در چند دههی قبل اساس استخدام شغلی یا دستیابی به مقام مدیریت و ریاست بستگی به میزان هوش افراد داشت. یعنی هر کس IQ بالاتری داشت میتوانست زودتر استخدام شود و شانس بیشتری برای کسب عنوان مدیریت داشت. اما مدتی بعد مشخص شد این افراد لزوما کارمندانی تأثیرگذار یا مدیرانی لایق نیستند. با افزایش چنین مواردی، مفهومی به نام هوش هیجانی در کسبوکار مطرح شد. هوش هیجانی در کسبوکار باعث شد مدیرانی لایق به جایگاه مدیریت رسیده و کارمندانی تأثیرگذار استخدام شوند. اما چگونه میتوان کارمندان را بر اساس هوش هیجانی استخدام کرد؟ چگونه میتوان هوش هیجانی مدیران را اندازه گرفت؟ نقش EQ در کسبوکارها چیست؟
مفهوم هوش هیجانی امروزه توجه بسیاری از مدیران کسبوکار را به سمت خود جلب کرده است. حتما شما نیز بهعنوان یک مدیر این جمله را شنیدهاید که در دنیای امروز EQ به IQ ارجحیت دارد. چراکه تحقیقات ثابت کردهاند، مدیرانی با EQ بالا توانایی بیشتری برای هدایت سازمان دارند. حتی عملکرد کارکنانی که هوش هیجانی بالاتری دارند نیز نسبت به دیگر افراد بیشتر است. بنابراین بهتر است قبل از پرداختن به اهمیت هوش هیجانی در کسبوکار به تعریف مختصری از مفهوم هوش هیجانی بپردازیم.
EQ چیست؟
هوش هیجانی از ترکیب دو واژهی هوش و هیجان به وجود آمده است. هوش به معنی توانایی یادگیری و کاربرد مهارت برای سازگاری با محیط و هیجان بیانگر کلیهی واکنشهای عاطفی مانند شادی، غم، خشم و… است. ترکیب تمامی این عوامل با یکدیگر هوش هیجانی را به وجود میآورند. به بیان سادهتر هوش هیجانی یعنی کنترل احساسات در هر شرایطی. افراد با هوش هیجانی بالا توانایی مدیریت احساسات خود را داشته و حتی میتوانند احساسات افراد دیگر را نیز درک کرده و با بروز واکنش مناسب بر آنها تأثیر بگذارند.
چرا هوش هیجانی مهم است؟ چرا باید از تست هوش هیجانی در کسبوکارها استفاده کنیم؟
همانطور که همهی شما میدانید، احساسات انسان نقشی تعیینکننده در رفتار و کردار او دارند. بهطوریکه محرکهای احساسی میتوانند کنترل واکنشها و رفتار انسان را در دست بگیرند. با توجه به اهمیت این مسئله میتوان نتیجه گرفت که توانایی کنترل احساسات خود و درک احساسات دیگران، نقشی اساسی در به دست آوردن موفقیتهای شغلی و اجتماعی ایفا میکند.
در زندگی مدرن که انسان دستخوش تغییرات بسیاری قرار میگیرد و احساسات گوناگون چون ترس، خشم، شادی و… بر او چیره میشوند، باید بتوانید در شرایط استرسزا و پرتنش تصمیمات درستی بگیرید. عملکرد درست در مواقع حساس رمز موفقیت مدیران و کارمندان است که از هوش هیجانی آنان سرچشمه میگیرد.