تست هوش هیجانی بار آن تستی برای سنجش هوش هیجانی، هوش عاطفی و هوش ارتباطی در اشخاص است. اینکه آگاهانه عصبانی شویم و توانایی مدیریت هیجانات و احساسات خود را داشته باشیم اصلا کار آسانی نیست. اما برخی از افراد را میبینید که میتوانند احساسات خود را کنترل کنند، این افراد دارای هوش هیجانی بالایی هستند. باید بگوییم که هوش هیجانی فقط به کنترل خشم برنمیگردد. بلکه بسیاری از ویژگیهای رفتاری ما نظیر شادمانی، خوشبینی، حل مسئله، انعطافپذیری و… تحتتأثیر EQ ما قرار دارند.
این واقعیت غیرقابل انکار است که هیجانها بخش اعظمی از زندگی ما را در برمیگیرند. بیاعتنایی نسبت به هیجانها، عدم مدیریت آنها و خودداری از بیان آنها میتواند هزینههای گزافی را برای انسان در پی داشته باشد. امروزه پژوهشها نشان میدهند که فقدان هوش هیجانی میتواند آثار مخربی را در زمینههای فردی و اجتماعی ایجاد کند و برعکس تقویت و پرورش آن زمینهساز موفقیتهای بزرگ خواهد بود.
افراد با هوش هیجانی بالا رضایت بیشتری از زندگی دارند و در بهرهمندی از محیط خانوادگی و شریک شدن در احساسات اطرافیان در مقایسه با دیگران متفاوت عمل میکنند. افراد دارای هوش هیجانی بالا معمولا افرادی خونگرم، منظم، موفق، باانگیزه و خوشبین هستند. افزایش و تقویت هوش هیجانی موجب بهبود خودآگاهی و خودارزیابی صحیح، ابتکار، تصمیمگیری درست، همدلی، ارتباطات مؤثر، افزایش نفوذ و تأثیرگذاری، تطبیقپذیری و خودمدیریتی میشود.
چرا هوش هیجانی اینقدر مهم است؟
نتایج مطالعات نشان داده است که هوش هیجانی در حیطههای مختلفی کارآیی دارد. بهطور مثال یکی از موقعیتهایی که بهشدت هوش هیجانی در آن خودنمایی میکند ارتباطات درونفردی و میان فردی است. در زمینه ارتباطات درونفردی هوش هیجانی منجربه افزایش آگاهی نسبت به خود، افزایش اعتمادبهنفس، مدیریت هیجانها و ابتکار عمل میشود. از سوی دیگر هوش هیجانی موجب تقویت و بهبود همدلی، آگاهی سازمانی، مدیریت تضاد و تعارض، کارتیمی و ارتباط با دیگران خواهد شد.
علاوهبر این هوش هیجانی با سلامت جسم و روان شما ارتباط معناداری دارد. مهارتهای هوش هیجانی شما را قادر میسازند تا جلوی وضعیتهای دشوار را پیشازاینکه غیرقابل کنترل شوند بگیرید و با این کار مدیریت استرس برای شما بسیار راحتتر میگردد.
اهمیت هوش هیجانی در موفقیت شغلی، مدیریت و پیشرفت سازمانی
مفهوم هوش هیجانی نشان میدهد که چرا دو نفر با IQ یکسان ممکن است به درجات متفاوتی از موفقیت در زندگی دست پیدا کنند. خبر خوب این است که برخلاف هوش شناختی یا IQ که همواره ثابت است یا حداقل ثبات نسبی دارد، هوش هیجانی مهارتی انعطافپذیر است که به آسانی آموخته میشود.
بر اساس نتایج مطالعات گوی رقابت آینده را مدیرانی خواهند برد که بتوانند بهطور اثربخش و نتیجهبخش با منابع انسانی خود ارتباط بگیرند. در این راستا هوش هیجانی یکی از مهمترین مؤلفههای تأثیرگذار در روابط بین مدیران و اعضای سازمان خواهد بود. بهطوری که اخیرا دانشمندان دریافتهاند که هوش هیجانی بهمراتب اهمیت بیشتری نسبت به بهره هوشی برای مدیران و رهبران دارد.
بیتردید مهارتهای هوش هیجانی باعث پیشرفت رهبری، بهبود کارتیمی و ارتباطات، افزایش کیفیت ارائه خدمات به مشتریان، افزایش منافع حاصل از کار و رضایت کارکنان میگردد. بنابراین اهمیت و ضرورت هوش هیجانی در جهت پیشرفت سازمانها روزبهروز در حال افزایش است.
شاید بتوان به کمک بهره هوشی پیشبینی کرد که چه شغلی مناسب چه کسی است اما هوش هیجانی میتواند مسیر پیشرفت، شکست یا درجا زدن کارکنان را پیشبینی کند. همچنین در سطوح رهبری سازمان ۸۵ درصد قابلیتها برای کسب موفقیت به هوش هیجانی بستگی دارد تا به تواناییهای فنی. مدیران با هوش هیجانی بالا تنها ۱۵ تا ۲۰ درصد اهدافشان محقق نمیشوند.
تست هوش هیجانی بار آن
بار آن معتقد است که هوش هیجانی مجموعهای از تواناییها، قابلیتها و مهارتهایی است که برای سازگاری مؤثر با محیط و به دست آوردن موفقیت در زندگی کسب میکنند.
یکی از ابزارهای معتبر و دقیقی که به کمک آن میتوانید میزان هوش هیجانی خود را بسنجید تست هوش هیجانی بارون یا بار آن (Bar-on) است. تعداد تستهای سنجش هوش هیجانی محدود نیست اما تفاوت تست هوش هیجانی بار آن با آنها این است که این تستها هوش هیجانی کلی را میسنجند، اما تست هوش هیجانی بار آن (Bar-on) مؤلفههای هوش هیجانی را به صورت جداگانه مورد بررسی و تحلیل قرار میدهد.