نجات از بیکاری؟! چگونه بیکار نباشیم؟ برای رهایی از بیکاری چیکار کنیم؟ مگر بیکاری چقدر سخت و طاقت فرساست که باید از آن نجات پیدا کنیم؟ آیا تاکنون به این موضوع فکر کردهاید که بیکاری میتواند چه تأثیری بر روی سلامت روان و زندگی شما بگذارد؟ آیا از روند صعودی افزایش بیکاری آگاهی دارید؟ برای پیشگیری از اینکه آثار مخربش گریبان گیرمان نشود چه اقداماتی باید انجام داد؟
امروزه عوامل زیادی وجود دارند که زمینهساز بیکاری میشوند. عواملی مثل مشکلات اقتصادی و درآمدهای پایین. این موارد سبب شدهاند که افراد زیادی در سرتاسر دنیا با مشکل پیدا کردن شغل دستوپنجه نرم کنند. متأسفانه آمار بیکاری در چند سال اخیر افزایش پیداکرده و تقریبا همه افراد چه بزرگ و چه کوچک بهنوعی با این معضل درگیر شدهاند.
نجات از بیکاری موضوع مهمی است که در صورت حل نشدن ممکن است عواقبی مثل بیماری و به خطر افتادن سلامت جسم و روان داشته باشد. کنترل قطعی بیکاری توسط ما غیرممکن است اما این امکان وجود دارد که بتوانیم نحوهی واکنش دهی به آن را کنترل کنیم و شدت پیامدهای منفی آن را به حداقل برسانیم. در ادامه در مورد ۱۰ راهکار مؤثر برای نجات از بیکاری صحبت خواهیم کرد.
انواع بیکاری
اگر بخواهیم تعریفی از بیکاری و فرد بیکار داشته باشیم، میتوانیم بگوییم که بیکار کسی است که در سن کار بوده ولی هیچ شغل و درآمدی نداشته باشد. عوامل بسیار زیادی وجود دارند که بر روی بیکار شدن افراد تأثیر میگذارند. از مهمترین این عوامل میتوان به عوامل اقتصادی و اوضاع فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد. در اصل میتوان گفت که بیکاری از عواملی مثل گسترش یافتن اتوماسیون، تغییر جوامع از سنتی به صنعتی و افزایش جمعیت و کاهش تقاضای نیروی کار حاصل میشود. عموما بیکاری به دودسته بیکاری ارادی و بیکاری غیرارادی تقسیم میشود. البته از نگاه دیگر هم به دودسته بیکاری پنهان و بیکاری آشکار تقسیم میشوند که در ادامه در موردشان خواهیم گفت.
بیکاری پنهان
نوعی از بیکاری است که در آن شخص در شغلی فعالیت میکند ولی نیروی کارآمد و متخصصی نیست و به جهت تناقضی که وجود دارد هیچ نقش سازندهای ندارد. در چنین حالتی میتوان گفت که انتخاب شغل مناسب با تیپ شخصیتی مورد بسیار مهمی است که میتواند به طرز قابلتوجهی از بروز چنین اتفاقی جلوگیری کند.
بیکاری آشکار
آشکار بودن بیکاری به این معنا است که فرد تمایل دارد کار کند ولی نمیتواند شغل مناسبی پیدا کند. همچنین بیکاری ارادی و غیرارادی در این دستهبندی قرار میگیرند.
بیکاری ارادی
این نوع از کار نکردن به تصمیم خود فرد بستگی دارد. افرادی که هیچ تمایلی به کار کردن ندارند در دسته این افراد قرار میگیرند. شاید اصطلاح نجات از بیکاری با این گروه چندان همخوانی ندارد.
بیکاری غیرارادی
این نوع از بیکاری به دلیل شرایط اقتصادی نامساعد، کمبود بودجه، چسبندگی قیمتها و… به وجود میآید. به صورتی که شخص تمایل به کار کردن دارد ولی شغلی برای او وجود ندارد. اصولا این نوع افراد مدام از طریق بسترهای مختلف مانند مراکز کاریابی و یا حتی فرصتهای شغلی در لینکدین به جستجو میپردازند ولی به جهت کم بودن تقاضا موفق به یافتن شغل مناسب خود نمیشوند. بنابراین در چنین شرایطی نجات از بیکاری به معضلی بزرگ تبدیل میشود.
مطلب مرتبط: مقاله شغل مناسب تیپ شخصیتی شما کدام است؟
آثار بیکاری
بیکاری معضلی است که تمام ابعاد فردی و اجتماعی زندگی انسان را درگیر میکند. فرد بیکار احساس بیارزشی و حقارت میکند. او نشاط و شادابی را در زندگی خود نمییابد زیرا حس مفید بودن و سازندگی از او گرفته شده است. ازطرفی منزلت اجتماعی چندانی احساس نمیکند و اگر بحث نداشتن درآمد و برنیامدن از هزینههای زندگی را کنار بگذاریم، باعث دور شدن حس امنیت و آرامش از خانواده میشود. مشکلات اقتصادی و فشارهای مالی باعث میشود توازن قدرت در خانواده بهم بریزد و تنش بین زوجین و اعضای خانواده بالا بگیرد.
نان آور خانواده احساس نداشتن اختیار کافی و عزت نفس پایین میکند و خودش را در جایگاهی نمیبیند که الگوی مناسبی برای فرزندش باشد. درنتیجه رضایتمندی او از زندگی کاهش مییابد و همین امر ریشهی بروز اختلالات روانی مثل افسردگی میشود. فرد بیکار کمکم پیوند خود را با پیکرهی اجتماع سست مییابد، منزوی میشود و روی به بزهکاریهای اجتماعی میآورد چراکه نیازهای فردی و خانوادگیاش در بستر مناسب برآورده نمیشوند و برای حل آنها دست به هر کاری میزند.
دیگر اینکه مهمترین تأثیر بیکاری کاهش درآمد است. این نه فقط روی زندگی فردی و خانوادگی انسان بلکه در سطح کلان و جامعه تأثیرگذار است و منجر به روی آوردن به مشاغل کاذب، کاهش توسعهی اقتصادی و رفاه اجتماعی میشود.
برای نجات از بیکاری چیکار کنیم؟
همانطور که گفته شد بیکاری انواع مختلفی دارد که در صورتی قابلحل است که شخص خودش تمایل به کار کردن و کسب درآمد داشته باشد. در این صورت است که با بهکارگیری برخی راهکارها میتواند از این چالش رها شود.
۱ـ برای نجات از بیکاری از فکر و خیال دور شوید و غصه نخورید.
غصه خوردن و زانوی غم بغل کردن راهکار خوبی برای نجات از بیکاری نیست. اینکه ساعتها در اتاق بنشینید و غصه بخورید و یا اینترنت گردی کنید چارهی کار نیست. میتوانید از همین بیکار بودن به جهت برداشتن برخی قدمهای اولیه برای رهایی بیکاری استفاده کنید. مثلا برخی تستها مثل تست رغبت شغلی هالند و تست نئو را انجام دهید تا در وهلهی اول بدانید که اصلا چه نوع مشاغلی مناسب تیپ و ویژگیهای شخصیتی شماست؟ به چه نوع محیط کاری علاقه و اشتیاق دارید؟ شخصیت شما در چه مشاغلی دوام میآورد و میتواند روزبهروز پیشرفت کند؟ و درنهایت تحت چه شرایطی میتوانید رضایت شغلی را تجربه کنید؟
۲ـ برای رشد و آموزش خود زمان بگذارید و هزینه کنید.
درصورتیکه از طرف خانواده حمایت مالی میشوید یا پسانداز شخصی دارید حتما به کلاسهای آموزشی بروید. اینکه زبان جدید یاد بگیرید یا برخی مهارتهای کامپیوتری و مهارتهای شغلی مهم را آموزش ببینید. میتواند منجر به تمایز شما از سایر کارجویان شود. درصورتیکه توانایی شرکت در کلاسها را ندارید. بهترین راه آموزش از طریق کتب و ویدیوهای آموزشی و شرکت در آزمونهای فنی حرفهای است.
مطلب مرتبط: مقاله ۱۵ مهارت شغلی پردرآمد و ثروت ساز که باید بهسرعت بیاموزید
۳ـ بهاندازهی کافی از زندگی لذت ببرید.
درصورتیکه شما دانش و مهارتهای لازم برای کار کردن در یک جایگاه شغلی را دارید نگران نباشید و از اوقات بیکاری خود نیز استفاده کنید. سعی کنید از زمان آزادتان نهایت لذت را ببرید. هرچقدر هم که سرتان شلوغ باشد نباید از تمام اوقات بیکاریتان صرفنظر کنید و به دنبال چارهای برای نجات از بیکاری باشید. همواره حواستان به تعادل بین کار و زندگی باشد.
۴ـ برای نجات از بیکاری هدفمند و متمرکز به دنبال کار بگردید.
مطمنا در خانه نشستن و دنبال کار نگشتن نمیتواند به شما در نجات از بیکاری کمک کند. به همین خاطر باید مدتزمان مشخصی را بهصورت متمرکز و هدفمند در جستجوی کار باشید. سعی کنید در این مدت رزومهای متمایز و پروپیمان برای خود آماده کنید. از طریق سایتهای معتبر کاریابی و فرصتهای شغلی موجود در لینکدین به دنبال شغل مناسب خود باشید. سازمانهایی را که تقاضای نیروی کاری با شرایط شما را دارند شناسایی کنید و طبق اهداف و شرح وظایف مشخصشده رزومه خود را به چند سازمان و ارگان ارسال کنید.
۵ـ محدودهی کاریابی خود را گسترش دهید.
گسترده کردن محدوده کاریابی زمانی به کارتان میآید که باوجود امتحان کردن چندین روش هنوز هم موفق به یافتن شغل مناسب نشده باشید. در این صورت میتوانید در مشاغل دیگری که در آن تخصص کمی دارید اما با آموزش و کسب مهارت میتوانید خودتان را به فردی متخصص در این حوزه تبدیل کنید و یا مشاغلی که در شهرهای دیگر درخواست نیرو دادهاند به جستجو بپردازید.
۶ـ مراقب سلامت جسم و روانتان باشید.
اگر بیکار هستید برخی رسیدگیها را در اولویت قرار دهید. به خودتان برسید، ورزش کنید، تغذیه مناسب انتخاب کنید، پرخوری نکنید و تا میتوانید آموزش ببینید. در کل از خودتان غافل نشوید و کارهایی را انجام دهید که موجب سرزندگی و متمایز شدن شما از دیگران میشوند.
۷ـ به دنبال کاهش هزینههای خود باشید.
در ابتدا کل هزینههای ماهانهی خود را محاسبه کنید. چراکه با این کار میتوانید بودجه بندی بهتری انجام دهید. فهرستی از تمام چیزهایی که برای آنها هزینهای پرداخت میکنید تهیه کنید. مطمئن شوید که شامل غذا، اجاره یا رهن، گاز، هزینه ماشین، پرداخت بیمه، قبوض و سرگرمی شود و همه را در بربگیرد. حال میدانید که برای پوشش تمام هزینههای خود در ماه چقدر باید درآمد کسب کنید. اکثر مردم بیشتر بر روی سه مورد مسکن، ماشین و شهریه هزینه میکنند. متأسفانه، کاهش سریع هزینهها در این سه مورد نیز بسیار سخت است و احتمالا به دلیل بیکاری از پس همهی هزینهها برنخواهید آمد. بااینحال شما باید در دوران بیکاری سبک زندگی خود را نسبت به دورانی که شاغل بودید تغییر دهید و به دنبال بیشترین صرفه جویی باشید.
حتی اگر از قبل پسانداز زیادی دارید، با حذف اقلام و هزینههای کوچکتر شروع کنید و به هزینههای بالای زندگی خود فکر کنید. میتوانید از فروشگاههایی خرید کنید که تخفیف میگذارند یا کوپن تخفیف جمع آوری کنید. تنها در صورتی پولتان را خرج کنید که ضروری است. مثلا کارهایی مانند غذا خوردنهای متعدد در رستوران و کافهها، داشتن اشتراک سرویسهای ارائه دهندهی فیلم و موسیقی و کتاب و غیره و یا سرگرمیهایی پر خرج در این شرایط ضروری نیستند. بنابراین واقعاً سعی کنید در زمانی که بیکار هستید از این هزینهها جلوگیری کنید. شما میتوانید بقیهی هزینههای اضافی را برای زمانی بگذارید که استخدام شدید و درآمدی به دست آوردید. هر چه بیشتر بتوانید پسانداز کنید، نگرانی کمتری برای پرداخت هزینههای خود در هر ماه خواهید داشت.
۸ـ دورههای کارآموزی را برای رهایی از بیکاری دستکم نگیرید.
یقینا افزایش تواناییها و بهروز کردن تخصصهایتان عامل مهمی برای پروپیمان شدن رزومه و یافتن کار است. حتما در کلاسهای آموزشی و دورههای مختلف شرکت کنید و آنها را به رزومهتان اضافه نمایید. کارآموزی نیز میتواند یکی از بهترین روشهای افزایش توانایی برای شما باشد حتی اگر پولی بابت آن به شما داده نشود. برخی از سازمانها نیروهای خود را از بین کارآموزان استخدام میکنند.
مطلب مرتبط: مقاله ۱۵ توصیهی مهم استخدامی برای اینکه سریعتر استخدام شوید
۹ـ دلتان را به مدرکتان خوش نکنید.
هرگز چنین تصور نکنید که بهواسطهی داشتن یک مدرک لیسانس و فوقلیسانس، دولت یک جایگاه شغلی ایده آل را برای شما در نظر میگیرد. بدون تعارف هر آنچه در دانشگاه میآموزید نمیتوانند تضمینکنندهی این باشند که در آینده صاحب شغل پردرآمدی خواهید شد. بنابراین برای نجات از بیکاری تنها باید به خودتان متوسل شوید. دست از آموزش و یادگیری برندارید. تا میتوانید تحقیق کنید. کتاب بخوانید. مهارت کسب کنید و خودتان را بهروز نگهدارید. به این فکر کنید که چرا یک کارفرما باید تمایل داشته باشد که شما را استخدام کند؟ مگر شما چه مزیتی برای آنها دارید که بخواهند به ازای آن به شما حقوق بدهند؟
۱۰ـ بههیچعنوان از جستجوی کار دست نکشید.
نجات از بیکاری مستلزم این است که دست از تلاش و جستجو برندارید. خودتان را به هر دری بزنید و از راههای مختلفی دنبال کار باشید. زمان بیکاری خود را به جستجوی کار از سایتها، روزنامهها، نشریات و حتی آگهیهای استخدام نصبشده روی دیوارها بگذرانید. مطمئن باشید اگر حرفی برای گفتن داشته باشید دیر یا زود شغل ایده آلتان را خواهید یافت.
۱۱ـ از همین امروز برای نوشتن رزومه اقدام کنید.
بهمحض اینکه شروع به نوشتن رزومه کنید تازه متوجه میشوید که کجای کارتان میلنگد؟ به هر بخش که میرسید پی میبرید که چیزی در چنته ندارید. پیشنهاد میکنیم در قدم اول چند نمونه رزومه برای مشاغلی که دلخواهتان است را موردبررسی قرار دهید. ببینید در کدام قسمتها ضعف دارید؟ به ترتیب برای از بین بردن هر یک از ضعفهای موجود اقداماتی را انجام دهید. به هرجایی که فکر میکنید میتوانید مفید باشید رزومه ارسال نمایید و تمام تلاشتان را برای دیده شدن بکنید.
سخن نهایی
هیچگاه نباید بر این عقیده بمانید که بلافاصله میتوان بعد از فارغالتحصیلی وارد دنیای کار شد. وجود مدرک دلیلی بر این نیست که حتما شغلی منتظر شماست. به همین علت باید قبل از دریافت مدرک و در طول تحصیل فکری به این مورد کرد. شناخت اصول اولیه جستجوی کار و راههای رهایی از بیکاری کمک بزرگی در این امر میکند. از یاد خدا غافل نشوید و در هر امری از او کمک بخواهید مطمئنا موفق خواهید شد.
۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
ممنون از مطالب خوبتون
ممنون از شما که زمان گذاشتین.