آیا ازنظر دوستان و اطرافیانتان شما در گروه افراد بی احساس قرار دارید؟ به چه افرادی بی احساس میگویند؟ به نظر شما چنین اشخاصی هرگز نمیتوانند دوستداشتنی باشند؟ همهی ما میدانیم که بیان عواطف و احساسات یک امر بهظاهر ساده ولی خاص و دشوار است. اینکه شخصی بهراحتی بتواند عواطف و احساسات خود را بیان کند و یا در بیان احساسات خود عاجز باشد، موضوعی است که بهطور جدی و مستقیم در ارتباط با ویژگیها و تیپ شخصیتی فرد است. این ویژگی شخصیتی است که نشان میدهد افراد بی احساس هستند یا با احساس. اما اینکه چرا بعضی افراد را بی احساس خطاب میکنند؟ موضوعی است که در ادامه میخواهیم به آن بپردازیم.
احساس چیست؟
برای اینکه بتوانید به تعریف درستی از افراد بی احساس برسید بهتر است در همین ابتدا یک تعریف کلی از احساسات را بیان کنیم. درواقع میتوانیم بگوییم: احساس، تحریککننده عواملی است که به شما نشان میدهد چه چیزهایی را دوست دارید و به چه چیزهایی علاقهمند نیستید. چه مسائلی سبب ناراحتی و آزردگی شما میشوند و چه چیزهایی حس خوب به شما میدهند. همچنین به شما نشان میدهند که چه چیزهایی را میخواهید و چه چیزهایی را نه؟ درواقع میتوانیم این را هم بگوییم که تشکیلدهنده مجموعهای از حالات مانند ترس، شادمانی، خشم، تنفر، آرزو و … است.
البته احساس لایههای بیشتری نیز دارد. میتوان گفت عمق احساس و فاکتورهایی که احساسات را نمایان میکنند بسیار زیاد است. آنچه در ابراز احساس مهم است، تجربههای شخصی و خلقوخوی افراد است. احساس انواع زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
انواع احساس
احساس خوشایند
برخی از احساسات خوشایند هستند. یعنی افراد در هنگام روبرو شدن با این موارد حس خوبی را تجربه میکنند، انرژی مثبت دریافت میکنند و همیشه آنها را با آغوش باز میپذیرند. مانند: دوستداشتنی بودن، لذت، عشق (علاقه)، امید، میل، احترام، رضایت و خرسندی، شادی و نشاط، انگیزه، ایمان داشتن، حس امنیت، آرامش، سربلندی و موفقیت، جرئت، حس رضایت، اعتمادبهنفس، ارزشمند بودن و سربلندی.
احساس ناخوشایند
احساس ناخوشایند درست نقطهی مقابل احساس خوشایند است. اینکه افراد حس خوب و مثبتی نسبت به موضوعی نداشته باشند و درصدد فاصله گرفتن از آنها باشند. چنین شرایطی نشان میدهد که این موارد برایشان خوشایند نیست و همیشه در جستجوی راهی برای خلاصی از آنها هستند. مانند: احساس شرم، احساس تنفر، ترس، دلتنگی، افسردگی، غم، درد، نگرانی، دشمنی، بیمیلی، خستگی، ناراضی بودن، حسادت، بریدگی، بیانگیزه بودن، سردرگمی، بیعدالتی، دلشکستگی و تأسف.
همانطور که گفته شد انواع احساس متفاوت است و هرکدام ویژگیهای مختص به خود را دارند. حال این ویژگیها میتوانند مثبت باشند یا منفی. همچنین به این مورد هم اشاره شد که منبع اصلی لمس این احساسها افراد هستند. ولی جالب است بدانید که افراد نیز ازنظر احساس به دو دسته افراد بیاحساس و افراد بااحساس تقسیمبندی میشوند.
افراد بی احساس چه ویژگیهایی دارند؟
بهطورکلی افراد بی احساس در مقابل بروز احساسات خود نوعی دیوار دفاعی میکشند. همواره چهرهی ثابت و بی احساسی را از خود نشان میدهند. نسبت به اتفاقات پیرامون واکنش نشان نمیدهند. نه میتوانند احساسات خود را بهخوبی ابراز کنند نه توانایی درک احساسات دیگران را دارند. بههیچعنوان اجتماعی نیستند و درواقع میتوان گفت برخی از آنها درونگرا بهحساب میآیند اما نه لزوما همهی آنها. گوشهگیر هستند و تمام سعیشان بر این است که کارها را بهتنهایی انجام دهند. در کل زندگی پویا و پرتحرکی ندارند.
در اصل طبق تعاریف و توضیحاتی که در بالا در مورد این نوع افراد ارائهشده است میتوان چنین گفت که بسته به ویژگیهای فردی و شخصیتی که این اشخاص دارند، آنها افرادی بی احساس خطاب میشوند. در ادامه به موارد دیگری از این ویژگیها اشاره خواهیم کرد.