زوجهای همکار و چالشهای زندگی مشترک آنها، یکی از موضوعهای پرتکرار در بین مراجعین کلینیکهای روانشناسی و دادگاههای خانواده است. در دنیای امروز، شرایط بهگونهای است که زن و شوهر هر دو مجبور هستند علاوه بر وظایف زناشویی و نقشهایی که در خانه دارند، نقشهایی را نیز در جامعه به عهده داشته باشند و ساعتهای زیادی را در محیط کار سپری کنند. حتی در برخی مواقع زوجها همکار یکدیگر هستند. در رابطه این زوجها مسائل و بحثهای چالشبرانگیزی مطرح میشود. مثلاینکه آنها چطور بین عشق و کار میتوانند تمایز قائل شوند؟ چطور میتوانند بین نقشهای همسری و سمتهای سازمانی تعادل ایجاد کنند؟ چه مسائل و مشکلاتی در زندگی و کار دارند؟ مزایا و معایب زندگی زوجهایی که باهم همکار هستند، چیست؟ و اینکه چه نکاتی را باید رعایت کنند تا زندگی خوبی را در کنار یکدیگر داشته باشند؟
فعالیت این زوجها دارای نقاط مثبت و منفی قابلتأملی است. درعینحال که آنها چالشهای کمتری در سروسامان دادن به فعالیتهای محیط کار و زندگی دارند. در هنگام بروز مشکلات کاری از حمایت عاطفی یکدیگر برخوردارند، اما گاهی روابط زناشویی بر نحوه تعامل آنها در محیط کاری و از طرفی، چالشهای محیط کاری بر جو عاطفی میان آنها اثر دارد و باعث بروز مشکلاتی میشود.
در این مقاله سعی داریم تا ضمن بررسی مزایا و معایب اینگونه ازدواجها، راهکارهای پیشگیرانه و توصیههای کارشناسی را برای هرچه بهتر شدن رابطه زوجهای همکار، مطرح کنیم.
زندگی زوجهای همکار چه مزیتهایی دارد؟
زندگی زوجهای همکار دارای مزایایی انکار نشدنی است:
- این دسته از زوجها، از لحظه آشنایی تا ازدواج فرصت زیادی برای شناخت بهتر فرد مقابل، در شرایط مختلف و انتخاب آگاهانه دارند و در زندگی مشترک موفقتر هستند.
- به دلیل مسائل و مشکلات مشترکی که در محیط کار تجربه میکنند، بسیار بهتر از دیگران میتوانند خستگی جسمی، مشغله فکری، فشار روانی و حساسیتهای همسر خود را درک کنند. همچنین فرصت بیشتری دارند تا نقاط مشترک بیشتری را میان خود پرورش دهند.
- حضور زوجهای همکار در محیط شغلی باعث افزایش اعتمادبهنفس آنها میشود. بهبیاندیگر حمایتهای عاطفی و کمکهای فکری بهموقع باعث میشود همسران با روحیه بالا و انرژی بیشتری کار کنند. عملکرد و کارایی آنها درنتیجه افزایش اعتمادبهنفسشان، بهتر میشود.
- آنها درک بهتری از مسائل کاری و مالی یکدیگر دارند. در طول شبانهروز در کنار یکدیگر هستند و این همراهی باعث صمیمت بیشتر رابطه آنها میشود. از طرفی زوجهای همکار به دلیل درک متقابل شرایط کاری و آگاهی از روحیات و تواناییهای یکدیگر، گلایه کمتری از میزان درآمد، نداشتن فرصت برای تفریح و سفر و دیر آمدن یکدیگر دارند.
زوجهای همکار در زندگی مشترک خود با چه مشکلاتی مواجه میشوند؟
باوجود تمام امتیازهایی که ذکر شد؛ زوجهای همکار، مشکلات خاص خود را دارند. درآمیختن زندگی زناشویی و کاری باعث بروز مسائل جدی برای بسیاری از زن و شوهرها میشود. ازجمله این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حضور شبانهروزی در کنار هم و عدم دوری از یکدیگر و نداشتن لحظاتی برای تنهایی، باعث سردی و یکنواختی روابط آنها میشود. به نظر روان شناسان، دوری از یکدیگر برای ساعاتی در طول روز موجب ایجاد حس دلتنگی و اشتیاق به دیدار و درنتیجه عشق و علاقه بیشتر میان زوجها میشود.
- بسیاری از زوجهایی که باهم همکار هستند، نمیتوانند بین عشق و کار خود تمایز قائل باشند. آنها مسائل کاری را وارد زندگی مشترک و دعواهای زناشویی را در روابط کاری دخیل میکنند. بنابراین عملا هم در زندگی زناشویی و هم محیط کار با مشکلات زیادی روبرو خواهند شد.
- ازدواج با همکار گاهی باعث ایجاد حساسیت نسبت به روابط همسر با سایر همکاران میشود. همچنین بر روابط کاری طرفین و نحوه برخورد آنها با یکدیگر اثرگذار خواهد بود.
- این زوجها در بعضی شرایط مانع پیشرفت یکدیگر هستند. آنها قبل از ازدواج بیشتر و راحتتر در مورد مسائل کاری به هم بازخورد میدهند. کار یکدیگر را نقد میکنند که همین باعث پیشرفت آنها در کار میشود. اما بعد از ازدواج رویکرد ملایمتری را دارند و به مسائل کاری با اغماض نگاه میکنند. حتی در مواقعی ارتقا سمت یکی از زوجها باعث ایجاد حسادت در همسر شده و مانع پیشرفت او میگردد.
راهکاری برای حل مشکلات
مطمئنا مشکلات زوجهایی که باهم کار میکنند، خیلی بیشتر از موارد بالاست. درهرحال، اگر با همسر خود همکار هستید و دچار مشکلاتی شدهاید، بهتر است قبل از اینکه این مسائل بر زندگی زناشویی و عملکرد کاری شما اثر بگذارد با مراجعه به مشاوران متخصص برای رفع آن اقدام کنید و مهارتهای ارتباطی مؤثر در محیط کاری را بیاموزید.
ضمن اینکه مقالهای جامع و کاربردی در خصوص تقویت مهارتهای ارتباطی در محیط کار برای شما مهیا کردهایم. مطالعهی آن میتواند توانایی شما را برای ایجاد ارتباطات مؤثر در راستای موفقیت خود، تیم کاری و درنهایت موفقیت سازمان افزایش دهد.
پنج توصیه طلایی برای جلوگیری از ایجاد مشکل در روابط زوجهای همکار
روابط زوجهای همکار علیرغم امتیازهایی که دارد، با محدودیتهای زیادی مواجه است. اما راههای مختلف و مهارتهای ارتباطی مؤثری برای حفظ سلامت در روابط زوجین وجود دارد. در زیر به پنج توصیه مهم و طلایی برای جلوگیری از ایجاد مشکل در روابط آنها اشارهشده است:
ارزش کار کردن در کنار همسر را به خود یادآوری کنید
قدر احساس صمیمت، اعتماد، حمایت عاطفی، تعهد به کار، اهداف مشترک و درک متقابل را بدانید و در کنار اینها، نسبت به مسئولیت، وظایف و تعهد خود در خانه و محیط کار پایبند باشید.
مسائل زندگی و کار را تفکیک کنید
نوع نقش، برخورد و رفتار شما در محیط زندگی و روابط خانوادگی با نوع تعاملات شما در محیط کاری باید متفاوت باشد. نباید سبک روابط عاطفی یا مشکلات خانوادگی شما روی روابط کاریتان تأثیر بگذارد. زیرا موجب کاهش کیفیت عملکرد هر دو شما میشود. زوجهای همکار باید با درک تفاوتها، همدلی و تلاش برای کاهش تنش و اختلافنظرها، سعی در رسیدن به توافق و سازندگی در زندگی و کار داشته باشند.
در یک اتاق مشترک کار نکنید
به زوجین همکار توصیه میشود، برای حفظ هویت فردی و استقلال شخصیت در محیط کار، در بخشها و فضاهای کاری جداگانهای فعالیت کنند. حتی اگر روی پروژه مشترکی کار میکنند، اتاق کاری مجزا داشته باشند.
در هر شرایطی رعایت احترام، حرف اول را میزند
برای برقراری یک ارتباط مؤثر در خانه و محل کار توصیه میشود، به همدیگر تحت هر شرایطی احترام بگذارید. به عبارتی با کنترل هیجانهایی نظیر خشم، عصبانیت و حسادت چه در خانه و چه در محل کار با یکدیگر با احترام رفتار کنید. با پختگی و بلوغ، تفکر خودبرتربینی و خود بزرگ انگاری را کنار بگذارید.
بین کار و زندگی شخصی اولویت خود را مشخص کنید
فراموش نکنید اگر زندگی شما در اولویت بالاتری نسبت به کارتان قرار دارد. پس برای بهبود و تقویت روابط زناشویی، فرصتهایی را برای سفر، تفریح، غذا خوردن در کنار همسر در نظر بگیرید. همچنین برای سلامت جسم و روان، داشتن روحیه شاداب و حفظ عشق در زندگی تلاش کنید.
سخن آخر
زوجهای همکار با چالشهای منحصربهفردی روبهرو هستند. گاهی ساعتهای طولانی در کنار هم بودن باعث بروز تنش در روابط آنها میشود. بخصوص اگر آنها در تفکیک مسائل زندگی و کار خود مهارتهای لازم را نداشته باشند. بنابراین کمک گرفتن از متخصصان و یادگیری مهارتهای ارتباطی مؤثر در محیط کاری نقش مهمی در بهبود روابط زوجین خواهد داشت.