هفت اصل مهم و کلیدی در نوشتن رزومه دانشجویی یا تحصیلی

آیا اصول معرفی درست و دقیق خود را می‌دانید؟ آیا می‌توانید در قالب رزومه آکادمیک خود را معرفی کنید؟ از نحوه‌ی چیدمان و ترتیب اطلاعات در رزومه‌ی حرفه‌ای اطلاع دارید؟اگر می‌خواهید برای پذیرش تحصیلی، شغلی و آموزشی اقدام کنید، لازم است بدانید که نوشتن یک رزومه دانشجویی یا تحصیلی خوب، اصلی‌ترین گام برای پذیرفته شدن در موقعیت شغلی یا تحصیلی است. رزومه دانشجویی یا تحصیلی باکیفیت، مستندات تحصیلی و تخصصی شما را به نمایش گذاشته و کمک می‌کند به بهترین متقاضی برای موقعیت شغلی و آموزشی موردنظر تبدیل شوید. اما نوشتن یک رزومه اصلا کار ساده‌ای نیست. چراکه رزومه باید شما را به بهترین شکل به مدیر یا کارفرمای آینده‌تان معرفی کند. ما در این مقاله سعی داریم به اهمیت نوشتن یک رزومه حرفه‌ای بپردازیم و نحوه‌ی نوشتن آن را مرحله‌به‌مرحله به شما توضیح دهیم. همچنین در پایان مقاله یک قالب از رزومه دانشجویی استاندارد را ارائه خواهیم کرد تا از آن به‌عنوان نمونه استفاده کنید.

چرا باید رزومه دانشجویی بنویسیم؟

رزومه، یک گزارش متنی در یک یا چند صفحه است که به معرفی اطلاعات، ویژگی‌ها، توانایی و مهارت‌های شما می‌پردازد. کارفرمایان از روی رزومه به میزان توانایی‌های شما پی برده و ارزیابی را آغاز می‌کنند. اما مهم‌ترین علت تهیه‌ی رزومه، ایجاد یک تصویر ذهنی مناسب از شما در ذهن دریافت‌کننده‌ی رزومه است. پس باید از رزومه به‌عنوان یک فرصت تبلیغ شخصی با حداکثر قابلیت‌ها استفاده کنید. باید توجه داشته باشید که اگر شما نتوانید رزومه دانشجویی مناسبی ارائه کنید، شانسی برای اثبات مهارت‌های خود نخواهید داشت.

هفت اصل کلیدی در نوشتن رزومه دانشجویی یا تحصیلی

۱- با خلاصه‌ای جذاب از خودتان شروع کنید

امروزه مدیران و کارشناسان انتظار دارند شما خود را در چند جمله‌ی کوتاه و جذاب معرفی کنید. شما در این قسمت باید بهترین عملکرد و قابلیت‌های خود را به‌صورت خلاصه شرح دهید. در حقیقت این قسمت رزومه همان قسمتی است که باعث جذب مدیران شده و شایستگی‌های شما را به نمایش می‌گذارد.

۲- مهارت‌های نرم را از یاد نبرید

عده‌ای از افراد تصور می‌کنند در رزومه تنها باید مهارت‌های شغلی نوشته شود. اما این تصور درست نیست. برای بسیاری از مدیران مهارت‌های نرم نیز مانند کار تیمی، نظم، نگرش مثبت و…. مهم و ضروری هستند. حتی می‌توانید از مهارت‌های خود مثال بزنید و منافع آن را به‌صورت شفاف برای کارفرما مشخص کنید.

۳- دانش فنی خود را در رزومه دانشجویی برجسته کنید

داشتن تخصص فنی از مهم‌ترین موارد برای موفقیت شغلی شماست. امروزه تسلط بر نرم‌افزارهای آفیس و شبکه‌های مجازی از اهمیت بالای برخوردار است. پس به‌طور مشخص تسلط خود را در این حوزه‌ها نشان دهید. سپس مهارت‌های تخصصی مرتبط با شغل را بیان کرده و تعهد خود را برای یادگیری بیشتر دانش فنی یادآور شوید.

۴- تجربه‌ی کاری خود را گسترش دهید

باارزش‌ترین نقطه‌ی اتکا در هر رزومه‌ دانشجویی، تجربه‌ی کاری افراد است. ممکن است افرادی تحصیلات بالایی نداشته باشند. اما به دلیل تجربه‌ی بالا استخدام شوند. پر کردن این قسمت برای دانشجویان یک معضل است. ولی لازم نیست نگران باشید. حتی اگر هیچ تجربه‌ی کاری ندارید، می‌توانید کارهای داوطلبانه، کارآموزی و فعالیت‌های تیمی خود را ذکر کنید. این‌گونه فعالیت‌ها کمک می‌کنند مهارت‌های خود را برجسته کرده و اشتیاق خود را نسبت به موقعیت موردنظر نشان دهید.

متأسفانه بسیاری از دانشجویان تصور می‌کنند زمان دانشجویی تنها برای درس‌خواندن است و بعد از فارغ‌التحصیلی باید به دنبال کسب تجربه باشند. درحالی‌که کار کردن در دوران دانشجویی بهترین فرصت برای داشتن رزومه‌ دانشجویی پروپیمان است. اگر می‌خواهید با مزایا و معایب کار کردن در دوران دانشجویی آشنا شوید و از آن برای داشتن رزومه‌ای مناسب استفاده کنید. پیشنهاد ما مطالعه‌ی مقاله‌ی «شغل مناسب دانشجویان چیست؟ چرا باید در دوران دانشجویی کار کنیم؟» است. در این مقاله به دغدغه‌های کاریابی بعد از فارغ‌التحصیلی و راه نجات از آن‌ها پرداخته‌شده است. درنتیجه می‌توانید با بهره‌گیری از این اطلاعات در آینده به‌راحتی شغل موردنظر خود را به دست ‌آورید.

۵- ارزش خود را نشان دهید

بسیاری از رزومه‌ها پر از تجربه و مهارت هستند. اما چون این موارد به‌صورت معنادار و هدفمند بیان نشدند، برای مدیران بی‌ارزش به نظر می‌آیند. مثلا اگر برای به دست آوردن شغل معلمی رزومه می‌نویسید، در آن ذکر کنید که مربی مهدکودک بوده‌اید و به‌واسطه‌ی آن قدرت بالایی در کنترل و مدیریت کلاس و متقاعد کردن کودکان دارید. بیان کردن این موضوع که مربی مهدکودک بوده‌اید به‌خودی‌خود ارزش چندانی برای مدیران ندارد. اما اینکه به‌واسطه‌ی آن مهارتی در شما تقویت‌شده، ارزشمند است.

۶- مهارت‌ها و دانش تخصصی‌تان را در رزومه دانشجویی به نمایش بگذارید

لازم نیست در رزومه دانشجویی از تمام تفریح‌ها و علاقه‌مندی‌های شخصیتان نام ببرید. تنها کافی است یکی از مرتبط‌ترین و باارزش‌ترین آن‌ها را بنویسید. مثلا ذکر کنید علاوه بر زبان انگلیسی بر زبان ترکی نیز تسلط دارید. این کار باعث تمایز رزومه شما شده و شانس برنده شدن شما را بالا می‌برد.

۷- از کلیدواژه‌ها استفاده کنید

شما بین ۱۵ تا ۳۰ ثانیه فرصت دارید خود را به‌عنوان فردی مناسب معرفی کنید. برای این کار سعی کنید از کلیدواژه‌های مناسب استفاده نمایید. بسیاری از افرادی که رزومه‌های دانشجویی را بررسی می‌کنند به دنبال یافتن نقاط اشتراک شما با کلیدواژه‌های استخدامی هستند و چنانچه آن‌ها را پیدا نکنند، رزومه شما کنار گذاشته می‌شود. مثلا اگر در آگهی استخدام از واژه‌ی هماهنگی برنامه‌ریزی مدیران استفاده‌شده است، عبارت پیگیری برنامه‌ها را به کار نبرید. سعی کنید از نزدیک‌ترین کلیدواژه به آگهی نام ببرید تا شانس بیشتری برای دیده شدن رزومه‌ دانشجویی شما وجود داشته باشد.

چگونه یک رزومه‌ دانشجویی تأثیرگذار بنویسیم؟

یک مدیر وظیفه‌ی دشواری را برای پیدا کردن و استخدام نیروهای مناسب از میان رزومه‌های مختلف بر عهده دارد. حال چگونه باید او را جذب رزومه‌ی خود کنیم؟

بد نیست بدانید، مطالعات نشان می‌دهند ۸۰ درصد رزومه‌ها در همان نگاه اول و تنها ظرف مدت ۱۰ ثانیه توسط مدیران حذف می‌شوند. البته در میان انبوهی از رزومه‌ها، یک رزومه خوب همانند یک تابلوی چشمک‌زن می‌درخشد و باعث جلب‌توجه هر مدیر یا کارفرمایی خواهد شد. برای داشتن یک رزومه‌ دانشجویی درخشان، باید با مفهوم رزومه و قواعد آن آشنا باشید. البته نقطه‌ی قوت این‌چنین رزومه‌هایی متمایز بودن آن‌ها از سایر رزومه‌هاست. درواقع، شما باید بتوانید رزومه‌ای متمایز و حرفه‌ای بنویسید که اصول و قواعد در آن رعایت شده باشند. پیشنهاد ما به شما، مراجعه به مقاله «رزومه‌ی متمایز چیست؟ و چگونه یک رزومه‌ی متمایز ارائه دهیم؟» است. در این مقاله با مفهوم و انواع رزومه آشنا شده و نکات مهم نوشتن رزومه را آموزش می‌بینید. این نکات به شما کمک خواهند کرد رزومه‌ای متمایز و حرفه‌ای داشته باشید.

رزومه دانشجویی باید شامل چه اطلاعاتی باشد؟

به دلیل تعدد بالای رزومه‌ها، آن‌هایی که دارای اطلاعات متناسب و ساختار مناسبی نباشند در همان ابتدای کار کنار گذاشته می‌شوند. بنابراین برای دستیابی به موقعیت شغلی یا آموزشی باید بهترین رزومه را ارسال کنید. برای ساخت رزومه‌ دانشجویی حرفه‌ای باید بدانید نوشتن چه اطلاعاتی در آن ضروری است. این اطلاعات عبارت‌اند از:

  • اطلاعات شخصی

در اولین قسمت از رزومه باید اطلاعات شخصی شامل نام، نام خانوادگی و… را بنویسید. بهتر است عکس خود را نیز در این بخش ضمیمه کنید.

  • اطلاعات تماس

در این بخش راه‌های ارتباطی مناسب را به کارفرما ارائه دهید.

  • اطلاعات تحصیلی

ممکن است میزان تحصیلات و رشته‌ی تحصیلی شما جزء مهم‌ترین شروط استخدامی یا آموزشی باشد. بنابراین در بخش‌های اولیه رزومه دانشجویی حتما به آن اشاره‌کنید.

  • سوابق کاری

شاید مهم‌ترین بخش هر رزومه، سوابق کاری باشد. اساس بسیاری از استخدام‌ها میزان سوابق کاری فرد است. اما ممکن است شما به‌عنوان یک دانشجو سوابق کاری چشم‌گیری نداشته باشید. درواقع پیدا کردن شغل برای یک دانشجو بدون سابقه کار شاید ناامیدکننده باشد اما غیرممکن نیست. شما باید بتوانید با توجه ‌به قدرت مذاکره‌ای خود کارفرما را متقاعد کنید که برای این شغل مناسب هستید. البته ممکن است این کار از دید شما غیرممکن به نظر برسد. اما تنها کافی است مقاله‌ی «بدون سابقه‌ی کاری، کار پیدا کنید؟» را خوانده تا با کمک آن نقطه‌ی شروع کار خود را پیدا کنید. در این مقاله با یازده تکنیک به دست آوردن شغل بدون سابقه‌ی کاری آشنا می‌شوید و راه موفقیت خود را از میان آن‌ها پیدا می‌کنید.

  • مهارت‌ها و توانمندی‌ها

    • در این بخش دو نوع از توانمندی‌های خود را ذکر نمایید.
      • توانمندی‌های شخصی مانند مدیریت زمان، حل مسئله و…. .
      • توانمندی‌های تخصصی مرتبط با شغل مانند کار با نرم‌افزار خاص، آشنایی با زبان‌های خارجی و…
  • علایق و فعالیت‌ها

در این قسمت رزومه دانشجویی باید به علایق و فعالیت‌های برجسته خود اشاره‌کنید. مانند ورزش، هنر، مطالعه و…. . سعی کنید علایق و فعالیت‌های خود را به فعالیت‌های شرکت مذکور نزدیک نمایید.

نمونه رزومه دانشجویی در مقطع کارشناسی

نام و نام خانوادگی: کامران کامروا

آدرس: تهران خیابان ستارخان کوچه نرگس پلاک هفت

شماره تماس: ۶۶۵۳۸۵۹۰-۰۲۱

ایمیل: kamrava_k00@gmail.com

خلاصه‌ی رزومه دانشجویی:

دانشجوی کارشناسی در رشته شیمی با ۱ سال تجربه در زمینه‌ی شیمی صنعتی.

متخصص تجزیه‌وتحلیل میعانات، کروماتوگرافی دیجیتال و استفاده از ابزارهای آماری. به دنبال ارتقای دانش خود در زمینه‌ی تحقیقات شیمی صنعتی در بخش تضمین کیفیت در سازمان معتبر شما هستم.

تحصیلات: کارشناسی شیمی دانشگاه شریف ۱۴۰۰

معدل: ۱۸.۷۰

افتخارات و جوایز:

دریافت بورسیه تحصیلی

دریافت جایزه‌ی دانشجوی برتر

مقالات علمی- پژوهشی:

اثر لرزه‌ای اکتشافات نفت در دشت‌های خوزستان؛ ارسال‌شده به مجله کارشناسی شیمی صنعتی

پژوهش‌ها:

دستیار تحقیق در گروه شیمی دانشگاه شریف

دستیار استاد کرمی در تحقیق در مورد تجزیه‌وتحلیل فراکتال

مهارت‌ها:

نرم‌افزار (spss)

تحلیل داده‌ها

استفاده از تجهیزات تقطیر

سرگرمی‌ها و علایق:

موسیقی

مطالعه

والیبال

چند نکته‌ی کنکوری مهم برای نوشتن رزومه دانشجویی:

  • رزومه دانشجویی شما، تابلوی تبلیغاتی شماست.
  • برای نوشتن آن از قالب مناسب استفاده کنید.
  • پس از نوشتن بارها آن را خوانده و بررسی کنید.
  • هنگام نوشتن از آخرین مدرک تحصیلی خود شروع کنید.
  • سعی کنید صادقانه و به‌دوراز هرگونه بزرگ‌نمایی رزومه‌ی خود را بنویسید.

سخن آخر

بسیاری از دانشجویان همواره دغدغه نوشتن رزومه‌ تحصیلی مناسب و حرفه‌ای را دارند. رزومه‌ای که شانس آن‌ها را برای دیده شدن از میان انبوهی از رزومه‌ها بالا ببرد. موارد یادشده در این مقاله به شما کمک می‌کنند تا رزومه‌ای تأثیرگذار نوشته و شانس خود را برای کسب شغل یا آموزش موردنظرتان افزایش دهید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.