«بزرگ شدی میخواهی چیکاره بشی؟» سؤال نام آشنایی که بدون شک همهی ما حداقل یکبار به آن پاسخ دادهایم. بهمحض اینکه هر زوج جوانی صاحب فرزند میشوند دیگر از آن به بعد آیندهی شغلی فرزندان به یکی از بزرگترین دغدغههای والدین تبدیل میشود. برخی از والدین تصور میکنند که فرزندانشان مسئول محقق کردن رؤیاهای ازدسترفتهی آنها هستند. درنتیجه بدون توجه به تیپ شخصیتی، علاقه و استعداد آنها برای آیندهی شغلی فرزندان مطابق میل خودشان برنامهریزی میکنند. مگر میشود دکتر و مهندس نشود؟ حتی اگر به این دو شغل هم علاقهای نداشت دیگر باید بین خلبان شدن و وکالت یکی را انتخاب کند.
جالب است این روزها هنگامیکه از کودکان هم این سؤال معروف را بپرسید آنها نیز به تعدادی شغل محدود اشاره میکنند. مثلا دکتر، مهندس، خلبان و…. . آیا علت نام بردن از این مشاغل را میدانید؟ چه چیز باعث میشود کودکان خوشبختی را تنها در این شغلها ببینند؟ کودکی که ذهنیتی از کار کردن و آینده ندارد به چه علت این شغلها را انتخاب میکند؟
شاید بتوان اینگونه گفت که القای رؤیاهای کودکی والدین به فرزندانشان تعیینکنندهی اصلی آیندهی شغلی آنها است. تأکید بر روی تعداد محدودی از مشاغل ذهن کودک را از اندیشیدن و تخیل کردن در مورد فرصتهای بیشماری که میتوانند در آنها بدرخشند، بازمیدارد. درنتیجه اینگونه میشود که در حال حاضر با هرکسی که در خصوص شغل و رشتهی تحصیلیاش صحبت میکنیم اکثریت اظهار نارضایتی میکنند و معتقدند به اصرار خانواده وارد این شغل و رشته شدهاند. حال اگر والدین بخواهند خلاف جهت رودخانه حرکت کنند و آیندهی شغلی فرزندان را مطابق با شخصیت و استعداد آنها ترسیم کنند باید چه اقداماتی انجام دهند؟
اهمیت همراهی والدین در شکلگیری آیندهی شغلی فرزندان
انتخاب شغل یا رشتهی تحصیلی یکی از مهمترین انتخابها در زندگی هر فرد است و نمیتوان بهسادگی از کنار آن گذشت. بهتر است که پیش از مواجهشدن با مرحلهی حساس انتخاب رشته و انتخاب شغل قدری با استفاده از ابزارها و روشهای تخصصی برای آنها آماده شویم. بهطور مثال میتوانید از بهترین تستهای شخصیت شناسی در این زمینه استفاده کنید. این آزمونها بهگونهای طراحیشدهاند که با پاسخ به آنها زوایای پنهان شخصیتی هر فرد نمایان میشود.
اما گاهی اوقات ممکن است افراد علیالخصوص در سنین پایینتر در پاسخ دادن به این تستها دچار ابهام شوند. در چنین شرایطی والدین میتوانند بهترین راهنما باشند و درستترین جوابها را بدهند. آنها بهتر از هرکسی فرزند خود را میشناسند و نسبت به علایق و ویژگیهای شخصیتی آنها آگاهی دارند.
والدین بهعنوان افرادی که وظیفهی تربیت و هدایت فرزندان بر عهدهی آنان است، نقش بسیار مهمی در تعیین آیندهی شغلی فرزندانشان ایفا میکنند و بهترین گزینه برای مشورت هستند.
حضور و همراهی والدین در مرحلهی انتخاب شغل بسیار مهم و حیاتی است. اما ممکن است برخی والدین وظایف خود را بهخوبی نشناسند. این عدم آگاهی باعث انتقال اطلاعات غلط و مشورت نادرست خواهد شد. در ادامه به برخی از وظایف والدین که در تعیین آیندهی شغلی فرزندان اثرگذار هستند اشاره خواهیم کرد:
چگونه والدین میتوانند در انتخاب آیندهی شغلی فرزندان اثرگذار باشند؟
تیپ شخصیتی فرزندان خود را بشناسید
اولین جمعی که فرزندان در آن حضور مییابند، خانواده است. بسیاری از نگرشها و باورها درون خانواده شکل میگیرند. همچنین دلیل بسیاری از تصمیمات در بزرگسالی ریشه در کودکی و درون خانواده دارند. درنتیجه خانواده میتواند بسیاری از تصمیمات را عوض کرده و آیندهی شغلی فرزندان را بهگونهای دیگر رقم بزنند. اما آیا این جهتدهی همیشه به سمت موفقیت و خوشبختی است؟
برای آنکه زندگی و آیندهی فرزندان خود را در جهت درستی هدایت کنید باید به شناخت کاملی از علایق، مهارتها، استعداد، توانمندیها و ویژگیهای شخصیتی آنان برسید. عدم آگاهی والدین گاهی موجب تصمیمات غلط و تحمیلی بر فرزندان شده و خسارات جبرانناپذیری را به همراه خواهد داشت..
هیچچیز بدتر از آن نیست که فرزندان خود را وادار به انتخاب شغلی کنید که هیچ تناسبی با تیپ شخصیتی آنها ندارد. درصد قابلتوجهی از رضایت شغلی درگرو تناسب بین شغل و شخصیت است. فرزند شما باید بتواند در جایگاه شغلی آیندهاش احساس راحتی کند و برای پیشرفت و ارتقا خود اشتیاق فراوان داشته باشد. پس اگر تمایل دارید به شناخت شخصیت فرزندان خود بپردازید و ببینید چه مشاغلی بیشترین تناسب را با شخصیت فرزندتان دارند، لینک زیر را لمس کرده و تست رغبت شغلی هالند را انجام دهید. این تست به شما کمک میکند بهترین انتخاب را در زمینهی تحصیلی و شغلی داشته باشید.
به رؤیاها و آرزوهای فرزندانتان توجه کنید
همهی ما از کودکی شغلی رؤیایی برای خود تصور کردهایم. این رؤیاها نقش بسیار مهمی را در تعیین آیندهی شغلی فرزندان ایفا میکنند. درنتیجه والدین نباید نسبت به رؤیاها و آرزوهای فرزندان خود بیتفاوت باشند و با آنها مخالفت کنند. بلکه باید اجازهی صحبت در این مورد را به فرزندان خود داده و با دلیل و برهان علت مخالفت یا موافقت خود را بیان نمایند. والدین منبع اصلی انگیزه در فرزندان هستند. اما به یاد داشته باشید که صرفا به علت آرزوهای کودکی خودتان نمیتوانید آیندهی شغلی فرزندانتان را به خطر بیندازید.
پای تعصب را در انتخاب آیندهی شغلی فرزندان باز نکنید
چندین سال قبل ملاکی برای انتخاب شغل وجود نداشت و فرزندان شغل پدری خود را ادامه میدادند. متأسفانه درگذشته نیز برخی والدین تعصبات خاصی روی شغلهای خانوادگی خود داشته و انتظار داشتند فرزندان نیز شغل آبا و اجدادی آنان را دنبال کنند. مثلا پدری که کشاورز بود تمایل داشت پسرش هم کشاورز شود یا دیگر با ارفاق فراوان مهندسی کشاورزی را در دانشگاه انتخاب کند تا درنهایت به پدر خود کمک کند.
درواقع آیندهی شغلی فرزندان با ادامه دادن راه بزرگترها معنا پیدا میکرد. اما باید به این نکته توجه کنید که موفقیت شغلی هر فردی در خانواده الزاما تضمینکنندهی موفقیت فرزندان شما نیست. اصلا شاید فرزند شما به این رشته علاقهای نداشته باشد. بهترین حالت این است که والدین از تعصبات بیجای خود دست برداشته و به موفقیت و آیندهی شغلی فرزندان خود بادید بازتری بیندیشند.
فرزندان وسیلهای برای تحقق آرزوهای شما نیستند
قطعاً شما نیز این جمله را از والدین یا اطرافیان خود شنیدهاید که باید مثلا پزشک شوید تا به خوشبختی برسید. این جمله از دل حسرتها و آرزوهای بربادرفتهی والدین برمیآید. گاهی والدین به دلیل برخی مشکلات و محدودیتها به آرزوها و اهداف خود نمیرسند و تمام شکستهایشان را در پی دست نیافتن به این آرزوها میبینند. پس تلاش میکنند تا فرزندان خود را وادار کنند شغل رؤیایی آنها را انتخاب نمایند. درحالیکه هر انسانی امیال و آرزوهای متفاوتی دارد و هر کس به دنبال چیزی منحصربهفرد در زندگی خویش است. شما بهعنوان والدین باید بدانید این کار آیندهی شغلی فرزندان شما را نابود خواهد کرد.
مشاغل جدید را بشناسید
از گذشته تا به امروز شغلهای زیادی از بین رفتهاند و شغلهای جدید بسیاری نیز به وجود آمدهاند. شما بهعنوان والد و راهنمای فرزندانتان وظیفه دارید در مورد شغلهای مرتبط با حوزهی تحصیلی آنها تحقیق و بررسی کنید. شما میتوانید با مشورت فرزند خود جلساتی را تشکیل داده و با انواع مشاغل و تواناییهای فرزندتان آشنا شده و در انتخاب مناسبترین شغل به آنها کمک کنید.
از طرفی آشنایی با انواع مشاغل و شرایط کاری آنها از زمان کودکی تا جوانی به شناخت بهتر معایب و مزایای آنها کمک میکند و بیتردید تأثیر مثبتی در چگونگی آیندهی شغلی فرزندان شما خواهد داشت. ضمن اینکه به شما توصیه میکنیم از «اهمیت تستهای شخصیت شناسی در پیدا کردن شغل مناسب» غافل نشوید. چراکه تستهای شخصیت شناسی امروزه به جزء لاینفک استخدام تبدیلشدهاند. پس بهتر است پیش از آنکه توسط مدیران منابع انسانی سازمانها غافلگیر شوید خودتان برای انجام آنها اقدام کنید. در این صورت با شناخت و آمادگی کامل به سمت تصاحب شغل ایده آل خود قدم بردارید.
و اما کلام آخر:
خانواده و بخصوص والدین در بحرانیترین انتخابهای زندگی در کنار فرزندان خود هستند. انتخاب شغل و رشتهی تحصیلی هم یکی از انتخابهای حساس و سرنوشتساز به شمار میروند. والدین باید بهعنوان مشاوری آگاه در این مقطع سخت همراه فرزندان خود بوده و به کسب اطلاعات جامع در مورد شخصیت، سلایق و استعدادهای فرزندان بپردازند. تا به بهترین راهنما و مشاور برای انتخاب شغل فرزندانشان تبدیل شوند و به کسب موفقیت در آیندهی شغلی آنان کمک کنند.