واقعیت این است که امروزه دیگر دوره و زمانه عوضشده و همهچیز بهسادگی گذشته نیست. شاید تا چند سال قبل داشتن مدرک لیسانس اوج نبوغ و برتری یک فرد به شمار میآمد و با همان مدرک دامنهی وسیعی از انتخابها پیش رویش قرار میگرفت. اما در عصر کنونی اگر از مقولهی توسعهی فردی غافل شوید و حداقل چندین مهارت را بهصورت حرفهای نیاموزید گزینهی انتخابی هیچ فرد و سازمانی نخواهید بود. در دهههای اخیر توسعهی فردی بهشدت موردتوجه تمام جوامع قرارگرفته و حتی برای آن سرمایهگذاریهای کلانی میکنند.
شما بهعنوان یک صاحب کسبوکار یا هر شخصی که دغدغهی رشد و پیشرفت دارد، با در نظر گرفتن جایگاه و ویژگیهای شخصیتی خود باید به دنبال راهکارهایی برای توسعهی فردی یا ارتقای مهارتهای خویش باشید. بنابراین اینطور که به نظر میرسد این محتوا مخاطب خاص ندارد چراکه همهی ما برای تحقق رؤیاها و آرزوهایمان و ساخت یک زندگی بهتر و تبدیلشدن به ورژن بهتری از خودمان ناچاریم که برای توسعهی فردی تلاش کنیم.
چرا توسعهی فردی اینقدر مهم است؟
نیاز به پیشرفت جزء پنج نیاز اصلی و مهم در ذات هر انسانی است. همهی ما خواهان زندگی بهتری هستیم. دلمان میخواهد ثروت بیشتری داشته باشیم. ظاهر و اندام بهتری داشته باشیم. با افراد محبوب و معتبری ارتباط برقرار کنیم. دانش و مهارتهای بیشتری بیاموزیم. اما نکتهی حائز اهمیت اینجاست که گاهی در میان همهی این خواستنها فقط گیج و سردرگم میشویم و نمیدانیم از کجا و چگونه باید شروع کنیم؟ البته ناگفته نماند که کاملا بر این موضوع واقف هستیم که الان برخی از افراد با خواندن این مطالب در دلشان میگویند ای بابا دلتان خوش است.
در این دنیای پر از آشفتگی و بیعدالتی همین که نفس میکشیم خودش هنر است. اتفاقا شاید همین نگرش منفی و پر از ناامیدی به زندگی، مصداقی بر گفتههای پیشین ما باشد. شاید این دسته از افراد تابهحال کوچکترین تلاش هدفمندی در راستای توسعهی فردی و خودشکوفایی نداشتهاند که در حال حاضر انتخاب هیچ فرد و گروه و سازمانی نیستند.
تعریف توسعهی فردی
توسعهی فردی را میتوان چنین تعریف کرد: هرگونه تلاشی که در راستای افزایش توانمندی و پرورش مهارتهای خود برای رسیدن به جایگاهی بهتر و تحقق آرزوهایمان انجام میدهیم. در سالهای اخیر توسعهی فردی بهعنوان یک سلاح تعبیر میشود. ابزاری قدرتمند برای حفاظت از جسم و روان. در یک تعریف جامع میتوان چنین گفت که توسعهی فردی به معنای شناخت بهتر تیپ و ویژگیهای شخصیتی، بهبود و ارتقا مهارتها، شناخت پتانسیلها و استعدادها، آگاهی نسبت به نقاط قوت و ضعف، ارتقا جایگاه شغلی و اجتماعی، مدیریت زمان، گسترش ارتباطات مؤثر و بالابردن کیفیت زندگی است.
برای توسعهی فردی چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
مدیریت زمان
ممکن است از خود سؤال کنید که مدیریت زمان چه ارتباطی با توسعهی فردی دارد؟ اما خوب است بدانید که امروزه مدیریت زمان یکی از مهمترین مهارتها در مسیر رشد و توسعهی فردی است. برخی افراد از صبح که از خواب ناز بلند میشوند فقط به دور خودشان میچرخند و بدون هیچ برنامه و هدف خاصی روز را به شب میرسانند. به نظر شما چنین اشخاصی میتوانند در مسیر رشد و پیشرفت قدم بردارند؟ از سوی دیگر افرادی که با سبک زندگی تکبعدی خود نه وقت کافی برای روابط بین فردی دارند، نه وقت کافی برای ورزش کردن و مطالعه و یادگیری دارند هرگز نمیتوانند تغییری در کیفیت زندگی خویش حاصل کنند و روزبهروز استرس و فشار روانی آنها افزایش مییابد.
هنگامیکه زمان را میکشید درواقع فرصتهای یادگیری را از خود دریغ کردهاید. باید بررسی کنید و ببینید که در طول روز برای انجام هر کاری چه مدتزمانی را صرف میکنید؟ فعالیتها و کارهایی که منجر به اتلاف وقت میشوند را ارزیابی نمایید و تلاش کنید آنها را به حداقل برسانید. بدون شک مهارت مدیریت زمان یکشبه و بهراحتی به دست نمیآید اما مطمئن باشید اگر به آن عادت کنید زندگیتان ازاینرو به آن رو میشود. پس قدم اول را محکم بردارید و هدفگذاری را شروع کنید. بعدازآن برای رسیدن به اهداف کوتاهمدت و بلندمدت باید برنامهریزی دقیق و منظمی انجام دهید. کارها و وظایفتان را اولویتبندی کنید و خود را وادار کنید تحت هر شرایطی به برنامهریزی خود پای بند بمانید.
شناخت ویژگیهای شخصیتی، استعدادها و نقاط قوت و ضعف
بسیاری از افراد، سالهای زیادی از عمر خود را صرف خواندن رشتهی تحصیلی یا انجام کاری میکنند که هیچ ارتباطی با شخصیت و استعدادهای آنها نداشته است و همین امر موجب اتلاف زمان و انرژی آنها و درنهایت ناامیدی و احساس پوچ بودن میشود. سالها وقت و عمر خود را صرف کاری کردن که هیچ علاقهای به آن ندارید و هیچ تناسبی با شخصیت شما ندارد نهتنها شما را از مسیر توسعهی فردی منحرف میکند بلکه جز فرسودگی و خستگی دستاورد دیگری برایتان نخواهد داشت. یکی از روشهای معتبری که ما در این زمینه به شما پیشنهاد میدهیم تستهای شخصیت شناسی است. ابزارهایی تخصصی و کاربردی که در تمام دنیا شناختهشده هستند و موارد کاربرد بیشماری دارند.
تست شخصیت شناسی نئو فرم بلند (NEO)
تست شخصیت شناسی نئو (NEO) به جهت دقت و اعتباری که دارد در بسیاری از پژوهشهای روانشناسی و جامعهشناسی از آن استفاده میکنند، میتواند راهنمای خوبی برای هدایت شما در مسیر درست رشد و توسعهی فردی باشد. شما با شناخت ویژگیهای شخصیتی، علایق، نقاط قوت و ضعف و روحیات خود بهتر میتوانید دست به انتخاب بزنید و سریعتر به نتایج مطلوب خود دستیابید. ضمن اینکه زمانی که شناخت مناسبی از خود پیدا کردید میتوانید با بینش و دید بازتری شغل مناسب خود را انتخاب کنید. در مقالهی «شغل مناسب من» نکات قابلتوجهی را دراینباره برای شما جمعآوری کردهایم که به شما کمک میکند تا تشخیص دهید چه شغلی در دنیا وجود دارد که شما از انجام آن خسته نمیشوید و حاضر هستید هرروز به شوق انجام دادنش از خواب بیدار شوید؟ یا اینکه آیا جایگاه شغلی که همواره برای خود متصور بودهاید اصلا ارتباطی با شخصیت شما دارد؟