۵ تکنیک استفاده از هوش هیجانی در محیط کار برای رسیدن به موفقیت شغلی

این روزها بحث داغی در محیط­‌های شغلی و آموزشی در جریان است. این بحث به تفاوت IQ و EQ اشاره دارد. طبق جدیدترین مطالعات، افراد موفق الزاما هوش (IQ) بالاتری ندارند. بلکه فاکتور دیگری باعث موفقیت و پیشرفت آن‌­ها می شود. این افراد از توانایی­‌هایی ماورای ضریب هوشی برخوردار هستند. آن­‌ها شناخت، ارزیابی و کنترل بیشتری روی احساسات خود داشته درنتیجه عملکرد بهتری در محیط­‌های شغلی از خود نشان می­‌دهند. درست در همین نقطه است که اهمیت هوش هیجانی در محیط کار مشخص شده و موفقیت یا شکست افراد را رقم می­زند.

اما هوش هیجانی چیست؟ و چرا تا این اندازه مهم است؟ آیا شما از میزان هوش هیجانی خودتان باخبرید؟ چقدر از هوش هیجانی در محیط‌­های کاری استفاده می­‌کنید؟

در سال ۱۹۹۵ دنیل گلمن کتابی باعنوان هوش هیجانی را منتشر کرد. این کتاب به­‌منزله­‌ی یک انقلاب در حوزه­‌ی روان­شناسی بود. در این کتاب توضیح داده ­شده که چطور می­‌توان از هوش هیجانی در محیط کار استفاده کرد و نتایج خارق‌­العاده­‌ی آن را دید. امروزه نیز سازمان‌­ها سعی دارند افرادی را استخدام کنند که هوش هیجانی و عاطفی بالاتری داشته باشند. چراکه به وسیله­‌ی آن­‌ها پیشرفت سازمان خود را تضمین کرده‌­اند. اگر شما نیز به دنبال استفاده از هوش هیجانی در محیط­‌های کاری هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا ۵ تکنیک کاربردی را با شما درمیان بگذاریم.

هوش هیجانی چیست؟

هوش هیجانی یا Emotional Intelligence به معنای توانایی تشخیص و مدیریت احساسات خود و واکنش نشان­‌دادن به احساسات دیگران است. اینکه شما بتوانید آگاهی بیشتری نسبت به احساسات خود داشته باشید و به درک عمیقی از رفتار دیگران برسید، هوش هیجانی شما را نشان می‌­دهد. EQ یا هوش عاطفی به شما کمک می­‌کند تا ارتباطات بهتری با جامعه و اطرافیان خود برقرار کنید و در این راه نیز موفق باشید.

مطلب مرتبط: هوش هیجانی چیست و چهار راهکار تقویت هوش هیجانی

بگذارید با یک مثال ادامه دهیم. فردی را تصور کنید که به­‌شدت بی­‌حوصله و بی‌­انگیزه است. زمانی‌که از این فرد علت رفتارش را می­‌پرسید، هیچ دلیلی برای آن ندارد. یعنی این فرد از احساسات درونی خود آگاهی نداشته و علت رفتارش را نیز نمی­‌داند. مسلما این دسته از افراد هوش هیجانی پایینی دارند و نمی­‌توانند واکنش‌­های درستی از خود نشان دهند. درنتیجه در جامعه و محیط‌­های کاری شکست می­‌خورند.

رفتارهایی شامل انگیزه‌­دادن به خود، پشتکار در شرایط بحرانی، غلبه بر استرس و اضطراب، همدلی و… همگی از هوش هیجانی نشأت می­‌گیرند. این رفتارها در جامعه و مخصوصا محیط­‌های کاری موفقیت افراد را تضمین می­‌کنند. به همین دلیل هوش هیجانی در محیط کاری بسیار حائز اهمیت است.

چرا هوش هیجانی عامل مهمی برای رسیدن به موفقیت­ شغلی است؟

مطالعات و تحقیقات بسیاری نشان می­‌دهند که عامل اصلی برتری افراد موفق نسبت به سایر افراد جامعه، هوش هیجانی آنان است. درواقع ارتباطی مستقیم و قوی میان هوش هیجانی و موفقیت وجود دارد. به طوری که ۹۰ درصد افراد موفق، هوش هیجانی بالایی دارند.

هوش هیجانی در همه­‌ی افراد وجود دارد اما قابل مشاهده نیست. عملکرد شما در شرایط پیچیده­‌ی اجتماعی، رفتارتان در محیط­‌های کاری و تمامی تصمیمات شما از هوش هیجانی‌تان تأثیر می­‌پذیرند. این عملکردها در محیط‌­های کاری نمود بیشتری می­‌یابند. چراکه شما زمان طولانی‌­تری سر کار بوده و با انواع استرس‌­ها سروکله می‌­زنید. مسلما در این شرایط خود واقعیتان بروز پیدا می‌­کند و می توانید با کوچکترین محرک‌­­ها، خرابی­‌های بزرگی به بار بیاورید.

مدیری را تصور کنید که بسیار زود عصبانی می­‌شود. هیچ کس از ترکش‌­های رفتاری این فرد در امان نبوده و در زمان عصبانیت دلخوری­‌های بسیاری را ایجاد می­‌کند. قطعا این شخص مدیر و رهبر ایده ­آلی نیست. اگر هم به این جایگاه شغلی برسد زیاد دوام نمی­‌آورد. موفقیت یا شکست این افراد هیچ ربطی به هوش آنان نداشته و تنها عملکردشان در این موضوع دخیل است. اینجاست که اهمیت هوش هیجانی در محیط کار مشخص شده و علت موفقیت افراد و سازمان­‌ها را روشن می­‌سازد.

مطلب مرتبط: نشانه­‌های هوش هیجانی رهبران کسب­‌وکار

۵ راهکار طلایی برای ارتقاء هوش هیجانی در محیط کار

هوش­ هیجانی تنها مختص مدیران ارشد سازمانی نیست. شما در هر رده­‌ی شغلی به این توانمندی احتیاج دارید. مسئولیت‌­پذیری، کنترل خشم، خلاقیت و… مهارت­‌هایی هستند که برای پیشرفت شغلی به آن­‌ها نیاز دارید و این موارد در سایه‌­ی هوش هیجانی ایجاد شده و رشد می‌­کنند. اما آیا می‌­توان EQ را افزایش داد؟ آیا می‌­توان از آن در محیط­‌های شغلی به نحو احسن استفاده کرد؟

اگر شما نیز ترغیب شده‌­اید تا شانس موفقیت خود را در کار و زندگی افزایش دهید، ما به شما ۵ راهکار طلایی برای استفاده از هوش هیجانی در محیط کار معرفی می‌­کنیم. با کمک این موارد می­‌توانید موفقیت­‌های کاری خود را بیمه کنید.

مطلب مرتبط: اهمیت هوش هیجانی در مدیریت کسب و کار

۱ـ خودآگاهی خود را افزایش دهید

خود­آگاهی به معنای شناخت نقاط قوت و ضعف، توانایی درک حالت‌­های روحی و محرک­‌های درونی­ شما است. به زبان ساده‌­تر، خودآگاهی این است که شما بدانید چگونه روی مردم اثر می‌گذارید و آن­‌ها چه تأثیری روی شما دارند. افرادی که شناخت کافی از خود داشته و احساساتشان را درک کرده باشند، با اعتمادبه­‌نفس بیشتری در جامعه و محیط­ کاری ظاهر شده و ارزشمندتر جلوه می­‌کنند.

چطور می‌توان خودآگاهی را تقویت کرد؟

  • به­‌طور جدی تلاش کنید نقاط ضعف خود را بهبود ببخشید. برای این کار می‌­توانید به سوابق و گذشته­‌ی خود نگاهی بیندازید یا از افراد قابل اعتمادی بخواهید نظراتشان را در مورد عملکرد شما بیان کنند.
  • روش­‌هایی را بیابید که به کنترل احساسات شما کمک کنند تا از واکنش‌­های آنی و سخنان نسنجیده جلوگیری به­‌عمل آید.
  • دقت کنید رفتارهای بد گذشته­‌ی شما چه تأثیری روی اطرافیانتان داشته است و این نتایج را به یاد داشته باشید.

۲ـ مهارت­‌های ارتباطی خودتان را بهبود ببخشید

هوش هیجانی در محیط کار باعث می‌­شود روابط بهتری با همکاران یا مشتریان خود داشته باشید. این مورد از هوش هیجانی به­‌شدت با هوش اجتماعی مرتبط است. اگر این مهارت را در خود تقویت کنید، کارهای گروهی را نیز به­‌خوبی انجام داده و در موفقیت کل سازمان اثرگذار خواهید بود.

چطور می­‌توان مهارت­‌های ارتباطی را تقویت کرد؟

  • گوش دادن فعال و مؤثر را بیاموزید، سؤال­‌های به‌جا بپرسید و اطلاعات دقیق ارائه دهید.
  • به فردی همه فن حریف تبدیل شوید. به‌طوری‌که برای حل هر مشکلی به شما مراجعه کنند. برای این کار باید امانت‌دار باشید، منصفانه عمل کنید و راه­‌حل‌­های منطقی در چنته داشته باشید.
  • شخصیت افراد را بشناسید. زمانی که بتوانید نوع نگرش و دلیل رفتار سایر افراد را درک کنید، برقراری ارتباط به امری سهل و آسان تبدیل می‌شود. شما باید بتوانید با ظرافت و دقت بر اساس تیپ ­شخصیتی و مدل رفتاری افراد ارتباطات خود را شکل دهید.

۳ـ عواطف و احساسات دیگران را همان‌گونه که هستند درک کنید و حس همدلی خود را نشان دهید

همدلی یعنی قابلیت درک و پاسخ‌­گویی مناسب به عواطف دیگران. داشتن این خصلت به­‌معنای برخورد محترمانه، مهربانانه و حرفه­‌ای با دیگر افراد است. این خصوصیت در محیط‌­های کاری باعث می­‌شود شما احساسات، خواسته‌­ها و نقطه نظرات اطرافیانتان را شناخته و آن­‌ها را درک کنید. رفتار کلیشه‌­ای با آنان نداشته باشید و از قضاوت دوری کنید. این‌گونه است که می‌­توانید هوش هیجانی در محیط کار را پدیدار نمایید.

چطور می‌­توانیم مهارت همدلی کردن را در خودمان تقویت کنیم؟

  • با هر کس همان‌گونه رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار شود.
  • از زاویه دید دیگران به دنیا نگاه کنید. اگر به کشمکشی در سازمان برخورد کردید که به یک گره‌­ی کور تبدیل شده‌است، تنها کافی ­است از قضاوت دیگران دست بردارید و دید خود را عوض کنید. آن‌گاه خود را فردی دارای هوش هیجانی در محیط کار معرفی کرده‌­اید.
  • صحت نظرات دیگران را نیز بررسی کنید. به آن­‌ها نشان دهید استدلال پشت حرف هایشان را می­‌فهمید و برای آن‌­ها ارزش قائل هستید.

۴ـ فاکتورهای انگیزشی خود را بالا ببرید

انگیزه ­داشتن به­‌معنای داشتن شور و اشتیاق برای انجام کارهاست. این اشتیاق ورای موقعیت، وضعیت و درآمد شماست. در این نقطه است که سختی کار نمایان می‌­شود. انرژی و علاقه­‌ی شما باید در هر شرایطی محرکتان باشد. در محیط‌­های شغلی نیز افرادی که خوش‌­بین و باانگیزه بوده، به‌­راحتی از شکست­‌های گذشته می‌­گذرند و عزمشان را برای موفقیت­‌های آتی جزم می‌­کنند. آن‌­ها هدف‌­های والای بلندمدت را به هدف‌­های کوچک نمی‌­فروشند و مشوق دیگران هستند. آیا شما همان فردی هستید که این چنین هوش هیجانی‌اش را در محیط کار به رخ دیگران می‌­کشد؟

چگونه انگیزه خود را بالا ببریم؟

  • مثبت­‌اندیشی و خوش‌­بینی را تمرین کنید. درست است که خوش‌­بینی ذاتی است. اما می­‌توان با کلمات مثبت آن را بهبود داد. یادتان باشد حتی اگر مجبور به تظاهر هم بودید این کار را انجام دهید تا به یک عادت برای شما تبدیل شود.
  • برای خود اهداف انگیزه‌بخش تعیین کنید. برای هر نقطه­‌ی عطف در طول مسیرتان پاداشی هر چند کوچک در نظر بگیرد .
  • به یاد داشته باشید که افراد مثبت، باانرژی و الهام‌بخش، جذاب هستند و همه جذب این گروه از افراد می‌­شوند. شما نیز با افزایش انگیزه در خود شاهد توجه بیشتر از سوی همکاران و اطرافیانتان خواهید بود.

۵ـ خود مدیریتی را به یکی از مؤلفه‌های اصلی شخصیتتان تبدیل کنید

خودنظم‌دهی به معنای قابلیت کنترل و هدایت آنی احساسات است. این قابلیت به این معناست که شما خود را بالاتر از جروبحث‌­های کوچک، خطاها و ناکامی‌­ها می‌دانید. در سازمان­‌ها زمانی‌که یک مشکل یا خطایی روی می‌­دهد، عکس‌العمل‌­ها چیست؟ تنبیه فرد خاطی. اما نمود هوش هیجانی در محیط کار چیز دیگری می­‌گوید. افرادی با هوش هیجانی بالا به‌دنبال علت مشکل می­‌گردند و از هیچ تغییری در این راه نمی‌­هراسند.

۳ راهکار برای پرورش مهارت خود مدیریتی

  • راهی برای تخلیه‌­ی استرس‌­های کاری پیدا کنید. ورزش کردن، معاشرت با دوستان یا خانواده و انجام سرگرمی­‌های موردعلاقه­‌تان از راه­‌های تخلیه‌­ی استرس شغلی هستند. درهرصورت شما نباید اجازه دهید استرس و اضطراب روی EQ شما در محیط کاری تأثیر بگذارند.
  • شکست­‌ها، ناکارآمدی­‌ها و ناامیدی‌­ها را به­‌عنوان بخشی از کار بپذیرید. به جای شکایت ­کردن یا مقابله‌به‌مثل، به راه‌­حل بیندیشید. می‌­توانید این ایده‌­ها را با رفتاری حرفه‌ای به اطلاع دیگر افراد سازمان نیز برسانید و کارکرد هوش هیجانی در محیط کار را به دیگران نشان دهید.
  • در موقعیت­‌های دشوار یا زمان­‌های درگیری­ عاطفی، پیش از هرگونه تصمیمی به خودتان زمان بدهید. چند ساعت یا چند روز را به­‌خوبی فکر کرده سپس تصمیم بگیرید.

مطلب مرتبط: معجزه توسعه فردی سریع به روش خود مدیریتی

سخن آخر

در دنیای رقابتی امروز شما برای موفقیت به چیزی بیشتر از نمره­‌ی هوشی نیاز دارید. برای آن‌که در محیط­‌های پرفشار کاری دوام بیاورید باید خودتان را شناخته و دیگران را نیز درک کنید. تنها از این راه است که می‌­توانید ارتباطاتی مؤثر برقرار کرده و به­‌عنوان فردی موفق خودی نشان دهید. اما قبل از هر چیز باید از میزان این توانایی در خودتان اطلاع یابید. تست هوش هیجانی بار-آن جوابگوی سؤالات شما در این راه خواهد بود.

پیشنهاد: تست هوش هیجانیBar-On

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.