مگر میشود بدون سابقه کاری در جایی استخدام شد؟ وقتی هیچ شرکت و سازمانی من را استخدام نمیکند چطور میتوانم به سابقهی کاری دست پیدا کنم که در رزومه بنویسم؟ همه ما میدانیم که یکی از شروط اصلی استخدام در یک سمت شغلی خوب، داشتن رزومه خوب و قدرتمند است. رزومهای که حرفهای نوشته شود و بتواند تأثیرگذاری فوقالعادهای روی مدیران استخدامی داشته باشد. برخورداری از سابقهی کاری حرفهای، بههیچعنوان کار آسانی نیست و اهمیت این موضوع زمانی خودنمایی میکند که فرد قصد دارد اقدام به رزومه نویسی کند. درحالیکه هیچ سابقهی کاری ندارد. نوشتن رزومه بدون سابقه کار موضوعی است که در نگاه اول غیرممکن به نظر میرسد، اما با کمی مطالعه پیرامون آن بهراحتی از پس آن بر خواهید آمد.
اصولا باور مدیران بر این است که با استخدام نیروی دارای سابقهی کار میتوانند جایگاه شغلی موردنظرشان را در اختیار فردی آگاه و کار بلد قرار دهند. همچنین با بررسی رزومه کاری شخص بهراحتی میتوانند کیفیت عملکرد متقاضی را در کار، پیشبینی کنند. اما گاهی این مورد اتفاق میافتد که شخص متقاضی بدون هیچ سابقه کاری بوده و برای اولین بار به دنبال شغل و استخدام شدن است. چگونه این فرد میتواند در یک سازمان استخدام شود؟ چگونه میتواند ثابت کند باوجود نداشتن سابقه کاری، تواناییهای بالایی دارد؟ توجه به چه مواردی در نوشتن رزومه بدون سابقه کار میتواند شانس استخدام این افراد را در زمان گزینش افزایش دهد؟
با ما همراه باشید تا به شما بگوییم چگونه یک رزومه پروپیمان بدون هیچگونه سابقه کاری بنویسید. مطمئن باشید که تنها عامل تأثیرگذار در پذیرش شما سابقهی کاری نیست!
آیا توجه به ویژگیهای شخصیتی میتواند نداشتن سابقه کاری را جبران کند؟
در اینکه داشتن سابقه کاری حرفهای در اثرگذاری رزومه مهم است شکی نیست. اما چگونه یک شخص میتواند بدون داشتن سوابق کاری حرفهای سایر پتانسیلها و مهارتهای خود را در رزومه به رخ بکشد؟
قدم اول شخصیت شناسی و کشف استعداد شغلی است. زمانی که یک فرد به خود و ویژگیهای شخصیتی خودش واقف باشد بهراحتی میتواند شغل مناسب با روحیاتش را انتخاب کند. در سالهای اخیر این موضوع به اثبات رسیده است که هیچ عاملی بهاندازهی تناسب شغل و شخصیت در نحوهی عملکرد کارکنان تأثیرگذار نخواهد بود. ضمن اینکه عدم وجود تناسب و همخوانی بین شغل و شخصیت بیشترین دلیل ترک شغل افراد در چند سال گذشته بوده است.
مطلب مرتبط: صفر تا صد رزومهنویسی؛ راهنمای کامل نوشتن رزومهی کامل
بنابراین حتی اگر سوابق کاری حرفهای و درخشانی داشته باشید الزاما تضمینکنندهی بقا و دوام شما در آن جایگاه شغلی نخواهند بود. جا دارد که بگوییم برای بسیاری از کارفرمایان کماهمیتترین بخش موجود در رزومه، سوابق کاری است. چراکه آنها ترجیح میدهند فردی متناسب با آن سمت شغلی را استخدام کنند و مهارتها و تواناییهای لازم را به او آموزش دهند. بنابراین اینکه بدانید چه کسی هستید و چه ویژگیهای شخصیتی دارید؟ و از آن مهمتر کدام ویژگیهای شخصیتی و رفتاری شما در تطابق با شغل موردنظر است اهمیتش بهمراتب بیشتر از سابقه کاری است.
اما چطور میتوان به شناخت دقیقی از این ویژگیها رسید؟ چطور میتوان اثبات کرد که از استعداد و توانمندی لازم برای رسیدن به موفقیت در آن شغل برخوردار هستید؟
اصول مهم در نوشتن رزومه بدون سابقه کار
مطمئنا نوشتن و آمادهسازی سی وی برای اشخاصی که بهتازگی وارد بازار کارشدهاند یک مسئله کاملا پیچیده بوده و نیاز به داشتن اطلاعات مهمی دارد. اگر شما هم تازهوارد هستید میتوانید با یادگیری چند نکته مهم اما کاربردی بهترین رزومه را برای خود تنظیم کنید. رزومه افراد تازهکار بهتر است شامل موارد زیر باشد:
نوشتن اطلاعات تماس در رزومه سبب میشود که دسترسی مدیران جهت دعوت شما به مصاحبه سریعتر شود. در این بخش باید بهطور دقیق یک آدرس ایمیل کاری به همراه شماره تلفن و سایر اطلاعات تماس آورده شود.
مطلب مرتبط: بخشهای مهم رزومه که در نگاه اول بیشتر موردتوجه کارفرما قرار میگیرند!
تجارب کارآموزی و پروژه ای در آن قید شود.
منظور از ذکر سوابق شغلی در این قسمت این نیست که شما حتما باید سابقهی کاری حرفهای داشته باشید. ممکن است شما کارهایی را بهصورت پروژهای و داوطلبانه یا بهصورت کارآموزی انجام داده باشید. پس در همین رزومه آنها را بیان کنید.
تحصیلات و مدارک علمی و تجربی را از قلم نیندازید.
در این قسمت باید اطلاعات مربوط به سطح تحصیلات و مدرک تحصیلی شما نوشته شود. البته فعالیتهای خارج از درس هم میتوانند در این قسمت آورده شوند. حتی ممکن است شما در دورههای آموزشی متعددی شرکت کرده باشید یا اینکه بهطور تجربی به کسب مهارت پرداختهاید. تمام این موارد میتوانند ارزش رزومه شما را دوچندان کنند.
برخی افراد ترجیح دادهاند بهجای اینکه در مشاغل مختلف از این شاخه به آن شاخه بپرند زمان خود را صرف کسب مهارت کنند. هیچ اشکالی ندارد. هر مهارتی که دارید حتی کوچک هم ممکن است در نوشتن رزومه بدون سابقه کار به درد شما بخورد. برخی مهارتها مانند زبان و کامپیوتر و موارد مشابه بهتر است که حتما در رزومه آورده شوند.
چکیدهی خوبی از شخصیت منحصربهفرد خود بنویسید.
بااینکه شما سابقهی کاری بخصوصی ندارید ولی میخواهید بهتازگی وارد بازار کار شوید. پس بهتر است در قسمتی از CV خود آن دسته از ویژگیهای شخصیتی و مهارتهایی که در تناسب با جایگاه شغلی موردنظر هستند را حتما ذکر کنید. بهطور مثال شما توانایی بالایی در برقراری ارتباط و متقاعد کردن مشتری دارید. اشاره به چنین مواردی در نوشتن رزومه بدون سابقه کاری از واجبات است.
چند نکتهی کنکوری که باید در نوشتن رزومه بدون سابقه کار به آنها توجه کنید:
۱ـ مهارت و دانش رزومه نویسی خود را افزایش دهید.
حضور در برخی کارگاههای کوچک و آموزشی میتواند تأثیر بسزایی در رزومه نویسی حرفهای داشته باشند. پس نیازی به شرکت در کلاسهای آکادمیک یا گرانقیمت نیست.
۲ـ خوانا و مرتب بنویسید.
خوانایی و مرتب بودن CV نشاندهندهی نظم فردی است و سبب میشود کارفرما با حوصله و رغبت آن را بخواند. در این صورت شما فردی منظم شناخته میشوید و تمایلش برای جذب شما بیشتر میگردد.
۳ـ از رزومه تایپی استفاده کنید.
برگهی سابقه کاری بهتر است بهصورت تایپی آمادهشده باشد. ولی در صورت عدم امکان برای تایپ بهتر است با یک خودکار مشکی و بهصورت پررنگ نوشته شود.
۴ـ در نوشتن رزومه صادق باشید.
صداقت در نوشتن رزومه بدون سابقه کار حرف اول را میزند. در چنین شرایطی بههیچعنوان سعی در فریب کارفرما نداشته باشید و در کمال صداقت اطلاعات را پر کنید. متوسل شدن به هر روشی برای به دست آوردن شغل برازندهی شما نیست.
۵ـ رزومه خود را بهروز نگهدارید.
هرچند وقت یکبار رزومه خود را بهروز کنید. مواردی که بهتازگی آموزشدیدهاید، دورههایی که اخیرا گذراندهاید و مهارتهایی که بهتازگی کسب کردهاید را در رزومه حتما بیاورید.
۶ـ در صفحه بیخط بنویسید.
سعی کنید رزومه خود را تا حد ممکن در صفحات A4 و ساده بنویسید. یا از کاغذهایی استفاده کنید که دارای حاشیه باشند ولی بیخط.
۷ـ تعداد صفحات کم و معقول باشد.
زمانی که سازمانی اقدام به جذب نیرو میکند، رزومههای زیادی برای کارفرما ارسال میشوند. طبیعتا بررسی تکتک این رزومهها کار بسیار زمانبری است. بنابراین نباید نوشته شما بسیار طولانی و در تعداد صفحات زیاد باشد. نهایتا ۲ الی ۳ صفحه کافی است.
سخن نهایی
همانطور که گفته شد نوشتن رزومه بدون سابقه کار نیاز به رعایت اصول خاصی دارد. هر فرد تازهکاری باید این اصول را بشناسد و در رزومه خود به کار گیرد. این مورد را به خاطر داشته باشید که در صورتی موفق خواهید شد که با اعتمادبهنفس و محکم از خود و تواناییهایتان دفاع کنید. خودتان را دستکم نگیرید، فقط کافی است شجاع باشید و محکم پای اهدافتان بایستید.