کاربرد نئو در حوزه‌های مختلف، آزمون نئو چه چیزی را می‌سنجد؟

کاربرد نئو

این روزها کمتر کسی است که با اسامی تست‌های شخصیت شناسی و رفتارشناسی مختلف مواجه نشده باشد و کمترین اطلاعاتی در مورد آن‌ها نداشته باشد. اما بسیاری از افراد کاربرد بسیاری از این تست‌ها را نمی‌دانند. برای مثال درباره کاربرد نئو و یا کاربرد تست مدل رفتاری دیسک اطلاعات چندانی ندارند. حتما شما هم در میان صحبت‌های روزمره، سرچ های اینترنتی، مشاوره با متخصصان حوزه‌های مختلف و یا حتی در گفتگو با دوستان و اطرافیان خود چیزهایی را در این خصوص دیده‌ و شنیده‌اید.

حتی ممکن است بسیاری از شما که در حال حاضر مخاطب این مقاله هستید خودتان تجربه‌ی انجام دادن این تست‌ها را به‌منظور ارزیابی شخصی یا استخدام در سازمان را داشته باشید. به‌هرحال امروزه به دلایل و بهانه‌های مختلف ما ناچار به استفاده از این تست‌ها هستیم. پس چه‌بهتر که با آگاهی و دانش کافی مناسب‌ترین تست را انتخاب کنیم و از نتایج آن‌ها به بهترین شکل ممکن برای رشد و پیشرفت خود استفاده نماییم. در این مقاله ما قصد داریم به‌طور مشخص در مورد کاربرد نئو و اینکه از کجا آمده و به چه دردی می‌خورد اطلاعات جامع و مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم.

تست شخصیت شناسی نئو چیست و از کجا آمده است؟

تست شخصیت شناسی نئو یا نظریه پنج عاملی شخصیت که به نام پنج عامل بزرگ معروف است، توسط دو روانشناس آمریکایی به نام کاستا و مک کری در اواخر دهه‌ی ۸۰ ارائه شد و در اوایل دهه‌ی ۹۰ مجدد مورد ارزیابی قرار گرفت. اگر بخواهیم به‌طور مختصر منظور از پنج عامل بزرگ در نظریه شخصیت شناسی نئو را توضیح دهیم می‌توان به این صورت اشاره کرد:

  • شاخص (N) روان‌نژندی یا بی‌ثباتی هیجانی
  • شاخص (E) برون‌گرایی
  • شاخص (O) باز بودن ذهن نسبت به تجربه یا انعطاف‌پذیری
  • شاخص (A) توافق پذیری یا دلپذیر بودن
  • شاخص (C) وجدانی بودن یا وظیفه‌شناسی

تست شخصیت شناسی نئو قطع به‌یقین یکی از معتبرترین، جامع‌ترین و پرکاربردترین تست‌های شخصیت شناسی دنیا به شمار می‌آید. سالانه صدها پژوهش مبتنی بر نتایج حاصل از تست نئو و کاربرد نئو در حوزه‌های مختلف انجام می‌شود. در طول سال‌های متمادی افراد متعددی در راستای اینکه این آزمون به تستی استاندارد و جامع تبدیل شود تلاش‌های فراوانی انجام داده‌اند تا اهمیت و تأثیرگذاری آن را به همگان اثبات نمایند.

شما می‌توانید این آزمون را در قالب دو مدل متفاوت انجام دهید. تست NEO-PIR که ۲۴۰ سؤال دارد و علاوه بر پنج عامل اصلی شخصیت ۵۵ عامل دیگر را نیز مورد ارزیابی قرار می‌دهد و تست NEO-FFI که دارای ۶۰ سؤال بوده و تنها به بررسی همان ۵ عامل اصلی می‌پردازد.

تست شخصیت‌شناسی نئو فرم بلند:

چنانچه تمایل دارید اطلاعات تکمیلی را در خصوص شاخص‌های تست نئو مطالعه کنید و از مهم‌ترین ویژگی‌های شخصیتی خودتان مطلع شوید می‌توانید از نسخه‌ی تعبیه‌شده در سایت ما استفاده نمایید.  

تست پنج عامل شخصیتی نئو فرم بلند

تست نئو فرم بلند یکی از پرکاربردترین تست های شخصیت شناسی است که در زمینه های مختلف ازدواج، استخدام و تشخیص اختلالات روانی کاربرد دارد. این تست پنج عامل اصلی شخصیتی افراد را مشخص می کند. با پاسخ به ۲۴۰ سوال و صرف حدود ۶۰ دقیقه زمان می‌توانید ۵ عامل شخصیتی + ۳۰ زیر شاخص شخصیتی خود و سبکهای نئو را بیابید. ورود به آزمون نئو>

کاربرد نئو در زمینه‌های مختلف

امروزه دیگر کاربرد نئو فقط محدود به موقعیت‌های خاصی نمی‌شود. چراکه اثربخشی و اهمیت آن در زمینه‌های گوناگون ثابت‌شده است و در حال حاضر کاربردهای آن فراتر از تصور ماست. اساسا می‌توان چنین گفت که به‌واسطه‌ی سنجش ویژگی‌های شخصیتی و ارزیابی جامعی که تست نئو از شخصیت افراد ارائه می‌کند در هر مکان و موقعیتی که انسان‌ها حرف اول را می‌زنند و قرار است عملکرد و کارایی آن‌ها تأثیرگذار باشند، می‌توان از تست نئو استفاده کرد.

کاربرد نئو در فرآیند استخدام موفق

پژوهش‌های متعددی نشان داده‌اند که تقریبا ۷۰ درصد از کارفرمایان به علت عدم وجود تناسب میان شغل و ویژگی‌های شخصیتی، عذر کارکنان خود را خواسته‌اند و آن‌ها را از سازمان اخراج کردند. ازآنجایی‌که ویژگی‌های شخصیتی عناصری نسبتا باثبات در طول زندگی افراد هستند و از سوی دیگر به میزان چشمگیری بر نحوه و چگونگی عملکرد افراد تأثیرگذارند پس چطور می‌توان از کاربرد نئو در این بخش غافل شد؟

عدم توجه به‌تناسب میان جایگاه شغلی و شخصیت، ماندگاری و بقای افراد را در سازمان با تهدید جدی روبه‌رو می‌کند. علاوه بر این به کمک کاربرد نئو در فرآیند استخدام می‌توان میزان خروجی و بهره‌وری کارکنان را در جایگاه‌های مختلف پیش‌بینی کرد و بر مبنی اطلاعات به‌دست‌آمده هر فرد را در مناسب‌ترین جایگاه شغلی قرارداد.

کاربرد نئو در سازمان‌ها

علاوه بر استخدام که بدون شک یکی از اصلی‌ترین کاربردهای نئو در حوزه‌ی منابع انسانی است مدیران منابع انسانی می‌توانند در سایر شرایط و موقعیت‌ها از نتایج تست نئو حداکثر استفاده را ببرند و شایستگی‌های شغلی کارمندان را محک بزنند.

تست نئو این قابلیت را دارد که عواملی همچون هوش هیجانی، مهارت‌های ارتباطی، رضایت شغلی، کیفیت عملکرد شغلی، وظیفه‌شناسی و مهارت‌های مدیریتی را ارزیابی کند. تمامی موارد ذکرشده از مهم‌ترین فاکتورهای مؤثر بر بهره‌وری و عملکرد بهینه کارکنان محسوب می‌شوند. آنچه مسلم است این است که گزارش‌های تست نئو شناخت مدیران را نسبت به کارکنان به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد. بنابراین آن‌ها دیگر از واکنش‌ها و تصمیمات کارکنان در شرایط مختلف شگفت‌زده نمی‌شوند و با آمادگی بیشتری در جهت کنترل شرایط اقدام می‌کنند.

مطلب مرتبط: ۳ دلیل استفاده از تست‌های استخدامی جهت استخدام افراد در سازمان‌

کاربرد نئو در جنبه‌ی روان‌شناسی

ازآنجایی‌که تست نئو قادر است فاکتورهایی مانند اضطراب، افسردگی، خشم، کنترل تکانه، آسیب‌پذیری، جمع‌گرایی، نوع‌دوستی، انعطاف‌پذیری، درک دیگران، نظم درونی و بسیاری از موارد دیگر را بررسی و ارزیابی کند. بنابراین کاربرد نئو در روان‌شناسی بسیار وسیع و گسترده است. با انجام این تست افراد به‌راحتی متوجه نقاط ضعف و قوت خویش می‌شوند و می‌توانند به‌منظور از بین بردن و تقویت آن‌ها اقدامات مؤثری انجام دهند. 

ضمن اینکه از کاربرد نئو در امر مشاوره، روان‌شناسی بالینی و روان‌پزشکی به‌منظور درک بهتر مراجع، ایجاد همدلی و تفاهم، انتخاب مناسب‌ترین شیوه‌ی درمان و کمک به تشخیص اولیه اختلالات نمی‌توان به‌راحتی گذشت.

مطلب مرتبط: شخصیت شناسی در ازدواج چه کمکی به زوجین می‌کند؟

کاربرد نئو در ازدواج

کاربرد نئوتاکنون در قالب مقالات مختلف سعی کردیم مفهوم شخصیت و تأثیرات پایداری که بر روابط زناشویی می‌گذارد را به‌تفصیل بیان کنیم. از سوی دیگر برخی از ویژگی‌های شخصیتی و اختلال‌های روانی، موجب افزایش تنش‌ها و تعارضات در بین زوجین می‌گردند.

کاربرد نئو و سایر تست‌های شخصیت شناسی معتبر در ازدواج زمانی آشکار می‌شود که شما می‌توانید با شناخت شخصیت خود و پارتنرتان به چشم‌انداز روشنی از زندگی مشترک خود دست‌یابید. شخصیت افراد در چگونگی آینده‌ی ازدواج، رضایت زناشویی و رضایت جنسی نقش مهمی را ایفا می‌کند. 

ازدواج موجب برقراری پیوند بین دو تیپ شخصیتی می‌شود و هر چه در این پیوند شما با ویژگی‌های شخصیتی و الگوهای رفتاری یکدیگر بیشتر آشنا شوید و تناسب و همخوانی بیشتری میان شما وجود داشته باشد به میزان بیشتری می‌توانید نسبت به آینده‌ی ازدواجتان امیدوار و خوش‌بین باشید. 

به‌طور مثال قرار گرفتن فردی برونگرا که اغلب معاشرتی و اجتماعی بوده و اهل مهمانی و جمع‌های شلوغ و دوستانه است در کنار فردی درون‌گرا که عاشق تنهایی است و درعین‌حال محافظه‌کار و کمی خجالتی است به‌خودی‌خود حتی در قالب یک رابطه همکاری ممکن است با چالش‌های متعددی همراه باشد، دیگر چه برسد به ازدواج. شناخت ویژگی‌های شخصیتی این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا بتوانید رفتار پارتنرتان را به‌خوبی پیش‌بینی کنید، با تفاوت‌های یکدیگر آشنا شوید و این تفاوت‌ها را با بینش و آگاهی بپذیرید و بیخودی وقت و عمرتان را برای تغییر دادن یکدیگر تلف نکنید.

در آخر

با توجه به مطالب مطرح‌شده در این مقاله دریافتیم که کاربرد نئو علاوه بر شخصیت شناسی و خودشناسی شامل پیشرفت و ارتقای شغلی نیز می‌شود. همچنین مضاف بر موارد مطرح‌شده باید به سایر کاربردهای نئو در حیطه‌ی توسعه‌ی سازمانی، تحلیل رفتار منابع انسانی، ازدواج، تشخیص مسیرهای شغلی بالقوه و تقویت روابط عاطفی توجه ویژه‌ای داشت و در زمان و مکان مناسبی از آن‌ها استفاده نمود. 

دسته بندی : استخدامی و شغلی, منابع انسانی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.