استخدام نیروی انسانی شایسته و کاری بسیار سخت است. به ویژه زمانیکه سازمان فاقد یک سازوکار مدون و نظامند برای استعدادیابی و جذب نیروهای شایسته باشد، ممکن است دچار اشتباهات فاحشی در امر استخدام شود. بسیار از صاحبان کسبوکارها به دلیل فقدان راهبرد مشخص برای جذب نیروهای شایسته و مستعد، با چالشی اساسی در حوزه ی منابع انسانی روبرو شده اند.
جذب نیروی جدید، اتفاق مثبت در سازمان است. چراکه به غیر از زمانهایی که یک نیرو از سازمان میرود و مجبور هستیم نیروی جدید جذب کنیم، استخدام نیروی جدید به این معناست که سازمان و فعالیتهای سازمان به قدری گسترش یافته که ما نیاز به تیم بزرگتری برای پیشبرد اهداف سازمان داریم. از طرف دیگر جذب نیرو به معنی اضافه شدن توان فکری و عملی سازمان، ایدهها و تجارب جدید است.
اما مشکلی که بسیاری از کسبوکارها با آن روبهرو هستند پیچیدگی فرآیند جذب و استخدام است. ما در این مقاله قصد داریم به چالشهای استخدام و جذب نیروها در سازمان بپردازیم.
چالشهای اساسی استخدام نیروی انسانی
هزینههای استخدام نیروی انسانی
زمان و هزینه ازجمله اولین چالش هر استخدامی به حساب میآید. مدیران منابع انسانی از هر طریقی که اقدام به استخدام میکنند، باید هزینههای بسیار زیادی را خرج کنند که صرفا با انتخاب منابع و کانالهای درست میتوانند این هزینهها را مدیریت و بهینهسازی کنند.
همچنین از زمانیکه برای استخدام یک نیروی کارآمد باید صرف کنیم، نباید بهسادگی بگذریم. همچنین شما تا زمانیکه نیروی کارآمدی استخدام نکرده باشید، کارهای آن بخش که نیازمند نیرو است به تعویق میافتد که در این جا بازهم زمان بسیار حائز اهمیت است.
نداشتن برنامهریزی مناسب برای جذب و استخدام نیرو
اولین چیزی که برای استخدام نیروی انسانی موفق باید تهیه کرد، برنامه استخدامی مناسب است. اما شاید سؤال اساسی این باشد که چگونه این برنامه را تهیه کنیم؟
این برنامه بر اساس برنامهریزی استراتژیک شرکتها و پیشبینی آنان از رشد شرکت تهیه میشود تا بدانید به چه تعداد نیرو و در کدام بخشها نیاز است.
بر اساس این برنامه، سازمان نمودار سازمانی خود را باید بروزرسانی کند و برای موقعیت شغلی موردنظر، باید در نظر گرفت که فرد مناسب این شغل، باید چه ویژگیهای اخلاقی، شخصیتی و مهارتی را داشته باشد. نبود این برنامهریزی در سازمان خود باعث بوجود آمدن چالشهای متفاوت میشود.
یکی از این چالشها در زمان استخدام نیروی انسانی، معمولا این است که مسئول استخدام و واحد نیازمند نیرو توافق واحدی از تعریف گزینه استخدامی مناسب برای موقعیت شغلی جدید ندارند. شرح شغل گاهی به صورت سرسری تعریف میشود، گاهی به صورت اجمالی تنها وظایف روزانه تعریف میشوند، گاهی بدون درنظر گرفتن نیاز واقعی سازمان و به صورت کلی تعریف میشود و گاهی نیز بر اساس مشخصات و وظایف کسی که قبلا در آن سمت مشغول بوده، تعریف میشود.
علیرغم اینکه برنامهریزی استخدام و تعریف شرح شغلی مناسب مهمترین ابزار گزینش کارجویان است، اما معمولا اهمیت آن کاملا نادیده گرفته میشود. گاهی هم در فرآیند استخدام، تصویری غیرواقعی از کامل بودن و ایدهآل بودن گزینههای استخدامی به وجود میآید که صرفا باعث تاخیر در استخدام میشود.
نیافتن نیروی متخصص
امروزه یکی از چالشهای استخدام نیروی انسانی، نیافتن نیروی متخصص است. در برخی زمینههای نوظهور و یا موقعیت شغلی که زیاد موردنیاز هستند، سازمان همیشه با کمبود نیروهای متخصص روبهرو هستند. یافتن نیروی متخصص تبدیل به یکی از چالشهای جذب نیرو در سازمان شده است.
بسنده کردن به تعداد محدود منابع استخدامی و استفاده از روشهای قدیمی استخدام، مانعی برای جذب این متخصصان است. درنتیجه برای یافتن نیروهای متخصص شما باید بتوانید از روشهای نوین و کارآمد استفاده کنید.
فقدان مهارت مصاحبه
بسیاری از سازمان به دلیل فقدان مهارتهای مصاحبه به چالشهای بزرگی برخوردهاند. میگوییم. اگر بخش منابع انسانی نتواند به درستی مراحل مصاحبه را پیش ببرد قطعا نیروی ناکارآمد استخدام میکند. درنتیجه این نیرو باعث میشود سازمان هزینههای بسیار زیادی را متحمل شود.
روند مصاحبه در بسیاری از سازمانها به این صورت است که فرد فرم مصاحبه رو پر میکند، از او چند سوالی پرسیده میشود و در آخر مطابق با مدرک تحصیلی و سابقه فرد، آن را استخدام میکنند. اما تا به حال فکر کرده اید که شاید افراد برای حوزه شغلی که شما نیازمند جذب نیرو هستید، متناسب نباشند؟
بسیار از افراد تیپ شخصیتشان متناسب با شغل نیست. اما مدیران منابع انسانی چگونه متوجه این موضوع شوند و از کجا تیپ شخصیتی افراد را بشناسند؟
آزمونهای هوش و شخصیت تا حدودی در راهبرد این موضوع مؤثر است و میتوان از این آزمونها به عنوان ابزار کمکی استفاده نمود.
برخی از مشهورترین آزمونها در این حوزه عبارتنداز: تست مدل رفتاری دیسک، تست mbti و تست نئو فرم بلند NEO PI-R