رابطهی جنسی قبل از ازدواج زمانی ظاهر میشود که جامعه بر ازدواج که روش پذیرفتهشده ارضا نیاز است، بیشتر از اشتغال و سایر مقدمات ازدواج تأکید میکند. این شرایط منجر به محرومیت گروهی از افراد جامعه میشود. احساس محرومیت موجب ناراحتی در افراد میگردد. این عدم رضایت و ناراحتی تبدیل به محرکی برای اقدام علیه منبع محرومیت حتی به شیوههای جدید میشود. برخی از افراد در شرایط محرومیت و عدم تعادل جامعه رابطه جنسی قبل از ازدواج را انتخاب میکنند.
در عصر حاضر رسیدن به بلوغ اقتصادی برای جوانان با دشواریهای بسیاری همراه است. ازآنجاییکه اشتغال و بلوغ اقتصادی مقدمه ازدواج است و ازدواج تنها راه مشروع تجربهی رابطهی جنسی در جامعهی ایرانی است. بنابراین امکان داشتن رابطهی جنسی در چهارچوبی مشروع و قانونی امری زمانبر و همراه با سختیهای فراوان است. تغییر ارزشها در کنار مشکلات اقتصادی بهتدریج منجر به شکلگیری الگوهای تازهای از رابطه جنسی در میان بخشی از جوانان میشود.
روند تحولی ارزشها در خصوص رابطهی جنسی در جامعه ایرانی
در سالهای اخیر تحولات اجتماعی گستردهای در ایران اتفاق افتاده است. با گسترش و پیشرفت امکانات ارتباطی، جامعهی ایران بهتدریج با تغییرات ارزشی و هنجاری قابلتوجهی مواجه شده است. ورود ماهواره و اینترنت به خانهها افراد را با سبکهای متفاوت زندگی در جوامع و فرهنگهای گوناگون آشنا ساخته است. در چنین شرایطی ارزشها و نگرشهای افراد به شیوهای غیرمستقیم و پنهان دستخوش تغییراتی قرار میگیرند. نسل جوان نسبت به ارزشها و هنجارهای سنتی تعهد کمتری دارند و همین موضوع نقطه آغازی برای تغییر هنجارهای اجتماعی است.
روند تحولی ارزشها در خصوص رابطهی جنسی در سایر جوامع
اجازه دهید یک سری به تاریخ بزنیم و به چند نکته مهم و جالبتوجه اشارهکنیم. گسترش رابطهی جنسی قبل از ازدواج محصول انقلاب جنسی در اواخر دهه ۱۹۶۰ در جوامع غربی بوده است. این شکل از رابطهی جنسی حتی برای مردم کشورهای توسعهیافته پدیدهای نوظهور بود. هاردینگ (Harding)و جنکس (Jencks) در بررسیهای خود نشان دادند که در سال ۱۹۶۹ بیش از ۷۵ درصد آمریکاییها رابطهی جنسی قبل از ازدواج را امری ناپسند میدانستند. اما چند سال بعد در دهه ۱۹۸۰ با تغییرات وسیعی که اتفاق افتاد فقط ۳۳ درصد آمریکاییها با رابطه جنسی قبل از ازدواج مخالف بودند. این در حالی است که در عصر کنونی تقریبا اکثریت جوانان آمریکایی رابطه جنسی قبل از ازدواج را تجربه میکنند.
پژوهشهای متعدد در تمام دنیا نشان دادهاند که میان شیوع رابطه جنسی قبل از ازدواج و افزایش سن ازدواج رابطه مستقیمی وجود دارد. تحولات اقتصادی و اجتماعی بسیاری از معادلات را به هم زدهاند. گسترش الگوهای ناپایدار روابط بین فردی و رابطه جنسی قبل از ازدواج منجر به شکلگیری انواع جدید خانواده در تمام جوامع شده است.
میزان شیوع رابطهی جنسی قبل از ازدواج در ایران
حتی مطالعات اندکی که در ایران در خصوص رابطهی جنسی قبل از ازدواج انجامشده است بیانگر این است که با توجه به تغییرات ارزشی، بسیاری از جوانان رابطه جنسی قبل از ازدواج را رابطهای کاملا سالم و بهنجار میدانند. علاوه بر این آمار روابط جنسی کنترل نشده و بیماریهای مقاربتی روزبهروز در حال افزایش است.
در خصوص آمار و ارقام این روابط نمیتوان قطعی صحبت کرد. اما نتایج پژوهشها در بین نوجوانان ۱۴ تا ۱۷ ساله نشان میدهند که بیشتر از ۲۰ درصد آنها تابهحال رابطهی جنسی کامل را تجربه کرده اند. یا در حدود ۲۸ درصد جوانان ساکن در شهرها رابطه جنسی قبل از ازدواج داشتهاند.
پیامدهای رابطهی جنسی قبل از ازدواج
- با توجه به حساسیتهای فرهنگی و مذهبی، روابط جنسی قبل از ازدواج معمولا پنهانی و زیرپوست شهر اتفاق میافتند. به همین سبب افراد از دریافت اطلاعات و خدمات مناسب بهمنظور حفاظت از خود در برابر بیماریهای مقاربتی، بارداری ناخواسته و سقطجنین محروم میمانند. درنتیجه به میزان بیشتری در معرض پیامدهای جسمانی و روانی روابط جنسی محافظت نشده قبل از ازدواج و خشونت جنسی قرار میگیرند.
- در زمینهی تأثیر رابطهی جنسی قبل از ازدواج میتوان به این موضوع اشاره کرد. تجربه این شکل از روابط بهنوعی سُرخوردن بهسوی رابطه است تا انتخاب رابطه. بهطوریکه افرادی که سابقه روابط پیش از ازدواج را دارند، اغلب شرکای پرخطری را برای خود انتخاب میکنند. این افراد معمولا بدون در نظر گرفتن شرایط مطلوب طرف مقابل وارد رابطهی عاطفی و رابطهی جنسی میشوند.
درواقع انتخاب آنها بهترین گزینه برای ازدواج نیست. بلکه صرفا به دلیل وابستگی عاطفی، فشار موقعیت و بدون در نظر گرفتن تناسب شخصیتی، فرهنگی، اقتصادی و مذهبی در اینگونه روابط میمانند. بررسیها نشان دادند افرادی که رابطه جنسی قبل از ازدواج داشتهاند کمتر به شکلگیری خانواده و تعهد به پیمان زناشویی اعتقاد داشتهاند. رضایت زناشویی، توافق و میزان تعاملات آنها نیز پایینتر است.
- کمترین میزان سازگاری زناشویی متعلق به افرادی است که رابطه جنسی قبل از ازدواج و یا روابط جنسی متعددی را تجربه کرده اند. همچنین تجربه رابطهی جنسی قبل از ازدواج میتواند تأثیر مخربی بر روابط آینده فرد داشته باشد. به دلیل گسترش نگرشهای منفی، وسواس، سختگیری و بالا رفتن توقع در معیارهای انتخاب همسر و ایجاد حس بدبینی و بیاعتمادی به جنس مخالف تمایل برای ازدواج در افرادی که رابطهی جنسی قبل از ازدواج داشتهاند، کاهش مییابد.
- ازآنجاییکه رابطهی جنسی قبل از ازدواج باارزشهای جنسی فرد در ارتباط است. میتوان انتظار داشت افرادی که نگرشهای سهل گیرانه در مورد رابطهی جنسی قبل از ازدواج دارند، این ارزشها و نگرشها به بعد از ازدواج منتقلشده و زمینه را برای تجربه روابط فرا زناشویی مهیا میکند.
- اگر بخواهیم منصفانه به بررسی این موضوع بپردازیم ذکر این نکته الزامی به نظر میرسد. روابط قبل از ازدواج با و بدون تجربهی رابطهی جنسی سهم بسزایی در میزان تعارضات زناشویی دارند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که شناخت بهتر طرفین در بستر روابط قبل از ازدواج بدون رابطهی جنسی و آشنایی بیشتر با ویژگیهای شخصیتی، اقتصادی و خانوادگی باعث افزایش آگاهی و شناخت طرفین شده و با تعارضات کمتری مواجه خواهند شد.
رابطهی میان ویژگیهای شخصیتی و رضایت در رابطهی جنسی
خالی از لطف نیست که بدانید ویژگیهای شخصیتی تأثیر قابل توجهی در لذت و رضایت از رابطه جنسی دارند. همچنین ویژگیهای شخصیتی در الگوی رفتارهای پرخطر جنسی می توانند سهم چشمگیری داشته باشند. به طور مثال با توجه به مدل شخصیت شناسی نئو (NEO) ویژگی روان رنجورخویی پیشبینی کننده قوی رضایت جنسی پایین است. افراد با نمرات بالا روان رنجورخویی در روابط خود احساس ناامنی، بدبینی و بیاعتمادی میکنند. از ثبات هیجانی کمتری برخوردار هستند و توانایی کمتری در برانگیخته شدن و تمایل به نزدیک شدن به پارتنر خود دارند. در زمینهی ارتباط ویژگی شخصیتی گشودگی در برابر تجربه، این ویژگی موجب افزایش رغبت در توجه به صحبتها و خواستههای همسر و رضایت جنسی بیشتری می گردد.
از سوی دیگر ویژگی توافق جویی از مهم ترین پیشبینی کنندههای رضایت جنسی است. افراد با این ویژگی روحیهی همکاری، هماهنگی، همدلی و صمیمیت بالایی دارند. بنابراین روابط بین فردی آنها از کیفیت بالایی برخوردار است. اما افراد با نمرات بالا در ویژگی وجدانی بودن اشخاصی سختکوش، منظم، قاطع و وقتشناس هستند.
بدون شک این خصوصیات در ثبات و پایداری ازدواج نقش مهمی را ایفا می کنند. اما چه رابطهای با رضایت در رابطهی جنسی دارد؟ افراد باوجدان، کمالگرایی، اضطراب و افسردگی جنسی بیشتر و انگیزه و رضایت جنسی کمتری تجربه میکنند. احتمالا با خواندن این مطالب کنجکاو شدید تا ببینید شما و پارتنرتان از چه ویژگیهای شخصیتی برخوردار هستید و نقش آنها را در رضایت از رابطهی جنسی خودارزیابی کنید.
اصلا راه دوری نروید. چراکه ما تست شخصیت شناسی نئو (NEO) با تحلیل و تفسیر کامل را برای شما تهیهکردهایم. تا بتوانید به طور دقیق و تخصصی با تیپ شخصیتی خود و پارتنرتان آشنا شوید.
جهت ورود به تست شخصیتشناسی نئو کلیک کنید.
بایدها و نبایدها دربارهی رابطهی جنسی قبل از ازدواج
متأسفانه با توجه به ارزشهای مذهبی و فرهنگی جامعه بسیاری از افراد به دلیل خجالت کشیدن و ترس از قضاوت و طرد شدن در خصوص رابطهی جنسی بهراحتی با یکدیگر صحبت نمیکنند. مطمئن باشید ضرر و زیان صحبت نکردن در خصوص این مسائل بهمراتب بیشتر و مخربتر از راحت صحبت کردن است. اما همواره سؤالاتی در این حوزه ممکن است ذهن افراد را درگیر خودش کند. اینکه چه زمانی باید در مورد مسائل جنسی صحبت کنیم؟ یا تا چه میزان باید وارد جزئیات شویم؟
- هرگز ابتدا رابطه و زمانی که هنوز بهاندازه کافی شناخت، صمیمیت و اعتماد بین شما و پارتنرتان ایجاد نشده در مورد مسائل جنسی صحبت نکنید. چراکه این مسائل جزء تمایلات شخصی شماست. نباید بهراحتی آنها را در اختیار دیگران قرار دهید.
- بدون قضاوت کردن و ترس از قضاوت شدن، بیپرده و شفاف تمایلات و خواستههای جنسی خود را مطرح کنید.
- نگرانیها و انتظارات خود در طول رابطه جنسی را با پارتنرتان در میان بگذارید.
- تمایلات و فانتزیهای جنسی پارتنرتان را کنکاش نکنید.
- سعی کنید پیش از ازدواج دانش و آمادگی لازم را درباره رابطه جنسی به دست آورید.
- عدم آمادگی ممکن است عوارضی از قبیل مشکلات عاطفی، انتقال بیماریهای مقاربتی، اختلالهای جنسی و بارداری ناخواسته برای شما ایجاد کند.
- از باورها و اعتقادات شخصی خود بهراحتی نگذرید. باورها و ارزشهای شخصی شما نقش مهمی در هویت شما دارند. بنابراین سعی کنید پیش از هرگونه تصمیمی برای داشتن رابطه جنسی ارزشهای خود را بشناسید.
- قبل از اقدام برای رابطه جنسی با توجه به باورهای مذهبی، فرهنگی و خانوادگی خود تمام مزایا و معایب آن را در نظر بگیرید.
- رابطه جنسی قبل از ازدواج ممکن است مسیر عشق شما را منحرف کند.
- رابطه جنسی منجر به هیجان و وابستگی در افراد میشود و این امر مانعی برای شناخت و تصمیمگیری منطقی است.
- لطفا نقش قربانی بودن به خود نگیرید. چنانچه تصمیم قاطعانه خود را برای تجربه رابطه جنسی پیش از ازدواج گرفتید، بهعنوان یک فرد بزرگسال بالغانه مسئولیت تمام عواقب آن را بر عهده بگیرید.
- اگر مهارت و جرئت ورزی لازم را در این زمینه ندارید حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
حرف آخر
به طور کلی هدف از برقراری ارتباط با جنس مخالف برآورده کردن نیازهایی اعم از نیاز جنسی، عاطفی، دوست داشتن و دوست داشته شدن، نیاز به احترام و نظایر آن است. اما اصرار به داشتن و ماندن در روابط سمی احتمال به وجود آمدن مشکلاتی همچون اختلالهای هیجانی، تحریف هویت، افسردگی، گرایش به مواد مخدر و الکل، بارداری ناخواسته، تجاوز جنسی و … میگردد. ما در این مقاله سعی کردیم داشتن رابطهی جنسی قبل از ازدواج را از جنبههای گوناگون بررسی کنیم. شما می توانید با مطالعه سایر منابع مرتبط با آگاهی و بینش وسیعتری در خصوص این مسئله تصمیمگیری کنید.