چطور یک هم‌تیمی خوب باشیم؟ ۱۵ راهکار مؤثر برای مقابله با چالش‌های کار گروهی

وقتی صحبت از انجام کارهای تیمی به میان می‌آید، اغلب کسی رغبتی به انجام کارهای­ گروهی از خود نشان نمی­‌دهد و علت را چالش‌های بی‌شمار آن عنوان می‌­کند. اما آیا شما خودتان یک هم‌­تیمی خوب هستید؟ ویژگی­‌های یک هم‌‌­تیمی خوب را می­‌دانید؟ با چالش­‌های پیش‌رویتان در کار تیمی آشنایی دارید؟ راهکاری برای این چالش­‌ها می‌­شناسید؟ از اهمیت نقش ویژگی‌های شخصیتی در کارهای ­تیمی اطلاع دارید؟

اغلب افراد در کارهای تیمی دیگران را مقصر شکست می­‌دانند و خود را تبرئه می­‌کنند. دلایل مختلفی برای شکست کارهای تیمی وجود دارد. عدم تطابق شخصیتی، عدم وجود فرهنگ کار تیمی، عدم تعهد کاری، رهبری نادرست و… ازجمله مهم­‌ترین دلایلی هستند که تیم­‌ها را با شکست مواجه می­‌کنند. اما باید دید نقش شما در موفقیت و شکست این تیم­‌ها چیست؟

 در این مقاله سعی داریم چالش­‌های کار ­تیمی و راهکارهای مقابله با آن را بررسی کنیم تا بتوانید یک هم­‌تیمی خوب باشید.

چرا کار تیمی برای سازمان‌ها اهمیت دارد؟

سال­‌ها پیش نیاکان ما به اهمیت کار ­تیمی پی بردند. آن­‌ها متوجه شدند که انجام کارها به‌صورت گروهی نتایج بهتری به همراه دارد. این قاعده در سازمان­‌ها نیز صدق می­‌کند. کمپانی‌ها و سازمان­‌های بزرگ همان مجموعه­‌هایی هستند که کار­ تیمی را به‌حداعلا رسانده‌اند. درواقع یک گروه خوب پایه و اساس یک سازمان موفق است. ازجمله فواید کار­ تیمی در سازمان به موارد زیر می‌توان اشاره کرد.

چالش­‌های کار­ تیمی در سازمان‌ها

کار تیمی همان چیزی است که رؤیا را به واقعیت تبدیل می­‌کند و سازمان را به سمت موفقیت سوق می­‌دهد. اما گاهی این کار مهم و بودن در جایگاه یک هم‌تیمی خوب به چالش­‌برانگیز­ترین مسئله­‌ی سازمان تبدیل می­‌شود. هرچه در انجام کارهای ­گروهی پیچیدگی بیشتری رخ دهد، انجام تمامی امور سازمان نیز دچار پیچیدگی می­‌شود.

متأسفانه ما ایرانیان از انجام کارهای ­تیمی گریزان هستیم. حتی حاضر هستیم سختی کار انفرادی را به جان بخریم اما به‌صورت گروهی کار نکنیم. اینکه این چالش‌­ها نمود بیشتری برای ما دارند به عدم آموزش فرهنگ کار ­تیمی ما بازمی‌گردد. غافل از اینکه به همین دلیل بسیاری از موقعیت­‌ها و موفقیت­‌ها را از دست داده­‌ایم.

مطلب مرتبط: چرا در کار تیمی شکست می‌خوریم؟

۵ مورد از مهم­ترین چالش­‌های پیش روی کار­ گروهی به شرح زیر هستند:

۱ـ ارتباطات

برقراری ارتباط یکی از مهم‌­ترین چالش‌­های کار گروهی است. چراکه در خلال این کار اطلاعات و داده‌ها به اشتراک گذاشته می‌شوند، ایده­‌های جدید ظهور می­‌کنند و خلاقیت شکوفا می‌­شود. اگر افراد در این مورد ضعیف عمل کنند، سازمان را فلج کرده‌­اند.

۲ـ بازده و کارایی

کار تیمی موفق یعنی توسعه یک سیستم کاری با فعالیت مؤثر و کارایی بالا. به بیان ساده‌تر، هم‌تیمی‌های خوب باید بتوانند یک ساختار منسجم ایجاد کرده و راندمان کاری خود را بالا ببرند. وجود این نظم وابسته به نوع برخورد اعضای تیم با یکدیگر است.

۳ـ پشتیبانی و حمایت

هرکدام از اعضای گروه درگیر مشکلات خود هستند. این مشکلات می‌توانند شخصی یا کاری باشند. بنابراین نیاز است تا در مواقع لزوم توسط هم­‌تیمی‌­های خوب خود حمایت شوند. ایجاد این فضای تعاملی و حل ­مشکلات، پیوند اعضا را محکم­‌تر کرده و تیمی قوی­‌تر می­‌سازد.

۴ـ احساس تعهد گروهی

این روزها پیدا کردن یک هم‌تیمی خوب، متعهد و وفادار کار سختی است. عدم وجود این افراد در تیم آفت گروه­‌های کاری محسوب می­‌شود. درواقع، عدم انجام درست وظایف و از زیر آن در رفتن، تبر زدن به ریشه­‌ی یک تیم است.

۵ـ عدم تطابق شخصیتی

خب به مهم­‌ترین چالش کارهای ­تیمی رسیدیم. متأسفانه بسیاری از مدیران به‌تناسب شخصیتی و  رفتاری افراد توجه نکرده و آن‌ها را در یک تیم کاری قرار می‌­دهند. مسلم است افرادی که زمین تا آسمان باهم تفاوت دارند، نمی‌توانند در کنار ­هم به‌عنوان هم‌تیمی‌های خوب در مسیر تحقق اهداف تیم عملکرد مطلوبی داشته باشند. یا ممکن است مدل رفتاری فرد با جایگاه شغلی او در تناسب نباشد. چطور می­‌توان فردی با ویژگی­‌های رهبری را در جایگاه یک کارمند قرار داد و توقع­ داشت وظایف خود را با­انگیزه انجام دهد؟

برای حل این مشکل می­‌توان به‌­راحتی با انجام تست‌­های رفتار­شناسی مناسب‌ترین افراد را به‌عنوان هم‌تیمی در کنار یکدیگر قرار داد و تیم‌های کاری حرفه‌ای ایجاد کرد که میزان تعارضات در آن‌ها در کمترین سطح ممکن است.

یکی از بهترین تست­‌های رفتارشناسی، تست رفتارشناسی دیسک DISC است که در آزمون­‌های استخدامی بیشترین کاربرد را نیز دارد.

۱۵ راهکار مؤثر برای مقابله با چالش­‌های کار­ گروهی

برای انجام کار­ گروهی چالش­‌های مختلفی وجود دارد. برای گذر از این چالش‌­ها و تبدیل­ شدن به یک هم­‌تیمی خوب باید راهکارهای مؤثری در چنته داشت تا به موفقیت رسید. در ادامه ۱۵ مورد از این راهکارها را باهم بررسی می­‌کنیم.

۱ـ شناخت اهداف و مقاصد مشترک اولین قدم برای موفقیت است

شناخت اهداف و خط‌مشی سازمان، عامل موفقیت یا شکست شما در کارهای ­تیمی است. سازمان­‌هایی موفق هستند که تیم های­ کاری آنان به­‌خوبی مقاصد و اهداف سازمان را درک­ کرده و در آن جهت گام ­برمی­‌دارند. حال نقش شما به­‌عنوان یک هم­‌تیمی خوب، شناخت ارزش‌­های سازمان و کمک به رشد آن‌ها است.

۲ـ انعطاف­‌پذیری، راز موفقیت تیم‌های کاری است

ناسازگاری و اختلاف در همه تیم‌های کاری وجود دارد. مگر­ می‌شود افرادی با نظرات و ویژگی­‌های شخصیتی مختلف دور­هم جمع شوند و بینشان اختلاف­‌نظر پیش نیاید؟ اما تیم­‌های موفق، به دنبال راهی برای حل این تعارضات هستند. هم‌­تیمی‌­های خوب افرادی هستند که از خود انعطاف نشان داده و تغییرات را می­‌پذیرند. البته انعطاف­‌پذیری در ویژگی‌های شخصیتی افراد نهادینه شده و می­‌توان با تست‌های شخصیت­ شناسی به آن پی برد تا استخدامی دقیق­‌تر داشت.

مطلب مرتبط: از تست دیسک چگونه در فرآیند استخدام استفاده­ کنیم؟

۳ـ هم‌­تیمی خوب از همکاران خود بازخورد می­‌خواهد

فیدبک یا بازخورد گرفتن، یکی از بهترین راه‌­ها برای اطمینان از انجام درست فعالیت‌­هاست. شما نیز می­‌توانید از اعضای تیم کاری خود بخواهید راجع به عملکرد شما نظر داده تا نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید. این تبادل‌نظر شما را به یک هم­‌تیمی خوب تبدیل خواهد کرد.

مطلب مرتبط: اهمیت فیدبک مثبت و نحوه‌ی ارائه‌ی آن به کارکنان

۴ـ گوش شنوا باشید

امروزه مهارت خوب گوش دادن، به یک مهارت فراموش­ شده، تبدیل شده ­است. اما باید بدانید که این مهارت می­‌تواند در کارهای ­تیمی از شما یک هم‌­تیمی خوب بسازد. اگر فعالانه به صحبت‌های اعضای تیم خود گوش دهید، آن‌­ها را به­‌خوبی درک کرده، می‌توانید با آن‌ها همدلی کنید و جواب­‌هایی عاقلانه برای پرسش­‌هایشان بیابید.

۵ـ مثبت، خوش‌بین و آینده‌­نگر باشید

مثبت ­بودن به معنای خواندن آهنگ‌های شاد یا پرحرفی نیست. شما می‌­توانید فردی کم‌­حرف باشید اما با انرژی ­مثبت خود تأثیر شگفت‌­انگیزی بر روی سایر هم‌تیمی‌هایتان بگذارید. داشتن انرژی­ مثبت به شما کمک می‌­کند در مواقع استرس‌­زا به کمک اعضای تیم خود آمده و به آن­‌ها آرامش دهید.

همچنین نگرش مثبت موجب می‌شود که از شکست­‌ها مأیوس نشده و پر­قدرت به مسیر پیش‌رویتان ادامه دهید. این درست همان ویژگی است که یک هم‌­تیمی خوب داشته و تیم را به سمت جلو سوق می‌­دهد.

۶ـ روحیه همکاری را در خود تقویت کنید

کار تیمی با نشستن در اتاق و بستن در انجام نمی‌شود. هم‌تیمی بودن به معنای همکاری مداوم با دیگر اعضا است. برای انجام این کار باید روحیه­‌ی همکاری را در خود تقویت کنید تا به‌عنوان یک هم­‌تیمی خوب از شما یاد شود.

۷ـ برای خودتان پاداش در نظر بگیرید

بر اساس تحقیقات علوم اعصاب و روان، پاداش احساس مثبتی در درون مغز ایجاد می‌­کند. این احساس مثبت باعث می‌شود با قدرت و انگیزه­‌ی بیشتری به فعالیت ادامه دهید. شما می­‌توانید برای خود و هم­‌تیمی­‌هایتان پاداش قرار ­دهید تا ارزش ایجاد کرده و با انگیزه­‌ی بیشتری به سمت موفقیت حرکت کنید.

۸ـ مهارت­‌های خود را بشناسید و بر اساس آن‌ها نقش بپذیرید

یک تیم فوتبال را در نظر بگیرید. آیا همه­‌ی افراد می‌توانند مهاجم باشند؟ مسلما هر ۱۱ نفر در یک تیم فوتبال نمی­‌توانند مهاجم باشند. هر تیمی مانند تیم فوتبال به نقش­‌های مختلفی نیاز دارد تا سرانجام به موفقیت برسد. در تیم‌­های کاری نیز باید هر فرد بر اساس مهارت­‌ها و استعدادهای ذاتی خود مسئولیت بپذیرد تا کارها به‌درستی انجام شوند.

مطلب مرتبط: چگونه استعداد شغلی خود را کشف کنیم؟

۹ـ تنها به فکر خودتان نباشید

متأسفانه اغلب ما با این طرز فکر بزرگ شده‌­ایم که به‌­جای کمک به دیگران، به فکر موفقیت خود باشیم. این طرز فکر آفت کارهای­ تیمی است. تغییر این طرز فکر همان تغییری است که رهبران در تیم خود به وجود آورده و شرکت­‌های بزرگ را خلق کرده‌­اند. در راستای تبدیل­ شدن به یک هم­‌تیمی خوب می­‌توانید به اعضای تیم خود کمک کنید تا استعدادهایشان را شناخته و آن‌­ها را شکوفا کنند.

۱۰ـ در مواقع لزوم از دیگران کمک بخواهید

انجام همه­‌ی کارها به‌صورت انفرادی، یکی از بزرگ­ترین اشتباهاتی است که افراد در کارهای تیمی مرتکب آن می‌شوند. اما اصلا بد نیست که در مواقع لزوم از همکاران خود کمک بگیرید. این کار شما باعث صمیمیت و احساس خوب در محل کارتان می­‌شود. حتی به همکاران شما این پیام را می‌­رساند که در مواقع ضروری می‌­توانند از شما کمک بگیرند.

۱۱ـ بر علایق مشترک خود تمرکز کنید

هم‌تیمی‌هایی با علایق مشترک، روابط محکم‌تر و صمیمی‌تری دارند. این روابط می­‌تواند بر عملکرد آن­‌ها در محیط کاری نیز تأثیر گذاشته و آن را تقویت کند. شما به­‌عنوان یک هم­‌تیمی خوب، می‌توانید علایق خود و هم‌تیمی‌هایتان را بررسی کرده و بر روی موارد مشترک آن تمرکز کنید تا روابط محکم‌­تری را ایجاد نمایید.

۱۲ـ قابل‌اعتماد باشید

هیچ‌­کس دوست ندارد با یک فرد بی‌مسئولیت و بدقول همکار باشد. کار تیمی کامل کردن تکه­‌های یک پازل است و هر کس در این راه نقشی خاص دارد. بهترین و مؤثرترین کاری که در این خصوص می‌­توانید انجام دهید، عمل کردن به تعهداتتان است تا فردی قابل‌اعتماد لقب بگیرید و یک هم­‌تیمی خوب باشید.

۱۳ـ در برقراری ارتباط به‌درستی عمل کنید

یکی از چالش‌برانگیزترین موارد جهت انجام کارهای تیمی، برقراری ارتباط است. اغلب افراد نمی­‌توانند با تیم خود ارتباط درست برقرار کنند و بر روی بهره‌­وری تیم تأثیر منفی می‌­گذارند. افراد یک تیم کاری موفق، به شکلی باز و شفاف ارتباط برقرار کرده و به یکدیگر توجه نشان می‌­دهند. وجود این ارتباطات به پیشرفت و پیشبرد امور کمک کرده و موفقیت را به همراه دارد.

۱۴ـ انتقاد کنید و انتقادپذیر باشید

از نشانه‌­های یک هم‌­تیمی خوب، انتقاد­پذیری و انتقاد سازنده است. شاید تصور کنید انتقاد کردن کار درستی نیست و باعث رنجش و دلخوری در محیط کار می­‌شود. اما اگر اصول انتقاد کردن را بدانید و از آن درست استفاده نمایید، بهبود عملکرد و بهره­‌وری بالا را در پی ­خواهد داشت. در این راستا تلاش کنید اول انتقادپذیری خود را افزایش دهید تا بتوانید راحت‌تر عملکرد دیگران را نقد کنید.

مطلب مرتبط: چگونه به شیوه­ای مؤثر به انتقاد دیگران پاسخ دهیم؟

۱۵ـ به تیم خود متعهد باشید

تعهد شاید مهم‌ترین چیزی است که برای موفقیت کارهای­ گروهی به آن نیاز است. فرد متعهد خود را ملزم به یادگیری دائم می­‌داند و از هر طریقی به بهبود روند سازمان کمک می­‌کند. همچنین این افراد یک هم­‌تیمی خوب بوده و در مواقع نیاز یاریگر اعضای تیم خود هستند.

در آخر اینکه

به‌طورکلی در انجام تمامی کارهای­ تیمی چالش‌­هایی وجود دارد. اما آنچه اهمیت دارد چطور گذراندن این چالش‌هاست. چون حرکت­‌های بزرگ نیازمند یک ارتش حرفه‌ای هستند که بتوانند پرقدرت به حرکت خود ادامه دهند. امیدواریم با بهره‌گیری از موارد یادشده در این مقاله به یک هم­‌تیمی خوب تبدیل شده و پروژه‌هایتان را به بهترین شکل ممکن به سرانجام برسانید.

دسته بندی : کار تیمی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.