افزایش وفاداری کارکنان؛ ۸ استراتژی افزایش وفاداری کارکنان به سازمان

امروزه یکی از اهداف مهم شرکت‌ها افزایش وفاداری کارکنان است. بسیاری از مدیران موفق به این موضوع اهمیت ویژه‌ای می‌دهند و برای افزایش وفاداری کارکنان برنامه‌هایی را در سازمان پیاده‌سازی می‌کنند. بسیاری از کارمندان توانمند دوست دارند در شرکتی که کار می‌کنند، وفادار بمانند. اما تا جایی که منفعتشان به خطر نیفتد‌. معمولاً کارکنان وفادار خیلی اهل فکر کردن به شغل جدید و موقعیت بهتر نیستند. پس لازم است که قدر این کارمندان دانسته شود و شایسته است که این وفاداری متقابل و منطقی باشد. کارمندان وفادار نیاز دارند مدیران، حضور آن‌ها را ارزشمند بشمارند و به‌نوعی حضور و اثرگذاری آن‌ها در سازمان دیده شود.

کارکنان وفادار همان کسانی هستند که از سر دلسوزی و خیرخواهی از سازمان انتقاد می‌کنند. همواره آماده پذیرش مسئولیت‌های جدید هستند. سرنوشت و چشم‌انداز سازمان برای آن‌ها مهم است و خود را در تمام موفقیت‌ها و چالش‌های سازمان سهیم می‎‌دانند.  این کارمندان اعتقاد دارند که بهره‌وریشان با دیدن توجه از سوی مدیران و قدرشناسی بالا می‌رود. قطعاً این روند به‌سرعت انجام نمی‌شود، بلکه نیازمند زمان و برنامه‌ریزی و تمهیدات ویژه‌ای است. پس اگر به‌دنبال افزایش بهره‌وری و سودآوری کسب‌وکارتان از طریق افزایش وفاداری کارکنان هستید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 چرا کارمندان وفادار برای سازمان مهم هستند؟

به‌هرحال وفاداری کارکنان ابعاد مختلفی را در برمی‌گیرد. هر سازمانی باتوجه به فرهنگ خاصی که دارد روش‌های متفاوتی را در این راستا اتخاذ می‌کند. اما به‌طورمعمول روش‌های کلی وجود دارند که به افزایش وفاداری کارکنان کمک می‌کند. اگر مدیر سازمانی هستید که تمایل دارید در مورد افزایش وفاداری کارکنان چاره‌ای بیندیشید باید نسبت به چندوچون این فرآیند آگاهی داشته باشید. درواقع آگاهی شما در مورد روش‌هایی که به وفادار کردن کارمندان می‌انجامد نشان می‌دهد که تمایل دارید با همکاری و مشارکت نیروهایتان، سازمان را به موفقیت نزدیک‌ کنید.

به چه دلایلی کارمندان به سازمان شما متعهد می‌شوند؟

اگر دقت کرده باشید معمولا کارمندانی که سن بالاتری دارند وفاداریشان به سازمانتان بیشتر است. چون نسبت به جوان‌ترها، فرصت‌های شغلیِ کمتری دارند. بنابراین می‌طلبد که رضایتشان نسبت به شرایط فعلی بیشتر باشد. ازطرفی افرادی که ازلحاظ تحصیلی مدارج بالایی را طی کرده‌اند یا مهارت‌های شغلی متعددی را به‌دست آورده‌اند، فرصت‌های شغلی برایشان بسیار زیاد است که باید بیشتر حواستان به این قبیل افراد باشد.

بعضی از کارمندان به دلیل اینکه می‌ترسند شغلشان را از دست بدهند، سعی می‌کنند همین موقعیتی که دارند را حفظ کنند. کارمندانی هم هستند که به دلیل علاقه‌ای که به شغلشان دارند، متعهد و وفادار باقی می‌مانند. به‌طور کلی تعهد در سازمان انواع مختلفی دارد:

۱ـ تعهد عاطفی سازمانی:

هر چقدر کارمندان نسبت به سازمان احساس تعلق خاطر بیشتری داشته باشند به همان میزان وفاداریشان نیز بیشتر می‌شود. درواقع هر چقدر ارزش‌ها در سازمان جا بیفتند مسئولیت‌پذیری و تعلق خاطر کارمندان افزایش پیدا می‌کند. ارزیابی رفتار کارکنان بر اساس مشاهداتی صورت می‌گیرد که قابل بررسی باشند. تعهد عاطفی به سازمان باعث می‌شود کارمندان خودشان را متعلق به سازمان بدانند‌. میزان تعلق خاطر نیروها باتوجه به سابقه‌ی کاریشان در شرکت مشهود است.

۲ـ تعهد ناشی از ترس:

تعهد ناشی از ترس زمانی رخ می‌دهد که نیروها ترک سازمان را ارزیابی می‌کنند و به این نتیجه می‌رسند که ترک سازمان و ورود به سازمان جدید برایشان عواقبی به‌همراه خواهد داشت. بنابراین تصمیم می‌گیرند که در جای خود ثابت بمانند. قطعا این ثابت ماندن هم عواقبی دارد مثل از دست دادن انگیزه که چندان جالب به‌نظر نمی‌رسد.

۳ـ تعهد اخلاقی:

تعهد اخلاقی زمانی رخ می‌دهد که کارمند نسبت به سازمان وجدان اخلاقی دارد. درواقع به دلایلی احساس مسئولیتش به سازمان ریشه‌دار است. ممکن است کارمند از وظیفه‌ای که به او محول کرده‌اید راضی نباشد اما ترجیح می‌دهد در سازمان بماند.

چه عواملی سبب می‌شوند که کارمندان وفاداری نداشته باشیم؟

مدیران زورگو با رفتار بدی که دارند کارمندان را فراری می‌دهند. چون این مدیران فضای کار را پر از استرس و تنش می‌کنند به‌همین سبب سلامتی نیروها به خطر میفتد. درنتیجه گاهی زندگی شخصیشان تحت‌الشعاع این رفتارها قرار می‌گیرد و فرد دچار افسردگی و بیماری‌های جسمی می‌شود. بنابراین مدیر زور‌گو هرگز نمی‌تواند به افزایش وفاداری کارکنان کمک کند. ازطرفی بعضی از مدیران، عیب‌جو هستند. مدام از نیروها ایراد می‌گیرند و زبانی سرزنش‌گر دارند. البته شاید این مدیران کمال‌گرا باشند. چراکه افراد کمال‌گرا اغلب ناراضی هستند.

بسیاری از کارمندان به‌دلیل نداشتنِ تایم آزاد برای استراحت از مدیرشان رنجیده خاطر می‌شوند. درواقع قوانین سخت‌گیرانه در شرکت‌ها نه‌تنها به افزایش وفاداری کارکنان کمکی نمی‌کند، بلکه بهره‌وریشان را به‌شدت پایین می‌آورد. همین‌طور برخورد ناشایست و پرخاشگری، ترس کارمندان را بیشتر می‌کند. گاهی توجه نکردن به نیازهای کارمندان باعث می‌شود کم‌کم علاقه‌شان به کار کم شود. اهمیت ندادن به نظرات کارکنان و سرکوبِ پیشنهادات، کارمندان را نسبت به کار بی‌رغبت می‌کند.

بی‌اعتمادی نسبت مدیران، عدم وجود بازخورد به‌موقع، عدم مشارکت کارکنان در تعیین اهداف و برنامه‌های سازمان و تخریب شخصیت و عملکرد کارکنان توسط مدیران میانی همگی تنها بخشی از عواملی هستند که منجربه بی‌وفایی کارکنان می‌گردد.

۸ استراتژی افزایش وفاداری کارکنان به سازمان

۱ـ برای افزایش وفاداری کارکنان حس آزادی و استقلال آن‌ها را محدود نکنید

هدف‌های شرکت را برای کارمندان شرح دهید و اجازه دهید آن‌ها نیز در بیان نظرات خود آزادی بیان و عمل داشته باشند. برای مثال کارمندان پرتلاش و مسئولیت‌پذیر نیاز دارند دقایقی را در شرکت به استراحت بپردازند. ازطرفی کارمندان دوست دارند در بعضی از مسائل نظراتشان را به‌طور شفاف بیان کنند. همواره نسبت به اینکه نظرات کارکنان ممکن است به اهداف شرکت ضرری برساند نگران نباشید.

افزایش وفاداری در کارکنان زمانی اتفاق میفتد که حس کنند حضورشان در سازمان مؤثر است. درنتیجه سعی کنید حافظ و حامی نیروها باشید. به حرف‌هایشان صادقانه گوش دهید و پذیرای نظرات و انتقادها باشید. نظرات کارمندانی که ممکن است برای سازمان سازنده باشند را مورد تشویق قرار دهید و دیگر نیروها را در جریان بگذارید که ایده‌های خلاقانه‌شان مورد حمایت و بررسی قرار خواهند گرفت.

مطلب مرتبط: چرا مدیران انتقادپذیر نیستند؟

۲ـ امنیت شغلی ایجاد کنید

برای افزایش وفاداری کارکنان امنیت شغلی برقرار کنید. به‌عنوان یک مدیر باید بتوانید در سازمان این امنیت خاطر را ایجاد  نمایید که نیروها نگران جایگاه و موقعیتشان نباشند. به آن‌ها اعتماد کنید و کارهایی را برعهده‌شان بگذارید که مطمئن هستید می‌توانند انجام دهند. شک نکنید کارمندان از اینکه شما مشتاق هستید در شرکت بمانند خوشحال می‌شوند. چون به این یقین می‌رسند که در جایی خدمت می‌کنند که ثبات دارند و مؤثر واقع می‌شوند.

۳ـ محیط کار شاد و مطلوبی را برای کارمندان درنظر بگیرید

افزایش وفاداری در کارکنان با رضایت شغلی آن‌ها رابطه‌ی مستقیمی دارد. کارمندانی که شادی و رضایت را در خود احساس می‌کنند کیفیت عملکردشان به‌مراتب بالاتر می‌رود. به تقویت روحیه‌ی کارمندان توجه کنید و سعی نمایید نیروها را به بهانه‌های مختلف کنارهم جمع کنید و هراز گاهی تفریحات گروهی داشته باشید. بدون شک روحیه‌ی تیمی با تفریحات سالمی که برگزار می‌کنید بالاتر می‌رود.

مطلب مرتبط: ۸ پیامد منفی کار زیاد که به قیمت جانتان تمام می‌شود!

۴ـ به افراد تیم به‌موقع بازخورد دهید

بازخورد به‌موقع، تکرارشونده و متناسب با روحیه و شخصیت کارکنان یکی از مهم‌ترین عوامل اثرگذار در افزایش وفاداری کارکنان است. بسیاری از کارمندان بعد از دریافت فیدبک سعی می‌کنند با تلاش بیشتر خودشان را ارتقاء دهند. درواقع بازخوردهایی می‌توانند اثربخش باشند که به افراد تیم استرس وارد نکنند و درجهت ارتقا مهارت‌ها و توانمندی‌ها باشد. اگر با بازخورد نامناسب اعتمادبه‌نفس افراد تیم را خدشه‌دار کنید نباید انتظارِ افزایش وفاداری در کارکنان را داشته باشید.

اگر خواهان این موضوع هستید که نیروها نقاط ضعفشان را بهبود دهند برای رفع این مسئله کمکشان کنید. به‌طورمثال در جمع انتقاد نکنید و به هر کارمندی جداگانه بازخورد دهید. قرار نیست با بازخوردتان در طرف مقابل فشار روانی ایجاد کنید‌. بنابراین سعی کنید باتوجه به شناختی که از شخصیت کارکنان دارید به آن‌ها مناسب‌ترین فیدبک را ارائه دهید. در ضمن این نکته را به‌خاطر بسپارید که برای بازخورد دادن تنها به یک‌بار و دو بار اکتفا نکنید. اگر فیدبکی به‌طور مرتب ارائه شود می‌تواند کارساز باشد.

مطلب مرتبط: ۱۲ روش ارائه بازخورد مؤثر به کارکنان برای افزایش بهره‌وری آن‌ها

۵ـ به پیشرفت و توسعه‌ی اعضای تیم اهمیت دهید

روش‌هایی را برای توسعه‌ و ارتقا تیمتان درنظر بگیرید. استراتژی‌های سازمان باید به‌نحوی باشند که به رشد کارمندان بینجامد. برای بهبود روحیه و عملکرد کارکنان به ارتقاء شغلی آن‌ها فکر کنید. با این روش به کارکنان فرصت پیشرفت و پرورش هرچه بیشتر مهارت‌هایشان را می‌دهید. با ارتقا شغلیِ به‌موقع مسئولیت‌های بیشتری را به آن‌ها واگذار می‌کنید که خودشان هم از این موضوع استقبال خواهند کرد.

حتما به این موضوع واقف هستید که موفقیت حاصل کار گروهی است. ایجاد نقش‌های تیمی بر اساس توانمندی‌ها و ویژگی‌های شخصیتی، سازمان را به موفقیت نزدیک‌تر می‌کند. تمرکز روی توانمندی‌ها و نقاط قوت شخصیت کارکنان و تلاش برای تقویت آن‌ها به انجام امور سرعت می‌بخشد. بی‌تردید ماندن در سازمانی که از هیچ تلاشی در راستای رشد و پیشرفت کارکنانش دریغ نمی‌کند برای هرکسی لذت‌بخش است.

مطلب مرتبط: بهترین زمان برای ارتقا شغلی کارمندان چه‌موقع است؟

۶ـ برای کارکنان پاداش و مزایا مختلفی درنظر بگیرید

با ارائه‌ی پاداش و مزایا می‌توانید به‌نوعی به افزایش وفاداری کارکنان کمک کنید. برای مثال کسانی در سازمان هستند که به‌تازگی ازدواج کرده‌اند و یا خداوند به آن‌ها فرزندی عطا کرده است. یا حتی درحال‌حاضر با مشکل مالی مواجه شده‌اند. با درنظر گرفتن مزایا و تسهیلات مختلفی برای این افراد به بهتر شدن عملکردشان کمک نمایید. حمایت کردن از ادامه‌ی تحصیل کارمندان و ایجاد فضایی مثل کتابخانه برای مطالعه هم مزیت مناسبی محسوب می‌شود. همچنین می‌توانید امکانات درمانی مناسب در قالب چکاپ‌های پزشکی منظم محیا کنید تا کارمندان از وضعیت سلامتیشان مطلع باشند. گاهی لازم است کارمندان دور کار باشند تا در شرایط بهتری به انجام امور بپردازند.

علاوه‌بر این با روش‌های مختلف دیگری می‌توانید به کارکنان پاداش دهید. برای مثال تشویق مالی، مرخصی‌ و تشکر کردن از انجام وظایف همگی در افزایش وفاداری کارکنان مؤثر هستند. دستاوردهایشان را در جلسات ذکر کنید و موفقیت‌هایشان را به‌موقع تشویق نمایید. از کارمندانی که نگاه خلاقانه به مسائلِ و چالش‌های شرکت دارند قدردانی کنید. چراکه آن‌ها دید شما را برای ارائه‌ی راهکارهای مناسب وسیع‌تر می‌کنند.

مطلب مرتبط: ۱۰ موردی که باید به خاطر آن به کارکنانتان پاداش دهید!

۷ـ به‌طور مرتب ارزیابی عملکرد داشته باشید

با بررسی و ارزیابی عملکرد کار‌کنان پی به مجموعه‌ی نکات مثبت و منفی عملکرد آن‌ها خواهید برد. ارزیابی عملکرد با هدف هماهنگ‌سازی دقیق نسبت به اهداف سازمان صورت می‌گیرد‌. بنابراین کارکنان هرچند ماه یکبار کارشان ارزیابی می‌شود و باتوجه به موفقیت‌هایشان ارتقا شغلی می‌گیرند. ضمن اینکه همین ارزیابی عملکرد به‌معنای اهمیت دادن به روند کاری کارکنان و هرآنچه موجب افت عملکرد آن‌ها می‌گردد نیز است.

۸ـ  ارتباطات مؤثر و دوستانه برقرار کنید

سعی کنید با ایجاد تعامل دوسویه فضا را برای افزایش وفاداری کارکنان محیا کنید. به‌همین منظور دیدارهای منظمی با کارکنان داشته باشید. برای مثال جلساتی منسجم شکل دهید تا بتوانید با نیروها ارتباط مؤثر برقرار کنید. اعتماد کارکنان با تعامل مؤثر بیشتر می‌شود و سعی کنید در میان همین معاشرت‌ها و تعاملات نظرات آن‌ها را درخصوص چندوچون اوضاع سازمان و مسائلی که مطلوب آن‌ها نیست جویا شوید. داشتن روابط دوستانه با حفظ حدودمرزهای سالم موجب می‌گردد بسایری از کارکنان به‌واسطه‌ی حس خوشایندی که نسبت به محیط کارشان دارند هرگز حاضر به ترک آن نشوند. حتی در قبال دریافت حقوق‌ومزایا بیشتر!

پیشنهاد: حدومرزهای صمیمیت در محیط کار؛ بررسی مزایا و معایب ارتباط صمیمانه با کارمندان

جمع‌بندی

افزایش وفاداری در کارکنان امری است که یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد و نیاز به زمان دارد. برای جلب رضایت کارکنان و ترغیب کردن آن‌ها به انجام وظایف گام‌های مهمی بردارید. وقتی سازمان به موفقیت بزرگی دست پیدا می‌کند قطعا تیم خردمندی نقش‌هایشان را خوب ایفا کرده‌اند. از حمایت کارکنان در زمان‌های بحرانی غافل نشوید. پشتیبان نظراتشان باشید  و برای انتقاد سازنده به آن‌ها پاداش دهید.

به‌یاد داشته باشید اگر کارمندان رضایت شغلی داشته باشند به سازمان وفادار می‌مانند و وظایف خود را به‌درستی انجام می‌دهند. کارمندان وفادار همواره خودشان را نسبت به اهداف سازمان مسئول می‌دانند پس لازم است که حضورشان را ارزشمند بدانید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.