بدون شک هیچکدام از ما نمیخواهیم افرادی وابسته باشیم، اما موقعیتهای بسیاری پیش میآید که ضعف و ناتوانی بر همه ما غلبه میکند. درنتیجه علیرغم میل باطنی خودمان به دیگران اتکا مینماییم و استقلال شخصیتیمان را از دست داده و ترس از مستقل شدن را داریم. استقلال یکی از نیازهای اساسی انسان است. بهطوریکه همهی انسانها به نوعی بهدنبال استقلال یافتن هستند. بدین معنا که شخص میخواهد بیشتر زندگی خویش را بهدست گرفته و احساس نماید که برای رسیدن به اهداف خود به دیگران احتیاج ندارد. داشتن یک شخصیت مستقل به شما این آزادی را میدهد که بدون درنظر گرفتن فکر دیگران، آنچه میخواهید را انجام دهید. درنتیجه این باعث میشود که خودتان بتوانید برخی از راهحلهای اصلی برای مشکلاتتان را پیدا نمایید. حتی ممکن است در استقلال رشد کرده و احساس راحتی و شادی را درک نمایید و زندگی خود را به دست خودتان بگیرید. بنابراین همه ما میتوانیم با تمرین و آموزش برای استقلال شخصیتی خودمان، به خود این فرصت را بدهیم که خوشبختی را بر اساس شرایطمان پیدا و تجربه نماییم.
منظور از سندروم سیندرلا چیست؟
وقتی فردی منتظر رابطهای باشد تا به زندگی ایده آل خود برسد و مدام آرزو کند که از این وضعیت نجات یابد، اما مسئولیتی قبول نکند، میگوییم دچار سندرم سیندرلا است. به عبارتی این شخص هیچگونه استقلالی نداشته و در رابطه به دنبال اهداف خودش است. در این سندروم دختران، سختکوشی و هوش خودشان را کافی نمیدانند و بهدنبال شخص دیگر یا نیروی خارجی هستند تا آنها را نجات دهد. این سندروم درواقع از اختلالات روانی است که باعث ترس از استقلال شده و بیشتر برای دختران استفاده میگردد. اما هر شخصی با هر جنسیتی ممکن است زندگی خود را به خاطر فرد دیگری متوقف کند و بهدنبال قدرتی برای نجات خودش باشد. چنین شخصی میخواهد طرف مقابل نیازهای ذهنی، عاطفی و مالی او را تأمین نماید. دقت داشته باشید که این سندروم شبیه به یک طیف است و برخی از خانمها قدرت و توانایی انتخاب کردن را ندارند و همیشه منتظرند دیگران برای آنها تصمیمگیری نمایند. بنابراین هر کدام از ما امکان دارد که در قسمتی از این طیف قرار بگیریم.
مطلب مرتبط: آیا من فرد وابستهای هستم؟ چگونه به استقلال عاطفی برسم؟
منظور از استقلال چیست؟
استقلال یک مهارت و یک ویژگی شخصیتی مهم است که اشخاص را قادر میسازد تا سکان هدایت زندگیشان را خودشان و نه دیگران، در دست بگیرند و فارغ از نظرات دیگران عمل نمایند. استقلال بخش زیادی از زندگی فرد را در زمینههای مهم همچون روابط اجتماعی و روابط شغلی و استقلال مالی پوشش میدهد. احساس استقلال و مستقل بودن حس بسیار خوبی است، ولی تعادلی میان سرکشی کردن برای اینکه همیشه دقیقاً همان چیزی را که میخواهید، انجام دهید و اینکه بدانید چه کسی میخواهید باشید و چگونه میخواهید زندگی نمایید، درحالیکه مرزهای سالم و محترمانه با اطرافیان خود دارید، وجود دارد.
بدین جهت استقلال را نمیتوان بهصورت دقیق تعریف کرد و ممکن است در مراحل مختلف زندگی در زمینههای مختلف استقلال کسب نمایید. ازطرفی، استقلال در دوره زمانی طولانی توسعه خواهد یافت و گاهیاوقات حتی بدون اینکه متوجه شوید دارای استقلال نیز میشوید. آنچه در داشتن شخصیت مستقل مدنظر است، جدایی از دیگران نبوده، بلکه داشتن شخصیت محکم و با اعتمادبهنفس بالا است. درنتیجه اگر بهدنبال داشتن شخصیت قوی، محکم و البته بااراده هستید، پس ناخواسته باید شخصیت مستقل خودتان را بسازید.
استقلال مالی
استقلال مالی بدین معناست که دیگر مجبور نخواهید بود برای اینکه بتوانید از پس مخارج زندگی بربیایید، کار کنید. معمولاً استقلال مالی از کسب درآمد از روش سرمایهگذاری، پسانداز و سایر روشهای کسب درآمد غیرفعال (درآمدی که بدون صرف وقت و مهارت بهدست میآید) برای امرار معاش حاصل میگردد. استقلال مالی این آزادی را به شما میدهد که بدون استرس برنامهریزی برای داشتن شغلی دیگر، از هر کاری که تصمیم به انجام آن گرفتهاید، دست بکشید. همچنین این استقلال میتواند بر سلامت جسم و ذهن شما تأثیر مثبت بگذارد. علاوهبر آن، کمک میکند تا مجبور نباشید برای امرار معاش کار نمایید و شما را از فشارهای دائمی کار برای زیستن رها میکند.
استقلال شخصیتی
استقلال شخصیتی یا فردی یک ویژگی خاصی است که برخورداری از آن باعث میگردد تا افراد به قدرت تفکر، تشخیص و تصمیمگیری خودشان اعتماد داشته باشند و برای تصمیمهای خود منتظر عقیده و نظر سایر افراد نباشند. استقلال شخصیتی، افراد را از وابستگی بیمارگونه به دیگران و گرفتارشدن در روابط سمی نجات میدهد. به عبارتی، فردی که از این شخصیت مستقل برخوردار است، نیازمند حمایت مادی، معنوی و عاطفی دیگران نیست. بدین معنا که شخص از عزتنفس بالایی برخوردار بوده و نسبت به شخصیت خودش احساس مثبت، سازنده و سالمی دارد. درنتیجه استقلال شخصیتی موجب میشود برای تصمیمگیریها، انتخابها و اظهارنظرهای خودتان نیازمند تأیید و تعریف و تمجید دیگران نباشید و با آگاهی از نقاط قوت، خودتان را دوست داشته باشید.
مطلب مرتبط: چرا نمیتوانم تصمیم بگیرم؟
زنان مستقل چه ویژگیهایی دارند؟
در جامعه امروزی، زنان باید بتوانند قدرت جمعی و شخصی خود را گسترش داده و به رشد خودشان ادامه دهند تا به زنان مستقلی تبدیل گردند. زیرا دنیا مملو از زنان شگفتانگیزی است که اهمیت خودشان را درک نموده و ردی از خود بر جهان بهجای گذاشتهاند. زنان مستقل میتوانند الهامبخش خوبی برای همه خانمها باشند و تحسین همه را برمیانگیزند.
کارهای خود را به تنهایی انجام میدهند.
زنان مستقل از انجام دادن کارهای بزرگ به تنهایی هیچ هراسی ندارند و برای انجام کارهای خود، از کسی کمک نمیگیرند. زنان مستقل خودشان الگوی دیگران هستند و از هیچ شخصی تقلید نمیکنند. این زنان نگران نظرات سایرین نیستند و کاری که فکر کنند، صحیح است را انجام میدهند. حتی اگر دیگران با آنها مخالفت نمایند، بازهم همیشه حرفی برای گفتن دارند و پای کارشان میایستند. بهطوریکه هرگز عقب نمینشینند تا دیگران برایشان تصمیم بگیرند. چراکه خودشان میدانند چه کاری بهتر است و چگونه باید عمل نمایند.
زنان مستقل قدرت تصمیمگیری دارند.
تصمیمگیری صحیح و بجا یکی از ویژگیهای اصلی موفقیت یک زن مستقل بهشمار میآید. زنان مستقل از تجربیات سایر افراد استفاده میکنند، ولی هرگز اجازه نمیدهند فردی برای آنها تصمیم بگیرد. این زنان هیچوقت ناگهانی و عجولانه تصمیم نمیگیرند و حتی در انتخاب افرادی که با آنها وقت میگذارند نیز حساسیت بهخرج میدهند. این افراد با روشهای کنترل افکار منفی بهخوبی آشنا هستند و قدرت تفکر بسیار بالایی دارند. زنان مستقل تمام تلاش خودشان را میکنند که درمورد مسائل مختلف بهدرستی تصمیم بگیرند تا بتوانند نتیجهای قانع کننده و رضایتبخش کسب نمایند.
اعتمادبهنفس کافی دارند.
قطعاً هیچ شخصی بدون باور به تواناییها و مهارتهایش، به استقلال نمیرسد و همیشه ترس از مستقل شدن را دارد. داشتن اعتمادبهنفس یعنی اینکه آماده ورود به هر چالشی هستید، بدون توجه به اینکه نتیجه هرچه میخواهد باشد. تمامی زنان مستقل از اعتمادبهنفس کافی برخوردار هستند. بهطوریکه کارهای خودشان را بهصورت مستقل و با اعتمادبهنفس بالایی انجام میدهند و هیچوقت به هیچ شخصی اجازه تخریب عزتنفس و اعتمادبهنفس خود را نمیدهند. این زنان هرگز بهدنبال تمرکز کردن بر روی ظاهر زیبا، قد، رنگ پوست و… نیستند و خودشان را به هر شکلی که باشند، قبول دارند. بزرگترین دارایی این زنان مواردی همانند اعتمادبهنفس قوی، دانش بالا، قدرت مدیریت و تصمیمگیری صحیح و … هستند که آنها را از دیگران متمایز میکند. درنتیجه اگر احساس نمایند که باید کاری را به انجام برسانند، با قدرت تمام برای انجام کار اقدام خواهند کرد.
مطلب مرتبط: ۸ گام ضروری برای افزایش اعتمادبهنفس در مدیران زن
زنان مستقل همیشه دارای هدف هستند.
از مهمترین خصوصیات زنان مستقل، هدفمندی آنها است. بهطوریکه این زنان هرگز بدون هدف نمیتوانند زندگی کنند و همیشه انگیزه برای انجام کارهای مختلف را دارند. زنان هدفمند به چیزی که میخواهند آگاه هستند و جهت کسب آن برنامه مناسبی دارند و همیشه خودشان را با تغییرات سازگار مینمایند. ممکن است این افراد در یک دوره زمانی اهداف خود را تغییر دهند، اما هیچگاه بدون هدف نیستند و همیشه به تنهایی موانع را از سر راه خود برمیدارند تا به اهدافشان دست یابند.
زنان مستقل شخصیتی منظم دارند.
بسیاری از زنان مستقل دارای شخصیتی منظم هستند. زیرا نظم در مقابله با مشکلات و چالشهای زندگی به آنها کمک زیادی مینماید. این زنان هر روز مطابق یک سیستم سازمانیافته پیش میروند تا از زمان و فرصتهای پیش آمده حداکثر استفاده را داشته باشند. شاید تصورتان از این سبک زندگی، شرایطی بسیار سخت و کسل کننده باشد. ممکن است در ابتدا اینگونه بهنظر برسد، اما پس از اینکه نظم در تاروپود زندگیتان تنیده شود، قطعاً احساسی خوشایند و آرامش بیشتری خواهید داشت. شما میتوانید برای سنجش میزان نظم و پشتکار خودتان در تست پنج عامل شخصیت نئو شرکت کنید تا با حداقل ۳۵ ویژگی شخصیتی خودتان بهتر آشنا شوید و برای ارتقاء خود تلاش نمایید.
ورود به تست پنج عامل شخصیت نئو
چگونه مستقل شویم؟
مستقل شدن بهمعنای داشتن قدرت تفکر و کنترل بر زندگی خود و توانایی تصمیمگیری برای خود است. به عبارتی شما باید به خودتان اعتماد کرده و برای خودتان تصمیمهایی بهصورت مستقل بگیرید که این تصمیمگیریها میتواند شامل شغل، محل زندگی، روابط و… باشد. در این بخش میخواهیم با اشاره به ۶ توصیه کاربردی به پرسش چگونه شخصیت مستقل داشته باشیم، پاسخ دهیم.
۱ـ برنامهریزی کنید و برای انجام آن مصمم باشید.
برای مستقل شدن، باید برنامهریزی خوبی داشته باشید. زیرا بدون هدفگذاری و برنامهریزی نمیتوانید به استقلال شخصیتی برسید و ترس از مستقل شدن را خواهید داشت. شاید ارزش زندگی کردن در لحظه را آموخته باشید، ولی به اندازه کافی عاقل هستید که برای آینده خودتان برنامهریزی کنید. قطعاً یک متفکر مستقل میداند که چگونه اهداف خود را تعریف و برای دستیابی به آنها برنامهریزی نماید.
اگرچه موانع اجتنابناپذیر خواهند بود، اما با خلاقیت کافی میتوان راهحلهایی برای این مشکلات پیدا کرد. بهتر است ابتدا شروع کنید برای کارهای کوچک و ساده برنامهریزی نمایید تا کمکم به کارهای مهم و بزرگتر برسید. در پایان روز یا دورهای که برنامهریزی کردهاید برای موفقیتهایتان جشن بگیرید و خودتان را تشویق نمایید. حتی یاد بگیرید که برای دخلوخرج خودتان هم برنامهریزی داشته باشید. بهطوری که باید برای خودتان سرمایهگذاری کنید تا در آینده بتوانید بهراحتی از وابستگی به دیگران خارج شوید. یافتن راههای صرفهجویی در پول شما را مستقلتر خواهد کرد. درنتیجه با داشتن یک برنامه پیشرفت، موفقیت شما در رسیدن به هدف مستقل شدن بیشتر میشود.
۲ـ خودتان را بشناسید و بپذیرید.
اگر نتوانید خودتان را بپذیرید، نمیتوانید از خود یک فرد مستقل بسازید و تا زمانی که خودتان را نشناسید، نمیتوانید استقلال داشته باشید. شما باید خودتان و شخصیتی که تا امروز ساختهاید را بهخوبی بشناسید و درصورت لزوم برای تغییر آماده شوید. بدون شک در ابتدا باید بدن، شخصیت، گزینههای انتخابی، نظرات خود، ترجیحات و داستان زندگی خودتان را بپذیرید. زیرا همه ثابت کردهاند که میتوانند به اندازه کافی قوی باشند. سعی داشته باشید کمی از دیگران فاصله بگیرید و به خودتان یعنی خود واقعیتان، نزدیک شوید. زمانی را برای خلوت کردن با خودتان اختصاص دهید و به افکار و احساساتتان دقت نمایید. حتی میتوانید آنچه را که در ذهنتان میگذرد یادداشت کنید و به خواستههای درونیتان توجه نموده و آنها را در اولویت قرار دهید. بدین سبب بهتر است اشتباهات خود را پشت سر گذاشته و از آنها تجربه بگیرید و تلاش نمایید تا به ورژن بهتری از خودتان تبدیل شوید و از همه مهمتر خود را دوست داشته باشید.
۳ـ تصمیمگیری مستقل را یاد بگیرید.
برای مستقل شدن بهتر است به تصمیمگیری مستقل پرداخته و کارهایتان را خودتان به تنهایی انجام دهید. شاید این یک گام دشوار در سفر به زندگی مستقل باشد، اما شما باید بتوانید به تنهایی کارهای خود را برعهده بگیرید. شما باید به خودتان اعتماد کرده و برای خود تصمیمهایی درمورد هر موضوع و کاری را بهصورت مستقل بگیرید. مثلاً اگر عادت دارید همیشه با دوستتان به پیادهروی یا خرید بروید، سعی کنید که یکبار این کار را به تنهایی انجام دهید. یا نیازی نیست که با کسی به رستوران بروید. حداقل سعی کنید یک یا دو شب در هفته را با خودتان وقت بگذرانید. به عبارتی، فعالیتهایی را انجام دهید که شما را وادار به رهبری میکنند، نه صرفا یک دنبال کننده. بهطور کلی مشورت گرفتن از دیگران همیشه خوب است، ولی یادتان باشد بهترین تصمیم را خودتان باید عاقلانه و بر اساس جوانب بگیرید.
۴ـ اعتمادبهنفس خود را پرورش دهید.
برای مستقل شدن اعتمادبهنفس خود را پرورش داده و بر روی تواناییها و نقاط قوت خودتان تمرکز کنید. زیرا بهترین شیوه برای مقابله با ترس از مستقل شدن و شروع آن، پرورش اعتمادبهنفس است. پس شما باید به خود اعتماد نمایید و درصدد تقویت اعتمادبهنفس خودتان باشید. برای افزایش اعتمادبهنفس، میتوانید با خود صحبت کرده و برای دوستان و خانواده خودتان وقت بگذارید. حتی میتوانید به خودتان اجازه دهید تا برای انجام کارهای مختلف، تلاش نمایید.
برای این کار میتوانید به تمرینات روانشناختی، مدیتیشن، یوگا و تمرینات ورزشی روزانه بپردازید. همچنین توجه داشته باشید که تمرکز بر روی تواناییهایتان موجب میشود اعتمادبهنفستان افزایش یابد. پس دفترچه یادداشت خود را بردارید و ۱۰ مورد از نقاط قوت و هرآنچه که در شخصیت خود تحسین مینمایید، لیست کنید.
۵ـ پول خود را مدیریت و پسانداز نمایید.
پول میتواند موضوعی بسیار دشوار برای بسیاری از افراد باشد که درمورد آن صحبت کنند، اما بسیار مهم است که این افراد توانایی مدیریت مستقل پول را داشته باشند. شما باید بتوانید منابع مالی خود را تأمین نمایید. چراکه زندگی مستقل واقعی به آزادی مالی متکی است. بنابراین تا آنجایی که ممکن است صرفهجویی کرده و هر چقدر که منطقی و در دسترس بهنظر میرسد، پول پسانداز نمایید. این کار به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید یک صندوق اضطراری ایجاد کنید. زیرا زندگی میتواند در برخی مواقع غیرقابل پیشبینی باشد و در این مواقع است که پسانداز پول برایتان مثل یک سرمایهگذاری اضطراری بهحساب میآید.
بهتر است با کنار گذاشتن مبلغی از پول در هر ماه، کیفیت زندگی خودتان را بهبود بخشید. مواردی ازجمله حوادث، مشکلات سلامتی یا حتی بلایای طبیعی وجود دارند که امکان دارد در مواقعی که انتظار آن را ندارید، رخ دهند. بدین سبب سعی کنید تا کیفیت زندگی خود را با کنار گذاشتن مبلغی بهصورت ماهیانه بالا ببرید. به عنوان مثال میتوانید بهجای اینکه قهوه بخرید، خودتان درست کنید که پول کمتری خرج کرده و جذب پول داشته باشید.
۶ـ به تعیین مرزهای سالم بپردازید.
یکی از ویژگیهای افراد وابسته این است که مرزهای شخصی واضحی ندارند و در بیان چارچوبها و حدودشان ضعف دارند و حتی خواستهها و نظرات خودشان را قربانی خواستههای دیگران میکنند. برای مستقل شدن باید مرزها و حدود خودتان را تعیین نمایید. تعیین مرزها و چارچوبهای مشخص و واضح سبب خواهد شد تا دیگران متوجه شوند که چگونه باید با شما رفتار نمایند و بر اساس ارزشها و باورهای شخصی شما، برایتان احترام قائل شوند. بهطورکلی در ایجاد روابط خوب و تعادل سالم، میان نیازها، خواستهها و تعهدات تفاوت بسیاری وجود دارد که فرد مستقل باید آنها را بهخوبی بشناسد.
مثلاً شما باید توانایی گفتن «نه» را داشته باشید و بدانید که چه زمانی باید «نه» بگویید. توانایی گفتن «نه» مؤدبانه، ولی محکم نشان میدهد که شما صادق، با اعتمادبهنفس و یک فرد متفکر مستقل هستید. بهطور کلی با داشتن شجاعت «نه» گفتن به خودتان این فرصت را میدهید که هر وقت میخواهید «بله» بگویید و این اختیار را دارید که بدون رنجش، کاری را که میخواهید به انجام برسانید را انتخاب نمایید. درنتیجه وقتی افراد میبینند که شما آن فرد زود باور نیستید کمتر سعی میکنند از شما سوءاستفاده نمایند.
مطلب مرتبط: چگونه همیشه با همهچیز موافق نباشیم؟
سخن نهایی
امروزه داشتن استقلال و متکی نبودن به دیگران و مقابله با ترس از مستقل شدن امری بسیار پراهمیت است. بهطوری که این موضوع میتواند در روابط و حالات روحی و فردی هر شخصی تأثیر داشته باشد. باتوجه به اهمیت این موضوع ما در این مقاله روشهایی را برای مستقل بودن ارائه دادیم تا شما بتوانید با بهرهگیری از آنها زندگی رو به رشدی داشته و روابط بهتری ایجاد نمایید تا بتوانید اعتمادبهنفس خود را افزایش دهید. توجه داشته باشید که شما به اندازه کافی قوی هستید و قطعاً میدانید که چه موقع باید عقب بروید و اجازه دهید شخص دیگری در کانون توجه قرار گیرد، بدون اینکه خودتان را به خطر بیندازید. پس در اعمال، تصمیمات و ایدههای خودتان مستقلتر عمل کرده و برای کسب کردن قدرت شخصی خود تغییرات جزیی ایجاد نمایید.