آیا شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که اغلب اوقات خجالتی و گوشهگیر خطابتان میکنند؟ تا حالا شده بهعنوان یک فرد خجالتی به دنبال شغل مناسب خود بگردید؟ شغل مناسب خجالتیها چه ویژگیهایی دارد؟ به نظر شما آدمهای خجالتی میتوانند صاحب کسبوکارهای بزرگی شوند؟ اگر شما هم فردی خجالتی و آرام شناخته میشوید اصلا احساس تنهایی و ناامیدی نکنید. مطمئن باشید که شما تنها نیستید!
بسیاری از مردم تصور میکنند که ویژگیهای افراد خجالتی و درونگرا در بسیاری از مواقع همپوشانیهای زیادی باهم دارند و تفاوت چندانی میان این دو قائل نیستند. حتی گاهی اوقات درونگرایی را معادل علمی خجالتی بودن در نظر میگیرند. درحالیکه ازنظر روانشناسان حوزهی شخصیت شناسی این دو ویژگی کاملا با یکدیگر متفاوت هستند.
از نگاهی دیگر نیز، نقطه مقابل خجالتی بودن، اجتماعی بودن است، درحالیکه عکس درونگرایی، برونگرایی است. این مفاهیم ممکن است مشابه به نظر برسند. اما تفاوت قابلتوجهی با یکدیگر دارند. پس در گام اول بیایید باهم بررسی کنیم که شما خجالتی هستید یا درونگرا و در ادامه اگر شما جز افراد خجالتی بودید، به بررسی شغل مناسب خجالتیها بپردازیم.
خجالتی هستید یا درونگرا؟
برخلاف آنچه بسیاری از مردم تصور میکنند، واژهی درونگرا، میتواند به این معنا باشد که یک فرد لزوما خجالتی، مضطرب و بدبین نیست و فقط ترجیح میدهد که تنها باشد. درحالیکه افراد خجالتی ممکن است بخواهند با مردم تعامل داشته باشند. اما اعتمادبهنفس و مهارتهای کافی برای این کار را ندارند. زیرا افراد خجالتی درعینحال که به جمع و حضور در اجتماع علاقه دارند، اما در تعاملات اجتماعی، احساس خوشایندی ندارند و دچار اضطراب میشوند. چراکه مهارتهای اجتماعی لازم را ندارند و همین باعث میشود کیفیت پایینی از زندگی را تجربه کنند. اما افراد درونگرا علیرغم اینکه به حضور در اجتماع تمایل و رغبت ندارند، ترس و واهمهای هم از حضور داشتن در جمع ندارند و از مهارتهای ارتباطی بالایی برخوردار هستند.
خجالتی بودن با درونگرایی چه تفاوتهایی دارد؟
آنچه این دو تیپ شخصیتی را از یکدیگر متمایز میسازد، نحوه تفکر آنها است. فرد خجالتی از اینکه از دیگران کنارهگیری میکند احساس خوبی ندارد، و دائم فکر میکند که چطور میتواند با افراد تعامل داشته باشد. اما شخص درونگرا به این میاندیشد که چطور میتواند در اتاقی بهتنهایی مطالعه کند، یا چطور این جمع و این موقعیت را ترک کند.
خجالتی بودن یک ویژگی رفتاری اکتسابی است، یک احساس انسانی جهانی که همه ما گاهی تجربه کردهایم و در مواردی که باعث ایجاد مشکل در روابط خانوادگی و کسبوکار میشود، کاملا قابلدرمان است. برعکس درونگرایی که جزء ویژگیهای ذاتی و شخصیتی افراد است و قابلتغییر نیست.
افراد خجالتی از صحبت یا رفتاری که باید در زمان و مکان مناسب از خود نشان دهند، به دلیل عدم اعتمادبهنفس و مهارت کافی، صرفنظر میکنند و معمولا بعدازاین اتفاق، از دست خود عصبانی میشوند و احساس پشیمانی و افسردگی میکنند. اما افراد درونگرا میتوانند اجتماعی باشند. اما ترجیح و انتخاب اول آنها تنهایی است. آنها توانایی تعامل با افراد معدودی را دارند و اطلاعات را درون ذهن خود بهدقت تجزیهوتحلیل میکنند.
چگونه بدانم من خجالتی هستم یا درونگرا؟
خب اگر تا به اینجا کنجکاو شدید تا بدانید بالاخره خجالتی هستید یا درونگرا پیشنهاد میکنیم از یک ابزار تخصصی و معتبر برای تشخیص آن استفاده کنید. برای اینکه بهطور دقیق متوجه شوید جزء کدام دسته هستید میتوانید از تست بسیار پرکاربرد و قابلاطمینان MBTI استفاده کنید. ازآنجاییکه قصد داریم در گام بعدی به معرفی شغلهای مناسب خجالتیها و ویژگیهای آنها بپردازیم لازم است که همینجا تکلیف خود را با این موضوع روشن کنید.
حال که متوجه شدید فردی خجالتی هستید یا درونگرا به سراغ چالشهای مهم شغل یابی برای خجالتیها میرویم.
پیشنهاد: مطالعه ویژگیهای افراد درونگرا
چالشهای پیدا کردن شغل مناسب خجالتیها
افراد خجالتی در پیدا کردن شغل دلخواه خود با مشکلات زیادی روبرو هستند. بهعنوانمثال، بارها در مصاحبههای شغلی گوناگون شرکت کردهاند. اما هر بار جواب منفی گرفتهاند. شما چطور؟ آیا تاکنون چنین تجربهای داشتهاید؟ آیا آنقدر خجالتی و ساکت هستید که گمان میکنید، هرگز در دنیای کسبوکار موفق نخواهید شد؟ آیا تصور میکنید در دنیا هیچ شغلی مناسب خجالتیها وجود ندارد؟ اشتباه نکنید! شغلهای زیادی وجود دارند که افراد خجالتی میتوانند در آنها موفق باشند. بله درست است که برخی از مشاغل به دلیل نیاز به تعاملات اجتماعی بالا مناسب و موردعلاقه افراد خجالتی نیستند.
اما افراد خجالتی به دلیل روابط عمومی پایینی که نسبت به بقیه افراد دارند و در اکثر مواقع ترجیح میدهند سکوت کنند، در محیطهای کار نمیتوانند با همکاران خود رقابت کاری داشته باشند. استعدادهای واقعی خود را بهدرستی نشان دهند. همین امر باعث میشود که افراد خجالتی بدون توجه به اینکه چقدر بااستعداد هستند، اغلب درخطر کنار گذاشته شدن از برخی محیطهای خاص اداری قرار گیرند.
در حقیقت خجالت و خجالتی بودن میتواند شما را از انجام بسیاری از کارهایی که دوست دارید، بازدارند. پس بهجای اینکه احساس کنید که فرآیند جستجوی شغلی وحشتناک خواهد بود، میتوانید با شناخت بیشتر از خود، کنترل اوضاع را به دست بگیرید و شغلی متناسب با شخصیت و نقاط قوت خود انتخاب کنید. درواقع چنین به نظر میرسد که برخی از شغلها اصلا شغل مناسب خجالتیها هستند. مانند مشاغلی که چندان نیازمند برقراری ارتباط با دیگران نیستند.
شغلهای مناسب خجالتیها
افراد خجالتی اصولا سخت کار پیدا میکنند. زیرا نسبت به بقیه افراد جامعه خلقیات خاصی دارند و کمتر در اجتماع و بین مردم حضور دارند. اما این موضوع باعث نمیشود که این افراد بدون شغل بمانند! بلکه برای این افراد هم مشاغل پردرآمدی وجود دارد که میتوانند با کسب مهارتهای لازم در آنها به موفقیت برسند. در ادامه عنوانهای شغلی مناسب افراد خجالتی را ذکر خواهیم کرد تا بتوانید با توجه به شناختی که از خود و علاقه خود دارید، یکی از مشاغل را از بین شغلهای مناسب خجالتیها، انتخاب کرده و به درآمد خوبی برسید:
- حسابداری
- متخصص علوم پایه مثل ریاضی، فیزیک، شیمی و زیست
- تحلیلگر دادهها و برنامهنویس
- بایگانی و کتابدار
- تکنسین آزمایشگاه
- مترجم و ویراستار
- طراحی فضای سبز و طراحی و معماری
- انجام کارهای هنری و گرافیکی
- محقق
- گزارش نویس
- ماساژور و غیره.
توجه داشته باشید که این موارد، تنها بخش کوچکی از بهترین شغلها برای افراد خجالتی بهحساب میآیند و موقعیتهای دیگری نیز وجود دارند که در آنها میتوانید از بهترین ویژگیها و توانمندیهای خود استفاده کنید.
سخن آخر
موفقیت شغلی شما بهعنوان یک فرد خجالتی، تابع مسیری است که انتخاب میکنید. شک نکنید که در انتخاب مسیر شغلی، خودشناسی نقش بسزایی دارد. نسبت به صفات شخصیتی خود بیشتر آگاهی پیدا کنید تا بتوانید تصمیمها و انتخابهای بیشتر و بهتری داشته باشید. درعینحال به نقاط قوت و ضعف خود نیز توجه کنید. نقاط قوت، به شما اعتمادبهنفس و قدرت کافی برای شروع و ادامه کار را میدهند. پذیرش نقاط ضعف باعث میشود بهتر و راحتتر بتوانید آنها را تغییر دهید. آنها گاهی اوقات این قابلیت را دارند که مثل یک هدیه الهی راهنمای شما در انتخاب بهترینها باشند.