اشتباهات مصاحبه شغلی که شما را از شغل محبوبتان دور می‌کنند!

اشتباهات مصاحبه شغلی

اشتباهات مصاحبه شغلی که شما را از شغل محبوبتان دور می‌کند! واقعا فکر کردید که با وجود تمام مهارت‌هایی که دارید چرا استخدام نمی‌شوید؟ شاید در روز به چندین مصاحبه شغلی بروید. آیا تابه‌حال شغل مورد علاقه خود را به‌خاطر یک مصاحبه بد از دست داده‌اید؟

تصور کنید امروز یک مصاحبه‌ی شغلی دارید، فرض کنید همه ویژگی‌های لازم برای به‌دست آوردن آن شغل را هم دارید، درباره شرکت و مسئول استخدامی که قرار است با او ملاقات کنید اطلاعات کافی به‌دست آوردید، برای سؤالات هوشمندانه‌ی طرف مقابل آماده شدید و مثال‌هایی آماده کرده‌اید که نشان دهید در شغل‌های قبلی‌ خود دستاوردهای قابل توجهی داشته‌اید.

اما “ویکی اولیور” متخصص توسعه‌ی حرفه‌ای معتقد است حتی در چنین شرایطی هم احتمالا با مشکلات زیادی مواجه می‌شوید. او می‌گوید تحقیقات نشان می‌دهد، اغلب مصاحبه‌ها به دلیل مشکل در ارتباطات اجتماعی شکست می‌خورند نه به دلیل عدم وجود صلاحیت!

وقتی با شخصی مصاحبه می‌کنید باید بدانید که او هر لحظه در حال ارزیابی کردن شماست. از خودش می‌پرسد دیدن هر روز این آدم چه احساسی به من می‌دهد؟ اگر این را در ذهن داشته باشید به تعامل اجتماعی‌تان حین مصاحبه بیشتر توجه می‌کنید.

اما سؤال اساسی برای شما قطعا اینجا پیش می‌آید که چگونه با اشتباهاتی که در مصاحبه‌هایی شغلی، شما را از شغل محبوبتان دور می‌کند مقابله کنید اما راهکار چیست؟ با ما در این مقاله همراه باشید تا بتوانید از اشتباهات مصاحبه شغلی در جلسات مصاحبه پرهیز کنید و یک مصاحبه بسیار حرفه‌ای را تجربه کنید.

با مهم‌ترین اشتباهات مصاحبه شغلی آشنا شوید!

دیر رسیدن حتی با دلیل موجه

ممکن است در ترافیک گیر کنید یا حتی تصادف کرده باشید. به هر حال احتمال دارد دلیل موجهی برای تأخیرتان داشته باشید اما اینکه دلیلتان موجه باشد یا نه هیج فرقی نمی‌کند! در هر صورت تأثیر بدی بر روی مصاحبه کننده می‌گذارید.  فراموش نکنید که هیچ چیز به اندازه‌ی یک عذر خواهی به خاطر دیر رسیدنتان زشت و زننده نیست پس چنانچه به هر دلیلی متوجه شدید که دیر خواهید رسید، بهتر است با مصاحبه‌کننده تماس گرفته و زمان قرار خود را عوض کنید یا حداقل به او اطلاع دهید.

لباس نامناسب

لباس مناسب، اشتباهاتی که در مصاحبه شغلی شما را از شغل محبوبتان دور میکندیادتان باشد بیشترین تأثیر را در ۱۰ ثانیه اول روی مخاطب خود می‌گذارید و صد البته بهتر است که تأثیری عمیقاً مثبت باشد. ممکن است دلتان بخواهد خاص یا عجیب به نظر برسید چراکه فکر می‌کنید این‌گونه بیشتر در ذهن مصاحبه کننده خواهید ماند. اما این را فراموش نکنید که در یک مصاحبه‌ی کاری این هوش و ذکاوت شماست که شما را خاص و متمایز می‌کند و نه لباس عجیبتان!

همچنین پوشش شما توجه شما را نسبت به شغلی که می‌خواهید آن را به دست آورید نیز نشان می‌دهد، نباید مصاحبه‌ی کاری را با یک جمع دوستانه یا پاساژگردی برای خرید اشتباه بگیرید پس بهتر است لباسی مناسب و آراسته برای مصاحبه‌ی خود انتخاب کنید. پوشش نامناسب جزء یکی از اشتباهات مصاحبه شغلی محسوب می‌شود.

رک بودن بیش‌ازحد

بعضی اوقات اصلا لازم نیست هر چیزی که به فکرتان می‌رسد را بیان کنید. مثلا اگر از رییس یا شرکت قبلیتان شاکی بوده یا متنفرید اصلا لازم نیست آن را ابراز کنید. چراکه از همان لحظه مصاحبه کننده در حال تصور روزی است که پیش کارفرمای دیگری نشسته‌اید و دارید از او بد می‌گویید! پس این را بدانید که اصلا لازم نیست در مورد این افکار منفی با مصاحبه کننده صحبت کنید او برای دلداری دادن به شما آنجا نیست!

غلو در بیان توانمندی‌ها و مهارت‌ها

اینکه بتوانید تمام مهارتهایتان را به طور خلاصه برای مصاحبه کننده بگویید و تلاش کنید که درباره آنچه می‌دانید به خوبی قادر به انجام آن هستید، صحبت کنید خوب است. اما سعی نکنید که صلاحیت‌های خود را بیش‌ازحد بزرگ جلوه دهید. غلو در مهارت یکی از رایج‌ترین اشتباهات مصاحبه شغلی محسوب می‌شود. چراکه متقاضیان کار فکر می‌کنند هرچه بیشتر مهارت خود را بزرگ کنند شانس استخدامشان بیشتر است. یک قانون کلی دراین‌باره وجود دارد که می‌گوید: برای شغلی تقاضا نکن مگر آنکه برای انجام آن حداقل ۷۵ درصد صلاحیت‌ها و قابلیت‌های لازم را داشته باشی.

عدم اعتمادبه‌نفس

عدم اعتمادبه‌نفس، از نشناختن خود نشئت می‌گیرد. یعنی شما خود را به‌خوبی نمی‌شناسید و این امر باعث می‌شود تا شما در جلسه مصاحبه اعتمادبه‌نفس کافی نداشته باشید. راه‌های بسیار زیادی برای شناخت خود وجود دارند. یکی از این راهکارها تست‌های شخصیت شناسی هستند که نتایج آن‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا شما خود را بهتر بشناسید.

مهارت‌های ضعیف ارتباطی

مهارت ارتباطی در جلسه مصاحبهقطعا شما هم هنگام صحبت با بعضی افراد متوجه این ضعف‌ها شده‌اید، ضعف‌هایی که باعث می‌شود حتی دوست نداشته باشید به آن مکالمه ادامه دهید مثل:

  • استفاده مدام از اصطلاحات عامیانه
  • استفاده بیش‌ازحد از دستانتان
  • بیش‌ازاندازه جدی و یا شل بودن
  • حرکات عصبی مانند جویدن ناخن

یکی دیگر از مهارت‌های ضعیف ارتباطی این است که پاسخ سؤالات را با “بله” یا “نه” بدهید. باید اعتمادبه‌نفس خود را حفظ کرده و نشان دهید که در آن شغل حرفی برای گفتن دارید. عصبی بودن و پاسخ‌های پراکنده و بی‌معنی همگی بیانگر حواس‌پرتی و بی‌توجهی شماست و یکی از بدترین لحظات برای مصاحبه‌کننده این است که سؤال ساده‌ای بپرسید اما جوابی دریافت نکند.

درواقع این ذهنیت را برای مصاحبه‌کننده ایجاد می‌نماید که یا آمادگی کافی ندارید یاگوش نمی‌دهید. حواس خود را کاملاً جمع کرده و قبل از پاسخ‌گویی زمان کوتاهی تمرکز کنید. آرامش خود را حفظ کرده و سؤالات را با پاسخ‌هایی کوتاه و مفید جواب دهید. از کلمات و عبارات مناسب استفاده نمایید. به عبارت دیگر این حس را در مصاحبه‌کننده القاء کنید که شما بهترین فرد برای این جایگاه هستید. نکته‌ی مهم دیگر این است که از درب نگهبانی و پارکینگ گرفته تا دفتر مصاحبه با همگی با احترام و ادب رفتار کنید.

پرحرفی

مصاحبه‌کننده می‌خواهد بداند که چرا شما بهترین گزینه برای شغل موردنظر هستید. او تمایلی به شنیدن تمام داستان زندگی شما ندارد. هیچ‌چیز بدتر از شخصی نیست که بی‌جهت و بی‌مورد پرحرفی می‌کند. سعی کنید پاسخ‌هایتان مختصر، مفید و متمرکز باشند. وارد حاشیه نشوید، دروغ نگویید و داستان نسازید. سعی کنید مبهم صحبت نکنید. بهترین گزینه صداقت و پاسخ صریح و آشکار به سؤالات است.

عدم وجود آمادگی کافی

اینکه آمادگی کافی نداشته باشید بزرگ‌ترین اشتباهی است که می‌توانید در مصاحبه شغلی مرتکب آن شوید. درست به همان طریقی که برای آزمون و امتحان آماده می‌شوید، نیاز است که برای مصاحبه نیز آماده شوید. هنگامی‌که برای مصاحبه دعوت می‌شوید، سعی کنید درخصوص نحوه اجرای آن اطلاعاتی کسب نمایید، به‌عنوان مثال: مصاحبه گروهی خواهد بود تا تک به تک؟‌ چه شخص یا اشخاصی مصاحبه را انجام می‌دهند و مقام و جایگاه آن‌ها چیست؟

مهم‌ترین کوتاهیتان می‌تواند این باشد که نتوانید به سؤالات اساسی از قبیل “درباره این شرکت چه می‌دانید؟ “پاسخ دهید. درواقع به‌نوعی بی‌میلی شما به شغل موردنظر را می‌رساند و باعث می‌شود فرصت خود را از دست بدهید. لذا بهتر است قبل از هر اقدامی اطلاعاتی در مورد آن شرکت جمع‌آوری کنید.

از دست دادن کنترل

مصاحبه‌کننده می‌خواهد میزان صبوری و عکس‌العمل شما را نسبت به سؤالات بسنجد. از دست دادن کنترل، حالت تدافعی به خود گرفتن و رفتار توهین‌آمیز همگی عواملی هستند که موجب می‌گردند شانس خود را از دست بدهید. فرقی نمی‌کند بعد از آن به چه میزان پشیمان شده و عذرخواهی کنید، اتفاقی که نباید رخ می‌داده، پیش آمده است و شما به عبارتی آن روی خود را نشان داده‌اید.

نداشتن اشتیاق و علاقه

این خیلی مهم است که مصاحبه کننده حس کند شما کاملا نسبت به آن شغل مشتاقید یا به دست آوردن یا نیاوردنش هیچ فرقی برایتان نمی‌کند. اشتیاق و علاقه موردی است که همه‌ی کارفرمایان به گونه‌ای متوجه آن خواهند شد. چراکه علاقه باعث می‌شود شما با وسواس و میل بیشتری کارتان را انجام دهید. پس قطعا امری مهم برای کارفرماست، پس از بروز اشتیاق نسبت به آن موقعیت شغلی در اندازه‌ای معقول غاقل نشوید.

فرار از تماس چشمی و شل دست دادن

تماس چشمی در مصاحبه شغلیخیلی چیزها از همان لحظه اول و با نوع دست دادن شما برای طرف مقابل روشن می‌شود. وقتی ضعیف و شل دست طرف مقابل را می‌گیرید، کف دستتان عرق کرده و از تماس چشمی پرهیز می‌کنید به طرف مقابل می‌فهمانید که یک آدم کم اعتمادبه‌نفس و کم‌رو هستید.

شکل قرار گرفتن بدنتان نیز تأثیر زیادی روی دیگران می‌گذارد، بدن افتاده نشان کمبود اعتمادبه‌نفس، تکان دادن پا نشان اضطراب، دست به سینه نشستن روبه‌روی مصاحبه‌کننده نشان تخاصم و غرور ارزیابی می‌شوند.

پس حسابی حواستان را جمع کنید که از طریق بدنتان چه پیامی را به سوی طرف مقابل می‌فرستید.

سخن پایانی

قطعا موارد زیادی باعث می‌شوند نتوانید در مصاحبه‌تان آن‌طور که باید و دلتان می‌خواهد به نظر برسید. اما می‌توان گفت این ۱۱ مورد مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین مواردی هستند که باید درنظر داشته باشید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.