شغل پاره‌وقت بهتر است یا تمام‌وقت؟ مزایا و معایب آن‌ها

شغل پاره وقت

شما جزء طرفداران شغل پاره‌وقت هستید یا تمام‌وقت؟ آیا شما هم جز کسانی هستید که معتقدند برای رسیدن به درآمد بالا حتما باید یک کار تمام‌وقت داشت؟ شاید هم جز آن دسته از افرادی باشید که درآمد متوسط؛ اما شغل ثابت و دولتی را ترجیح می‌دهید؟ آیا تابه‌حال تصور کرده‌اید که می‌توانید با داشتن شغل پاره‌وقت درآمد بالا و زندگی ایده آلی را تجربه کنید؟ ممکن است از خودتان بپرسید مگر یک شغل پاره‌وقت چقدر می‌تواند در درآمد من تغییر ایجاد کند؟ فکر می‌کنید شناخت مناسبی نسبت به ویژگی‌ها و تفاوت‌های شغل پاره‌وقت و تمام‌وقت دارید؟

برای رسیدن به پاسخ تمام این سؤالات با ما همراه باشید.

افراد به دلایل متعددی ممکن است به فکر داشتن شغل پاره‌وقت بیفتند. لزوما نارضایتی از شغل اصلی نمی‌تواند افراد را به سمت شغل دوم سوق دهد. بسیاری از افراد از شغل تمام‌وقت خود راضی هستند؛ اما به درآمد بیشتری نیاز دارند. شاید هم تمایل دارند که مهارت‌های بیشتری را بیاموزند. حتی ممکن است بعد از سال‌ها تجربه کاری اکنون در حوزه دیگری شغل موردعلاقه خود را به‌صورت شغل پاره‌وقت تجربه کنند.

در آغاز بحث این نکته را مدنظر قرار دهید. پول به‌تنهایی نمی‌تواند زندگی شما را تغییر دهید. بلکه نحوه استفاده و خرج کردن پولتان است که زندگی را متحول می‌سازد. اینجاست که کار پاره‌وقت ارزشمندی خود را ثابت می‌کند. چراکه می‌تواند سبک زندگی هر شخصی را تغییر دهد.

قبل از مطالعه، جهت یافتن شغل مناسب خود کلیک کنید.

تفاوت‌های شغل پاره‌وقت و تمام‌وقت

قانون کار پاره‌وقت و تمام‌وقت

مطابق با ماده هفت قانون کار، تنظیم روابط میان کارمند و کارفرما مبتنی بر انعقاد «قرارداد» تعریف می‌شود. به این معنی که بین شغل پاره‌وقت و تمام‌وقت در این موضوع تفاوتی وجود ندارد. همه‌چیز باید بر اساس قرارداد مشخص شود. طرفین قرارداد می‌توانند میزان ساعت کار را به‌شرط رعایت مقررات تنظیم کنند. می‌توان گفت که تنها تفاوت موجود میان قانون شغل پاره‌وقت و تمام‌وقت به همین میزان ساعت کار و پرداخت دستمزد برمی‌گردد. کارکنان تمام‌وقت به‌طورمعمول ۴۴ ساعت در هفته مشغول به کار هستند. درحالی‌که کارکنان پاره‌وقت با توافق کارفرمایان میزان ساعت کاری خود را مشخص می‌کنند. طبیعتا حقوق و مزایا آن‌ها با توجه به ساعت کاریشان تعیین می‌گردد.

آیا به شغل پاره‌وقت بیمه تعلق می‌گیرد؟

بر اساس قانون کار، تمام فعالیت‌هایی که به ازای انجام آن‌ها به افراد دستمزد پرداخت می‌شود، مشمول قانون کارشده و نحوه و میزان همکاری تأثیری در این امر ندارد. بنابراین به مشاغل پاره‌وقت حق بیمه تأمین اجتماعی تعلق می‌گیرد. همچنین ماده ۱۴۸ قانون کار بر لزوم پرداخت آن تأکید کرده است. اما این نکته را در نظر داشته باشید که برخی کارکنان پاره‌وقت به جهت اینکه میزان دریافتی آن‌ها کاهش نیابد از پرداخت حق بیمه امتناع می‌کنند. حتی ممکن است حق بیمه بر اساس تعداد روزهای کاری آن‌ها پرداخت شود. درهرصورت این موضوع بستگی زیادی به توافق شما با کارفرما دارد.

شغل پاره‌وقت به چه سطحی از مهارت نیاز دارد؟

بسته به اینکه شما چه جایگاه شغلی را به‌عنوان شغل پاره‌وقت خود انتخاب کنید، میزان دانش و مهارت لازم برای آن کار متفاوت است. در بعضی از مشاغل شما می‌توانید صرفا با داشتن حداقل دانش و مهارت مشغول به کار شوید. درحالی‌که برخی از جایگاه‌های شغلی به مدرک تحصیلی بالا و فراگیری مهارت‌های تخصصی نیازمند هستند. بنابراین لازم نیست نگران این موضوع باشید. شما حتی با داشتن حداقل‌ها هم می‌توانید صاحب شغل پاره‌وقت و درآمد مضاعف شوید. این تجربه بارها برای بسیاری از افراد اتفاق افتاده است که شغل خود را با حداقل مهارت شروع کرده‌اند. منتهی باپشتکار و آموزش‌های تجربی در حین کار به یکی از افراد تأثیرگذار در این جایگاه تبدیل‌شدند. ضمن اینکه داشتن شغل پاره‌وقت این امکان را برای شما فراهم می‌کند که تجربه کار با افراد سرشناس با درآمدهای بالا را تجربه کنید.

آیا شغل پاره‌وقت هم مرخصی دارد؟

در بیشتر موارد افرادی که کار پاره‌وقت انجام می‌دهند، مرخصی ندارند. اما فرد شاغل می‌تواند با توجه به‌ روزهای کاری و وضعیت بیمه خود در این خصوص با کارفرما به توافق برسد.

تفاوت بین شغل پاره‌وقت و تمام‌وقت ازنظر پرداخت عیدی، سنوات و پاداش

با توجه به ماده ۳۹ قانون کار، دستمزد و مزایا افرادی که به‌صورت پاره‌وقت مشغول به کار هستند متناسب با ساعت کاری آن‌ها محاسبه می‌شود. در خصوص عیدی و پاداش نیز به همین صورت عمل می‌شود.

نقش شغل پاره‌وقت در ایجاد یک رزومه قوی

همان‌طور که در جریان هستید رزومه شامل یک مجموعه است. یا بهتر است بگوییم رزومه همچون یک پازل می‌ماند. یکی از اصلی‌ترین قطعات این پازل سابقه کاری شماست. تکه‌های دیگر می‌توانند مواردی مثل: مهارت، دانش، مدرک تحصیلی، مقالات و سایر دستاوردهای فردی شما باشد. حسن بزرگ بسیاری از مشاغل پاره‌وقت این است که شما نیازی به رزومه مفصل نخواهید داشت. درحالی‌که همان مشاغل به شما در راستا تحقق یکی از مهم‌ترین فاکتورها یعنی سابقه کاری کمک قابل‌توجهی خواهند کرد. وجود سابقه کار می‌تواند وزن و قدرت رزومه شما را به میزان چشمگیری بالا ببرد. حتی دوره‌های کارآموزی و کارهایی که به‌صورت داوطلبانه انجام داده‌اید در به دست آوردن یک شغل تمام‌وقت می‌توانند تأثیرگذار باشند.

پس اصلا نترسید. حسابی توشه خود را از تجربه شغل‌های پاره‌وقت و کسب مهارت پرکنید. همچنین می‌توانید بامطالعه مقاله سایت ما درباره رزومه و اصول رزومه نویسی بدون هیچ‌گونه نگرانی و با اعتمادبه‌نفس کامل برای این امر مهم اقدام کنید. جهت مطالعه کلیک کنید. 

چگونه می‌توانیم شغل پاره‌وقت داشته باشیم درحالی‌که هیچ زمان اضافه‌ای نداریم؟

نکته حائز اهمیت اینجاست که داشتن شغل اصلی و تمام‌وقت در چنین شرایطی یک مزیت بزرگ است. چراکه معمولا کارفرمایان زمانی برای استخدام کارمندان پاره‌وقت احساس نیاز می‌کنند. که توانایی صرف زمان کامل و درآمدی زیاد را برای آن‌ها ندارند. پس در چنین شرایطی فقط به یک کارمند پاره‌وقت نیازمند هستند. ضمن اینکه فراموش نکنیم همواره صرف زمان و هزینه کمتر برای کارفرمایان جذاب است.

شغل پاره وقتمزایا و معایب شغل پاره‌وقت:

  • خوشبختانه ساعت کاری شغل پاره‌وقت بسیار انعطاف‌پذیرتر از شغل تمام‌وقت است. شما می‌توانید با فهرست کردن تمام‌کارهای روزانه خود و زمانی که به هرکدام از آن‌ها اختصاص می‌دهید. زمان‌های آزاد خود را بیابید. مطمئن باشید با یک برنامه‌ریزی اصولی می‌توانید همین زمان اندک را به پول تبدیل کنید. بنابراین سعی کنید با انجام یک برنامه‌ریزی هدفمند به بهینه‌ترین شکل ممکن از اوقات شبانه‌روز خود استفاده نمایید.
  • طبیعتا تجربه شغل پاره‌وقت در کنار شغل اصلی می‌تواند منجر به یادگیری مهارت‌های جدید و افزایش امنیت شغلی چه به لحاظ مالی و چه ازنظر روانی شود.
  • شغل پاره‌وقت یکی از بهترین گزینه‌ها برای تمام دانشجویانی است که رزومه و سابقه کار چندانی ندارند. در برخی مواقع عملکرد شما در شغل پاره‌وقت بستری را برای رسیدن به یک کار تمام‌وقت مطلوب فراهم می‌کند.
  • داشتن شغل دوم مسلما برای شما درآمد و سود مازاد ایجاد می‌کند.
  • هرگز به شغل پاره‌وقت به چشم شغلی ساده و کم مسئولیت نگاه نکنید. هرچند که معمولا مشاغل پاره‌وقت استرس و فشار روانی کمتری را برای فرد ایجاد می‌کنند.
  • شغل پاره‌وقت این فرصت را برای شما فراهم می‌کند که بتوانید زمان مفید بیشتری را با خانواده و دوستان خود بگذرانید.

اما برویم سراغ معایب آن:

  • تصور اشتباهی که در مورد شغل پاره‌وقت وجود دارد. این است که افراد صاحب مشاغل پاره‌وقت، تعهد و مسئولیت‌پذیری کمتری در مقایسه با افراد شاغل تمام‌وقت دارند.
  • امنیت شغلی در کار پاره‌وقت در بسیاری از سازمان‌ها به‌اندازه شغل تمام‌وقت نیست. متأسفانه در زمان تعدیل نیرو کارفرمایان کاهش نیرو را از کارکنان پاره‌وقت شروع می‌کنند.
  • اگرچه در قانون کار و تأمین اجتماعی به حقوق افراد دارای شغل پاره‌وقت پرداخته‌شده است. ولی همه‌ی سازمان‌ها اجرای این قوانین را رعایت نمی‌کنند.
  • شغل پاره‌وقت برای کوتاه‌مدت انتخاب مناسبی است. اما برای رسیدن به موفقیت‌های بزرگ به‌تنهایی نمی‌شود روی آن سرمایه‌گذاری کرد.

با همه‌ی این تفاسیر بسیاری از افراد به دلایل مختلفی در پی یافتن شغل دوم هستند. ممکن است اولین و جذاب‌ترین گزینه‌ای که به ذهن هرکسی خطور ‌کند راه‌اندازی یک کسب‌وکار شخصی و جمع‌وجور باشد. پیشنهاد می‌کنیم برای این کار عجله نکنید. بهتر است پیش از اقدام به‌اندازه کافی تحقیق کنید تا چم‌وخم کار دستتان بیاید. شما می‌توانید برای شروع به سراغ مشاغلی ازاین‌دست بروید:

  • تدریس آموزشگاهی
  • تدریس خصوصی
  • تولید محتوا
  • راهنما تور
  • طراحی صفحات وب
  • فروشندگی
  • ترجمه متون و کتب
  • نگهداری از سالمندان و کودکان
  • نوازندگی در رستوران
  • تولید و بسته‌بندی مواد خوراکی
  • نظافت منزل و …

آیا امکان پیشرفت شغلی در شغل پاره‌وقت وجود دارد؟

مشاغل پاره‌وقت در ابتدای راه گزینه‌های جذابی به شمار می‌آیند. این مشاغل می‌توانند مهارت و تجربه لازم برای ورود به مشاغل آینده دار و باثبات را برای شما مهیا کنند. بنابراین امکان ارتقا و پیشرفت شغلی را در شغل پاره‌وقت دست‌کم نگیرید. برای یافتن راهکارهایی جهت دستیابی به پیشرفت شغلی مقاله‌ی جامعی را که در این خصوص برای شما تهیه‌کرده‌ایم را حتما مطالعه کنید. جهت مطالعه کلیک کنید.

حرف آخر

پیش از اقدام به هر کاری بهتر است در ابتدا تمام شرایط را بررسی کنید. به چه دلیلی می‌خواهید شغل پاره‌وقت داشته باشید؟ چه میزان درآمد را برای خود متصور هستید؟ در طول روز چند ساعت را می‌توانید صرف شغل پاره‌وقت خود کنید؟ شما باید با دید واقع‌بینانه تمام توانایی‌ها، مهارت‌ها و محدودیت‌های خود را در نظر بگیرید تا خدایی نکرده به خاطر تجربه شغل دوم، شغل اصلی خود را از دست ندهید.

۱ دیدگاه
دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • ممنون از مطلب خوبتون
    متاسفانه خیلی از نکاتی که در زمینه شغل پاره وقت گفتید، در بسیاری از شرکت ها رعایت نمیشه. حتی بعضا این حق و حقوق را کتمان میکنند.
    مطالب این گونه که منجر به آگاهی عمومی افراد به خصوص تازه کارها میشه خیلی مفید هستن

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست