آقای سعادتی مدیر شرکت «الف» است. او در نگاه اول فردی اجتماعی، خونگرم و حتی کاریزماتیک بهنظر میرسد. در انجام کارها پرهیجان عمل میکند و اصطلاحا فرد برونگرایی است. اما کارمندان این شرکت همیشه از او ناراضی هستند و اعتقاد دارند مدیرشان در زمرهی مدیران توجه طلب است. وقتی بیشتر با آقای سعادتی آشنا میشوید، متوجه میشوید که او همواره در تلاش برای قرارگیری در مرکز توجه است. بهطوریکه گروه مجبور میشود بهجای انرژی گذاشتن روی کار، تنها روی شخص مدیر انرژی بگذارند.
حتما تاکنون افرادی مانند آقای سعادتی را در اطرافتان دیدهاید. اینگونه افراد نهتنها در تلاش هستند که تمام توجه افراد را به خود معطوف کنند بلکه آنها را از مسیرهای مهمتر منحرف میسازند. چون شما و هدفتان برایشان اهمیتی ندارد و آنها فقط خودشان را میبینند. کنار آمدن با افراد توجه طلب، مخصوصا مدیران توجه طلب که توانایی و قدرت بیشتری برای درگیر کردن شما دارند، چالشی سخت و فرسوده کننده است.
شاید خودتان به این موضوع توجه نکرده باشید ولی توجه طلبی مدیرتان میتواند عامل مهمی برای کاهش حس رضایت شغلی در شما باشد. اما چگونه میتوان با چنین افرادی کنار آمد بدون اینکه کمترین لطمهای به موقعیت شغلی شما وارد شود؟ چگونه میتوان از این چرخه رهایی یافت؟
افراد توجه طلب چه آسیبی به دیگران میزنند؟
آیا به راستی مدیران توجه طلب آسیبی به جریان کار و کارکنانشان میزنند؟ افراد توجه طلب همیشه در حال بازگویی دستاوردها و موفقیتهایشان هستند. آنها همیشه از شما تأیید و تشویق میخواهند و اگر این نیازشان را برطرف نکنید نسبت به شما جبهه میگیرند و سعی در تلافی خواهند داشت. آنها همیشه پایه ثابت یا مسبب جدالها و اختلافات هستند. زیرا علاقه زیادی به تحریک کردن دیگران دارند.
مدیران توجه طلب استعداد زیادی در ایجاد دو دستگی بین افراد دارند و در هر زمان ممکن است طرف یک گروه را بگیرند. زمانیکه دیگران در اختلافی که آنها ایجاد کردهاند درگیر میشوند، آنها لباس یک قهرمان یا یک فرد مورد ظلم قرار گرفته را به تن میکنند تا توجه هر دو گروه را به خود جلب نمایند. اشتباهات دیگران از نظر آنها بزرگ و نابخشودنی است؛ ولی اشتباهات خودشان قابل چشمپوشی هستند.
این افراد معمولا سطحی و دهنبین هستند و عقاید و افکارشان بهراحتی با نظر دیگران تغییر پیدا میکند. اگر مدیر شما یک فرد توجه طلب باشد، ویژگی حسادتش تأثیر بسیار منفی روی کار خواهد گذاشت. او بهجای اینکه به خاطر موفقیتها و دستاوردهایتان شما را تشویق کند، با حسادت سعی در انکار و کوچک نمایی زحمات شما خواهد داشت. حتی ممکن است در تلاش باشد که نقش خود را در پروژه شما بسیار پررنگ جلوه دهد و موفقیتتان را به نام خودش تمام کند.
مطلب مرتبط: مدیران خودشیفته چه بلایی بر سر کسبوکارشان میآورند؟
با مدیران توجه طلب چیکار کنیم؟
همه افراد نیاز به توجه و تأیید دارند. اگر این احساس را از کسی دریغ کنیم به قطع او را به سمت احساسات منفی چون تنهایی و افسردگی سوق دادهایم. اما توجه بیوقفه میتواند مشکلاتی را برای جامعه و خود فرد مطالبهگر ایجاد کند. توجه زیاد میتواند مانند یک اعتیاد انسانها را درگیر کند. وقتی کسی را به توجه و تأیید زیاد عادت دادهاید، طبیعتا در آینده از شما توجه بیشتر و عمیقتری را خواستار خواهد بود. مهمترین قضیه در کنار آمدن با این مشکل این است که نگذارید مدیر توجه طلبتان آرامش را از شما بگیرد.
۱ـ خونسردی خودتان را حفظ کنید
مدیران توجه طلب بهصورت خودآگاه یا ناخودآگاه شما را وارد تنشهای مختلفی میکنند. حتی ممکن است گاهی از عصبانیت شما لذت ببرند. در چنین موقعیتهایی تلاش کنید که از نظر عاطفی خنثی بمانید و کنترل خودتان را در دست بگیرید تا تحریک نشوید. این خونسردی تنها در کلام شما خلاصه نمیشود. بلکه بهتر است آن را با زبان بدنتان نیز نشان دهید. سعی کنید در بحثها درگیر نشوید و خودتان را از موقعیتهای تنشزا دور کنید. حتی میتوانید در اینگونه موقعیتها خود را مشغول کاری نشان دهید، مثلا خود را با تماس یا برنامه کاریتان درگیر کنید. در موقعیتهای تنشزا به این فکر کنید که عصبانیت آخرین چیزی است که میتواند اوضاع را درست کند.
مطلب مرتبط: با ۱۰ نشانه مدیران بیکفایت و سلطهپذیر آشنا شوید
۲ـ رفتار مدیرتان را عادی جلوه دهید
در تلاش نباشید تا به مدیرتان این موضوع را القا کنید که رفتار توجه طلبانهای دارد. با او معمولی رفتار کنید و به رفتارهای مناسبش بازخورد بهتری بدهید. به او نشان دهید که برای تلاشها و تواناییهای راستینش ارزش قائل هستید. تعادل را رعایت کنید و مواظب باشید از آن سر بام نیفتید! بیتوجهی کامل به مدیر توجه طلبتان اوضاع را بهتر نخواهد کرد.
۳ـ بازخورد منفی هم نوعی توجه کردن است
یک فرد توجه طلب سعی میکند به هر نحوی در مرکز توجه باشد. آنها نهتنها از توجه مثبت، بلکه از توجه منفی نیز لذت میبرند. مدیران توجه طلب ممکن است از عمد کارهایی را انجام دهند که موجب آزار شما شوند. یک مدیر توجه طلب ممکن است موقع کار کردن شما چیزی بگوید، سوت بزند یا بخواهد داستانهای شخصی پرآبوتابش را دوباره بازگو کند. در این مواقع میتوانید از گوش گیر استفاده کنید یا بهانهای برای گوش ندادن به داستان او بیاورید. برای مثال بگویید متأسفم ولی اول باید کاری که به من سپردهاید را انجام دهم. مهم این است که بهجای عصبانی شدن و بازخورد منفی دادن، آنها را نادیده بگیرید. معمولا وقتی فرد توجه طلب متوجه میشود با اقدامش توجهی دریافت نمیکند از انجام آن دست میکشد.
مطلب مرتبط: چرا مدیران انتقادپذیر نیستند؟ ۱۲ تکنیک هوشمندانه برای مدیریت انتقاد در محیط کار
۴ـ دنبال کشف حقیقت باشید
یکی از عادات افراد توجه طلب نقش بازی کردن است. این افراد در موقعیتهای تنشزا، علاقه زیادی به بازی کردن نقش قربانی دارند تا اینگونه بتوانند نظر مثبت و همدردی شما را دریافت کنند. آنها ممکن است داستان دراماتیکی تعریف کنند که در آن مورد حمله و توهین قرار گرفتهاند. در این مواقع تنها سؤالاتی عینی از واقعیات بپرسید و سعی کنید با جریانی که آنها میسازند حرکت نکنید.
برای مثال اگر مدیرتان ادعا میکند یکی از کارمندان به او بیاحترامی کرده است، از او بپرسید او دقیقا به شما چه گفته است؟ شما را چگونه خطاب کرده است؟ آیا دقیقا این جمله را گفت؟ افراد توجه طلب همیشه میل به کلیگویی دارند و از جزئیات چشمپوشی میکنند. سعی کنید با سؤالات جزئیتان جلوی دروغهای بیشتر را بگیرید و غیرمستقیم او را از بزرگ کردن قضیه بازدارید.
۵ـ با مدیرتان رابطهای صمیمانه برقرار کنید
سعی کنید محبت و اعتماد مدیرتان را جلب کنید. با حفظ خونسردی و آرامش، نشان ندادن رفتار خصمانه و توجه نشان دادن به نکات مثبت رفتار و عملکرد مدیرتان میتوانید محبت و اعتماد آنها را جلب کنید. اینگونه این امکان را پیدا میکنید که با آنها راحتتر گفتوگو کنید و به آنها بگویید چه چیزی توجهتان را جلب میکند یا نه. چه چیزی را میتوانید تحمل کنید و چه چیزی از تحمل شما خارج است. افراد توجه طلب علاقه به کسب محبت اطرافیان دارند، پس اگر با آنها صمیمی باشید، برای جلب علاقهتان به گفتههایتان عمل خواهند کرد.
حواستان باشد که رابطهتان را در حد معقولی نگه دارید. افراد توجه طلب معمولا روابطشان را خیلی صمیمانهتر از آنچه هست میپندارند. پس حدومرز دوستیتان را نیز مشخص کنید.
مطلب مرتبط: حدومرزهای سالم صمیمیت در محیط کار؛ بررسی مزایا و معایب ارتباط صمیمانه در محیط کار
۶ـ مدت زمان مکالمه با مدیران توجه طلب را محدود کنید
یک مدیر توجه طلب میتواند بهراحتی روز شما را به داستانها و نیازهای خود اختصاص دهد؛ بهگونهای که چیزی برای خودتان و کارتان باقی نماند. برای حل این مشکل باید در ابتدا یک محدوده زمانی معین برای آنها مشخص کنید. برای مثال اگر با شما تماس گرفتند در ابتدای مکالمه بگویید که خیلی خوشحالم از اینکه با من تماس گرفتید. اما من تنها پانزده دقیقه میتوانم با شما صحبت کنم. یا اگر خواستند با شما جلسهای داشته باشند از آنها بخواهید که زمان پایان جلسه را از ابتدا اعلام کنند.
در هنگام مکالمه سعی کنید بحث را به سمت وظایف و مسئولیتهایتان و در کل موضوعات کاری معطوف کنید و به آنها اجازه ندهید حرف خودشان و موضوعات شخصیشان را وسط بکشند.
۷ـ مدیر توجه طلبتان را در رسانههای اجتماعی دنبال نکنید
افراد توجه طلب معمولا بیشازحد در شبکههای اجتماعی چون اینستاگرام، توییتر و فیسبوک فعالیت میکنند. آنها معمولا مطالب زیاد و جنجالی پست میکنند تا بازخورد موردنظرشان را بگیرند. اگر لازم است که با آنها به طریقی ارتباط داشته باشید سعی کنید که شبکههای اجتماعی را برگزینید که حاشیه کمتری ایجاد میکنند و شخصیتر هستند.
در انتها باید بدانید
مشکل توجه طلبی بهراحتی رفع نمیشود. این مشکل به دلایل مختلفی همچون تنهایی، حسادت و عزتنفس پایین بهوجود میآید که هر کدام ریشه در تجربیات گذشته فرد دارند. خیلی از افرادی که اکنون به آنها برچسب توجه طلب بودن میزنیم، در گذشته از بیتوجهی دیگران رنج کشیدهاند. این افراد نیاز به حمایت و در صورت لزوم کمک روان درمانگر دارند. فقط یادتان باشد شما نباید به خاطر مشکلات دیگران مجازات شوید؛ اگر مدیر شما در محیط کار رفتاری غیرحرفهای دارد دلیل نمیشود که شما هم مانند او رفتار کنید. پس سعی کنید تمرین کنید که چگونه با این افراد کنار بیایید.