برای موفقیت لازم نیست حتماً مدیر یا رئیس باشید. اما اگر به مدیر شدن فکر میکنید، باید بدانید که آیا شخصیت، تجربه و اهداف شما برای پیشرفت مناسب هستند یا خیر. آیا از نقش فعلی خود خسته شدهاید و میخواهید پیشرفت کنید و درآمد بیشتری کسب کنید اما نمیدانید چگونه؟ درک اینکه موفقیت برای شما چه معنایی دارد و چرا به دنبال تغییر هستید، اولین قدم مهمی است که باید بردارید. نوشتن اهداف شغلی میتواند به متبلور شدن مسیر شما در آینده کمک کند.
در این مقاله سعی میکنیم به این سؤال پاسخ دهیم که آیا زمان مدیر شدن شما فرا رسیده است؟ آیا اصلا برای رئیس شدن آماده هستید یا نه؟ مدیر موفق چه کارهایی انجام میدهد؟ و اصلا چگونه میتوان یک مدیر موفق شد؟ با ما در ادامه مقاله همراه باشید.
چگونه مدیر شویم؟
برای مدیر شدن اول خودت را بشناس.
به راستی چقدر خودتان را میشناسید و چقدر به توانمندیها، شخصیت و سبک رفتاری خودتان تسلط و شناخت دارید؟ اصلا صرفا خواستن اینکه مدیر باشیم کافی است؟ آیا هر کسی میتواند مدیر باشد؟ باید بگویم خیر. متأسفانه همه افراد برای مدیر شدن خلق نشدهاند. اگر شما از تاب آوری بالا و ظرفیت روانی بالا و توانایی ذاتی برای مدیر شدن برخوردار نباشید نمیتوانید مدیر موفقی باشید. پس بیایید با هم روراست باشیم.
واقعیت این است که همه افراد برای مدیر شدن مناسب نیستند و فقط برخی افراد از این توانمندی برخوردارند. هرچند این آخر مسیر نیست ممکن است شما توانمندی ارزشمند دیگری داشته باشید. همانطور که همیشه میگوییم نباید از یک پرنده انتظار شنا کردن و از یک ماهی انتظار پرواز کردن داشته باشیم. هر کدام از ما برای کاری خلق شدهایم و در صورتی که در مسیر درست قرار بگیریم شکوفا میشویم.
پس لطفا قبل از هر کاری خود و علایق و توانمندیهایتان را بشناسید. شاید بپرسید چطور؟ پاسخ خیلی راحت است. بهترین تستهای خودشناسی و مدل رفتاری امروزه در دسترس عموم است تا بتوانند با شناخت خود بهترین تصمیم را بگیرند. مثل تست رفتارشناسی دیسک یا تست پنج عامل شخصیت نئو و صدها تست دیگر که امکان دسترسی راحت و آنلاین به آنها در قطبینو برای شما فراهم شده است. پس قبل از هر تصمیمی اول خودت را بشناس و بعد در ادامه مقاله با من همراه باش.
ورود به تست رفتارشناسی دیسک
ورود به تست پنج عامل شخصیتی نئو
۱۲ ویژگی لازم برای مدیر شدن
اگر به مدیریت علاقه دارید، باید ببینید که آیا راهی برای پیشرفت در شرکت فعلی شما وجود دارد یا خیر. اگر وجود ندارد و مدیر شدن برای شما امری مهم است، ممکن است لازم باشد در جای دیگری به دنبال کار بگردید، بنابراین باید برای شروع سفر و مسیر جدید خود آماده باشید. اگر فکر میکنید که برای مدیر شدن آماده هستید باید ویژگیهای شخصیتی یک مدیر خوب را داشته باشید.
۱ـ ذات رهبری:
بهترین مدیران، اغلب ذاتا رهبر هستند. به این فکر کنید که مردم در زندگی شخصی شما، در فعالیتهای اجتماعی و سایر فعالیتهای خارج از کار چگونه به شما نگاه میکنند؟ آیا شما را به عنوان رهبر میپذیرند و به عنوان یک رهبر ذاتی دیده میشوید؟ آیا نام شما هنگام تصمیمگیریهای مهم مطرح میشود؟ اگر در تست رفتارشناسی دیسک مشخص شد که شما D بالایی دارید بدانید که شما قطعا دارای این توانمندی هستید.
مطلب مرتبط: ۸ شایستگی مدیریتی که شما را از مدیران معمولی متمایز میکند؟
۲ـ آماده برای پذیرفتن مسئولیتهای بیشتر:
مدیر بودن به معنای کار با «افراد» بیشتر و صرف زمان کمتر برای وظایف شغلی است که به آن تسلط دارید. مدیریت معمولا به معنای پذیرش مسئولیت بیشتر برای رسیدن به اهداف شرکت و مقابله با تعارضات بین فردی است و این میتواند به معنای فشار بیشتر کاری نیز باشد.
۳ـ داشتن رزومه قوی:
یک مدیر باید رزومه قوی داشته باشد و مراحل پیشرفت را طی کرده باشد تا بتواند احترام ذاتی کارمندان را به دست بیاورد و در مقام خود بهترین عملکرد را داشته باشد وگرنه مدیر شدن با بند پ (پارتی بازی) از عهده هرکسی بر میآید و چه بسا باعث نابودی و ازهم پاشیدگی شما و سازمانتان میگردد.
مطلب مرتبط: صفر تا صد رزومهنویسی
۴ـ سرمایهگذاری روی خود و دیگران:
یک نقش مدیریتی میتواند مسیر شغل شما را ارتقا دهد، حقوق شما را افزایش دهد و عنوانی چشمگیر برایتان به ارمغان آورد. اما مدیر خوب بودن کمتر به شما و بیشتر به تیم شما مربوط میشود. قبل از اینکه پست یا سمتی را برعهده بگیرید، از خودتان بپرسید که آیا شما از آن دسته افرادی هستید که میتوانید واقعا روی موفقیتهای دیگران سرمایه گذاری کنید و از کمک به افراد برای تعیین و رسیدن به اهدافشان لذت ببرید؟ در غیر این صورت رؤیای مدیر شدن را فراموش کنید چون اگر از موفقیت و پیشرفت دیگران لذت نمیبرید حتی اگر مدیر شوید باید همیشه کارمندان خوب خود را از دست بدهید و به دنبال جایگزین باشید.
۵ـ اجرای سیاستهای شرکت گامی بلند در مدیر شدن است:
مدیران با مدیریت پروژهها و به کارگیری افراد مؤثر در سمتهای مختلف، به اجرای سیاستهای شرکت کمک میکنند. مدیران اطمینان حاصل میکنند که تولید محصولات و بهرهوری افراد، نیازهای روزمره کسبوکار را برطرف میکند. این ممکن است شامل برقراری ارتباط با بخشها یا کارمندان مختلف، ایجاد برنامههای تولید ویژه هر شخص و مسئول کردن همه افراد برای مشارکت باشد.
۶ـ مدیر خوب راهنما و هدایتگر افراد و تحقق بخش اهداف سازمان است:
مدیران همچنین کارمندان خود را راهنمایی و حمایت میکنند تا آنها در مسیر رشد حرکت کنند و در کارشان با انگیزه بمانند و با ایجاد خط مشیهای اصلی شرکت، مطمئن میشوند که افراد و فرآیندها در مسیر درستی قرار دارند. مدیران دستورالعملها و وظایفی را برای کارمندان تعیین میکنند تا اطمینان حاصل شود که تولید روزانه و استانداردهای کیفیت، اولویت اصلی افراد و سازمان است.
مطلب مرتبط: مدیریت تعارض یعنی چه؟ چرا مدیران افراد شبیه به خود را استخدام میکنند؟
۷ـ مدیر شدن یعنی توانایی حل تعارضات:
مدیر از تعارضات و اختلافات فرار نمیکند بلکه مدام در پی ارائه راهحل برای برطرف کردن مشکل است. ایجاد یک محیط دوستانه، صمیمانه و حمایتگر، یکی از وظایف اصلی و کلیدی مدیران است.
۸ـ گزارش دادن به رهبران یا مدیرعامل شرکت:
مدیران معمولا به فردی بالاتر در سلسله مراتب سازمان یا مستقیما به مدیرعامل گزارش میدهند. ارائه گزارش عملکرد فرآیندها و افراد به صورت منظم و رصد کردن فعالیتها و تغییرها نیز جزء وظایف مدیران به شمار میرود و اگر تمایل به مدیر شدن دارید داشتن این مهارت الزامی است.
۹ـ حداقل حوصله سر بران خوبی هستند:
در دنیا بهترین مدیران آنهایی هستند که بیشتر از اینکه هیجان داشته باشند ثبات دارند، بیش از اینکه بینظم باشند سازگار هستند و درعین حال مودب و متفکر هستند. شاید به همین دلیل است که مدیرعامل سابق گوگل ساندرا پیچای از موفقترین مدیران دنیا به حساب میآید. او مدیری است که مثلا در مقایسه با استیو جایز، خودش کمتر در مرکز توجهات قرار گرفته و دور از هیاهو تیم تحت مدیریتش را کنترل کرده است. شاید این افراد به جهت غلبه قدرت سازگاری بر هیجان کمی حوصله سر بر باشند اما قطعا مدیران موفقتری هستند.
۱۰ـ از تغییرات نمیترسند:
به نظر میرسد مدیران جوانتر نسبت به هم ترازان مسنتر خود تأثیرگذاری بیشتری دارند. این موضوع بر اساس تحقیقی که بر روی بیش از ۶۵ هزار مدیر توسط مشاوره توسعه مدیریت انجام و هدایت شده است (زانگر، فولک من) به اثبات رسیده است. این تحقیق میگوید مدیران جوانتر به جهت تجربه کمتر خیلی بیشتر درباره تغییرات و پیشنهاد آنها خوشبین هستند. درواقع این مدیران جوانتر هستند که قهرمان تغییرات نامیده میشوند.
مطلب مرتبط: ۸ مهارت حیاتی برای مدیران تازه کار
۱۱ـ سخت کار میکنند:
نتیجه سالها تحقیقات نشان میدهد وجدان کاری یا گرایش برای برنامهریزی و سختکوشی یکی از فاکتورهای برجسته شخصیتی برای رسیدن به موفقیت است. همچنین مروری بر مطالعات سال ۲۰۰۲ نشان میدهد بعد از برونگرایی، وجدان یکی دیگر از فاکتورهای ظهور شخصیت مدیریتی است. به این ترتیب مشخص است که برای تبدیل شدن به یک مدیر، وجدان کاری بیش از سایر شاخصهای دیگر حائز اهمیت است. اگر نمیدانید وجدان کاری بالایی دارید یا خیر تست پنج عامل شخصیت نئو میتواند با دقت بالایی این شاخص را در شما اندازهگیری کند. بهتر است ابتدا این مؤلفه را در خودتان بسنجید سپس آماده مدیر شدن شوید.
۱۲ـ به همکاران خود احترام میگذارند:
بر اساس تحقیقی بر روی نزدیک به ۲۰ هزار کارمند در سرتاسر جهان مهمترین قابلیت مدیریت برای کارمندان «احترام» است. این تحقیق (منتشر شده در هاروارد بیزنس ریویو) میگوید کارمندانی که به آنها احترام گذاشته میشود به نسبت آنهایی که از این احترام بهرهمند نیستند، ۵۵ درصد بیشتر درگیر کار میشوند و ۱.۱ برابر بیشتر به ماندن و همکاری با سازمان خود تمایل دارند.
در همین تحقیق ۵۴ درصد کارمندان گفتهاند احترام همیشگی را از طرف رؤسا و مدیران خود دریافت نمیکنند. در همین راستا این تحقیق به مدیران پیشنهاد میکند فرهنگ احترام را به عنوان یک سابقه تمدنی خلق کنند تا از آن در طول فرآیند استخدام کارمندان و ارزیابی و بررسی عملکردها بهره ببرند. اگر شما هم به دنبال مدیر شدن هستید گام اصلی و اولیه آن احترام به همکاران است.
مطلب مرتبط: ۱۵ ویژگی شخصیتی مدیران موفق
چطور بدون مدیر شدن پیشرفت کنیم؟
اگر مدیر شدن هنوز برای شما مناسب نیست، اشکالی ندارد. موقعیتهای مدیریتی میتواند فشار و استرس زیادی را به همراه داشته باشند و به همین دلیل برای همه مناسب نیستند. اگر از شغل و نقش فعلی خود در شرکت ناراضی هستید و میخواهید پول بیشتری به دست آورید و یا اهداف شغلی بزرگتری دارید، همچنان میتوانید حرفه خود را پیش ببرید. در ادامه چند راه برای پیشرفت بدون مدیر شدن را بیان کردهایم:
پیشنهاد ترفیع غیرمدیریتی دهید:
با مدیر یا رئیس بخش خود ملاقات کنید و در مورد اینکه ارتقا بدون رفتن به سمت مدیریت چگونه میتواند باشد، صحبت کنید.
محیط و جایگاه شغلی متفاوتی را تجربه کنید:
نقل مکان به بخش دیگری از شرکت یا حتی شرکت دیگری با وظایف شغلی متفاوت میتواند هیجانانگیز و انرژیبخش باشد، حتی اگر دستمزد زیادی دریافت نکنید.
انجام پروژههای آزاد را درنظر بگیرید:
اگر تضاد منافعی با شرکتتان ایجاد نمیشود تا جایی که میتوانید روی پذیرفتن پروژههای جانبی تمرکز کنید.
پیشنهاد: ۱۰ نشانه مدیری که باید ترکش کنید!
سخن آخر
تحقیق کنید که برای مدیریت در شرکت خود، چه موارد و دانشهای دیگری مورد نیاز است. افرادی که از نردبان مدیریتی بالا میروند، معمولا در نقشهای کوچکتر پیشرفت و حرکت میکنند و درنهایت به مرور زمان، افراد بیشتری را مدیریت میکنند. شاید با خود فکر کنید مدیریت کردن کار بسیار راحتی است و دستور دادن به افراد کار سختی نیست! این یک تصور بسیار غلط است که هر کسی میتواند مدیریت کند و مدیریت کار چندان سختی نیست. انتقال به مسیر مدیریت یک گام بزرگ است و هر فردی توانایی انجام آن را ندارد.
اما مدیر شدن میتواند از نظر شخصی و حرفهای بسیار ارزشمند باشد. شما میتوانید مستقیمتر بر اهداف و پیشرفت شرکت تأثیر بگذارید که میتواند احساس ارزشمندی و مفید بودن شما را افزایش دهد. اگر میخواهید مدیر شوید، اول باید بررسی کنید که آیا برای مدیر شدن آمادگی دارید یا خیر.