تیپ شکاک در تست انیاگرام

تیپ شکاک یا وفادار در تست انیاگرام

شخصیت‌ها در تست انیاگرام به ۹ دسته تقسیم می‌شوند که تیپ شکاک یا وفادار، ششمین تیپ شخصیتی در تست انیاگرام است. در این محتوا قرار است که با خصوصیات کلی تیپ شخصیتی شکاک، انگیزه‌ها، ترس‌ها و راه‌های پیشرفت و افراد مشهوری که این تیپ شخصیتی را دارند آشنا شویم!

ویژگی‌های کلی تیپ شکاک در تست انیاگرام:

ثابت قدم:

تیپ شکاک در تست انیاگرام معمولا دیر تصمیم می‌گیرد تا بتواند خوب به آن فکر کند، ولی وقتی چیزی را پذیرفت، دیگر در انجام دادن آن ثابت قدم است.

متعهد و وفادار:

همان‌طور که گفته شد تیپ شکاک سخت تصمیم می‌گیرد و برای پذیرفتن اعتقاداتش وسواس دارد. اما وقتی چیزی را پذیرفت دیگر نسبت به عقیده‌اش وفادار می‌ماند. همین است که اسم دیگر تیپ شکاک در انیاگرام، تیپ وفادار است.

تیپ ششم انیاگرام قطبینو

سخت‌کوش و باپشتکار:

تیپ شکاک به دلیل همین ثابت قدم بودن و متعهد بودن، وقتی تصمیمی را گرفت برای انجام دادن آن از هیچ کاری دریغ نمی‌کند و خستگی نمی‌شناسد و همین امر باعث می‌شود که تیپ شکاک باپشتکار و سخت‌کوش شناخته شود.

اعتماد، اولویت تیپ شکاک برای ارتباط است:

تیپ ششم انیاگرام برای اعتماد ارزش زیادی قائل است و به راحتی نمی‌تواند با بقیه ارتباط بگیرد مگر با گذشت زمان و با آزمودن آن شخص، بتواند به او اعتماد کند.

نیاز بالا به امنیت و احساس تعلق:

 تعلق و امنیت هر دو جزء نیازهای اصلی انسان هستند و همه ما به آن‌ها نیاز داریم. اما نیاز تیپ شکاک به این دو بیشتر از دیگران است. نیاز به تعلق نوعی از نیاز به دوست داشته شدن است و می‌تواند با عضو شدن در یک گروه یا یک حزب فکری برآورده شود. مثلا یک شخص که خود را لیبرالیست می‌نامد، به نوعی نیاز به احساس تعلقش را هم برآورده می‌کند.

تیپ کاشف در تست انیاگرام

گردآورنده گروه‌های اجتماعی:

تیپ شکاک برای بقیه امین و قابل اطمینان است و همین باعث می‌شود که بقیه او را به عنوان گردآورنده آن گروه قبول داشته باشند. ازطرفی، تیپ شکاک به خاطر نیاز به احساس تعلق بالایش، دوست دارد که جزء یک گروه باشد و همین است که به جمع کردن آدم‌ها در کنارهم در قالب یک گروه علاقه دارد.

معتقد به اشتراک منافع:

به خاطر همین احساس تعلق بالا، تیپ شکاک دوست دارد مردم به عنوان یک گروه اجتماعی باهم عمل کنند و علاقه‌مند به زندگی اجتماعی است و به همین خاطر است که به اشتراک منافع و منابع معتقد است.

مطیع:

تیپ شکاک وقتی به کسی یا گروهی اعتماد می‌کند، دیگر مطیع کامل آن شخص یا گروه می‌شود. یا مثلا برای قوانین ارزش زیادی قائل هستند.

متعصب:

همین مطیع بودن که در بالا راجع به آن صحبت شد می‌تواند در صورت ناسالم بودن شخص، به تعصب تبدیل شود. زیرا وقتی تیپ شکاک به یک شخص یا گروه اطمینان پیدا می‌کند دیگر چشمش را به روی بدی‌های آن‌ها می‌بندد.

نگاه سیاه و سفید:

تیپ شکاک یا به کسی اطمینان دارد یا ندارد. آدم‌ها برایش یا خوب هستند یا بد. درحالی که واقعیت این‌طور نیست. درواقع هیچ شخصی خوب یا بد مطلق نیست و آدم‌ها ترکیبی از خوبی و بدی و سیاهی و سفیدی هستند. اما تیپ شکاک ‌دم‌ها و اتفاقات را یا سیاه می‌بیند یا سفید.

تیپ ششم انیاگرام

تضاد درونی بالا:

تیپ شکاک در عین حال که خیلی مطیع است می‌تواند به شدت هم سرکش شود و در برابر زیردست بودن موضع دفاعی بگیرد. آن‌ها تمایل دارند که تحت حمایت دیگران باشند. اما گاهی از این موضوع واهمه دارند و گاهی خودشان به شخص یا گروهی که حمایتش می‌کردند پشت پا می‌زنند. بیشتر از همه دنبال ایمنی هستند اما کمتر از همه آن را حس می‌کنند! (درواقع هر کسی که خیلی زیاد دنبال ایمنی و آرامش باشد، کمتر به آن می‌رسد، به قول مولانا: جمله بی‌قراریت از طلب قرار توست/ طالب بی‌قرار شو تا که قرار آیدت)

تیپ شخصیتی شما چیست؟

ورود به تست شخصیت شناسی انیاگرام Enneagram

دغدغه‌های درونی تیپ شکاک در انیاگرام چیست؟

  • من وقتی قول می‌دهم، به هیچ عنوان و هیچ وقت آن قولم را نمی‌شکنم.
  • گاهی اوقات تنها وسیله حمل‌و‌نقل ممکن، پرش از روی اعتقاداتت است. (مارگارت شپارد)
  • تداوم کلید موفقیت است.
  • من می‌خواهم اتفاقات اطرافم را ثابت نگه دارم.

شکاک‌ها در مدل شخصیت شناسی انیاگرام از چه چیزهایی می‌ترسند؟

از دست دادن حمایت بقیه:

تیپ شکاک احساس می‌کند بدون کمک بقیه نمی‌تواند جان سالم به در ببرد و همیشه نیاز به کمک از طرف بقیه دارد، برای همین ترس مهم و بنیادین آن‌ها از دست دادن حمایت دیگران است.

از دست دادن حس تعلق و ایمنی:

همان‌طور که در ویژگی‌های کلی تیپ ششم انیاگرام گفته شد، آن‌ها به شدت نیاز به احساس تعلق و ایمنی دارند و برای همین می‌ترسند روزی این تعلق و ایمنیشان از بین برود.

تیپ کاشف در انیاگرام

به خطر انداختن گروهشان:

تیپ شکاک می‌ترسد کاری کند که حزب فکری یا گروهی که به آن تعلق دارد را به خطر بیندازد و به همین دلیل حمایت آن گروه را از دست بدهد و درنتیجه ایمنی و تعلقش را از دست بدهد.

برنیامدن از عهده خواسته‌های گروهشان:

وقتی شما عضو یک گروه اجتماعی باشید ناخودآگاه وظایفی به شما محول می‌شوند. تیپ شکاک می‌ترسد نتواند از عهده آن مسئولیت‌ها بربیاید و درنتیجه گروه حمایت لازم را از او نکنند و او را طرد کنند.

خواسته‌ها و امیال تیپ شکاک در تست انیاگرام:

رها کردن هویت خویش برای کسب ایمنی:

تیپ شکاک این‌قدر به ایمن بودن خود و بودن در یک گروه اجتماعی اهمیت می‌دهد که حاضر است هویت شخصی خود را رها کند و بیشتر به هویت اجتماعی‌اش می‌اندیشد.

گرفتن ایمنی و حس تعلق:

همان‌طور که پیشتر هم گفته شد حس ایمنی و تعلق مهم‌ترین خواسته تیپ شکاک است و پایه شخصیت تیپ شکاک را می‌سازد.

تیپ وفادار در انیاگرام

داشتن اتحاد با دیگران:

تیپ شکاک نیاز دارد به یک گروه اجتماعی تعلق داشته باشد و این یعنی دوست دارد با اطرافیانش متحد باشد و کارهای گروهی را به کارهای فردی ترجیح می‌دهد.

به کرسی نشاندن حرفشان:

به نظر می‌رسد تیپ شکاک بیشتر مطیع باشد تا کسی که امر می‌کند. اما گاهی وقت‌ها هم تیپ شکاک یا وفادار در انیاگرام دوست دارد حرف خودش را به کرسی بنشاند. اما تیپ شکاک اغلب این کار را غیرمستقیم انجام می‌دهد چون دوست ندارد با این کار از گروه طرد شود.

نشان دادن ارزش و توانمندی خود:

وفادارها در انیاگرام دوست دارند توانمندی‌های خود را به نمایش بگذارند نه برای اینکه بقیه او را بزرگ ببینند، بلکه برای اینکه در گروهشان بیشتر پذیرفته شوند.

دفاع از باورهایشان:

تیپ شکاک برای پذیرفتن باورهایش سخت تلاش کرده و بنابراین خیلی به آن‌ها معتقد و پای‌بند است. برای همین تمام تلاشش را می‌کند که باورهای خودش را در معرض نمایش بگذارد و بقیه را هم به سمت اعتقادات خود بکشاند و در صورت مورد تهاجم قرار گرفتن اعتقاداتش، از آن‌ها دفاع کند.

 تیپ شکاک در گروه سه‌گانه تفکرگرا:

تیپ‌های انیاگرام در ۳ گروه غریزه‌گرا، احساس‌گرا و تفکرگرا تقسیم می‌شوند که تیپ ۵ و ۶ و ۷، در گروه تیپ‌های تفکرگرا قرار می‌گیرند.

ویژگی‌های کلی گروه تفکرگرا:

همان‌طور که از اسمش مشخص است این گروه برای قدرت تفکر و منطقشان ارزش زیادی قائل می‌شوند و منطقشان بر غریزه و احساسشان غالب است. اما یکی دیگر از فاکتورهای تقسیم‌بندی نه تیپ انیاگرام یا اناگرام به این سه تیپ، این است که نقطه ضعف‌ها و قوت‌های آن تیپ، در چه گروهی قرار گرفته است: احساس، تفکر یا غریزه.

مثلا تیپ شکاک در انیاگرام، هم نقطه قوت و هم نقطه ضعفش مربوط به منطقش است. هرچند که امکان دارد حتی قدرت احساس و غریزه‌اش هم در زندگی‌اش پررنگ باشد.

 فرق تیپ ۶ با تیپ ۵ و ۷ در گروه‌بندی تفکرگرا:

تیپ شکاک یا تیپ ششم انیاگرام نمی‌تواند خودش بدون دخالت یک فرد مورد اطمینان یا یک حزب فکری فکر کند و برای همین ابتدا برای پذیرفتن آدم‌ها و حزب‌های فکری مختلف تردید می‌کند اما بعد پذیرفتنش، همیشه به آن‌ها اتکا می‌کند. (انفصال از تفکر)

تیپ کاشف یا تیپ پنجم انیاگرام بیش‌ازحد در تفکراتش غرق می‌شود و این باعث می‌گردد که بیشتر از عمل کردن، درگیر فکر کردن باشند. یکی از چالش‌های تیپ کاشف این است که تفکراتشان را با واقعیت همسو کنند. ازطرفی عملگرا بودن را هم فراموش نکنند. (تفکر افراطی)

تیپ ماجراجو یا تیپ هفتم انیاگرام ذهن چالاک و سریعی دارد و به سرعت تحلیل و تصمیم‌گیری می‌کند. این افراد برخلاف تیپ کاشف، درگیر دنیای ذهنی خود نمی‌شوند بلکه درگیر امور دنیوی و کارهای مادی که در لحظه می‌توانند انجام دهند می‌شوند.

نوع سالم و ناسالم تیپ شکاک در انیاگرام:

در انیاگرام، ۹ تراز برای سلامت شخصیت تیپ‌ها مشخص می‌شود که در این محتوا، تراز اول و تراز آخر را بررسی می‌کنیم:

تراز اول سلامتی: قهرمانان دلیر

تیپ شکاک در تراز اول به خودش اطمینان دارد و می‌تواند به خودش متکی باشد و همین باعث می‌شود احساس ایمنی و پذیرفته شدن داشته باشد و دیگر دنبال پیدا کردن ایمنی در خارج از خود نیستند. علاوه‌بر این باعث می‌شود به شفافیت ذهنی برسند و دیگر برای تصمیم‌گیری مشکلی نداشته باشند.

در این تراز سلامتی، به دلیل ترکیب اطمینان درونی و ثابت قدم بودن، آن‌ها به شدت شجاع می‌شوند و با شهامت دربرابر بی‌عدالتی‌ها می‌ایستند. در سالم‌ترین حالت تیپ شکاک دیگر نیاز به حمایت شدن از سوی دیگران ندارد و خودش به تنهایی از پس مشکلاتش برمی‌آید و می‌تواند بر حسب موقعیت هم تنهایی و هم به صورت گروهی کار کند. در این تراز تیپ شکاک دیگر در روابطش درگیر بالادست بودن یا زیردست بودن نمی‌شود و خودش و بقیه را هم‌تراز می‌بیند.

ایمنی تنها از شجاعت برمی‌خیزد (لاروشه فوکالد). این جمله‌ای است که تیپ شکاک در سالم‌ترین حالت به آن دست پیدا می‌کند و متوجه می‌شود که برای ایمن بودن لازم نیست خودش را از مشکلات دور کند بلکه هر چقدر بیشتر مشکلش را قبول کند و بخواهد شجاعت به خرج دهد، بیشتر احساس ایمنی می‌کند. ازطرفی می‌آموزند که ایمن بودنِ کامل هیچ وقت به دست نمی‌آید پس خودشان را با واقعیت وفق می‌دهند.

تراز نهم سلامتی: آزارطلبان خود ناکام کننده

تیپ شکاک روان‌رنجور دیگر نمی‌تواند به خواسته‌های گروهش عمل کند. برای همین دست به مجازات خود می‌زند. هم برای شستن خطاهای خود و هم برای کم کردن خشم آن گروه اجتماعی که او را حمایت می‌کرده است. به عبارتی او خودش را مجازات می‌کند تا از سرنوشت بدتری در امان بماند. اما این روش اغلب درست نیست چون گاهی مجازاتی که قرار است با آن مواجه شود کمتر از مجازاتی است که خودش برای خودش انجام می‌دهد.

ازطرفی آن‌ها دوست دارند از طرف بقیه هم مورد آزار قرار بگیرند. تیپ شکاک با این کار به شخص آزار دهنده این پیام را می‌رساند که «مرا به خاطر بد بودنم مجازات کن تا بتوانی مرا دوباره دوست داشته باشی!» یا «ببین چقدر ظالمانه با من برخورد کردی! پس با محبت کردن و دوست داشتن جبران کن.»

در این حالت روان‌رنجوری حتی اگر تیپ شکاک در انیاگرام مجازات هم شود، حداقل از اینکه هنوز در یک گروه اجتماعی مورد پذیرش است خوشحال است. مثل یک کودک بدسرپرست که همیشه توسط والدش آزار می‌بیند اما آزار دیده شدن را به نداشتن والد و طرد شدن ترجیح می‌دهد!

تیپ ششم انیاگرام قطبینو

سیر پیشرفت تیپ شکاک در انیاگرام:

تیپ شکاک برای پیشرفت باید یاد بگیرد متعصب نباشد، آدم‌ها را سیاه و سفید نبیند، نسبت به بقیه شکشان را کمتر کنند که این خصوصیات دقیقا در تیپ نهم یا صلح طلب وجود دارد پس سیر پیشرفت تیپ ششم انیاگرام به سمت تیپ نهم در انیاگرام می‌رود. در این سیر یاد می‌گیرند دیگر به بقیه وابسته نباشند و مستقل شوند و قادرند به جای حمایت شدن، خودشان هم حامی باشند.

در این سیر پیشرفت، تیپ شکاک از تراز اول سلامتی هم بهتر عمل می‌کند و علاوه‌بر مستقل بودن، بیشتر از همیشه هم به آدم‌ها نزدیک می‌شود. چون دیگر ارتباطاتش برای حفظ حمایت شدن از سمت صاحبان قدرت یا گروه‌های اجتماعی نیست بلکه ارتباطاتش بیشتر صمیمانه است. چراکه  یاد گرفته است با عقاید بقیه کنار بیاید و در برابر آن واکنش تند نشان ندهد.

ازطرفی، تیپ شکاک پیشرفت کرده دیگر اضطراب برای نداشتن ایمنی ندارد و راحت‌تر به دیگران اعتماد می‌کند و همین حس ایمنی، چیزی است که تیپ شکاک همیشه به دنبال آن بوده است و حالا به آن می‌رسد.

افراد مشهور با تیپ شکاک در تست انیاگرام:

  • رابرت اف کندی
  • جرج بوش
  • مالکوم ایکس
  • تام هنکس
  • وودی آلن
  • مریلین مونرو
  • زیگموند فروید
  • جنیفر انیستون

حرف آخر:

تیپ شکاک یا وفادار در تست انیاگرام مثل همه تیپ‌های دیگر، پتانسیل‌هایی دارد که اگر شخص سیر پیشرفت را طی کند، به آن خواهد رسید. پس اگر شما یک شخص با تیپ شکاک هستید، می‌توانید با خواندن قسمت «نوع سالم و ناسالم تیپ شکاک» و «سیر پیشرفت تیپ شکاک»، راه‌های پیشرفت شخصیت خود را یاد بگیرید. ازطرفی با خواندن قسمت «دغدغه‌های تیپ شکاک»، احساس هم‌ذات پنداری خواهید کرد و همین‌طور با خواندن قسمت «افراد مشهور با تیپ شکاک» می‌توانید با آشنا شدن با آدم‌های شبیه به خودتان، الگوهای خوبی پیدا کنید.

۲ دیدگاه
دسته بندی : تیپ شخصیتی انیاگرام

مطالب مرتبط

۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.