هرگز نگویید که این تصمیم آسانی نبود
کارمندان بارها این جمله را شنیدهاند و غالبا مواجهشدن با این جمله ناامیدی غیرقابلتوجیهی را برای آنها به دنبال دارد. پیامی که آنها هنگام گفتن این جمله دریافت میکنند این است: “ببخشید متأسفم.” همه میدانیم که انتقال اخبار ناخوشایند برای هر مدیری امری سخت و پیچیده است. اما بهتر است بهجای استفاده از یک اصطلاح کلیشهای، به کارمند خود بگویید دقیقا به چه دلیل اتخاذ این تصمیم برای شما سخت و دشوار بوده است.
در یک کار تیمی هرگز از ضمیر اولشخص “من” استفاده نکنید
یکی از سادهترین اصول مذاکره درون سازمان که در عین سادگی میتواند بهشدت تأثیرگذار باشد تأکید بر ما بهجای من است. همه میدانند که از عهدهی کارهای تیمی برآمدن میتواند بهمراتب سختتر از کارهای انفرادی باشد. استفادهی بیشازحد از ضمیر «من» میتواند حامل این پیام باشد که شما در جایگاه مدیریت هیچ ارزشی برای تلاش همکاران خود قائل نیستید. این عبارت یکی از عباراتی است که شما هرگز نباید به کارمندان بگویید زیرا کمکهای ارزشمندی که هر یک از کارمندان به تیم شما میکنند غیرقابل انکار هستند.
شما خوششانس هستید که در این جایگاه شغلی قرار دارید
لطفا منت نگذارید. واقعیت این است که اگر کارمندی را استخدام میکنید، به دلیل مهارت و دانش اوست و شما به آن فرد نیاز دارید. لزومی ندارد که کارمندان همواره از شما برای استخدام آنها سپاسگزار باشند. شک نکنید هیچکس در محیطی که احساس میکند بهنوعی به کارفرمای خود بدهکار است بتواند خوب کار کند.
من نمیخواهم به شکایات شما گوش دهم
این مورد از آن دست اصول مذاکره در سازمان است که باید توجه ویژهای به آن داشته باشید. زیرا به کار بردن چنین جملهای نشاندهندهی ضعف شما در سبک مدیریتیتان است. در جایگاه یک مدیر رسیدگی به شکایات و درخواستهای کارمندان یکی از ارکان اصلی کار شماست. پس با دقت به صحبتهایشان گوش کنید. توجه به بازخوردها و شکایات کارکنان سبب میشود فرآیندها و عملکردهایی که نیاز به بهبود دارند شناسایی شوند.
اگر شما این کار را دوست ندارید، من شخصی را پیدا خواهم کرد که این کار را انجام دهد
تهدید کارمندان به از دست دادن شغل خود، بهعنوان راهی برای ترغیب آنها به انجام آنچه شما میخواهید، بههیچعنوان راهکار مناسبی نیست. بهتر است بررسی کنید و ببینید مشکل از کجاست. ممکن است کارمندان همهی تلاش خود را برای انجام وظایف خود بکنند اما به دلیل وجود مشکلی در سیستم عملکرد آنها آنطور که بایدوشاید نتیجهبخش نیست. تهدید کردن تنها موجب میشود آنها انگیزهی خود را برای ادامه تلاش از دست بدهند.
متأسفانه من نمیتوانم در این مورد به شما کمکی کنم
یک کارمند همیشه بر این باور است که مدیر توانایی انجام هر کاری را دارد. حتی در شرایطی که واقعا هیچ راهحل فوری برای خروج از آن مشکل نداشته باشید. کمترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که میتوانید صحبتهای کارمند را با جزئیات بشنوید و برای حل مشکلاتش با یکدیگر همفکری کنید.
من روز جمعه اینجا بودم شما چرا نیامده بودید
اینکه شما بخواهید روزهای تعطیل کار کنید دلیلی ندارد که این انتظار را داشته باشید که سایر کارمندان شما نیز روز تعطیل سرکار بیایند. هرگز سبک زندگی خود را با آنها مقایسه نکنید. کار کردن ۲۴ ساعته کارمندان بازدهی چندانی برای سازمان نخواهد داشت. نیاز به تفریح و استراحت آنچنان مهم و ضروری هستند که میتوانند تضمینکنندهی افزایش کیفیت عملکرد کارکنان در آینده باشند.
تعطیلات خود را لغو کنید
یکی از مهمترین اصول مذاکره در سازمان این است که از کارمندان خود انتظارات عجیبوغریب نداشته باشید. اینکه یک مدیر به دلیل مشکلات پیشآمده در سازمان از کارمند خود بخواهد تعطیلات از پیش تعیینشدهاش را لغو کند کاملا اشتباه است. این کار علاوه بر برنامه کارمند برنامه سایر افراد مانند خانواده و دوستان را نیز برهم میزند و باعث میشود این فرد از کار و محیط کاریاش دلزده شود.
باوجود بیماری بازهم باید کار کنید
وادار کردن کارکنان به کار کردن آنهم در زمان بیماری علاوه بر اینکه احتمال سرایت بیماری را در بین سایر همکاران افزایش میدهد موجب پایین آمدن کارایی و حتی تهدید سلامتی شخص نیز میشود.
به خیریه کمک کنید
بسیاری از سازمانها بدون اطلاع و رضایت کارکنان از حقوق آنها به جهت کمک به مراکز خیریه کسر میکنند. هیچکسی موظف نیست بخشی از حقوق خود را در اختیار خیریهها قرار دهد. بهتر است پیش از اقدام برای این کار در جلسهای خصوصی در رابطه با این موضوع با آنها گفتگو کنید و از نظرات آنها جویا شوید.
حرف آخر
در این مطلب تلاش کردیم تا به زبان ساده شما را با مفهوم مدیریت و وظایف آن آشنا کنیم. همچنین به بررسی انواع مذاکرات درون سازمان پرداختیم و با ذکر نکاتی ساده و تأثیرگذار اطلاعاتی را در خصوص اصول مذاکره در سازمان در اختیار شما قرار دادیم. این موضوع آنقدر حائز اهمیت است که بیتعارف میتوان گفت عدم آگاهی نسبت به این موارد و در نظر نگرفتن آنها در مسیر مدیریت میتواند در حکم یک ضعف عظیم مدیریتی تلقی شود.
از سوی دیگر نشانههای ضعف در مدیریت فقط به همینجا محدود نمیشود. مطمئن باشید که راه درازی در پیش دارید. پیشنهاد میکنیم حالا که با این جنبه از مدیریت آشنا شدید به سراغ سایر نشانههای ضعف در مدیریت بروید. شاید تا به اینجای کار هم مرتکب اشتباهات بیشماری شدهاید که از ماهیت نادرست آنها مطلع نبودید. در نتیجه مقالهی «نشانههای ضعف در مدیریت و چگونگی تبدیل آنها به نقاط قوت» را از دست ندهید. چراکه پیشنهادات جذابی برای برطرف کردن نقاط ضعف در جایگاه مدیریت و تبدیل آنها به نقاط قوت برای چشیدن هر چه زودتر طعم لذتبخش موفقیت برای شما ارائه کردهایم.