بدون شک انتخاب شغل یکی از مهمترین تصمیمات زندگی هر شخصی است. زیرا او قرار است ساعات زیادی از عمر خودش را در محیط کاری گذرانده و با معایب و مزایای شغلش روبهرو گردد. در دنیای رقابتی امروز انتخاب شغل مناسب به مسئلهای پیچیده تبدیل شده است. بهطوریکه اگر از یک کودک سؤال شود که میخواهی در آینده چهکاره شوی؟ تعدادی شغل محدود همچون مهندس، دکتر، معلم، خلبان و … را خواهد گفت. ولی متأسفانه انتخاب شغل هرگز به این آسانی نیست و وقتی این افراد بزرگ میشوند، مدام از خود میپرسند که چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟
چراکه همواره تنها تعداد محدودی از افراد میدانند که دنبال چه چیزی هستند و در مسیر درست قدم میگذارند. ازطرفی بسیارند اشخاصی که به دنبال شغل مناسب خود بهطور مرتب کارشان را عوض کرده و از این شاخه به آن شاخه میپرند. همچنین متأسفانه تعداد افرادی هم که اصلاً نمیدانند چه میخواهند و شغل مناسب آنها چیست، اندک نیست. علاوهبر آن امروزه همه میدانیم که اوضاع اقتصادی چندان خوب نیست و خیلی از جوانان این روزها امید و انگیزه کافی برای کار و تلاش ندارند.
در اطراف هر کدام از ما کسانی هستند که شغل قبلی خود را از دست دادهاند و مدتها است، میکوشند تا کاری شایسته خود بیابند و موفق نمیشوند. عدهای خسته و درمانده از فرآیند دشوار کاریابی، تمام مشکل را به گردن بازار ناکارآمد کار انداخته و عدهای دیگر از این سر طیف افتادهاند و مدام خودشان را سرزنش میکنند. درنتیجه انتخاب کار مناسب یکی از دغدغههای هر فردی در یک برهه زمانی است، که میتوان با یک انتخاب اصولی و صحیح پیشرفتهای قابل توجهی را در آینده رقم زد. بنابراین ما در این مقاله سعی داریم تا بهطور مفصل به بررسی این موضوع بپردازیم و شرح دهیم که چرا نمیتوانیم به راحتی کار پیدا کنیم.
چرا انتخاب شغل مناسب اینقدر مهم است؟
چرا با پیدا کردن شغل مناسب مشکل داریم؟ شناخت ویژگیهای شخصیتی به افراد در انتخاب شغل مناسب چه کمکی میکند؟ آیا تابهحال برایتان پیش آمده که طولانی مدت به دنبال کار بگردید و نتوانید کار مناسب پیدا کنید؟ در طی این مدت شاید بارها از خود پرسیده باشید که چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟ شاید هم پیش خودتان فکر کنید که چقدر بدشانس هستم. اما در این رابطه باید به شما اطمینان بدهیم که کار پیدا نکردن هیچ ارتباطی به داشتن یا نداشتن شانس ندارد.
گاهی اوقات شانس در این مشکل مؤثر نیست و شما در هنگام جستوجوی شغل متناسب خود مرتکب اشتباهاتی شدهاید و یا به موارد و نکاتی توجه نکردهاید که در تصمیمگیری کارفرمایان و مسئولان استخدام بسیار مؤثر هستند. علاوهبر مسئلهی شانس و توجه نداشتن، گاهی افراد هیچ آگاهی نسبت به خود و علایقشان ندارند که به راحتی شغل مناسب و با درآمد خوب پیدا نمایند. زیرا در این راه داشتن علاقه، استعداد و یا تلاش مضاعف جهت موفق شدن در انتخاب شغل، کلید اصلی شما است که در دستان خودتان قرار دارد.
برای پیدا کردن و شناختن نقاط قوت خودتان در جهت یافتن کار مناسب، استفاده از تستهای شخصیت شناسی همچون تست شخصیت شناسی MBTI، تست رغبت شغلی هالند، تست پنج عامل شخصیت نئو و تست رفتارشناسی دیسک میتواند بهعنوان ابزارهایی معتبر و پرکاربرد و در سریعترین زمان ممکن اطلاعاتی جامع و مفید را در رابطه با شخصیت و الگوی رفتاریتان در اختیار شما قرار دهند. با کمک گرفتن از این تستها به آسانی میتوانید تمایلات، استعدادهای ذاتی، نقاط قوت و هر آن چیزی که منجربه رضایت شغلی شما خواهد شد را بیابید. همچنین فراموش نکنید که مقصد سفر انتخاب کار شما، رضایت شغلی است. یعنی اگر شما شغلی متناسب با تیپ شخصیتی و الگوی رفتاری خود پیدا نمایید درنهایت بهراحتی میتوانید به رضایت شغلی برسید.
چرا نمیتوانیم شغل مناسب خود را پیدا کنیم؟
خودمان را نمیشناسیم.
زمانیکه از خودتان میپرسید چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟ باید ابتدا به خودتان نگاه کنید و بگویید که آیا شناخت کافی از خودم را دارم؟ یا نه؟ مهمترین مسئله این است که باید خود شما خصوصیات شخصیتی، علایق، سلیقهها، نقاط قوت و نقاط ضعف و سایر عوامل مهم را بشناسید و با پیدا کردن اطلاعاتی در مورد آنها بتوانید گزینههای موجود در آن زمینه را کشف نمایید. چراکه اگر شناختی از خودتان نداشته باشید هرگز نمیتوانید کار مناسب برای خودتان پیدا نمایید.
بهتر است یک لیست جامع از مهارتهای قوی خودتان ایجاد کرده و مرحله بعدی را براساس آن تعیین نمایید. همچنین با انجام تستهای شخصیت شناسی و رفتارشناسی میتوانید به خودشناسی عمیقتری برسید. بهطوریکه برخی از تستهای تشخیصی به شما کمک خواهند کرد تا ارزیابی کنید که چه کسی هستید و تیپ شخصیتی شما چیست و چه مشاغلی مناسب شما است. علاوهبر آن برای بهدست آوردن چشمانداز بیرونی و بهتر میتوانید با خانواده و یا دوستان خود مشورت نمایید تا به شما در انتخاب قویترین مهارت کمک کنند. زیرا دوستان و اعضای خانوادهتان اغلب شما را بهتر از خودتان میشناسند. میتوانید با پرسیدن سؤالاتی همچون به نظر شما شغل مناسب من چیست؟ و یا چگونه میتوانم شغلی را پیدا کنم که مناسب برای من باشد؟ از آنها کمک بگیرید.
مطلب مرتبط: تحلیلی بر تناسب شغل و شخصیت
نمیدانم چه شغلی مناسب من است؟
وقتی به فکر این هستید که چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟ قطعاً نمیدانید که چه شغلی مدنظرتان است و مسیر مشخصی برای کار پیدا کردنتان ندارید. اگر در جستوجوی کار، مسیر مشخصی نداشته باشید، خیلی بعید است که بتوانید موفق عمل نمایید. با اینکه بررسی مسیرهای شغلی مختلف کمک بزرگی برایتان در انتخاب شغل خواهد داشت، اما اگر در روز برای ۱۵ فرصت شغلی درخواست میدهید به امید اینکه در یکی از آنها قبول شوید، باید قدمی به عقب بردارید و درباره رویکرد خود تجدیدنظر نمایید.
شما میتوانید به ماهیت وجودی خودتان پی برده و در کشف آنچه که شما را به شکل منحصربه فردی برای مشاغل مختلف واجد شرایط میکند، راهنمایی بگیرید. حتماً به موقعیت شغلی توجه بیشتری کنید و مطمئن شوید که به اندازه کافی تجربه و مهارت برای فرصت شغلی موردنظرتان را دارید. بدین سبب بر روی مشاغلی تمرکز خواهید کرد که توانایی کار کردن در آنها را دارید و شانس بیشتری برای دستیابی به کار خواهید داشت.
مطلب مرتبط: تست هالند؛ تست شغل مناسب من
نگرش و رفتار مناسبی ندارید.
وقتی به فکر این هستید که چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟ ابتدا به رفتار و نگرشتان توجه کنید که آیا رفتار مناسبی با دیگران دارید؟ ممکن است شغل قبلی خود را به خاطر عصبانیت یا رفتار نامناسب از دست داده باشید. باید خشم خودتان را کنترل نمایید تا خشمتان آسیبی به زندگی شخصی و شغلیتان وارد نکند. بدین جهت برای یافتن کار مناسب و شروع یک شغل و همکاری با دیگران باید خوشرفتار بوده و دید مثبتی داشته باشید. چراکه نگرش نامناسب و رفتارهای گستاخانه و خودمحور سبب میگردند که مصاحبه شغلی ناموفقی داشته باشید و درنتیجه نتوانید در جایی که میخواهید، استخدام شوید. بنابراین حتماً سعی کنید تا اصول مدیریت و کنترل خشم را یاد گرفته و با آرامش به جستوجوی کار جدید بپردازید.
مطلب مرتبط: ۱۶ تکنیک ضروری برای مهار و کنترل خشم در محیط کار
توقع بالایی دارید.
یکی از دلایلی که نمیتوانید کار پیدا کنید این است که احتمالاً انتظار مبلغ دستمزد نامعقولی را دارید. بیشتر سازمانها در آگهیهای استخدامشان از جویندگان کار انتظار دارند که در درخواست شغلی خود مبلغ دستمزد موردنظرشان و همچنین دریافتیهای سابق خود را درج نمایند. اگر فرصتهای شغلی که برای آنها درخواست ارسال کردهاید، پرداختیشان از مبلغ موردنظرتان کمتر باشد، قطعاً درخواست شما رد خواهد شد.
حتی اگر مبلغ دریافتی قبلی شما با مقدار اعلام شده فاصلهی زیادی نیز داشته باشد، بازهم کارفرما فکر میکند که شما این کاهش دستمزد را قبول نخواهید کرد و مطمئناً با شما تماس نخواهد گرفت. زیرا هیچ کارفرمایی دوست ندارد در عین اینکه میداند، نمیتواند بر سر دستمزد با کارجو به نتیجه برسد، وقت خودش را برای مصاحبه کردن با وی هدر دهد. بنابراین اگر نگران این سؤال هستید که چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟ بهتر است علاوهبر اینکه باید مبلغ دستمزد درخواستی خود را معقول اعلام نمایید، نباید بر حقوق و دستمزد سابق خودتان نیز تأکید داشته باشید.
مطلب مرتبط: چگونه برای درخواست افزایش حقوق بهصورت مؤثر مذاکره کنیم؟
ثبات شغلی ندارید.
زمانیکه از خودتان میپرسید چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟ بدانید که عدم وجود ثبات و پایداری شغلی یکی از مهمترین دلایل آن است که آنهم ریشه در نداشتن شناخت نسبت به توانمندیها و استعدادهای درونی دارد. اگر شما هم دائماً از این شاخه به آن شاخه میپرید، باید به فکر تغییر این رویه باشید. درصورتی که اگر در رزومه و سابقه کاری شما دیده شود که بهطور دائم موقعیت و یا عنوان شغلی خودتان را تغییر دادهاید، استخدام شما با مشکل مواجه خواهد شد. چراکه کارفرما فکر خواهد کرد که پس از مدتی این کار را نیز ترک میکنید و به سراغ شغل دیگری میروید.
بدین سبب اگر حرفه خود را با علاقه و انگیزه انتخاب نمایید و مهارت لازم برای آن را به خوبی کسب کنید، قطعاً احتمال تغییر آن خیلی کم خواهد بود. بنابراین حتماً در انتخاب شغل مدنظرتان دقت بسیاری داشته باشید و نگذارید از این شاخه به آن شاخه پریدن، زمان شما را هدر دهد و به یکی از دلایل بیکاری شما تبدیل گردد.
مطلب مرتبط: چرا برخی از افراد مدام شغلشان را تغییر میدهند؟
رزومه کاری منظم و خوانایی ندارید.
قبل از اینکه از خودتان بپرسید که چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟ حتماً سری به رزومه کاریتان بزنید. زیرا امکان دارد که رزومه کاریتان آنقدرها هم مناسب و مرتب نباشد. شاید در زندگی روزمره اشتباهات نوشتاری و تایپی چندان اهمیتی نداشته باشند، اما وجود چنین اشتباهاتی در رزومه کاری موضوعی کاملاً متفاوت است. زیرا وجود اشتباه تایپی در رزومه کاریتان ممکن است وضعیت استخدام شما را بهطور کلی تغییر بدهد.
شاید باورش برایتان سخت باشد اما اینکه به مصاحبه شغلی دعوت شوید یا خیر و یا اینکه درخواست شغلیتان رد شود، گاهاً امکان دارد که وابسته به یک اشتباه تایپی و یا نوشتاری باشد. اشتباه تایپی و یا غلط املایی در هر جایی ممکن است پیش بیاید. اما نهایت تلاش خودتان را بکنید تا در رزومهی خود اشتباهی نداشته باشید و هیچ زمانی رزومه کاری که از نظر دستور نگارشی و دیکته بازخوانی و اصلاح نشده است را برای درخواست شغلی نفرستید. اصلاً نیازی نیست که رزومهتان شلوغ و رنگارنگ باشد. حتماً بایستی مرتب نوشته شده و خوانا و منسجم بوده و قالب مناسبی نیز داشته باشد.
شما میتوانید مدارک را در فایلی جداگانه به رزومه خود پیوست داده و اطلاعات و مشخصات دقیقی وارد نمایید و تمام مهارتهای مناسب خودتان را در آن جای دهید. همچنین میتوانید جهت اطمینان قبل از انجام این کار، رزومه کاری خود را برای یکی از دوستان و یا آشنایانتان که به دستور زبان و علایم نگارشی مسلط است، بفرستید تا قبل از هر چیز بهطور کامل آن را بررسی کرده و اصلاح نماید.
مطلب مرتبط: صفر تا صد رزومهنویسی؛ راهنمای کامل نوشتن رزومه کاری
سخن نهایی
اگر بهدنبال یافتن شغل مناسب هستید و هنوز آن را پیدا نکردهاید و یا اگر روزهای بسیاری را به پیدا کردن شغلتان اختصاص دادهاید و هنوز از خودتان میپرسید که چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟ یعنی هنوز نتوانستهاید رضایت مسئولان و کارفرماها را جلب نمایید. اکثر ما درواقع بیشتر وقت خود را در مشاغل مختلف و انجام کارهایی میگذرانیم که گاهی آنها را دوست داریم و گاهی از آنها متنفریم. اما اینکه چرا برخی افراد از شغل خودشان نمیتوانند هیچ لذتی ببرند، نیاز به یک ارزیابی همه جانبه دارد. زیرا انتخاب شغل اشتباه و یا پیدا نکردن کار به معنای از دست دادن سطح رضایت است.
امروزه روشهای متعددی برای جستوجو و پیدا کردن کار متناسب وجود دارد که تنها کافی است تلاش لازم را داشته باشید و مهارتهای خود را تقویت نمایید تا بتوانید کار مدنظر خودتان را پیدا کنید. ما در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعات جامعی در پاسخ به سؤال چرا نمیتوانم کار پیدا کنم را برای شما ارائه نماییم. پس مطمئن باشید که با خواندن این مقاله و بهکار بردن توصیههای آن بهراحتی میتوانید به شغل موردنظر خود دست یافته و خیلی سریع استخدام شوید.