آیا تاکنون این افکار به سراغتان آمدهاند که شغل مناسب من چیست؟ چه شغلی متناسب با تواناییهای من است؟ آیا از انتخاب این شغل رضایت دارم؟ چطور از شغلی که برای خود انتخاب کردهام، پشیمان نشوم؟ بر چه اساسی برای انتخاب شغل مناسب اقدام کنم؟ بدون شک همهی افرادی که در حال حاضر شاغل هستند یا به دنبال کار میگردند بارها این سؤالات را با خود مرور کردهاند.
طبق مطالعات، یکسوم از طول روز هر فرد در محل کار میگذرد پس انتخاب شغل مناسب نقش بسیار مهمی در کیفیت زندگی هر فرد ایفا میکند. اما سؤال اصلی اینجاست که چگونه باید شغل مناسبی را انتخاب کنیم؟ در سالهای اخیر یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار برای انتخاب شغل مناسب وجود تناسب میان شغل و شخصیت در نظر گرفتهشده است. در این مطلب قصد داریم بهطور مفصل به بررسی این عامل تعیینکننده بپردازیم.
چرا انتخاب شغل مناسب مهم است؟
در دنیای رقابتی امروز انتخاب شغل به مسئلهای پیچیده تبدیلشده است. اگر از یک کودک سؤال شود، میخواهی در آینده چهکاره شوی؟ تعدادی شغل محدود مانند دکتر، مهندس، خلبان و… را خواهد گفت. اما متأسفانه انتخاب شغل به این آسانی نیست. همواره تنها تعداد محدودی از افراد میدانند چه میخواهند و در مسیر درست قدم میگذارند. اما بسیارند افرادی که به دنبال شغل مناسب خود بهطور مرتب کارشان را عوض میکنند و از این شاخه به آن شاخه میپرند. همچنین متأسفانه تعداد افرادی که اصلا نمیدانند چه میخواهند و شغل مناسب آنها چیست، اندک نیست. این دو گروه از افراد زمان بسیاری را برای انتخاب شغل مناسب خود صرف میکنند اما در آخر به هدف مورد انتظارشان نمیرسند. چرا؟ چون انتخابی درست و علمی نداشتهاند. این افراد در این مرحله از زندگی احتیاج به کمک و راهنمایی دارند تا مسیر درست را انتخاب کنند.
اهمیت تستهای شخصیتی شناسی در انتخاب شغل مناسب
امروزه در بسیاری از سازمانها و ادارات، از متقاضیان شغل، تستهای شخصیت شناسی گرفته میشود. انجام این تستها اولازهمه به نفع سازمان است. چراکه سازمانها میتوانند با توجه به نتایج معتبر این تستها، بهترین افراد را برای فرصتهای شغلی موجود انتخاب کنند. هر شغل و سمت نیازمند ویژگیهای خاص و منحصربهفردی است. این ویژگیهای موردنیاز، درواقع شکلدهندهی ماهیت آن جایگاه شغلی هستند و بدون این ویژگیها انجام وظایف مرتبط با این شغل بهخوبی امکانپذیر نخواهد بود و در عملکرد کلی سازمان نیز خلل ایجاد میشود. بنابراین برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی سازمانها در ابتدا از متقاضیان تستهای شخصیت شناسی متناسب با آن شغل را میگیرند تا دیگر قرار نباشد منابع سازمان برای استخدام نیروی ناکارآمد تلف شود.
شناخت ویژگیهای شخصیتی به افراد در انتخاب شغل مناسب چه کمکی میکند؟
مزیت بعدی استفاده از تستهای شخصیت شناسی، شناخت ویژگیهای شخصیتی خود برای انتخاب شغل مناسب توسط خود فرد است. هر چه به شناخت بهتر و دقیقتری از خود برسید، شغل مناسبتری را برای خود برمیگزینید. تصور کنید فردی درونگرا برای شغل متصدی فروش یک شرکت انتخاب میشود. این فرد بعد از مدتی دچار انزجار خواهد شد. چراکه به ویژگیهای شخصیتی خود برای انتخاب شغل بهاندازهی کافی توجه نکرده است. از طرفی این شرکت دچار مشکل در مرحلهی فروش خواهد شد. چراکه افراد درونگرا علاقهای به تعامل مستمر با دیگران ندارند و قطع به یقین نمیتوانند محصولات را بهخوبی معرفی کنند و منجر به فروش شوند.
در ادامه به معرفی یک نمونه از معتبرترین تست های شخصیت شناسی خواهیم پرداخت.
چگونه تست شخصیت شناسی نئو در انتخاب شغل مناسب به کمک شما میآید؟
یکی از مشهورترین تستهای شخصیت شناسی در حوزههای استخدام شغلی، ازدواج و تشخیص اختلالات روانشناسی تست نئو (NEO) است. این تست معتقد است که اگر صفات شخصیتی فرد را بشناسیم، میتوانیم رفتار او را در موقعیتهای مختلف پیشبینی کنیم. بهبیاندیگر، آیا فرد متقاضی، در شرایط خاص خروجی مورد انتظار سازمان را ارائه میکند یا خیر؟
پنج عامل اصلی شخصیت از نگاه تست نئو
- رواننژندی
- برونگرایی
- گشودگی به تجربه
- توافق پذیری
- وظیفهشناسی