مطمئنیم بسیاری از مطالب گفته شده در این مقاله در هیچ مقاله دیگری گفته نشده است. ما سعی کردیم مقالهای در اختیار شما قرار دهیم که با مطالعه آن بتوانید پاسخ بیشتر سؤالهایتان را بگیرید. اگر به فکر ازدواج هستید و سؤال بزرگی در ذهن خود دارید که آیا آمادگی برای ازدواج دارید یا خیر تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
قبل از پاسخ به سؤال کلیدی بالا باید بتوانید به دو سؤال زیر پاسخ دهید:
۱ـ من در ازدواج به دنبال چه هستم؟
۲ـ اگر ازدواج نکنم چه اتفاقی برای من و زندگیام میافتد؟
باید بدانید هر فردی در ازدواج بهدنبال رفع نیازهای فردی خود است. اگر کسی بگوید به خاطر دیگری ازدواج میکند دروغ محض است. انسان برای انجام هرکاری هدفی دارد و آن هدف چیزی نیست جز رفع نیاز و تمام انسانها پنج نیاز اصلی دارند: ۱ـ عشق ۲ـ آزادی ۳ـ پیشرفت ۴ـ تفری ۵ـ بقا. اینکه شما از بین تمام انسانها یک نفر را برمیگزینید معنی آن این است که او در رفع نیازهای شما توانمندتر بوده است.
اما پاسخ سؤال دوم این است که هر انسانی برای شاد زیستن نیازمند ۱۶ ریشه اساسی است که تنها یکی از آن ۱۶ ریشه ازدواج است. پس اگر شما ازدواج نکنید فقط یک ریشه برای شاد زیستن را ندارید و مواد غذایی کمتری به درخت زندگیتان میرسد. اما اگر ازدواج کنید و این ازدواج مطلوب نباشد ضرری که متحمل میشوید ۱به ۱۶نیست. بلکه آن ریشه خراب سایر ریشهها را نابود میکند و شما را به سمت انواع بیماریهای روانی و جسمانی سوق میدهد. پس انتخاب درست و آمادگی برای ازدواج بسیار حیاتی است. اگر از آمادگی خود مطمئن نیستید دست نگه دارید.
۱۵ نشانه عدم آمادگی برای ازدواج
ازدواج یکی از مهمترین تصمیماتی است که هر فرد در زندگی خود میگیرد و طبیعتا تصمیم اشتباه در ازدواج عواقب سنگینی خواهد داشت. همه ما در انتخاب خود دچار تردید و دودلی خواهیم شد. آیا آمادگی برای ازدواج دارم؟ اگر جواب این ۱۵ سؤال را میتوانید بدهید یعنی شما آماده ازدواج هستید. درغیراین صورت این ۱۵سؤال نشانه عدم آمادگی شما برای ازدواج هستند.
۱ـ آیا هر کدام از شما احساس میکنید که طرف مقابلتان تعهد کامل به این رابطه دارد؟
یعنی پارتنر شما باید بخشی از نیازهای خودش را محدود کند برای اینکه بخشی از نیازهای شما برآورده شود. زندگی مشترک مثل یک اتاق میماند. آیا حاضر هستید پنجاه درصد وسایل خود را بیرون بگذارید و پنجاه درصد به طرف مقابلتان فضا بدهید؟ آیا متعهد هستید که هر اتفاقی بیفتد پابهپای پارتنرتان همراهیش کنید؟
۲ـ آیا هیچ ایده روشنی از وضعیت مالی یکدیگر دارید؟
چه تعهد مالی از طرف مقابلتان میخواهید؟ شاید خانمی بگوید من نمیخواهم کار کنم و من عاشق مادر شدن هستم. در مورد الگوی مصرف پول باهم اتفاق نظر دارید؟ یک فرد ولخرج و یک فرد خسیس یا مقتصد در رابطه باهم به مشکل برمیخورند، اگر مرزهای مشخصی برای مصرف پول نداشته باشند.
۳ـ تابهحال در مورد بچهدار شدن با یکدیگر صحبت کردید؟
تعداد فرزندان و جنسیت بچه برایتان مهم است یا نه؟ تعلیم و تربیت بچه چگونه باید باشد؟ چه کسی خانه بماند و بچه را نگه دارد؟ اگر اعتقادات و ارزشهای مذهبی و فرهنگی متفاوتی دارید هرگز گفتوگو در خصوص این موارد را دستکم نگیرید.
۴ـ ظرف عشق شما چقدر است؟
یکی دیگر از اقداماتی که باید انجام دهید تا میزان آمادگی برای ازدواج را در خودتان بسنجید این است که ظرفیت و کیفیت نیازهای اساسی خود و پارتنرتان را مورد ارزیابی قرار دهید. برخی انسانها ظرف عشقشان کوچک است. با یکبار دوستت دارم هم پر میشود. اما ظرف برخی دیگر بزرگ است. آنها باید بشنوند و لمس کنند. پس باید بدانید ظرف عشق شما و یارتان به یک اندازه است؟ و اگر نیست میتوانید ظرف عشق او را پر کنید؟
۵ـ چطور کارهای مرتبط به خانه انجام شوند؟
چه کسی چه کاری باید انجام دهد؟ مثلا اگر مردی بگویید در خانه ما زنها همه کارها را انجام میدهند و من هم هیچکاری نمیکنم شما میتوانید با این موضوع کنار بیایید؟ یا حتی ممکن است خانمی بگوید من شاغلم و ناهار درست نمیکنم. پس باید با جزئیات و واضح برای زندگی خود نقشه راه بکشید.
۶ـ آیا فهم مشترکی از باورهای مذهبی، علمی و فرهنگی یکدیگر دارید؟
برای رشد فکری خود چهچیزی را مفید میدانید؟ مثلا من موسیقی دوست دارم اما شوهرم آن را بد میداند و اجازه پخش آن را در خانه نمیدهد.
۷ـ آیا از ترجیحات جنسی خود آگاه هستید؟
رابطه جنسی برای شما چه معنایی دارد؟ میزان نیاز جنسی و نوع گرایش جنسی خود را میدانید؟
۸ـ آیا واقعا به یکدیگر گوش میدهید؟
اصلا مهارت گوش دادن فعال را بلد هستید؟ یا گوشهایتان را بستهاید و به محض شنیدن اولین جمله آماده پاسخگویی هستید؟
۹ـ حاضر هستید چقدر از وقت شبانهروز خود را صرف معاشرت با پارتنرتان کنید؟
آمادگی برای ازدواج حاصل نمیشود مگر زمانیکه حاضر باشید اوقاتی مفید و باکیفیت را با همسرتان سپری کنید. چقدر پای تلویزیون و کامپیوتر و موبایل هستید؟ چقدر میتوانید برای شریک زندگیتان وقت بگذارید؟
۱۰ـ بهطورکامل درباره تاریخچه سلامت جسم و روان یکدیگر گفتوگو کردهاید؟
ویژگیهای جسمانی خود را گفته اید؟ اگر سابقه بیماری جدی یا ارثی دارید، آن را مطرح کردهاید؟
۱۱ـ در رابطه با خانوادهها و چگونگی مرزبندی با آنها صحبت کنید.
یکی از نشانههای عدم آمادگی برای ازدواج این است که افراد به اشتباه گمان میکنند که اثرگذاری خانوادهها بر کیفیت زندگی زناشویی آنها چیزی در حدود صفر است. درحالیکه چه بخواهید چه نخواهید شخصیت، فرهنگ، عقاید و ارزشهای آنها در شما تهنشین شده است. شما باید بهطور مفصل در خصوص نحوه تربیت و آدابورسوم خانوادگی یکدیگر بحث کنید. باید بدانید که خانواده تا کجا و به چه شکلی میتواند به حریم شما ورود کند. اگر بدانید کدام رفتار خانواده شما پارتنرتان را ناراحت میکند، میتوانید موضع مشخصتری بگیرید.
۱۲ـ آمادگی برای ازدواج یعنی احترام گذاشتن به والدین همسرتان بهاندازه خانوادهی خودتان
میزان احترامی که برای والدین یکدیگر قائل هستید مهم است. باید بدانید والدین همسر شما برای او مرکزیت دارند. مادر همسر شما مرکزیت دنیای مطلوبش است و اگر به او بی احترامی کنید به مرکزیت دنیای مطلوب او حمله کردهاید. پس آیا احترام لازم را برای والدین او قائل هستید؟ معنی این صحبت این نیست که عاشق والدینش باشید. میتوانید دوستشان نداشته باشید اما باید به آنها احترام بگذارید.
۱۳ـ برای دوستان یکدیگر احترام قائل هستید؟
اگر شما را اینگونه که هستید نمیتواند بپذیرد اول بهانهگیری و عیبجویی را از دوستانتان شروع میکند.
۱۴ـ وابستگی شما به خانوادهتان چقدر است؟
اگر شغلی به همسر شما در شهر دیگری پیشنهاد شود حاضر هستید از خانواده خود دور شوید؟
۱۵ـ آیا چیزهایی در زندگیتان وجود دارند که شما حاضر نباشید بعد ازدواج رهایشان کنید؟
مثلا کوه رفتن، فوتبال دیدن، شاغل بودن، درس خواندن، نزدیک خانواده بودن و … .
مطلب مرتبط: همهچیز دربارهی ترس از ازدواج؛ مهمترین دلایل و راهکارهای مقابله با آن
منظور از آمادگی برای ازدواج چیست؟
باید بدانید که تنها با رسیدن به بلوغ جسمی، آمادگی لازم برای ازدواج بهدست نمیآید. لازم است پیش از ازدواج به تمام ابعاد آمادگی برای ازدواج فکر کنید. اگر فردی بعضی از آمادگیهای لازم ازدواج را در خود پرورش نداده باشد، حتی باوجود یک فرد مناسب هم نمیتواند ازدواج پایداری با او داشته باشد. به این دلیل که درصورت عدم آمادگیهای لازم، تنشهای کوچک در زندگی مشترک تبدیل به بحرانهای بزرگ میشوند.
۱ـ آمادگی عقلی:
داشتن درک واقعبینانه از ازدواج شرط اول آمادگی برای ازدواج است. ازدواج یک قرارداد اجتماعی است که مشروعیت روابط جسمانی را تسهیل میکند و منجربه حفظ نسلها می شود. ازدواج دارای ابعاد زیستی، روانی، عاطفی، اقتصادی و اجتماعی است. داشتن باورهای غلط درباره ازدواج از علایم نرسیدن به این آمادگی است. برخی از این باورها عبارتنداز: با ازدواج از مشکلات و سختی های زندگی رها میشویم. اگر با کسی که دوستش داریم ازدواج کنیم همهچیز درست میشود. پول در زندگی مهم نیست. زن و شوهر خوشبخت هیچوقت اختلاف پیدا نمیکنند. ازدواج خوب یعنی برگزاری یک جشن عروسی باشکوه و بینظیر. من با خودش زندگی خواهم کرد نه با خانوادهاش و …!
نکتهی قابل تأمل اینجاست که آمادگی عقلی رابطهی خطی با سن ندارد و لزوما با بالا رفتن سن بالا نمیرود. چهبسا فرد ۴۰ سالهای که سطح فکری و عقلی یک جوان ۲۰ ساله را دارد و برعکس. رشد عقلی و پختگی افراد بیشتر از سن به شیوه تربیتی خانواده و تجربیات فرد در زندگی بستگی دارد. موضوع سن در ازدواج یک امر کاملا نسبی است. حتی در مورد تفاوت سنی بین زن و مرد هم آنچه مهم است نگرش افراد به سن است نه خود تفاوت سنی. حتی در صورت کمتر بودن سن مرد از زن، اگر زن و مرد سایر ملاکهای موردنظر یکدیگر را داشته باشند و کوچکتر بودن از نظر آنها بهمعنی ناپختهتر بودن و بچه بودن نباشد موضوع سن نمیتواند بهتنهایی مانع جدی برای ازدواج باشد.
مطلب مرتبط: ۱۵ باور اشتباه در ازدواج؛ چگونه نقش آنها را در زندگیمان خنثی کنیم؟
۲ـ آمادگی روانی:
ازدواج نزدیکترین پیوند بین دو فرد است بهطوری که بسیاری از مشکلات درونی افراد را آشکار میکند. بر طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، سلامتی عبارت است از یک حالت آسودگی کامل جسمی، روانی، اجتماعی و تنها به نبود بیماری یا ناتوانی اطلاق نمیشود. بنابراین آمادگی روانی برای ازدواج در دو سطح باید موردتوجه قرار گیرد. یکی داشتن سلامت روانی و دیگری برخورداری از مهارتهای روانی و اجتماعی. تشخیص سلامت روان از عهده افراد متخصص برمیآید و مشاوره پیش از ازدواج کمک بزرگی در این زمینه است.
بخش بعدی در آمادگی روانی داشتن استقلال فکری و عملی از خانواده، توانایی خویشتنداری و گذشت، توانایی درک احساسات و هیجانات خود و احساسات و هیجانات طرف مقابل و بیان مناسب و بهموقع هیجانات (هوش هیجانی)، توانایی تحمل ناکامی و رنج، توانایی مقابله با استرس، توانایی مدیریت و تصمیمگیری هوشمندانه ازجمله آمادگیهای لازم برای ازدواج است که در صورت فقدان هریک از آنها زندگی مشترک با مشکل جدی مواجه میشود. این تواناییها در قالب کلی «مهارتهای زندگی»، در بسیاری از مراکز مشاوره آموزش داده میشود و شرکت در آنها پیش از ازدواج کمک بزرگی برای داشتن یک ازدواج موفق خواهند کرد.
۳ـ آمادگی بین فردی:
مهارتهای ارتباطی و توانایی برقراری روابط بین فردی سالم از مهمترین شروط ازدواج موفق است. در ازدواج موفق افراد میتوانند در مورد مسائلی که باهم اختلافنظر دارند بهراحتی گفتوگو کنند، تعارضهای بین فردی خود را حل کنند و به توافقهای ثمربخش که مورد رضایت دو طرف باشند، برسند.
۴ـ آمادگی اقتصادی:
افراد دیدگاههای متفاوتی در مورد نقش پول و مسائل اقتصادی در ازدواج دارند که باید بهطورکامل و با ذکر جزئیات به بررسی دیدگاههای خویش بپردازند.
۵ـ آمادگی جسمی:
برخورداری از سلامت جسمی امری نسبی است. همهی ما تا حدودی درگیر برخی مشکلات جسمی از سردردهای گاهوبیگاه تا معده درد و کمر درد هستیم. اما اگر بیماری جدیتری داریم که ممکن است در رابطه با طرف مقابل ایجاد مشکل کند بهتر است قبل از ازدواج از پزشک متخصص خود مشورت بگیریم. همچنین نبود بیماریهای ژنتیکی و ارثی در خانواده باید موردتوجه قرار گیرد. برخی بیماریهای روانی مانند افسردگیهای شدید و بیماری دوقطبی یا شیدایی_افسردگی بهشدت منشأ ارثی دارند بهخصوص اگر در مادر یا خانواده مادری باشند.
۶ـ آمادگی جنسی:
داشتن نگرش و عملکرد جنسی سالم نقش بسیار مهمی در موفقیت ازدواج دارد. رابطه جنسی خوب مؤلفه مهمی در رضایت زوجین از زندگی مشترک است. داشتن انحرافات جنسی قبل از ازدواج و گرفتن اطلاعات از منابع نامطمئن و افراد ناآگاه (مانند اینترنت، فیلمها و سریالها، دوستان و آشنایان کمتجربه)، موجب ایجاد باورهای غلط دربارهی مسائل جنسی میشود و به رضایت زناشویی زوجین آسیب جدی وارد میکند. عدم رضایت جنسی یکی از عوامل مؤثر در طلاق شناخته شده است.
۷ـ آمادگی برای داشتن تعهد و مسئولیتپذیری:
با برقراری پیوند ازدواج، افراد تعهد میدهند که نسبت بهم وفادار باشند، دربرابر نیازهای یکدیگر احساس مسئولیت کنند و نقشها و وظایف همسری را بهخوبی انجام دهند. درواقع با ازدواج بخشی از آزادیهای فردی دچار محدودیت میشود. ما نمیتوانیم بدون درنظر گرفتن همسر و نیازهای او بهتنهایی تصمیمگیری کنیم. تفریح و رفتوآمدها شکل دیگری به خود میگیرد. زن و شوهر بر اساس تقسیم وظایفی که توافق میکنند مسئولیت اداره بخشی از زندگی را برعهده میگیرند و باید در قبال آن پاسخگو باشند. این آمادگی از قبل باید وجود داشته باشد. افرادی که در خانوادهی اصلی خود هیچ مسئولیتی برعهده نمیگیرند و در قبال پدر و مادر و خانواده احساس تعهد و مسئولیت ندارند هنوز آمادگی برای ازدواج پیدا نکردهاند.
پیشنهاد: افزایش تفاهم در زندگی مشترک به سبک مدل رفتارشناسی دیسک DISC
جمعبندی
آیا شما به بلوغ کامل رسیدهاید؟ اساسا فارغ از اینکه آقا و خانم به درد هم میخورند یا نه باید پرسید به درد ازدواج میخورند یا نه؟ آیا آمادگی برای ازدواج دارند یا خیر؟ در حیطههای مختلف میتوان این موضوع را بررسی کرد. اما با پاسخ به این دو سؤال میتوانید خود را بسنجید.
۱ـ چرا فکر میکنید این آدمی که دارید انتخاب میکنید به درد شما میخورد؟
برای پاسخ به سؤال اول باید خود را بشناسید. علایق و نگرشهای شما چیست؟ چیزهایی که دوست دارید و دوست ندارید را میشناسید؟ چیزهایی که دوست دارید در زندگی مشترک با آنها مواجه شوید را میدانید؟ چقدر خودتان و نیازهایتان را میشناسید و چقدر تلاش کردهاید به شناخت از خود و طرف مقابلتان برسید.
آیا او توانمندی رفع نیازهای شما را دارد؟ اگر عاشق مهمانی هستید او پابهپای شما میآید؟ اگر دوست دارید به شما توجه کند او از پس این کار بر میآید؟ انرژی بالایی دارید و شاد هستید؟ آیا همسر شما روانرنجوری پایینی دارد؟ شاید پاسخ بسیاری از سوالهای بالا را ندانید؟ نگران نباشید ما اینجا هستیم تا پاسخگوی شما باشیم. بهترین و جامعترین تستهای شخصیت شناسی و رفتارشناسی مانند تست پنج عامل شخصیت نئو NEO و تست رفتارشناسی دیسک DISC را در اختیار شما قرار دادهایم تا به شناخت وسیعی از خود و پارتنرتان برسید.
۲ـ چرا فکر میکنید به درد یکدیگر میخورید؟
اگر فرد بتواند به این سؤال پاسخ دهد یعنی معنای ازدواج را فهمیده است و آمادگی برای ازدواج دارد. فهمیده در ازدواج کسی جز خودش وجود دارد و او هم نیازهایی دارد. میداند پارتنرش آدمی جدا از او است. عضوی از بدنش نیست که هرموقع خواست به بالا یا پایین حرکتش بدهد. این آدم فکر خودش را دارد. در ابراز عشق و علاقه مردم انگلیسی زبان اصطلاح معروفی وجود دارد I see you من تو را میبینم. تو را میفهمم. نیازهای تو برای من مهم اهستند.