تجربه ی یک مصاحبه ی کاری ناموفق تجربه ایست که تابحال برای بیشترمان اتفاق افتاده است. شرایطی که در آن بهشدت آشفته شده و احساس میکنیم باید در مصاحبهمان بهتر حاضر میشدیم. این که توانایی هایمان بسیار بیشتر از آنچه که ارائه کردیم است و در واقع نتوانستیم در آن مصاحبه بهترین خودمان را به مسئولین گزینش نشان دهیم.
اما چه چیزی باعث میشود حس کنیم مصاحبه ی کاری ناموفقی داشتهایم؟ چگونه میفهمیم مصاحبهمان خوب پیش رفته است یا نه؟
در برخی مواقع، پیبردن به اینکه مصاحبه خوبی داشتهایم یا نه کمی دشوار است. به همین دلیل در ادامه بارزترین نشانههای یک مصاحبه ی ناموفق را ذکر میکنیم تا بیشتر از یک مصاحبهی ناموفق نداشته باشیم.
نشانه های یک مصاحبه کاری ناموفق
در یک مصاحبه کاری ناموفق، جلسه مصاحبه کوتاه خواهد بود:
زمانی که مصاحبهکننده سوالات را به سرعت مطرح کرده و زمان مصاحبه را کوتاه میکند، احتمالا قرار نیست وقتش را با شما تلف کند. برای یک مصاحبه خوب تقریبا ۳۰ دقیقه زمان لازم است؛ پس اگر در مصاحبهتان دربارهی بیشتر تجربیات خود صحبت نکردید، بی شک مصاحبه ی ناموفقی را پشت سر گذاشته اید.
البته این را نیز در نظر بگیرید که در بعضی مواقع نیز مصاحبه کننده آن قدر شما را برای شغل مناسب میداند که دیگر وقت خودش را با مصاحبه تلف نمیکند و تصمیم خود را برای گزینش شما با همان چند سوال اولیه اطمینان حاصل میکند.
در مصاحبه کاری ناموفق ارتباط چشمی وجود ندارد:
ارتباط چشمی یکی از مهم ترین موارد در یک مصاحبه ی موفق است پس اگر این ارتباط از طرف شما یا از طرف مصاحبه کننده با شما برقرار نشده است احتمالا مصاحبه ی کاری ناموفقی را تجربه کرده اید.
چرا که عدم برقراری ارتباط چشمی از جانب شما علاوه بر بی ادبی نشانگر بی میلی شما به حضور در آن مکان نیز هست و عدم برقراری ارتباط چشمی از جانب مسئول گزینش به معنی عدم علاقه ی او برای ارتباط گرفتن با شما و بودن در آن مکان است، در این شرایط ممکن است مصاحبه کننده گزینه ی مورد نظر خود را از بین داوطلبین قبل از شما انتخاب کرده باشد و این مصاحبه را بیشتر برای حفظ حق و حقوق شما و احترام انجام میدهد.
ترک مصاحبه توسط مصاحبه کننده:
در مصاحبه هیج بهانه ای برای ترک اتاق یا محل مصاحبه وجود ندارد مگر تهیه ی کپی از رزومهی شما!
پس اگر مسئول گزینش بی دلیل اتاق را ترک کرد و برای ادامه نیز بازنگشت به احتمال زیاد مصاحبه ی شما خوب پیش نرفته و مصاحبه کننده مایل به اتمام مصاحبه نیز نیست.
این اتفاق در مصاحبه ی تلفنی نیز همین معنی را میدهد، این که ناگهان و بدون هیچ توضیحی در حالت انتظار قرار بگیرید به معنی مصاحبه ی کاری ناموفق است.
یک واکنش عجیب توسط مصاحبه گر:
شاید شما هم این را تجربه کرده باشید که در هنگام مصاحبه بعد از پاسخ به یک سوال یا گفتن جمله ای واکنش عجیبی مثل پشت چشم نازک کردن یا تعجبی ناشی از “این چه جوابیست؟” یا حتی پوزخند زدن از جانب مصاحبه کننده دریافت کنید و سنگینی جو به وجود آمده پس از آن شمارا تا آخرمصاحبه معذب کند. پس از این موقعیت بپذیرید که مصاحبه ی خوبی نداشتهاید.
اما دلسرد نشوید. هیچکس دوست ندارد در جایی استخدام شود که از همان لحظه ی مصاحبه با نگاه سرزنشگر یا پوزخند مسئول گزینش مواجه شده باشد، قطعا موقعیت های بهتری در انتظار شماست.
عدم تمرکز مصاحبه کننده:
نشانه ی دیگری که از مصاحبه ی کاری ناموفق شما حاکیست آن است که حواس مصاحبهکننده از شما و مصاحبه پرت شده باشد و توجهش را هر چیزی غیر از شما جلب کرده باشد.
کسل و بی علاقه شدن مصاحبه کننده به ادامه ی مصاحب نیز میتوان نشان از مصاحبه ای ناموفق باشد، این واکنش ممکن است به دلیل طولانی بودن پاسخ های شما یا صحبت در مورد مسائل بی مورد و نامربوط، که از نظر او هیچ ربطی به شرکت و گزینش او ندارد ناشی شده باشد.
در این هنگام شما به جای ادامه دادن به توضیحاتتان سعی کنید او را به صحبت و توضیح در مورد سوال هایتان دعوت کنید و علاقه خود را به شرکت و شغل مورد نظر نشان دهید، به عبارتی چیزهایی را بگویید که او دوست دارد آنها را بشنود.
اگر راه های انتخابیتان با شکست مواجه شد،آن مصاحبه را به عنوان یک تجربه در نظر بگیرید.
عدم توضیح در مورد مراحل بعد:
در پایان مصاحبهها، مسئول گزینش درباره مصاحبه مجدد، مرحله بعد، آزمون یا کار آزمایشی توضیح میدهد. اگر در مورد مراحل بعدی با شما صحبت نکرده اند و نگفته اند چه مرحلهای پیش روی شماست، پس احتمالا در مراحل پس از آن نقشی نخواهید داشت. میتوانید این سوال را خودتان مطرح کنید تا ببینید آیا برای رسیدن به شغل فرصتی دارید یا خیر.
عدم برقراری ارتباط:
اینکه بتوانید با مصاحبهگر ارتباط موثر برقرار کنید، از نشانه های مهم یک مصاحبه ی موفق است. اگر خود را در حال کارکردن با آنها تصور کردید، از گفتوگو و مصاحبه لذت بردید و با آسودگی از آنجا خارج شدید باید بدانید که مصاحبه ی موفقی را تجربه کردهاید.
اما اگر حس ناخوشایند و سنگینی نسبت به مصاحبه داشته و پس از خارج شدن از مصاحبه حس کردید درحال خفه شدن بوده و نمی توانستید نفس بکشید پس روند مصاحبه آنگونه که باید نبوده است، این احساس را نادیده نگیرید.
پژوهشهای پروفسور آلبرت مهرابیان، در کتاب “پیامهای خاموش” نشاندهنده ی این است که «ارتباطات بیشتر بهصورت غیرکلامی انجام میشود و فقط ۷٪ آن واژههایی است که گفته میشود.» پس اگر نتوانستهاید با مصاحبهکننده ارتباط برقرار کنید، نتوانستهاید نظر او را به عنوان یک همکار جلب کنید و مصاحبه ی ناموفقی را پشت سر گذاشتهاید.
مطرح نکردن پرسش توسط شما:
به یاد داشته باشید که نپرسیدن سوال نشانه ی دانایی و کامل بودن اطلاعات شما نیست بلکه ممکن است نشان دهنده ی آن باشد که شما علاقه ای به آن موقعیت شغلی ندارید و اصلا نمیخواهید بدانید که چه چیزی در آن شرکت انتظار شمارا میکشد. پس حتی در صورت کامل بودن توضیحات مصاحبهکننده نیز سعی کنید چند سوال درباره ی شغل یا شرکت مورد نظر بپرسید.
پرسیدن سوالهای عجیب:
مصاحبهها معمولا ساختار و الگوی مشابهی دارند و سوالات متداولی در آن مطرح می شود. اگر مواردی خارج از موضوع، مانند «آیا شما زیاد به مهمانی میروید؟» یا «چگونه با تبعیض در محل کار مقابله میکنید؟» پرسیده شد، یعنی مصاحبهکننده میخواهد با مطرحکردن این سؤالات شما را از دور خارج کند. اگر هیچیک از سؤالات درباره مهارت و دانش شما در این صنعت نبود، فقط این مصاحبه را بهعنوان یک تجربه بد به یاد داشته باشید.
مطرح نکردن سوال درباره مهارتها و تجربیاتتان:
در یک مصاحبه برای پیبردن به مناسب بودن یا مناسب نبودن شما برای یک موقعیت شغلی سوالاتی را در باره ی مهارت ها و تجربیاتتان مطرح میکنند. حال اگر در مصاحبه ای در مورد هیچ کدام از توانایی ها و مهارت هایتان از شما نپرسیدند، میتوان دریافت که به استخدامتان تمایلی ندارند. هدف اصلی مصاحبه آگاهی مسئولین گزینش از تواناییها و مهارتهای شماست پس اگر تلاشی در جهت آگاهی از این موارد نشد احتمالا مصاحبه به خوبی پیش نرفته است.
صحبت نکردن درباره ی میزان دستمزد:
مصاحبه ای که بهخوبی پیش میرود،حتما سوال درباره ی دستمزد مورد انتظار نیز بخشی از آن است. زیرا میخواهند بدانند که انتظارات شما با مبلغ پیشنهادی آنها همخوانی دارد یا خیر. اگر به حقوق و دستمزد اشارهای نشده باشد، بیشتر به این دلیل است که قصد ندارند موقعیتی را به شما پیشنهاد دهند.
ندادن اطلاعات درباره موقعیت شغلی:
یک مصاحبه شغلی با ارائه اطلاعاتی درباره موقعیت شغلی موردنظر و شرکت آغاز میشود؛ درصورتی که این اتفاق نیفتد، زنگ خطر به صدا درمیآید. اگر مصاحبهکننده هنگام مصاحبه هیچ توضیحی درباره وظایف شرح نداد، بهراحتی میتوان گفت که آنها قصد ندارند شما را استخدام کنند.
سخن آخر
بسیار پیش آمده که بعد از یک مصاحبه ی کاری احساس کردهایم که بدتر از این نمیتوانست بشود! اما واقعیت این است که بیشتر ما تا زمانی که یک مصاحبه ی بد را تجربه نکنیم نمیتوانیم یک مصاحبه ی عالی داشته باشیم. مصاحبههای ناموفق نکات بسیاری را به ما میآموزند؛ به ما کمک میکنند تا درک کنیم که میخواهیم در چه شغلی کار کنیم، با چه نوع افرادی کار کنیم و به چه مهارتهایی نیاز داریم و باید آنها را تقویت کنیم.
پس اگر مصاحبه ی ناموفقی داشتید لازم نیست غمبرک زده و ناامید شوید. دلایل ناموفق بودن مصاحبهتان را بررسی کنید و سعی کنید با شناسایی و برطرف کردن آنها مصاحبه های بعدی را به بهترین شکل انجام دهید.