چند سال پیش دوستی داشتم که پسرش با ۳۲ سال سن و دو مدرک فوقلیسانس بیکار بود و به خاطر مدرک دانشگاهی خود به دنبال شغلهای خاص و پردرآمد میگشت. ولی نهایتا در یک فروشگاه بهعنوان فروشنده یکی از بخشهای آنجا شروع به کارکرد. حتما شما نیز در میان دوستان و آشنایان، کسانی را دیدهاید که مدتهاست دنبال کارهایی با درآمد بالا هستند. اما نمیتوانند در این شغلها استخدام شوند. پس چطور بعضی از افراد بهسرعت شغل پردرآمدی را پیداکرده و در آن پیشرفت میکنند؟ آیا این افراد مهارتهای خاصی دارند؟ راز موفقیت آنان چیست؟ به نظر شما آیا یادگیری مهارت شغلی پردرآمد میتواند تأثیری در پیدا کردن شغل ایده آلتان داشته باشد؟
اشتباه اکثر جوانان جویای کار این است که فکر میکنند تنها مدرک دانشگاهی برای استخدام شدن کافی است. اما آنها باید بدانند آنچه در رزومهی کاری هر فرد میدرخشد، مهارتهای شغلی آنهاست. ازاینرو سعی داریم در این مقاله به بررسی ۱۵ مورد از مهمترین مهارتهای شغلی پردرآمد بپردازیم. شما با کمک این مهارتها میتوانید با اعتمادبهنفس بیشتری به سراغ شغلهای پردرآمد بروید یا اینکه در شغل فعلی خود به درآمدهای بالاتری برسید.
چرا یادگیری مهارتهای شغلی پردرآمد، کلید پنهان موفقیتهاست؟
بیایید کمی با زبان آمار با هم صحبت کنیم! بر اساس آخرین آمارها، ایران ۵ برابر کشورهای پیشرفته دانشگاه دارد. اما با این اوصاف، ۴۴ درصد بیکاران جامعه را فارغالتحصیلان دانشگاهی تشکیل میدهند. از این نگرانکنندهتر آن است که ۷۰ درصد افراد جویای کار فاقد مهارت هستند. این آمارها نشان میدهند اساس استخدام افراد از مدرکگرایی به سمت توجه به مهارتهای شغلی آنها گرایش پیداکرده است.
برخورداری از مهارتهای شغلی پردرآمد، شانس استخدام افراد را بالابرده و به آنها کمک میکند درآمدهای بالاتری داشته باشند. پس لازم نیست برای رسیدن به درآمد بیشتر، زمان طولانیتری را کارکرد یا الزاما شغل دوم داشت. تنها کافی است مهارتهای جدیدی را بیاموزید و خلاقانه از آنها استفاده کنید.
البته بحث استخدام کمی پیچیدهتر از این حرفهاست. برای استخدام در شغل موردنظرتان باید چیزی در چنته داشته باشید تا برتری خود را نسبت به سایر متقاضیان نشان دهید. برای آنکه در بحث استخدام دچار سردرگمی نشده و بدانید باید چه کنید؟ پیشنهاد ما به شما مطالعه مقاله «۱۵مورد از توصیههای مهم استخدامی برای اینکه سریعتر استخدام شوید» است. بامطالعهی این مقاله تکلیفتان با خودتان مشخصشده و میدانید کجا و چگونه به دنبال کار بگردید.
مهمترین دستهبندی مهارتها
مهارت میزان توانایی فرد در انجام هر کاری را بیان میکند. خوشبختانه مهارت مانند استعداد ذاتی نیست و میتوان با آموزش و تمرین آن را کسب کرد و ارتقا داد. مهارتها بهطورکلی به دودسته تقسیم میشوند. مهارتهای سخت و مهارتهای نرم.
- مهارتهای سخت به مهارتهایی گفته میشوند که کمیت آنها موردبررسی قرار میگیرند. مانند مهارت رانندگی، مهارت تایپ کردن و… .
- مهارتهای نرم به آن دسته از مهارتهایی گفته میشود که به ارتباط فرد با دیگران بستگی دارد و نمیتوان آنها را اندازهگیری نمود. این مهارتها بهآسانی قابلآموزش نبوده و به تلاش فرد بستگی دارند. ازجمله این مهارتها میتوان به مهارت سخنوری، روابط عمومی بالا، حل مسئله، تصمیمگیری و… اشاره کرد.
آیا شما از میزان مهارتهای نرم خود اطلاع دارید؟ اولین قدم برای کسب مهارت شغلی پردرآمد، دانستن میزان بهرهمندی شما از آنها است. پس برای برداشتن اولین قدم در این راه با انجام تست هوش هیجانی Bar-On، میزان هوش هیجانی، هوش عاطفی و هوش ارتباطی خود را بسنجید. هوش هیجانی نقش به سزایی در موفقیت شغلی و زندگی شخصی همهی انسانها ایفا میکند.
۱۵ مهارت شغلی پردرآمد که باید یاد بگیرید!
۱ـ تسلط به زبان انگلیسی
این مهارت یکی از بهترین راهها برای کسب شغل پردرآمد است. ممکن است برای برخی از شغلها زبان خارجی چندان ضروری به نظر نرسد. اما باید بدانید دانستن زبان انگلیسی که زبان بینالمللی تمام مردم دنیاست، یکی از اصلیترین مهارتهای شغلی پردرآمد برای استخدام در هر شغل یا کسب موفقیتهای شغلی به شمار میآید.
۲ـ بازاریابی دیجیتالی (Digital Marketing)
دیجیتال مارکتینگ درواقع به معنای تمام فعالیتهای بازاریابی در بستر رسانههای اینترنتی است. سالانه مبالغ هنگفتی صرف بازاریابی دیجیتالی میشود. چراکه دیگر زمان تبلیغات به شیوههای سنتی به سر آمده است. کسبوکارها با تبلیغ در اینترنت بهراحتی میتوانند مخاطب را با خود همراه کرده و به خرید تشویق کنند. ازاینرو این مهارت جزء مهارت شغلی پردرآمد و بهروز در دنیا است.
۳ـ بلاکچین
بهطور خلاصه، بلاک چین دفتر باز و گسترده است که امکان تأیید تراکنشهای میان دو طرف را به شیوهای شفاف و دائمی فراهم میکند. شاید نام آن را در حوزهی رمز ارزها شنیده باشید. اما توانایی بلاک چین بسیار فراتر از این حرفها است. این مهارت توانایی ایجاد تحولاتی عظیم در صنایع مدرن را دارد و دیر یا زود همهی کسبوکارها به آن احتیاج پیدا خواهند کرد.
۴ـ امنیت اینترنت
امروزه تمامی کسبوکارها با کمک شبکههای کامپیوتری کارهای خود را انجام میدهند. نگهداری و حراست از اطلاعات این شبکهها از بزرگترین دغدغههای سازمانهاست. بنابراین هر شخصی باید بتواند به بهترین شکل ممکن این امنیت را برقرار کند و خود را به چنین مهارت شغلی پردرآمدی مجهز نماید.
۵ـ علم داده و تحلیل داده
علم داده بهعنوان یکی از جذابترین مشاغل در قرن ۲۱ لقب گرفته است. امروزه عامل اصلی پیشرفت شرکتها در میزان دادههای آنان است. بنابراین تمامی شرکتها به یک متخصص علم داده احتیاج دارند تا از دیگران عقب نمانند. متخصصین علم داده تمامی دادهها را درک میکنند و در زمان مناسب از آنها استفاده مینمایند.
۶ـ سئو
سئو یا بهینهسازی موتور جستوجو، در اصل به معنای افزایش ترافیک موتور جستوجوی غیر پولی است. شاید این کار به نظر ساده بیاید. اما باوجود بیش از ۲۰۰ فاکتور رتبهبندی موتورهای جستوجو، در حال حاضر بهینهسازی وبسایتها کار پیچیدهای است. این مهارت یک مهارت شغلی پردرآمد محسوب میشود. چراکه هرروز تعداد کسبوکارهای بیشتری با وبسایت آنلاینشان وارد اینترنت میشوند.
مطلب مرتبط: چرا نمیتوانم کار پیدا کنم؟
۷ـ برنامهنویسی
با افزایش فارغالتحصیلان دانشگاهی روزبهروز بر تعداد افرادی که خود را برنامهنویس مینامند افزوده میشوند. همهی این افراد برنامهنویسی را آموزشدیدهاند، اما مهارت کافی در این زمینه ندارند. داشتن مهارت مهمترین عامل در موفقیت شغلی در حوزهی برنامهنویسی است. به دلیل وجود زبانهای برنامهنویسی متعدد، زمینهی بیشتری برای کسب موفقیت شغلی در این حوزه وجود دارد. به همین سبب آن را جزء مهارتهای شغلی پردرآمد قلمداد میکنند.
مطلب مرتبط: کسب درآمد از اینترنت بدون نیاز به سرمایه بالا با ۱۱ روش پولساز
۸ـ توسعهدهندگان گوشی موبایل
متأسفانه یا خوشبختانه امروزه گوشی همراه یکی از واجبات برای ادامهی زندگی هر فردی است. بسیاری از افراد حتی یکلحظه هم بدون تلفن همراه خود دوام نمیآورند. بدون شک همهی افراد تمایل دارند در تلفن همراه خود بهترین و بهروزترین اپلیکیشنها و بازیها را داشته باشند. اگر بتوانید وارد این حوزه شوید و متناسب با نیاز مشتری مهارتهای خود را ارتقا دهید. شک نکنید که صاحب یکی از بهترین مهارتهای شغلی پردرآمد در جهان هستید.
۹ـ فتوشاپ
ویرایش عکس یا فتوشاپ یک مهارت تکمیلی است. این مهارت در بسیاری از شغلها مانند طراحان گرافیک، عکاسان، توسعهدهندگان وبسایت و خلاصه هر شغل خلاقانهای، کاربرد دارد. بنابراین یادگیری این مهارت شغلی پردرآمد میتواند یک میانبر برای افزایش درآمد شما باشد.
۱۰ـ سخنرانی عمومی
مهارت سخنرانی عمومی یکی از ارزشمندترین مهارتهای فرد برای کسب موفقیت و گسترش شبکهی ارتباطیتان است. این مهارت به هنر مذاکرهی شما بستگی دارد. اینکه بدانید چطور با هر کس صحبت کنید تا بیشترین منفعت را برای شما داشته باشد، شاهکلید حل مشکلات شما است.
آیا شما مهارت مذاکره کردن دارید؟ آیا سبکهای مذاکرهای دیگر افراد را میشناسید؟ آیا از طرز برخورد مناسب با انواع سبکهای مذاکرهای آگاهی دارید؟ هر فرد سبک مذاکرهای خاصی برای خود دارد که با شناخت و پرورش آن میتوان بهترین عملکرد را در موقعیتهای مختلف داشت. شما میتوانید برای شناخت سبک مذاکرهای خود و دیگر افراد تست مذاکره پیره را انجام دهید. شما با انجام این تست ساده میتوانید نگرش و رفتار افراد مختلف در مذاکره را درک کرده و مناسبترین واکنش را با توجه به شرایط از خود نشان دهید.
۱۱ـ عکاسی
آنچه امروزه در فضای مجازی مطرح است، میزان لایک و دنبال کننده صفحات شخصی است. هر چه میزان دنبال کنندهی بیشتری داشته باشید، موقعیت اجتماعی بهتر و کسبوکار پررونقتری خواهید داشت. دیده شدن در فضای مجازی مستلزم عکس خوب و حرفهای است. ازاینرو عکاسان حرفهای که عکسهای جذاب و خاصی بگیرند، میتوانند سودهای کلانی را تصاحب کنند. ضمن اینکه این مهارت شغلی پردرآمد در صنعت تبلیغات و بسیاری از کسبوکارهای دیگر جایگاه ویژهای دارد.
۱۲ـ طراحی گرافیک
تمامی کسبوکارها و برندها نیازمند یک هویت بصری قوی هستند. هویتی که با آن شناخته شوند و در ذهنها بمانند. شرکتها معمولا همینجاست که متوجه میشوند به یک طراح گرافیک احتیاج دارند. فردی که بداند چگونه از خلاقیت و مهارت خود استفاده کرده و چیزی فراتر از وظایف روتین شرکت را ببیند. پس طراحی گرافیک نیز یک مهارت شغلی پردرآمد در دنیای امروز است که در حیطههای مختلف میتوانید آن را بهکارگیرید.
۱۳ـ حسابداری
شاید شغل حسابداری تنها شغل در دنیاست که از گذشته تا به امروز جزء شغلهای پردرآمد باقیمانده است. از دیرباز افراد به دنبال حسابدارانی مجرب و قابلاعتماد میگشتند که حسابهای مالی آنان را سروسامان داده و از ضرر مالی جلوگیری کنند.
مطلب مرتبط: آشنایی با پردرآمدترین رشتههای دانشگاهی در ایران و جهان
۱۴ـ دیتابیس
دیتابیس یا پایگاه داده یکی از مشاغلی است که موقعیتهای شغلی بسیاری برای آن وجود دارد. امروزه که بیشتر شرکتها و سازمانها با حجم زیادی از داده مواجه هستند، ساماندهی این اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار است. پس اگر میخواهید یک مهارت شغلی پردرآمد و پرکاربرد داشته باشید، پایگاه داده را آموزش ببینید.
۱۵ـ اخلاق حرفهای
بهعنوان آخرین گزینه باید بدانید، هیچ شرکتی کارمندی را بدون داشتن اخلاق حرفهای استخدام نخواهد کرد. باید در کنار مهارتهای مختلف مواردی مانند مسئولیتپذیری، احترام به دیگران، رقابت سالم، انعطافپذیری، ریسکپذیری، برقراری ارتباط سازنده و… را نیز داشته باشید. بهطورکلی باید بتوانید ارتباط مؤثری با دیگر افراد سازمان و مشتریان برقرار کنید.
برای داشتن این ارتباط مؤثر باید بتوانید مدل رفتاری غالب آنها را حدس بزنید و درنهایت متناسب با الگوی رفتاریشان از بهترین راهحلها استفاده نمایید. یکی از راهکارهای موجود در این رابطه انجام تست رفتارشناسی دیسک است. این تست در زمینههای متفاوتی مانند بهبود ارتباطات بین فردی، بهبود ارتباطات سازمانی، بهبود فروش و… به شما کمک میکند. تا زمانی که نتوانید به درک مناسبی از دلیل رفتار دیگران پی ببرید نمیتوانید آنها را تحت تأثیر خود قرار دهید.
پیشنهاد: با ۲۰ مورد از پردرآمدترین شغلهای ایران و جهان آشنا شوید.
سخن آخر
ممکن است موارد دیگری نیز برای کسب مهارت شغلی پردرآمد وجود داشته باشند. اما مهارتهای ذکرشده در این مقاله جزء مهارتهای اولیه و کاربردی برای تمامی مشاغل هستند. شما با کسب این مهارتها میتوانید زندگی شخصی و کاری خود را بهتر مدیریت کرده و زودتر به اهداف خود برسید.
مطلب پیشنهادی: آشنایی با ۱۴ مورد از مشاغل خانگی پردرآمد