شغل مناسب خجالتی‌ها چیست؟ خجالتی هستید یا درونگرا؟

شغل مناسب خجالتی‌ها

آیا شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که اغلب اوقات خجالتی و گوشه‌گیر خطابتان می‌کنند؟ تا حالا شده به‌عنوان یک فرد خجالتی به دنبال شغل مناسب خود بگردید؟ شغل مناسب خجالتی‌ها چه ویژگی‌هایی دارد؟ به نظر شما آدم‌های خجالتی می‌توانند صاحب کسب‌وکارهای بزرگی شوند؟ اگر شما هم فردی خجالتی و آرام شناخته می‌شوید اصلا احساس تنهایی و ناامیدی نکنید. مطمئن باشید که شما تنها نیستید!

بسیاری از مردم تصور می‌کنند که ویژگی‏‌های افراد خجالتی و درون‏‌گرا در بسیاری از مواقع همپوشانی‏‌های زیادی باهم دارند و تفاوت چندانی میان این دو قائل نیستند. حتی گاهی اوقات درون‏‌گرایی را معادل علمی خجالتی بودن در نظر می‏‌گیرند. درحالی‌که ازنظر روان‏شناسان حوزه‌ی شخصیت‏ شناسی این دو ویژگی کاملا با یکدیگر متفاوت هستند. 

از نگاهی دیگر نیز، نقطه مقابل خجالتی بودن، اجتماعی بودن است، درحالی‌که عکس درون‏‌گرایی، برون‏گرایی است. این مفاهیم ممکن است مشابه به نظر برسند. اما تفاوت قابل‌توجهی با یکدیگر دارند. پس در گام اول بیایید باهم بررسی کنیم که شما خجالتی هستید یا درون‏‌گرا و در ادامه اگر شما جز افراد خجالتی بودید، به بررسی شغل مناسب خجالتی‏‌ها بپردازیم.

خجالتی هستید یا درون‏‌گرا؟

برخلاف آنچه بسیاری از مردم تصور می‌کنند، واژه‌ی درون‏‌گرا، می‌تواند به این معنا باشد که یک فرد لزوما خجالتی، مضطرب و بدبین نیست و فقط ترجیح می‌دهد که تنها باشد. درحالی‌که افراد خجالتی ممکن است بخواهند با مردم تعامل داشته باشند. اما اعتمادبه‌نفس و مهارت‏‌های کافی برای این کار را ندارند. زیرا افراد خجالتی درعین‌حال که به جمع و حضور در اجتماع علاقه دارند، اما در تعاملات اجتماعی، احساس خوشایندی ندارند و دچار اضطراب می‏‌شوند. چراکه مهارت‏‌های اجتماعی لازم را ندارند و همین باعث می‌‏شود کیفیت پایینی از زندگی را تجربه کنند. اما افراد درون‏‌گرا علی‌رغم اینکه به حضور در اجتماع تمایل و رغبت ندارند، ترس و واهمه‌ای هم از حضور داشتن در جمع ندارند و از مهارت‏‌های ارتباطی بالایی برخوردار هستند. 

خجالتی بودن با درون‌گرایی چه تفاوت‌هایی دارد؟

آنچه این دو تیپ شخصیتی را از یکدیگر متمایز می‌سازد، نحوه‌ تفکر آن‌ها است. فرد خجالتی از اینکه از دیگران کناره‌‏گیری می‏‌کند احساس خوبی ندارد، و دائم فکر می‏‌کند که چطور می‌تواند با افراد تعامل داشته باشد. اما شخص درون‏‌گرا به این می‌اندیشد که چطور می‏‌تواند در اتاقی به‌تنهایی مطالعه کند، یا چطور این جمع و این موقعیت را ترک کند.

خجالتی بودن یک ویژگی رفتاری اکتسابی است، یک احساس انسانی جهانی که همه ما گاهی تجربه کرده‌ایم و در مواردی که باعث ایجاد مشکل در روابط خانوادگی و کسب‌وکار می‏‌شود، کاملا قابل‌درمان است.  برعکس درون‏‌گرایی که جزء ویژگی‏‌های ذاتی و شخصیتی افراد است و قابل‌تغییر نیست. 

افراد خجالتی از صحبت یا رفتاری که باید در زمان و مکان مناسب از خود نشان دهند، به دلیل عدم اعتمادبه‌نفس و مهارت کافی، صرف‌نظر می‌‏کنند و معمولا بعدازاین اتفاق، از دست خود عصبانی می‏‌شوند و احساس پشیمانی و افسردگی می‌‏کنند. اما افراد درون‏‌گرا می‏‌توانند اجتماعی باشند. اما ترجیح و انتخاب اول آن‌ها تنهایی است. آن‌ها توانایی تعامل با افراد معدودی را دارند و اطلاعات را درون ذهن خود به‌دقت تجزیه‌وتحلیل می‏‌کنند.

چگونه بدانم من خجالتی هستم یا درون‌گرا؟

خب اگر تا به اینجا کنجکاو شدید تا بدانید بالاخره خجالتی هستید یا درون‌گرا پیشنهاد می‌کنیم از یک ابزار تخصصی و معتبر برای تشخیص آن استفاده کنید.  برای اینکه به‌طور دقیق متوجه شوید جزء کدام دسته هستید می‌‏توانید از تست‏ بسیار پرکاربرد و قابل‌اطمینان MBTI استفاده کنید. ازآنجایی‌که قصد داریم در گام بعدی به معرفی شغل‌های مناسب خجالتی‌ها و ویژگی‌های آن‌ها بپردازیم لازم است که همین‌جا تکلیف خود را با این موضوع روشن کنید.

mbti

با انجام تست MBTI از بخش‌های پنهان و ناشناخته شخصیت خود آگاهی پیدا می‌کنید. با استفاده از این تست می‌توان علت تفاوت عملکرد انسان‌ها را درک کرد. می‌توان از علایق افراد یا اینکه از چه چیزهایی بدشان می‌آید، مطلع شد. این تست ابزاری مفید برای انتخاب آگاهانه ی شغل و رشته تحصیلی شناخته شده است. بنابراین انجام این تست از اهمیت ویژه‌ای در شخصیت شناسی افراد برخوردار است. با صرف حدود ۱۰ دقیقه و پاسخ به ۷۰ سوال، تیپولوژی شخصیتی خود را بیابید. ورود به آزمون MBTI>

حال که متوجه شدید فردی خجالتی هستید یا درون‌گرا به سراغ چالش‌های مهم شغل یابی برای خجالتی‌ها می‌رویم.

پیشنهاد: مطالعه ویژگی‌های افراد درونگرا

چالش‌های پیدا کردن شغل مناسب خجالتی‌ها

افراد خجالتی در پیدا کردن شغل دلخواه خود با مشکلات زیادی روبرو هستند. به‌عنوان‌مثال، بارها در مصاحبه‌های شغلی گوناگون شرکت کرده‌‏اند. اما هر بار جواب منفی گرفته‏‌اند. شما چطور؟ آیا تاکنون چنین تجربه‌ای داشته‌اید؟ آیا آن‌قدر خجالتی و ساکت هستید که گمان می‌‏کنید، هرگز در دنیای کسب‌وکار موفق نخواهید شد؟ آیا تصور می‏‌کنید در دنیا هیچ شغلی مناسب خجالتی‌ها وجود ندارد؟ اشتباه نکنید! شغل‏‌های زیادی وجود دارند که افراد خجالتی می‌‏توانند در آن‌ها موفق باشند. بله درست است که برخی از مشاغل به دلیل نیاز به تعاملات اجتماعی بالا مناسب و موردعلاقه افراد خجالتی نیستند.

اما افراد خجالتی به دلیل روابط عمومی ‏پایینی که نسبت به بقیه افراد دارند و در اکثر مواقع ترجیح می‌دهند سکوت کنند، در محیط‏‌های کار نمی‏‌توانند با همکاران خود رقابت کاری داشته باشند. استعدادهای واقعی خود را به‌درستی نشان دهند. همین امر باعث می‏‌شود که افراد خجالتی بدون توجه به اینکه چقدر بااستعداد هستند، اغلب درخطر کنار گذاشته شدن از برخی محیط‏‌های خاص اداری قرار گیرند. 

در حقیقت خجالت و خجالتی بودن می‌تواند شما را از انجام بسیاری از کارهایی که دوست دارید، بازدارند. پس به‌جای اینکه احساس کنید که فرآیند جستجوی شغلی وحشتناک خواهد بود، می‌توانید با شناخت بیشتر از خود، کنترل اوضاع را به دست بگیرید و شغلی متناسب با شخصیت و نقاط قوت خود انتخاب کنید. درواقع چنین به نظر می‏‌رسد که برخی از شغل‏‌ها اصلا شغل مناسب خجالتی‌ها هستند. مانند مشاغلی که چندان نیازمند برقراری ارتباط با دیگران نیستند.

شغل‌‏های مناسب خجالتی‌‏ها

شغل مناسب خجالتی‌هاافراد خجالتی اصولا سخت کار پیدا می‏‌کنند. زیرا نسبت به بقیه افراد جامعه خلقیات خاصی دارند و کمتر در اجتماع و بین مردم حضور دارند. اما این موضوع باعث نمی‏‌شود که این افراد بدون شغل بمانند! بلکه برای این افراد هم مشاغل پردرآمدی وجود دارد که می‏‌توانند با کسب مهارت‏‌های لازم در آن‌ها به موفقیت برسند. در ادامه عنوان‏‌های شغلی مناسب افراد خجالتی را ذکر خواهیم کرد تا بتوانید با توجه به شناختی که از خود و علاقه خود دارید، یکی از مشاغل را از بین شغل‏‌های مناسب خجالتی‏‌ها، انتخاب کرده و به درآمد خوبی برسید:

  • حسابداری
  • متخصص علوم پایه مثل ریاضی، فیزیک، شیمی و زیست
  • تحلیل‌گر داده‏‌ها و برنامه‌نویس
  •  بایگانی و کتابدار
  •  تکنسین آزمایشگاه
  • مترجم و ویراستار
  •  طراحی فضای سبز و طراحی و معماری
  • انجام کارهای هنری و گرافیکی
  •  محقق
  • گزارش نویس 
  •  ماساژور و غیره. 

توجه داشته باشید که این موارد، تنها بخش کوچکی از بهترین شغل‏‌ها برای افراد خجالتی به‌حساب می‏‌آیند و موقعیت‏‌های دیگری نیز وجود دارند که در آن‌ها می‏‌توانید از بهترین ویژگی‏‌ها و توانمندی‌های خود استفاده ‏کنید.

سخن آخر

موفقیت شغلی شما به‌عنوان یک فرد خجالتی، تابع مسیری است که انتخاب می‌‏کنید. شک نکنید که در انتخاب مسیر شغلی، خودشناسی نقش بسزایی دارد. نسبت به صفات شخصیتی خود بیشتر آگاهی پیدا کنید تا بتوانید تصمیم‌ها و انتخاب‌های بیشتر و بهتری داشته باشید. درعین‌حال به نقاط قوت و ضعف خود نیز توجه کنید. نقاط قوت، به شما اعتمادبه‌نفس و قدرت کافی برای شروع و ادامه کار را می‏‌دهند. پذیرش نقاط ضعف باعث می‌شود بهتر و راحت‌تر بتوانید آن‌ها را تغییر دهید. آن‌ها گاهی اوقات این قابلیت را دارند که مثل یک هدیه الهی راهنمای شما در انتخاب‏ بهترین‌‏ها باشند.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.