با ۱۲ مورد از مهم‌ترین مهارت‌های مدیران موفق آشنا شوید

اگر کمی در سایت قطبینو کنکاش کنید، با مقاله­‌های زیادی مواجه می‌­شوید که ویژگی­‌ها و خصوصیات مهم رهبری و مدیریت را عنوان کرده‌اند. در این مقالات به ویژگی­‌های شخصیتی و استعدادهای ذاتی افراد اشاره شده ­است. اما در این مقاله قصد داریم در مورد موضوع مهم‌­تری صحبت کنیم و آن هم انواع مهارت‌های مدیران موفق است.

در این مقاله سعی داریم به این سؤالات پاسخ دهیم. مهم­‌ترین مهارت­‌های مدیریتی کدام مهارت­‌ها هستند؟ چرا این مهارت­‌ها برای مدیران سازمان لازم و ضرروی به­‌شمار می­‌آیند؟ کدام مهارت‌ها ضامن موفقیت مدیران هستند؟ و اینکه چگونه می‌توانیم به یک مدیر موفق تبدیل شویم؟

چرا مهارت­‌های مدیریتی مهم هستند؟

عده­‌ای مهارت را با استعداد یا ویژگی­‌های شخصیتی یکی می­‌دانند. اما این‌طور نیست! استعداد در درون هر فرد وجود دارد و با او متولد می‌شود. درحالی‌که مهارت باید طی آموزش، تکرار و تمرین حاصل شود و این مسئله است که اهمیت آن را دوچندان می­‌کند. مثلا هیچ‌کس برنامه‌نویس متولد نمی­‌شود بلکه طی سال­‌ها با تمرین و تکرار بسیار می­‌توان به این مهارت رسید. مدیریت نیز از این قاعده مستثنا نیست. مدیران نیز باید از مهارت­‌هایی برخوردار باشند تا وظایف خود را به‌­خوبی انجام داده و به موفقیت برسند.

یک مدیر باید بتواند طبق ضوابط و قوانین، وظایف خود را اجرا نماید. درعین‌حال باید قدرت جلوگیری از وقوع بحران­‌های سازمانی را داشته باشد. حتی اگر بحران و مشکلی هم پیش آمد، با درایت و قدرت حل‌مسئله‌­ی خود اوضاع را سامان دهد. این مهارت‌­ها یک‌شبه به‌وجود نمی‌آیند. بلکه باید طی تمرین، ممارست و صدالبته تجربه حاصل شوند. درست در این زمان است که مدیران خوب و موفق از دیگر مدیران مشخص می‌شوند. مدیران لایق مهارت‌­های مدیران موفق را در خود ایجاد نموده و آن‌ها را به­‌کار بسته‌­اند. درحالی‌که دیگر مدیران تنها به وجه علمی این کار و استعدادهای وجودی خود اتکا کرده‌اند. این دسته از افراد هیچ قدمی برای آموزش و ارتقای خود برنداشته و حتی نمی­‌دانند چطور مدیر بهتری برای کارمندان خود باشند؟!

مطلب مرتبط: مدیر خوب کیست؟ چگونه یک مدیر بهتر برای کارمندان خود باشم؟

۱۲ مورد از مهم‌ترین مهارت‌های مدیران موفق

مدیریت مهم‌­ترین رکن هر سازمانی است. مسلما افرادی که در این جایگاه‌های شغلی حساس قرار می‌­گیرند باید برخی مهارت‌­ها را در خود ایجاد و تقویت نمایند. چراکه آینده­‌ی سازمان به آنان و تصمیماتشان بستگی دارد. در ادامه این مقاله ۱۲ مورد از مهم‌ترین مهارت‌های مدیریتی را بررسی می­‌کنیم.

۱ـ مهارت برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری، اولین مهارت مدیران موفق است!

مهارت برنامه­‌ریزی تنها مختص مدیران نیست و برای همه افراد ضروری است. این مهارت در مدیریت اهمیت صدچندان پیدا کرده به موضوعی حیاتی تبدیل می­‌شود. یکی از اصول برنامه­‌ریزی، هدف­‌گذاری است. بدون هدف سازمان­‌ها سردرگم شده و راه موفقیت خود را گم می‌­کنند. اینجاست که مهارت‌­­های مدیران موفق به داد سازمان رسیده و در تعیین اهداف، توسعه استراتژی­‌ها و تعیین دستورالعمل­‌ها به­‌خوبی عمل می­‌کنند. یکی از بزرگ­‌ترین ضعف­‌های مدیران، نبود مهارت برنامه­‌ریزی در آن‌­هاست. این دسته از افراد باید در اسرع وقت نسبت به بهبود و تقویت این مهارت اقدام نمایند. البته ضعف­‌های مدیریتی تنها به این مورد ختم نشده و موارد بیشتری را شامل می‌­شود.

مطلب مرتبط: نشانه‌­های ضعف در مدیریت و چگونگی تبدیل آن­‌ها به نقاط قوت

۲ـ مهارت برقراری ارتباط مؤثر همان چیزی است که مدیران به آن احتیاج دارند!

شاید مهم‌­ترین مهارت مدیران موفق، مهارت برقراری ارتباط در آن­‌ها باشد. این مهارت نقش تعیین­‌کننده­‌ای را در ارتباطات، برنامه‌ریزی­‌ها، کیفیت انجام امور و به‌طورکلی موفقیت سازمان دارد. درحقیقت این مهارت موفقیت یا شکست سازمان را رقم می­‌زند. نحوه­‌ی تعامل با کارمندان درون سازمان و گفت‌­وگو با شرکای خارج از سازمان، چالش­‌های بسیاری را پیش‌روی مدیران قرار می‌دهد که تنها با وجود مهارت­‌های ارتباطی قوی قابل حل هستند.

۳ـ مهارت انعطاف­‌پذیری در محیط­‌های کاری مهارتی ضروری برای مدیران است!

مدیریت تنها پشت میزنشینی و امضای مدارک نیست! مدیران با موقعیت­‌ها و چالش­‌های مختلفی روبه­‌رو می‌­شوند. اگر مهارت انعطاف­‌پذیری را از خود نشان ندهند، به­‌راحتی در برابر مشکلات پیش آمده تسلیم شده و شکست می­‌خورند. در کل وجود مهارت انعطاف­‌پذیری در محیط‌های کاری امری ضروری است که مقاومت و تلاش کارکنان سازمان را نشان می­‌دهد.

۴ـ مهارت تصمیم‌­گیری، مهارتی تعیین­‌کننده در مدیریت است!

مهارت تصمیم‌­گیری یکی از مهارت­‌های مدیران موفق است که شکست یا موفقیت سازمان­‌ها را رقم می‌­زند. مدیران در طول روز تصمیمات ریزو­درشت بسیاری اخذ می­‌کنند. اگر این تصمیمات به­‌درستی گرفته نشوند، به سازمان صدمه زده و حتی ممکن است منجربه شکست شوند. یکی از پیچیده­‌ترین تصمیمات مدیریتی، موضوع استخدام است. اینکه چه فردی به سازمان اضافه شود، با چه روشی استخدام صورت گیرد و بیشتر به کدام ویژگی کاندیداها توجه نمایند، ازجمله چالش‌برانگیزترین تصمیمات مدیریت است. اگر مدیران مهارت کافی در اتخاذ این قبیل تصمیمات نداشته باشند، افراد نامناسبی را استخدام کرده و کل سازمان به چالش کشیده می‌­شود.

مطلب مرتبط: بهترین روش استخدام کدام است؟ توجه به تناسب شغلی یا استخدام فردی با بالاترین استعداد

۵ـ شما برای مدیریت به مهارت انطباق‌­پذیری نیاز دارید!

اینکه شما در مقابل شرایط پیش‌­آمده انعطاف به­‌خرج دهید، به‌­معنای سازش با تغییرات است. اما انطباق­‌پذیری به‌­معنای پذیرش این تغییرات و هم­‌راستا شدن با آن­‌ها است. چراکه دنیای کسب‌وکار به یک شکل باقی نمی­‌ماند و دائما در حال تغییر است. دراین‌میان مدیران موفق کسانی هستند که خود را با شرایط پیش آمده انطباق داده و همسو نمایند.

۶ـ مهارت حل مسئله، مهارتی حیاتی برای مدیران است!

مدیران روزانه با مشکلات مختلفی سروکله می­‌زنند. آن‌­ها باید بتوانند برای بحران­‌های ایجاد شده راه­‌حل­‌های درست و منطقی بیابند. مهارت حل‌ مسئله همان مهارت موردنیاز آن­‌هاست. مدیران موفق حتی در بدترین شرایط نیز راه نجاتی پیدا می­‌کنند و از مهلکه می­‌گزیرند. پس کاملا روشن است که درمیان مهارت­‌های مدیران موفق، مهارت حل مسئله جایگاه ویژه­‌ای داشته باشد.

مطلب مرتبط: اهمیت کار تیمی و حل مسئله در موفقیت سازمان چیست؟

۷ـ مهارت مثبت اندیشی و ایجاد انگیزه در کارکنان، لازمه موفقیت مدیران است!

احتمالا همه­‌ی شما با مدیران منفی‌­باف برخورد داشته‌­اید. این مدیران دائما در حال عیب­‌جویی در کارها بوده و به همه‌چیز دید منفی دارند. این نگاه مدیریتی به‌تدریج در تمام بخش‌­ها رسوخ کرده و امیدی برای سازمان باقی نمی­‌گذارد. از طرفی شوروشوق مدیران شرکت باعث تأثیر مثبت روی کارکنان شده و انگیزه­‌ی آنان را بالا می‌­برد. مدیرانی که نتوانند در کارکنان خود ایجاد انگیزه نمایند، امتیاز بزرگی را از دست می‌دهند. بنابراین یکی دیگر از مهارت­‌های مدیران موفق، ایجاد انگیزه و افق دید مثبت در سازمان است که باعث موفقیت آنان خواهد شد.

مطلب مرتبط: ۱۴ گام مؤثر برای ایجاد انگیزه در کارکنان

۸ـ مدیران موفق، از مهارت انجام کارهای اداری به­‌خوبی برخوردارند!

هشتمین مورد از مهارت‌­های مدیران موفق، مهارت انجام کارهای اداری است. قسمت اعظمی از وظایف مدیران، انجام کارهایی ازقبیل: حضوروغیاب کارمندان، مدیریت اسناد سازمانی، مرخصی و… است. انجام این امور نیازمند تسلط بر مهارت انجام کارهای اداری است. بهترین مدیران نیز باید از این مهارت بهره ببرند تا وظایف خود را به­‌خوبی انجام دهند.

۹ـ مهارت کار تیمی

سازمان­‌ها و شرکت­‌های مختلف تحت عنوان تیم­‌های کاری به فعالیت مشغول هستند. حال اگر مدیر این مجموعه که وظایف رهبری را نیز برعهده دارد، از مهارت کار تیمی بی‌نصیب باشد، چه فاجعه­‌ای رخ می‌­دهد؟

 تعامل و همکاری نزدیک با بخش‌­های مختلف سازمان درگرو انجام درست کار تیمی است. حتی برخی مدیران سبک مدیریت مشاوره­‌ای را پیش می­‌گیرند تا کارکنان خود را وادار به مشارکت و تعامل بیشتر نمایند. این سبک مدیریتی کارمندانی خلاق، متعهد و قابل اعتماد را پرورش می‌­دهد که موفقیت سازمان را تضمین می­‌کنند.

مطلب مرتبط: سبک‌­های مدیریتی چیست؟ شما کدام سبک مدیریت را برای رهبری انتخاب می­‌کنید؟

۱۰ـ مهارت سازمان‌دهی

مهارت سازمان‌دهی با مهارت برنامه‌­ریزی رابطه تنگاتنگی دارد. مدیران باید بتوانند هم­گام با برنامه­‌ریزی­‌های سازمانی، وظایف و مسئولیت­‌های افراد را نیز مشخص نمایند. اگر سازمان­‌دهی در سیستم­‌های کاری به­‌درستی انجام نشود، حجم عظیمی از نارضایتی و مشکلات را به‌همراه خواهد داشت.

۱۱ـ مهارت آینده­‌نگری

ازجمله مهارت­‌های مدیران موفق، مهارت آینده‌­نگری آنان است. مدیران موفق نسبت به مشکلات و چالش­‌های پیش‌روی سازمان بی‌تفاوت نبوده و برای برطرف کردن آن­‌ها تلاش می­‌نمایند. یکی از مواردی که باید درخصوص آینده به آن توجه داشت، مدیریت استعدادیابی در سازمان است. برای این مسئله، مدیران نسبت به استخدام افراد بااستعداد اقدام کرده و نسل جدیدی را برای رتبه­‌های بالای مدیریتی آماده می­‌کنند. در سازمان­‌هایی که مدیریت استعدادیابی صورت می­‌گیرد هیچ­‌گاه بحران مدیریتی رخ نداده و استعدادها در بستر مناسبی رشد خواهند نمود.

مطلب مرتبط: مدیریت استعدادیابی و جانشین‌پروری چیست؟

۱۲ـ مهارت­‌های کلامی مدیران، ارتباطات مؤثر آنان را شکل می­‌دهند!

برای آخرین مورد به لزوم مهارت‌های کلامی در مدیریت می‌پردازیم. مهارت­‌های کلامی را نباید با مهارت‌­های ارتباطی یکسان دانست. مهارت کلامی به وضوح، شفافیت و به دور از ابهام بودن گفتار مدیران اشاره دارد. مدیران موفق بدون ترس و تردید جملات خود را بیان کرده و صریحا منظور خود را می­‌رسانند. این افراد بااقتدار جلوه کرده و اعتبار بیشتری در سازمان پیدا می­‌کنند.

پیشنهاد: وظایف مدیران و مهارت­‌های موردنیاز یک مدیر

در آخر اینکه

مدیران نقش پررنگی در موفقیت سازمان­‌ها ایفا می­‌کنند. مسلما آن­‌ها برای موفقیت در چنین جایگاهی باید از برخی مهارت­‌ها و ویژگی­‌ها برخوردار باشند. در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم مهارت و اهمیت ویژه‌­ی آن در مبحث مدیریت آشنا کنیم. همچنین ۱۲ مورد از مهم­‌ترین مهارت‌­های مدیران موفق را عنوان کردیم. به‌یاد داشته باشید که مدیریت موفق بدون این مهارت­‌ها امری دشوار و حتی غیرممکن است. بنابراین بکوشید این مهارت­‌ها را در وجود خود ایجاد و تقویت نمایید.

پیشنهاد: آیا زنان در مدیریت موفق‌تر از مردان هستند؟

دسته بندی : رهبری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.