همانطور که میدانید همهی افراد قادر نیستند یا اساساً تمایل به کارآفرینی و داشتن کسبوکار مستقل خود را ندارند. بنابراین ترجیح میدهند با دغدغههای کمتر درجایی استخدام شوند و از منافع آن بهره ببرند. این مقاله باهدف افزایش مهارت و اعتمادبهنفس برای کسانی که خواهان یک مصاحبه موفق هستند، گردآوریشده است. کسانی که هر مصاحبه شغلی برای آنها یک فرصت بزرگ محسوب میشود تا بتوانند در زندگی و درآمد خود بهنوعی شاهد پیشرفت قابلتوجهی باشند. بنابراین اگر شما هم در شرف استخدام و انجام مصاحبه شغلی هستید این مقاله را از دست ندهید. همچنین اگر خواهان تجربهی یک مصاحبه موفق و درنهایت به دست آوردن شغل موردعلاقه خود هستید این مطالب را بهدقت بخوانید و آنها را بهکارگیرید.
ما در این مقاله تصمیم گرفتیم تا هر آنچه برای داشتن یک مصاحبه موفق ضروری به نظر میرسد را در اختیار شما قرار دهیم.
اهمیت مصاحبه موفق در رسیدن به شغل ایده آلتان
حتماً شما نسبت به این موضوع آگاهی دارید که برای استخدام شدن در هر شرکت و سازمانی، گذراندن یک مصاحبه موفق ضروری است. مصاحبه شغلی ممکن است از چند سؤال ساده تشکیلشده باشد یا تبدیل به یک مصاحبه طولانی و پیچیده شود. در شرایط اقتصادی فعلی شرکتها و سازمانها به دنبال افرادی با حداکثر کارایی و بازدهی هستند. پس زمانی یک مصاحبه موفق تلقی میشود که شما بتوانید تصویر روشنی از مهارتها و قابلیتهای خود به نمایش بگذارید.
یادتان باشد یک مصاحبه موفق و قوی تا حد زیادی میتواند تأثیر عدم داشتن رزومه خوب و معرفی شدن از سوی یک فرد آشنا یا همان پارتیبازی خودمان را از بین ببرد. به همین سبب پیشنهاد میکنم با ما همراه باشید تا هر آنچه برای یک مصاحبه موفق به آن نیاز دارید را در اختیارتان قرار دهیم. ضمن اینکه در این مقاله یک سورپرایز ویژه برای شما خواهیم داشت.
در ابتدا بهتر است تعریف مختصری از مصاحبه ارائه دهیم: مصاحبههای شغلی بهنوعی ارتباط چهره به چهره گفته میشود. از طریق فرآیند مصاحبه، مصاحبهکننده میتواند اطلاعاتی در خصوص رفتار، ویژگیهای شخصیتی، انگیزهها، مهارتها، ظرفیتها و اهداف مصاحبهشونده به دست آورد.
نقش ویژگیهای رفتاری در مصاحبه موفق
پیش از اینکه به ابعاد مختلف مصاحبه موفق بپردازیم بهتر است برویم سراغ اصل ماجرا و سورپرایزی که برای شما در نظر گرفتیم. آنهم چیزی نیست بهجز تست DISC. هر کارفرمایی با توجه به تجربیات سالیان گذشته خود میداند که باید به دنبال کارمندانی با چه ویژگیهای شخصیتی باشد. ازجمله ویژگیهایی که کارفرمایان همیشه به آنها توجه میکنند تا شایستهترین افراد را بهکارگیرند بهقرار زیر است:
- هوش و ذکاوت
- توانایی برنامهریزی و مدیریت و تعیین اولویتها
- حل مسئله
- توانایی رهبری
- مسئولیتپذیری
- روراست بودن با خودمان
- درستی و صداقت
- پذیرش نقاط قوت و ضعف
- وفاداری
- داشتن روحیه همکاری
- شجاعت و میزان ریسکپذیری
- اقتدار و مقاومت در مواجهه با مشکلات
اگر میخواهید شناخت مناسبی نسبت به ویژگیهای شخصیتی و رفتاری خود به دست آورید تا بتوانید در مصاحبه شغلی تعریف دقیقی از ویژگیهای شخصیتی و رفتاری خود ارائه دهید از تست رفتارشناسی DISC غافل نشوید. تست DISC جز محبوبترین و سادهترین تستهای رفتارشناسی دنیا به شمار میآید. این تست برای پیشبینی رفتار افراد در موقعیتهای مختلف و محیطهای متفاوت شغلی استفاده میگردد.
امروزه بسیاری از شرکتها و سازمانها از نتایج تست DISC در راستای تصمیمگیری در مورد استخدام یا عدم استخدام افراد استفاده میکنند. همچنین کارفرمایان با بهرهگیری از نتایج تست DISC روابط کاری را با توجه به شناخت ویژگیها و نیازهای ارتباطی اعضا بهبود میبخشند. اعضا تیم را بهگونهای مدیریت مینمایند تا از تمام نقاط قوت آنها بهره گیرند. تست DISC به شما نشان خواهد داد که در ارتباطات حرفهای و بستر شغلی خود چه نقاط قوت و ضعفی دارید. علاوه بر این به شما در بهبود ارتباطات در تیمهای کاری در رابطه با همکاران و کارفرمایان و ارتقا شغلی کمک خواهد کرد.
ورود به تست رفتارشناسی دیسک
اصول کلی مصاحبه موفق
درسته که ما قادر به خواندن ذهن دیگران نیستیم. اما میتوانیم فضای ذهنی خود را برای فرآیند مصاحبه و مباحث و سؤالات احتمالی آمادهسازیم. ضمن اینکه با پیشبینی خطاها و تهدیدهای احتمالی با آمادگی ذهنی بالاتری در جلسه مصاحبه حاضر شویم.
- بهتر است قبل از شرکت در مصاحبه، در سایت شرکت یا از هر طریق دیگری که میتوانید اطلاعاتی در مورد آن شرکت یا سازمان کسب نمایید. سعی کنید در صحبتهای خود نشان دهید که از زمینه فعالیت شرکت بهاندازه کافی آگاهی دارید. همچنین خودتان را علاقهمند به برنامهها و اهداف تدوینشده آنها نشان دهید.
- باید بتوانید بهخوبی مصاحبهکننده را قانع کنید. که اصلاً چرا باید شما را استخدام کند؟ مگر شما چه مزیتی نسبت به دیگران دارید؟ یا به چه دلایلی خود را واجد شرایط برای استخدام در آن جایگاه شغلی میدانید؟ شما باید نشان دهید که از سر اجبار به سراغ این شغل نیامدهاید. بلکه به دنبال این هستید که بهترین عملکرد خود را به نمایش بگذارید.
- جلسه مصاحبه خود را پرقدرت و جذاب شروع کنید. ممکن است مصاحبهکننده در ابتدا از خودش سؤال کند که «چرا باید به صحبتهای او گوش دهم؟» این درواقع به این معنی است که اصلاً «چرا باید شما را استخدام کنیم؟». در چنین موقعیتی شما حداکثر یک دقیقه فرصت دارید تا توجه و نظر مثبت مصاحبهکننده را به خود جلب نمایید. اگر بتوانید این مرحله را با موفقیت سپری کنید بر اساس تجارب گذشته، شما شانس زیادی برای استخدام در آن جایگاه شغلی خواهید داشت.
- این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که تمام شرکتها یا سازمانها خواهان استخدام و بهکارگیری افرادی هستند که انگیزه و پشتکار بالایی دارند. بنابراین سعی کنید بهخوبی نشان دهید که به چه علت این شغل و این سازمان برای شما انتخاب باارزشی است؟
- دقت کنید که نقاط قوت واقعی خود را بهدرستی تشخیص دهید. نقاط قوتی را انتخاب کنید که متناسب با آن جایگاه شغلی باشد و بتوانند تمایز و برتری شما را از دیگران نشان دهند.
و در ادامه اصول مصاحبه موفق میتوان گفت:
- همچنین نقاط ضعف خود را بشناسید و آنها را بپذیرید. سعی نکنید خود را کامل و عاری از هرگونه ضعف و محدودیتی نشان دهید. اما توجه داشته باشید که در وهله اول باید نقاط ضعف خود را شناسایی کنید. سپس در گفتوگوی خود این پیام را به مصاحبهکننده منتقل نمایید که در حال حاضر در تلاش هستید تا نقاط ضعف خود را با تمرین و ممارست از بین ببرید.
- زمانی که برای یک مصاحبه استخدامی اقدام میکنید مسلماً داشتن یک رزومه خوب بسیار تأثیرگذار است. اما کافی نیست. برای داشتن یک مصاحبه موفق شما نیازمند آن هستید که بتوانید مهارتها و توانمندیهای خود را به بهترین شکل بیان کنید.
- قابلیتها و قدرت مدیریت خود در شرایط مختلف را بیان کنید. درواقع شما باید بهدرستی نشان دهید که در رویارویی با چالشها و موقعیتهای بحرانی میتوانید متمرکز بمانید. شرایط را بهصورت حرفهای و خلاقانهای کنترل کنید تا درنهایت به یکراه حل مناسب دستیابید.
- اهداف و چشمانداز آینده خود را مطرح نمایید. کسی که با شما مصاحبه میکند میخواهد بداند آیا توقعات و اهداف شما با این جایگاه شغلی همخوانی دارد؟ بهترین پاسخ داشتن تفکر و توقعات واقعبینانه است. بهعبارتدیگر این جایگاه شغلی چه نقشی در آینده زندگی شما ایفا خواهد کرد؟
- خود را برای پذیرش و مسئولیت شغلی جدی نشان دهید. نکته هوشمندانهای که باید آن را مدنظر قرار دهید این است که شما به آنها نشان داده با توجه به مهارتها و توانمندیهایی که دارید در حال بررسی چندین پیشنهاد و جایگاه شغلی هستید. تا آنها متوجه رقبایی که بر سر راهشان وجود دارند، شوند.
- خود را مشتاق و علاقهمند به تجربه فرصتها و مسئولیتهای جدید معرفی کنید.
- تا حد امکان در مورد مسائل مالی پیشگام نباشید. اما فروتنی به خرج ندهید و بلندپروازی هم نکنید.
- داشتن شغل دوم هیچ اشکالی ندارد. منتهی به خاطر داشته باشید باید چنان وانمود کنید که تمام تمرکز شما بر روی این شغل است.
- و در پایان مصاحبه از آنها به دلیل زمانی که برای شما گذاشتهاند و فرصتی که در اختیار شما قرار دادهاند تشکر کنید.
آداب مصاحبه موفق
- رأس ساعت در محل مصاحبه حضورداشته باشید.
- نام و جایگاه شغلی مصاحبهکننده و سایر اعضای شرکت یا سازمان را از قبل بدانید.
- به نحوه دست دادن خود دقت کنید. شل و ول و بیروح دست ندهید. دست طرف مقابل را یک یا دومرتبه بهآرامی بفشارید تا احساسی از خوشرویی و امنیت در او ایجاد شود.
- از گزافهگویی و حاشیه پردازی بپرهیزید.
- از واژهها و عبارتهای مبهم که ممکن است باعث دلخوری شوند، استفاده نکنید.
- لباس مناسب بپوشید.
- ناخن نجوید و پاهای خود را مدام تکان ندهید. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید.
- تصور نکنید که فقط یک رزومه عالی منجر به استخدام شما میشود.
- اعتمادبهنفس لازم را نشان دهید.
- مهارتها و قابلیتهای خود را بهروشنی بیان کنید.
- خودتان را محتاج و نیازمند این شغل نشان ندهید.
- در مورد تجارب شغلی قبلی و همکاران خود بدگویی نکنید.
- بحث را به سمت بحثهای سیاسی و بیراهه نکشانید.
- خود را یک سوپرمن یا سوپرومن معرفی نکنید.
- شأن خود را پایین نیاورید. نگویید حاضر هستید حتی با حقوق بسیار اندک در آنجا مشغول شوید.
- از مطرح کردن اطلاعات محرمانه و مسائل شخصی بپرهیزید.
در پایان لازم است بدانید که بعد از ارسال رزومه این اولین و مهمترین قدم شما به سمت شغل ایده آلتان است. توجه داشته باشید که رزومه صرفاً معرف هویت شماست؛ اما رفتارهای شما در فرآیند مصاحبه میتواند تأکیدی بر رزومه شما باشند یا کاملاً اثر آن را خنثی کنند. پس از نکات مطرحشده در این مقاله و تستهای شخصیت شناسی و رفتارشناسی مانند تست MBTI و تست DISC غافل نشوید تا با آمادگی و اعتمادبهنفس بسیار بالاتری از عهده یک مصاحبه موفق برآیید.
ورود به تست رفتارشناسی دیسک