بهمحض اینکه صحبت از شخصیت و شخصیت شناسی میشود ناخودآگاه تمام ذهنها به سمت درونگرایی و برونگرایی میروند. البته چنین اتفاقی چندان هم دور از انتظار نیست. چراکه شناخت درونگرایی و برونگرایی پرتکرارترین مباحث مطرحشده در نظریات شخصیت شناسی هستند. معمولا پس از شنیدن مفهوم درونگرایی چه چیزهایی به ذهنتان متبادر میشوند؟ آیا تصور میکنید که ویژگی بارز درونگرایان جامعهستیزی و خجالتی بودن است؟ اصلا خودتان فرد درونگرایی هستید یا برونگرا؟ تابهحال چه اقداماتی برای شناخت درونگرایی و برونگرایی انجام دادهاید؟ از چه روشهایی برای تشخیص درونگرا یا برونگرا بودن خودتان استفاده کردهاید؟
اگر قرار باشد در همین لحظه تصویر سادهای از یک فرد درونگرا را بکشید. احتمالا او را در اتاقی تاریک با چهرهای سرد و بیعاطفه که بهتنهایی مشغول انجام فعالیتی مانند نوشتن است، ترسیم خواهید کرد. درحالیکه واقعیت امر کاملا متفاوت با این تصورات نادرست است. درونگرایی یک ویژگی شخصیتی است نه یک ضعف شخصیتی.
پیشنهاد میکنیم اگر شما هم تا به امروز در شناخت درونگرایی دچار سوءتفاهم شدهاید و آنطور که بایدوشاید این ویژگی شخصیتی ارزشمند را نشناختهاید. در این مقاله با ما همراه باشید. به شما خواهیم گفت که درونگرایی در بسیاری از موقعیتها چه شانس و مزیت بزرگی به شمار میآید.
درونگرایی چیست؟ درونگرا کیست؟
متأسفانه باید بگوییم که شناخت درونگرایی همواره با تعبیر و تفسیر نادرستی همراه بوده است. سادهترین تعریفی که از درونگرایی از زبان عامهی مردم بیان میشود: فردی ساکت و آرام که منزوی بودن و گوشهگیری را به هر چیز دیگری ترجیح میدهد. آنها همواره به کمرویی و خجالتی بودن متهم میشوند. در اولین برخوردشان با هر فردی اینگونه مورد قضاوت قرار میگیرند که خودشان را میگیرند. ترس بزرگ آنها صحبت کردن در جمع و سخنوری است. از جامعه و برقراری ارتباط فراری هستند و به هیچکس اجازهی ورود به حریم تنهایی خود را نمیدهند.
اما آیا واقعا همهی موارد مطرحشده تعریف درستی از درونگرایی را ارائه میدهند؟ احتمالا دلیل شرمندگی و خجالت پدر و مادرهایی که فرزندان درونگرا دارند همین عدم شناخت درونگرایی به نحوی صحیح و شایسته است.
یونگ جزء اولین افرادی بود که به شناخت مفهوم درونگرایی و برونگرایی پرداخت. به عقیدهی او درونگرایی به معنای معطوف شدن توجه، علاقه و دغدغههای فرد به احساسات، افکار و دنیای درونی اوست. افراد درونگرا از طریق سپری کردن زمان در خلوت و تنهایی انرژی به دست میآورند. جالب است بدانید که افراد درونگرا در مقایسه با برونگرایان زمان بیشتری را صرف پردازش اطلاعات در مغز خود میکنند. درنتیجه اغراق نکردهایم اگر بگوییم درونگرایان بهمراتب شانس بیشتری برای کسب موفقیت در زندگی خواهند داشت. چراکه آنها با تمرکز و دقت بالاتری به تجزیهوتحلیل موقعیتها میپردازند و بهتنهایی برای رسیدن به خواستههایشان بیوقفه تلاش میکنند.
آیا درونگرایی یک مزیت رفتاری است؟
درونگرایان بهترین شنوندهی صحبتهای شما هستند
احتمالا متوجه این تفاوت رفتار در دوستان درونگرا و برونگرا خود شدهاید. زمانی که با دوستان درونگرا خود صحبت میکنید، آنها با نهایت تمرکز و توجه به صحبتهای شما گوش جان میسپارند. تمام تلاششان را میکنند تا عمق کلام شما را دریابند و به درک مناسبی از افکار و احساسات شما برسند. با شناخت درونگرایی متوجه خواهید شد که چنین رفتاری شاید بهمنزلهی کمک ویژهای نباشد. اما همین همدلی و درک مناسب میتواند به طرز چشمگیری از سنگینی آشفتگی و اضطرابهای شما بکاهد.
در زمان صحبت کردن هوشمندانه و سنجیده عمل میکنند
بدون شک این موضوع صحت دارد که درونگرایان چندان علاقهای به پرحرفی و صحبت کردن ندارند. اما هرگز به این معنا نیست که آنها همیشه از صحبت کردن طفره میروند. شناخت بهتر درونگرایی این تصور غلط را در ذهن شما پاک خواهد کرد. شما درمییابید که درونگرایان تنها زمانی تمایل به صحبت کردن دارند که حرفی برای گفتن داشته باشند. آنها تکتک کلمات خود را با نهایت دقت و هوشمندی انتخاب میکنند.
اما ممکن است همین ویژگی در عین مطلوب بودنش گاهی اوقات دردسرساز شود. بهطور مثال در جلسات کاری یا زمانهایی که احتیاج به تصمیمگیری و بیان نظرات سریع و بهموقع است، تعلل در صحبت کردن چندان کارساز نباشد. بنابراین بهتر است به تقویت مهارتهای مذاکرهی خویش بپردازند تا کارآمدی خود را از دست ندهند.
شناخت درونگرایی بهمنزلهی شناخت مناسبترین شغل با تیپ شخصیتی شماست
یکی از مهمترین مزیتهای شناخت درونگرایی این است که بهراحتی با شناخت روحیات خود میتوانید مشاغلی که بیشترین تناسب با شما را دارند، انتخاب کنید. ازآنجاییکه درونگرایان با هشیاری و دقت بیشتری دیگران و محیط پیرامون خود را رصد میکنند و با تمام تمرکز اطلاعات ردوبدل شده و رفتار انسانها را مورد تجزیهوتحلیل قرار میدهند. بنابراین میتوانند گزینهی مناسبی برای نویسندگی، تولیدکنندهی محتوا و روانشناس بودن باشند. آنها توانایی شگرفی در بررسی و مطالعهی رفتاری دیگران دارند. بهخوبی متوجه جزئیات و زبان بدن افراد میشوند. بنابراین نهتنها از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند. بلکه در برقراری روابط بین فردی توانمندی لازم را دارند.
درونگرایان در چه مشاغلی میتوانند موفق شوند؟
الزاما تمام مشاغل دنیا نیازمند مهارت برقراری ارتباطات سازنده نیستند. بههرحال درونگرایان به دلیل اینکه ترجیح میدهند اوقات بیشتری را تنهایی سپری کنند و انرژی تحلیل رفتهشان را بازیابی کنند. فعالیت در مشاغلی که به دقت، تمرکز و قدرت فردی بیشتری احتیاج دارند میتوانند مناسبترین گزینه برای این دسته از افراد هستند. علاوه بر این آنها تمایل دارند در محیطی کار کنند که :
- آرام و بیسروصدا باشد
- اولویت با انجام کارهای فردی و مستقل باشد تا فعالیت در تیمهای کاری
- بیشتر شنونده باشند تا گوینده
- تمرکز و توجهشان معطوف به یک کار و پروژهی مشخص باشد
- توأم با آرامش و بهدوراز تنش و خطر باشد
در ادامه به برخی از مشاغلی که درونگرایان میتوانند در آنها عملکرد موفقی داشته باشند اشاره خواهیم کرد:
- روانشناس و رفتارشناس
- پژوهشگر
- تولیدکنندهی محتوا و فریلنسر (Freehancer)
- طراح و نقاش
- حسابدار
- مکانیک
- نویسنده
- گرافیست
- سرآشپز
- تدوینگر
- مترجم
و هزاران شغل دیگری که هیچگونه محدودیتی برای ورود درونگرایان به آنها وجود ندارد.
نقش شناخت درونگرایی در ازدواج موفق
اگر در زمان ازدواج شناخت درونگرایی یا برونگرایی بودن خود و پارتنرتان یکی از معیارهای مهم برای شما تلقی میشود، ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که بدانید درونگرایی شما را به یک شریک زندگی قابلاعتماد تبدیل میکند. درونگرایان استاد احترام گذاشتن به حریم خصوصی دیگران هستند. چراکه آنها نیاز به حریم خصوصی را به رسمیت میشناسند و بهراحتی این توانایی را دارند که در مواقع پرتنش، پارتنرشان را تحتفشار قرار ندهند. ضمن اینکه به دلیل نوع نگاه دقیق و تیزبینانه آنها معمولا در آغاز روابط به شناخت جامع و بهتری نسبت به شریک عاطفی خود میرسند. در چنین شرایطی میتوانند بر مبنای اطلاعاتی موثق و منطقی انتخاب مناسبتری داشته باشند.
شناخت درونگرایی و برونگرایی از طریق تست معتبر MBTI
آیا تصور میکنید بهخوبی میتوانید افراد درونگرا را از برونگرا تشخیص دهید؟ در مورد خودتان چطور؟ گمان میکنید درونگرا هستید یا برونگرا؟ اجازه دهید یک نکته را خدمتتان عرض کنیم. اگر همچنان تصورتان از درونگرایی، فردی خجالتی است که همواره ترجیح میدهد بهتنهایی در خانه بماند و کتاب بخواند و از معاشرت و تعامل بیزار است، بدانید که سخت در اشتباه هستید. ممکن است اغلب درونگرایان خود را با نمایش چنین صفاتی به شما معرفی کنند. اما الزاما درونگرایی اینگونه معنی نمیشود. شاید برایتان عجیب باشد بسیاری از درونگرایان نهتنها اهل معاشرت و رفتوآمد هستند بلکه بهشدت از آن نیز لذت میبرند. شناخت دقیق درونگرایی و برونگرایی به شما اثبات میکند، بسیاری از افرادی که تاکنون به دلیل اجتماعی و معاشرتی بودنشان گمان میکردید برونگرا باشند درواقع یک درونگرا تمامعیار هستند.
تست شخصیت شناسی MBTI معروفترین و پرکاربردترین ابزاری است که تاکنون در این زمینه مورداستفاده قرارگرفته است. نتایج این تست به شما خواهند گفت که شما تا چه میزان فرد درونگرایی هستید؟ در شرایط و موقعیتهای گوناگون چه واکنش و رفتاری دارید؟ و برای تحقق رؤیاهایتان چگونه میتوانید از درونگرایی بهعنوان یک سکوی پرتاب استفاده کنید.
ورود به تست شخصیت شناسی MBTI
درونگراها قدرت بیشتری در برقراری ارتباطات مؤثر دارند
در اهمیت شناخت درونگرایی همین بس که آنها توانمندی بیشتری در ایجاد ارتباطات معنادار دارند. بیتردید در جلساتی مانند مذاکرات مهم شغلی، انتخاب فردی برای پیش بردن روند مذاکره و بازاریابی محصولات و خدمات از حساسیت ویژهای برخوردار است. برونگرایان با قرار گرفتن در چنین شرایطی تمایل دارند که نظر مثبت تمام افراد حاضر در جلسه را جلب کنند. تمام تلاش خود را برای شروع گفتگو و ایجاد تعامل با همهی کسانی که در دسترسشان هستند، انجام میدهند. غافل از اینکه در پس این مکالمات سطحی و کوتاه هیچ نتیجهی مطلوبی وجود ندارد. اما درونگرایان میتوانند با دقت و تأمل بیشتری مناسبترین افراد را برای مذاکره انتخاب کنند و به شناخت بهتر و عمیقتر آنها بپردازند. در اینجا شناخت درونگرایی میتواند نهایت اثربخشی خودش را به شما نشان دهد و مذاکره را به نفع شما به اتمام برساند.
شناخت درونگرایی از شما مدیری دلسوز و محبوب میسازد
شناخت درونگرایی درصورتیکه به شکلی صحیح و با مهارت کافی اتفاق بیفتد شما را تبدیل به بهترین و محبوبترین مدیر سازمان خواهد کرد. همهی کارکنان برای کار کردن با مدیری که گوش شنوایی برای شنیدن خواستهها و نارضایتی آنها دارد، مشتاق هستند. مدیران درونگرا وقت و حوصلهی بیشتری را صرف شناخت استعداد و مهارتهای همکارانشان میکنند. ایجاد چنین تعاملاتی منجر میشود که هر یک از کارکنان در مناسبترین جایگاه شغلی قرار گیرند و با عملکرد بهتر بهرهوری سازمان را روزبهروز افزایش دهند. اما نکتهی قابلتوجه دیگر اینکه مدیران درونگرا در زمان کسب موفقیت به دنبال بیشتر دیده شدن و جلب تشویق و تأیید برای خودشان نیستند. آنها موفقیت را حاصل تلاش جمعی میدانند و قدردان سعی و تلاش تمام همکاران خود در این امر مهم هستند.
حرف آخر
تمام مطالب مطرحشده در این مقاله بهمنظور آشنایی و شناخت درونگرایی به نحوی صحیح و به دور از اغراق و دامن زدن به تعابیر نادرستی است که تاکنون در بین عامهی مردم رواج داشته است. بنابراین درونگرایی بهعنوان یک تیپ شخصیتی مزایای بیشمار منحصربهفردی دارد که با بهرهگیری از آنها میتوانید به هر آنچه دلخواهتان است، برسید.