تحصیلی‌تان در نظر می‌گیرید. ترجیح می‌دهید که در خصوص آن‌ها با دیگران مشورت کنید. اما وقتی برای خود اهدافی دارید، اولین فکری که به ذهنتان می‏‌رسد این است که اشتراک‏‌گذاری اهداف با دیگران می‏‌تواند شما را در رسیدن به آن‌ها کمک کند یا نه؟ اغلب انسان‏‌ها فکر می‌‏کنند که افشا کردن اهدافشان برای دیگران مفید است. زیرا کمک و تشویق آن‌ها می‏‌تواند، انگیزه آن‌ها را در رسیدن به خواسته‏‌ها و آرزوهایشان را بیشتر کند.

درحالی‌که نتایج تحقیقات جدید خلاف این موضوع را نشان می‌دهند. در زمان به اشتراک‏‌گذاری اهداف، مغزتان آینده آرمانی شما را بعد از رسیدن به اهداف تصویرسازی می‏‌کند. حتی می‏‌تواند احساس لذتِ رسیدن به موفقیت را برای شما ایجاد کند. درواقع زمانی که شما با دیگران درباره‌ی اهدافتان صحبت می‏‌کنید، به‌طور ناخودآگاه به‌جای اینکه دچار هیجان و اضطراب شوید، آرامشی که ثمره تلاش و رسیدن به موفقیت است را به‌طور کاذب تجربه می‏‌کنید.

زمانی که اهدافتان را با دیگران به اشتراک می‌گذارید آن‌ها چه واکنشی نشان می‌دهند؟

همان‌طور که اشاره شد، مغز انسان نمی‌‏تواند تفاوت بین واقعیت و تخیل را تشخیص دهد و فکر می‌‏کند که شما به هدفتان رسیده‌‏اید. درنتیجه عملا نیروی انگیزه و انرژی لازم برای تلاش به‌منظور رسیدن به اهداف کاهش می‏‌یابد. اما زمانی که از به اشتراک گذاشتن اهدافتان صرف‌نظر می‌کنید به دلیل تجربه‌ی سطح بالایی از هیجان، با انگیزه‌ی بیشتری تلاش می‏کنید تا درنهایت بعد از رسیدن به خواسته‌هایتان، لذتی واقعی را تجربه کنید. از طرفی در زمان اشتراک‏‌گذاری اهداف با دیگران، دو حالت ممکن است رخ دهد:

  • حالت اول: دیگران شما را به خاطر آن اهداف تشویق کنند؛ که در این حالت مغز لذت زیادی می‏‌برد و عملا انگیزه و انرژی شما کاهش می‏‌یابد.
  • حالت دوم: دیگران شما را به خاطر آن اهداف مورد تمسخر یا سرزنش قرار می‌دهند؛ که در این حالت نیز دوباره انگیزه و انرژی شما به طرز چشم‏گیری پایین می‏‌آید.

از به اشتراک‌گذاری این دسته از اهدافتان با دیگران به‌شدت خودداری کنید

در کل دودسته از اهداف هستند که نباید هرگز به دیگران بگویید:

یکی اهداف مهم که به‌طور مستقیم به آینده‌ی شما مربوط است و سرنوشت‌ساز هستند. زیرا برای رسیدن به آن‌ها باید تلاش زیادی انجام دهید و درنتیجه به انگیزه و هیجان بالایی نیاز دارید.

حالت دوم اهدافی هستند که ریسک بالایی دارند. به این معنا که درصد رسیدن به آن‌ها نسبی بوده و نمی‌‏توانید به‌طور قطعی موفقیت یا عدم موفقیت خود را تخمین بزنید. اشتراک‌‏گذاری اهداف در حالت دوم به خاطر ایجاد تعهد و انتظار در دیگران، باعث ایجاد اضطراب زیادی می‌‏شود و انرژی لازم را برای تلاش از شما می‏‌گیرد. همچنین همواره نگران هستید که مورد بازخواست یا تمسخر آن‌ها قرار گیرید.

در اشتراک‌گذاری اهداف با این سه گروه بااحتیاط عمل کنید

اشتراک‌گذاری اهداف

  • دسته اول افرادی هستند که در زندگی هدفی ندارند و خیر و صلاح شما را نمی‏‌خواهند. آن‌ها همیشه شما را در پایین‌‏ترین سطح اهداف نگه می‏‌دارند. به این صورت که یا شما را به خاطر تلاش برای تغییر و رسیدن به اهداف مسخره می‏‌کنند و دائم می‌‏گویند شما نیازی به تغییر ندارید؛ یا در ظاهر با شما همراه هستند. ولی عملا کارها و رفتارشان باعث می‏‌شود شما به اهداف خود نرسید.
  • دسته دوم افرادی هستند که اهداف شما را تحسین می‌کنند. آن‌ها همیشه با نیتی خوب و با تشویق و تحسین شما سعی دارند عزت‌نفس شما را بالا نگه‌دارند. غافل از اینکه ممکن است این رفتار آن‌ها باعث سست شدن انگیزه و انفعال شود. در حقیقت تقدیر و تشویقی کارساز است که به خاطر تلاش، تعهد و عملکرد مناسب باشد. نه‌فقط به خاطر انتخاب هدف آن‌هم در آغاز راه.
  • دسته سوم افرادی هستند که دائما درباره‌ی هر چیزی نظر می‏‌دهند و منتقد هستند. آن‌ها همیشه با ذره‌‏بین بدبینی و منفی‌نگری خود مسائل پیرامون را موشکافی می‌‏کنند و به دنبال نقاط منفی و ضعف دیگران هستند. این افراد حتی اگر نیت بدی هم نداشته باشند، درهرحال شما را از مسیر رسیدن به اهداف منحرف می‏‌کنند و اعتمادبه‌نفس شما را پایین می‌‏آورند.

قبل از تصمیم‌گیری درباره‌ی اشتراک‌گذاری اهداف باید بتوانید هدف‌گذاری منطقی و درستی داشته باشید

در کنار رعایت کردن تمام فوت‌وفن‌های بالا، هدف‌گذاری و تعیین اهداف واقع‌بینانه و قابل‌دسترس برای رسیدن به موفقیت ظرافت‌های خاص خودش را دارد. اینکه چرا به موفقیت نمی‌رسید یا اینکه چرا اهدافتان محقق نمی‌شوند به لحاظ کردن تک‌تک این عوامل به‌شدت وابسته است. بنابراین به شما پیشنهاد می‌کنیم قدری زمان بگذارید و مقاله‌ی «چرا رسیدن به موفقیت سخت است؟ چرا هر چه تلاش می‌کنم به موفقیت دست پیدا نمی‌کنم؟» را به‌دقت مطالعه کنید. شک نکنید که هدف‌گذاری اولین و مهم‌ترین گام برای رسیدن به موفقیت است. قدم اول را که درست برندارید در تمام مسیر دچار آشفتگی و سردرگمی خواهید شد. به‌قول‌معروف: «خشت اول گر نهد معمار کج تا ثریا می‌رود دیوار کج.». هدف‏‌گذاری یعنی تشخیص و شناسایی درست اهداف و برنامه‏‌ریزی برای رسیدن به آن‌ها. در هدف‏‌گذاری حرف‌ه‏ای و موفق، اهداف باید واضح، روشن، قابل‌سنجش و ارزیابی باشند تا نتیجه موردنظر به دست آید.

درنتیجه هر چه بیشتر دانش و مهارت‌های خود را در این زمینه افزایش دهید شانس رسیدن به خواسته‌هایتان چندین برابر می‌شود.

به‌جای اشتراک‌گذاری اهداف با دیگران از راهکارهای زیر برای رسیدن به موفقیت استفاده کنید

رسیدن به اهداف ارزشمند همواره با چالش‌ها و دشواری‌های خاص خود همراه است. دشواری‌هایی که گذر از آن‌ها انگیزه، تعهد و سخت‌کوشی زیادی را می‌‏طلبد. دراین‌بین برای اینکه با وسوسه اشتراک‌گذاری اهداف به‌عنوان یک مانع در مسیر موفقیت، مقابله کنید می‌‏توانید از راهکارهای زیر استفاده نمایید:

  • مهم‌ترین قدم برای رسیدن به اهداف، خودشناسی است

تا زمانی که تکلیفتان با خودتان مشخص نباشد، اشتراک‌گذاری اهداف با دیگران هیچ دردی را از شما درمان نخواهد کرد. در چنین شرایطی که هنوز نمی‌دانید چه کسی هستید؟ از این دنیا چه می‌خواهید؟ چه تیپ شخصیتی دارید؟ نقاط قوت و ضعفتان شامل چه مواردی می‌شوند؟ در انجام چه فعالیت‌هایی توانایی و مهارت دارید؟ تنها تبدیل به فردی می‌شوید که مدام از این شاخه به آن شاخه می‌پرد. همواره منتظر نشسته است تا دیگران برای او تعیین تکلیف کنند. پس بهتر است برای یک‌بار هم که شده شخصیتتان را دقیق‌تر و بهتر بشناسید.

نگران نباشید. هیچ‌گاه برای خودشناسی دیر نیست. جلوی ضرر را از هر جا بگیرید، منفعت است. یکی از پرکاربردترین ابزارها در زمینه‌ی خودشناسی، تست شخصیت شناسی انیاگرام Enneagram است. نتایج این تست به شما خواهند گفت که کجای مسیر را اشتباه رفته‌اید؟ حتی به شما نشان می‌دهد اهدافی که تاکنون برای زندگی‌تان تعیین کرده‌اید اصلا تناسبی با تیپ شخصیتی شما دارند یا خیر؟

تست اینیاگرام

تست شخصیت شناسی انیاگرام یک سیستم برای تعیین مدل شخصیتی است که در نحوه تفسیر افراد جهان و مدیریت احساساتشان، الگویی را توصیف می‌کند. به عبارت دیگر، انیاگرام یک چارچوب شخصیتی است که می‌تواند به شما در درک سایر افراد و دلیل رفتار آنها از راه‌های خاص کمک کند. ورود به آزمون اینیاگرام>

  • گاهی اوقات سکوت کنید

شما باید قید لذت تشویق دیگران را بزنید و به‌جای اشتراک‌گذاری اهداف، برای رسیدن به موفقیت شخصا تلاش کنید. به‌قول‌معروف امروز کاری را انجام دهید که دیگران حاضر به انجام آن نیستند. تا بعد از رسیدن به اهدافتان تبدیل به فردی شوید که دیگران قادر نیستند.

  • نوشتن اهداف یک تکنیک کاربردی برای دست یافتن به آن‌ها است

نوشتن اهداف باعث می‏‌شود واقع‌‏بینانه، شکاف بین وضعیت کنونی و ایده آل را ببینید و به‌وضوح بدانید تا رسیدن به اهداف چقدر باید تلاش کنید و چه میزان انرژی باید صرف کنید. نوشتن اهداف باعث اولویت‏‌بندی کارها و سازمان‌دهی ذهنی می‏‌شود.

  • از هر آنچه موجب ترس و اضطرابتان می‌شود، فرار نکنید

روان‏شناسان پیشنهاد می‌‏کنند به‌جای اشتراک‌گذاری اهداف، با ترس‌هایی که مانع رسیدن شما به آن‌ها می‏‌شوند، مواجه شوید. آن‌ها را بنویسید و بررسی کنید که آیا این ترس‏‌ها واقعی هستند یا نه و اینکه چطور می‏‌خواهید باوجود این ترس‌‏ها به تلاش خود ادامه دهید. با تمرکز بر روی روش‌های مقابله با ترس‏‌هایتان، شما می‌توانید موانع احتمالی را پیش‌بینی کنید و برای از بین بردن آن‌ها اقدام نمایید.

  • وارد بحث با دیگران نشوید

اطرافیان ما گاهی از روی کنجکاوی یا دلسوزی، تا متوجه می‏‌شوند که ما برنامه خاصی داریم، تلاش می‏‌کنند تا از جزییات آن باخبر شده و حتی سعی می‏‌کنند ما را منصرف کنند. در این حالت به‌جای اشتراک‌گذاری اهداف و تلاش برای متقاعد کردن آن‌ها بگویید: چیز خاصی نیست، باید بیشتر فکر کنم و اصلا وارد بحث با آن‌ها نشوید.

سخن آخر

امروزه به خاطر وجود شبکه‌های اجتماعی و به ‌اشتراک‌گذاری زندگی شخصی، خیلی بعید هست که فردی در گوشه‌‏ای از این کره خاکی، به هدفی هرچند کوچک دست یابد و دیگران از آن باخبر نشوند. اگر خودتان را دوست دارید، برای اهداف خود ارزش قائل هستید و می‏‌خواهید با تمام توان و انرژی برای رسیدن به آن‌ها تلاش کنید، از اشتراک‌گذاری اهداف با دیگران خودداری کنید.

همچنین فراموش نکنید که هرگاه شما برای اهدافی مشخص تلاش می‏‌کنید. لزوما دیگران حاضر نیستند سختی‌های آن را تحمل کنند؛ و به قول گاندی، آن‌ها ابتدا شما را نادیده می‌گیرند. بعد به شما می‌خندند. حتی با شما می‌جنگند و نهایتا این شما هستید که پیروز خواهید شد.

دسته بندی : توسعه فردی و یادگیری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.