هوش هیجانی در کسب‌وکار

هوش هیجانی در کسب و کار

در چند دهه‌ی قبل اساس استخدام شغلی یا دستیابی به مقام مدیریت و ریاست بستگی به میزان هوش افراد داشت. یعنی هر کس IQ بالاتری داشت می‌توانست زودتر استخدام شود و شانس بیشتری برای کسب عنوان مدیریت داشت. اما مدتی بعد مشخص شد این افراد لزوما کارمندانی تأثیرگذار یا مدیرانی لایق نیستند. با افزایش چنین مواردی، مفهومی به نام هوش هیجانی در کسب‌وکار مطرح شد. هوش هیجانی در کسب‌وکار باعث شد مدیرانی لایق به جایگاه مدیریت رسیده و کارمندانی تأثیرگذار استخدام شوند. اما چگونه می‌توان کارمندان را بر اساس هوش هیجانی استخدام کرد؟ چگونه می‌توان هوش هیجانی مدیران را اندازه گرفت؟ نقش EQ در کسب‌وکارها چیست؟

مفهوم هوش هیجانی امروزه توجه بسیاری از مدیران کسب‌وکار را به سمت خود جلب کرده است. حتما شما نیز به‌عنوان یک مدیر این جمله را شنیده‌اید که در دنیای امروز EQ به IQ ارجحیت دارد. چراکه تحقیقات ثابت کرده‌اند، مدیرانی با EQ بالا توانایی بیشتری برای هدایت سازمان دارند. حتی عملکرد کارکنانی که هوش هیجانی بالاتری دارند نیز نسبت به دیگر افراد بیشتر است. بنابراین بهتر است قبل از پرداختن به اهمیت هوش هیجانی در کسب‌وکار به تعریف مختصری از مفهوم هوش هیجانی بپردازیم.

EQ چیست؟

هوش هیجانی از ترکیب دو واژه‌ی هوش و هیجان به وجود آمده است. هوش به معنی توانایی یادگیری و کاربرد مهارت برای سازگاری با محیط و هیجان بیانگر کلیه‌ی واکنش‌های عاطفی مانند شادی، غم، خشم و… است. ترکیب تمامی این عوامل با یکدیگر هوش هیجانی را به وجود می‌آورند. به بیان ساده‌تر هوش هیجانی یعنی کنترل احساسات در هر شرایطی. افراد با هوش هیجانی بالا توانایی مدیریت احساسات خود را داشته و حتی می‌توانند احساسات افراد دیگر را نیز درک کرده و با بروز واکنش مناسب بر آن‌ها تأثیر بگذارند.

چرا هوش هیجانی مهم است؟ چرا باید از تست هوش هیجانی در کسب‌وکارها استفاده کنیم؟

هوش هیجانی در کسب‌وکارهمان‌طور که همه‌ی شما می‌دانید، احساسات انسان نقشی تعیین‌کننده در رفتار و کردار او دارند. به‌طوری‌که محرک‌های احساسی می‌توانند کنترل واکنش‌ها و رفتار انسان را در دست بگیرند. با توجه‌ به اهمیت این مسئله می‌توان نتیجه گرفت که توانایی کنترل احساسات خود و درک احساسات دیگران، نقشی اساسی در به دست آوردن موفقیت‌های شغلی و اجتماعی ایفا می‌کند.

در زندگی مدرن که انسان دستخوش تغییرات بسیاری قرار می‌گیرد و احساسات گوناگون چون ترس، خشم، شادی و… بر او چیره می‌شوند، باید بتوانید در شرایط استرس‌زا و پرتنش تصمیمات درستی بگیرید. عملکرد درست در مواقع حساس رمز موفقیت مدیران و کارمندان است که از هوش هیجانی آنان سرچشمه می‌گیرد.

درنهایت معرفی مفهومی به نام هوش هیجانی باعث شد کلیشه‌ی همیشگی بهره‌ی هوش یا IQ کم‌رنگ‌ شود. تا چند دهه‌ی قبل عامل موفقیت افراد را هوش بالای آن‌ها می‌دانستند. اما امروزه می‌دانیم که هوش هیجانی در کسب‌وکار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین در سال‌های اخیر لزوم به‌کارگیری تست هوش هیجانی به‌منظور سنجش میزان EQ بیش‌ازپیش در کسب‌وکارها موردتوجه قرار می‌گیرد.

هوش هیجانی در کسب‌وکار چه کمکی به شما می‌کند؟

امروزه کاربرد تست هوش هیجانی در مدیریت سازمان و فواید هوش هیجانی در کسب‌وکارها کاملا جاافتاده است. با استفاده از هوش هیجانی می‌توان سه مؤلفه‌ی شناختی، فیزیولوژیکی و رفتاری را باهم ترکیب کرد و بر رفتار خود و دیگر افراد تأثیر گذاشت.

ازجمله کاربردهای هوش هیجانی در کسب‌وکار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تشخیص استرس و راه‌های غلبه بر آن در محیط‌های شغلی پرفشار و پرتنش
  • توانایی برقراری ارتباطات مؤثر با دیگران در محیط‌ کاری و در مذاکرات سازمانی
  • شناخت کافی از احساسات و کنترل آن‌ها
  • ایجاد انگیزه و دید مثبت نسبت به مسائل
  • مدیریت زمان و استفاده‌ی بهینه از فرصت‌ها و چالش‌ها

چگونه هوش عاطفی عملکرد مدیران را بهبود می‌بخشد؟

هوش هیجانی در کسب‌وکاردر حوزه‌ی کسب‌وکار، هوش هیجانی با مدیریت و درنتیجه موفقیت سازمان رابطه‌ای مستقیم دارد. به‌طوری‌که امروزه هوش هیجانی در کسب‌وکار یکی از مباحث مهم حوزه‌ی مدیریت به شمار می‌رود. افراد دارای هوش هیجانی بالاتر، توانایی بیشتری در هدایت و کنترل زیردستان خود دارند. تحقیقات نشان می‌دهند که بین وظیفه‌شناسی، احساس مسئولیت، وجدان کاری و هوش هیجانی رابطه‌ای مستقیم وجود دارد. یعنی هر چه افراد هوش هیجانی پایین‌تری داشته باشند، در روابط کاری و مدیریت کارکنان با چالش‌های بیشتری مواجه خواهند شد.

صاحبان کسب‌وکار می‌توانند از طریق انجام تست هوش هیجانی کارکنان توانمند را از دیگر افراد تشخیص داده و آن‌ها را برای انجام پروژه‌های مهم‌تر در نظر بگیرند.

توسعه و رشد هوش هیجانی در سازمان سبب افزایش بهره‌وری کارمندان شده و درنتیجه موجب افزایش بهره‌وری سازمان می‌گردد و این همان عملکرد معجزه‌آسای هوش هیجانی در کسب‌وکار شماست.

آیا کارمندان با هوش هیجانی بالا عملکرد بهتری دارند؟

برخی تصور می‌کنند کاربرد هوش هیجانی تنها در سطح مدیریت است. اما امروزه متوجه شده‌اند که تمامی کارکنان یک سازمان باید دارای هوش هیجانی بالایی باشند. پس شما به‌عنوان یک کارفرما باید بدانید کارمندان با هوش هیجانی بالا قادرند به نحوی مؤثر به‌صورت تیمی کار کنند، خود را با شرایط جدید به‌راحتی وفق دهند و انعطاف‌پذیر باشند. مهم نیست یک فرد چه تعداد مدرک و سوابق تحصیلی و شغلی روی کاغذ دارد، اگر از هوش هیجانی بالایی برخوردار نباشد به‌احتمال‌زیاد در مسیر کسب موفقیت با مشکلاتی مواجه خواهد شد.

شک نکنید در آینده‌ای نه‌چندان دور با توجه‌ به پیشرفت ارتباطات و تکنولوژی هوش هیجانی اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. پس به‌عنوان مدیری لایق و کاردان بهتر است برای استخدام کارمندانی کارآمد استفاده از تست هوش هیجانی را در اولویت قرار دهید.

وضعیت هوش هیجانی شما چگونه است؟

به گفته‌ی ارسطو: «عصبانی شدن ساده است. همه‌ی افراد می‌توانند عصبانی شوند. اما عصبانی شدن در برابر شخص مناسب، به میزان مناسب، در زمان مناسب و به روش مناسب آسان نیست.» این نقل‌قول از ارسطو مصداق بارز هوش هیجانی است. البته هوش هیجانی تنها در زمان عصبانیت کاربرد ندارد. بلکه در کنترل تمامی احساسات تأثیرگذار است. افرادی که کنترل خوبی در عواطف و احساسات خود دارند در نزد افراد جامعه قابل‌اعتمادتر و قابل‌اتکاتر هستند.

خوشبختانه هوش هیجانی اکتسابی است. یعنی با آگاهی و تمرین می‌توان به سطح قابل قبولی از EQ در کسب‌وکار و حتی زندگی روزمره رسید. اما برای شروع باید از میزان هوش هیجانی خود اطلاع داشته باشید. یکی از بهترین و آسان‌ترین روش‌ها، انجام تست‌ هوش هیجانی است.

تست هوش هیجانی بار-ان یکی از بهترین ابزارهای سنجش هوش عاطفی است. همچنین مدیران و صاحبان کسب‌وکارها می‌توانند برای سنجش EQ کارمندان خود از این تست استفاده کنند تا شانس خود را برای استخدام افراد کارآمد و توانا افزایش داده و به موفقیت بیشتر سازمان کمک کنند. برای ورود به تست هوش هیجانی بار-ان کلیک کنید.

هوش هیجانی در کسب‌وکار

تست هوش هیجانی که به تست EQ و تست هوش هیجانی بار ان نیز معروف است، آزمونی برای سنجش هوش هیجانی، هوش عاطفی و هوش ارتباطی در اشخاص است. با استفاده از تست هوش هیجانی بار ان می توان هوش عاطفی و هوش احساسی را در افراد سنجید. هوش هیجانی نقش بسزایی در موفقیت شغلی و زندگی شخصی همه انسان ها دارد. تست هوش هیجانی در واقع مهارت ها و استعداد های اشخاص مختلف را در مواجهه با فشارهای محیطی می سنجد. شما می‌توانید در کمتر از ۱۲ دقیقه و پاسخ به ۹۰ سوال، هوش هیجانی خود را بسنجید. ورود به تست هوش هیجانی>

کلام آخر

در این مقاله به معرفی هوش هیجانی و کاربرد تست هوش هیجانی در کسب‌وکار پرداختیم. آنچه باید همواره به آن توجه داشته باشید، تأثیر هوش عاطفی بر زندگی روزمره و کمک به موفقیت در زندگی شغلی شماست. هوش هیجانی در جایگاه مدیریت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و موفقیت سازمان را به دنبال دارد. بهره‌گیری از تست EQ عملکردی بهتر و حرکتی روبه‌جلو را برای سازمان‌ها به همراه خواهد داشت. هوش عاطفی برای شما پول، روابط خوب و زندگی ایده آل را به ارمغان می‌آورد. پس تا می‌توانید در جهت رشد و شکوفایی آن تلاش کنید.

دسته بندی : کسب و کار, منابع انسانی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.