کاربرد MBTI چیست؟ تست MBTI چگونه به ما در هر حوزه‎‌ای کمک می‌کند؟

کاربرد MBTI

آیا تابه‌حال شنیده‌اید که شخصی خود را به‌عنوان یک INTJ یا ESTP توصیف کرده باشد و شما معنی آن را ندانید؟ آنچه این افراد می‌گویند، درواقع تیپ شخصیتی آن‌ها بر اساس شاخص تست مایرز-بریگز یا به‌اختصار، تست MBTI است. در این مطلب قصد داریم از جنبه‌ی دیگری به این تست شخصیت شناسی معتبر بپردازیم، آن‌هم کاربرد MBTI در حوزه‌های مختلف است. اینکه اصلا دانستن تیپ شخصیتی چه اهمیتی دارد؟ یا اینکه آگاهی نسبت به ویژگی‌های شخصیتی در چه موقعیت‌هایی به کار شما می‌آید؟ به نظر شما کاربردهای MBTI شامل چه مواردی می‌شوند؟

به‌طورکلی کاربرد MBTI در ارائه‌ی شناخت بهتر و بیشتر به افراد از خود و دیگران خلاصه می‌شود. این شناخت یکی از باارزش‌ترین خصیصه‌هایی است که افراد در هر سازمان یا مجموعه‌ای می‌توانند در اختیار داشته باشند. شناخت صحیح از شخصیت، هم برای سازمان و هم برای افراد، به‌منظور رسیدن به موفقیت فردی و سازمانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که به‌هیچ‌عنوان نمی‌توان آن را دست‌کم گرفت. چراکه در دنیای امروز اکثر سازمان‌ها، شرکت‌ها، استارتاپ ها و مجموعه‌های مختلف برای رشد و بقای خود نیازمند این هستند که افرادی با حداکثر کارایی را به‌کارگیرند. استخدام کارکنانی لایق که بیشترین تناسب را با جایگاه شغلی موردنظر دارند و بیشترین میزان بهره‌وری را برای سازمان‌ها به ارمغان خواهند آورد. اما از چه طریقی می‌توان این تناسب میان شغل و شخصیت را تشخیص داد؟ به نظر شما آیا کاربرد MBTI فقط به حوزه‌ی استخدام محدود می‌شود؟

نگاه اجمالی به ویژگی‌های تست مایرز- بریگز (MBTI)

بهتر است پیش از پرداختن به کاربرد MBTI به‌طور مختصر به ماهیت و ویژگی‌های این تست شخصیت شناسی اشاره‌کنیم. بر اساس پاسخ‌های داده‌شده به تست MBTI، افراد در یکی از ۱۶ نوع تیپ شخصیت قرار می‌گیرند. هدف این آزمون این است که افراد، ویژگی‌های شخصیتی خود را ازجمله علاقه‌‌مندی‌ها، نقاط قوت، ضعف، اولویت‌های شغلی احتمالی و سازگاری با افراد دیگر را بیشتر کشف و درک کنند.

واقعیت این است که هیچ‌کس «بهترین» شخصیت را ندارد و شخصیت هیچ‌کس، «بهتر» از شخصیت فرد دیگری نیست. همچنین این تست به دنبال پیدا کردن اختلاف عملکرد یا ناهنجاری نیست؛ در عوض، هدف آن فقط این است که درباره خودتان بیشتر و عمیق‌تر بدانید.

 طبق گفته بنیاد مایرز- بریگز، مهم است که به یاد داشته باشید همه انواع شخصیت‌ها برابر و باارزش هستند. به‌عنوان‌مثال، هنگام کار در فعالیت‌های گروهی در مدرسه یا محل کار، شناخت نقاط قوت و ضعف خود و درک نقاط قوت و ضعف دیگران می‌تواند بسیار سودمند باشد. وقتی در تلاش هستید پروژه خود را با سایر اعضای یک گروه به اتمام برسانید، ممکن است متوجه شوید که برخی اعضای گروه در انجام اقدامات خاصی ماهر و بااستعداد هستند درحالی‌که عده‌ای دیگر قادر نیستند با همان کیفیت از عهده‌ی آن کار بربیایند. درنتیجه با شناخت این تفاوت‌ها، گروه می‌تواند تعیین وظایف بهتری با در نظر گرفتن ویژگی‌های شخصیتی افراد داشته باشد.

کاربرد MBTI در سازمان و فرآیند استخدام

کاربرد MBTIبدیهی است که یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش کارایی و بهره‌وری افراد در هر مجموعه‌ای احساس رضایتمندی آن‌ها از شغلشان است و بی‌تردید بهره‌وری سازمان درگرو بهره‌وری نیروی انسانی فعال در آن است. همین موضوع می‌تواند نشان‌دهنده‌ی اهمیت و تأثیرگذاری نیروی انسانی در هر مجموعه‌ای باشد. حال چگونه می‌توان به میزان بهره‌وری مورد انتظار رسید؟ به‌طور مثال اگر بخش منابع انسانی سازمان خود را مجهز به ابزارهای قدرتمند شخصیت شناسی کنید، گمان می‌کنید بتوانید تا حدود زیادی به محقق شدن اهداف سازمان نزدیک شوید؟

یکی از مهم‌ترین کاربردهای MBTI را می‌توان در قالب این ضرب‌المثل معروف توضیح داد که می‌گوید «هرکسی را بهر کاری ساختند». این جمله به‌درستی بیانگر یکی از قابلیت‌های اصلی این آزمون است. به‌طور مثال در جلسات مصاحبه برای استخدام که تمام دغدغه‌ی مدیران استخدامی جذب نیروهایی است که بیشترین تناسب را با فرصت‌های شغلی موجود داشته باشند، این ابزار می‌تواند به‌خوبی تسهیل‌کننده‌ی فرآیند شناخت متقاضیان و درنهایت انتخاب آن‌ها برای استخدام باشد. در چنین شرایطی می‌توانید سازمان را از عواقب تشخیص نادرست توانایی‌های فرد برهانید. به‌بیان‌دیگر، دانستن تیپ MBTI افراد به شما در تشخیص زودهنگام نقاط ضعف و قوت آن‌ها کمک بسیاری کرده و موجب می‌شود شخصی که ذاتا توانایی های موردنیاز برای قرار گرفتن در جایگاه شغل خاصی را ندارد به‌اشتباه در آن موقعیت استخدام نمی‌شود.

مطلب مرتبط: ۳ دلیل استفاده از تست‌های استخدامی جهت استخدام افراد در سازمان

mbti

با انجام تست MBTI از بخش‌های پنهان و ناشناخته شخصیت خود آگاهی پیدا می‌کنید. با استفاده از این تست می‌توان علت تفاوت عملکرد انسان‌ها را درک کرد. می‌توان از علایق افراد یا اینکه از چه چیزهایی بدشان می‌آید، مطلع شد. این تست ابزاری مفید برای انتخاب آگاهانه ی شغل و رشته تحصیلی شناخته شده است. بنابراین انجام این تست از اهمیت ویژه‌ای در شخصیت شناسی افراد برخوردار است. با صرف حدود ۱۰ دقیقه و پاسخ به ۷۰ سوال، تیپولوژی شخصیتی خود را بیابید. ورود به آزمون MBTI>

آیا یکی از کاربرهای MBTI می‌تواند کاهش نرخ خروج کارکنان باشد؟

در دنیای کسب‌وکار امروز، میزان پیچیدگی مدیریت بر افراد بسیار زیاد شده است و مدیریت انسان‌ها به‌عنوان سرمایه‌های انسانی دچار تحول و پیچیدگی بسیاری شده است، به‌نحوی‌که جذب، نگهداشتن و توسعه نیروی انسانی را با مشکلات پیچیده‌ای مواجه نموده است. درگیر شدن سازمان‌ها با چالش جذب و نگهداشت سرمایه‌های انسانی موجب شد تا متخصصین حوزه منابع انسانی در جستجوی راهکارهایی برای حفظ نیروهای کلیدی خود باشند. به همین منظور آسیب‌شناسی بامطالعه بر روی نیروهای منفک شده از مجموعه، در دستور کار قرار گرفت. پس از بررسی‌های اولیه‌، سه عامل مهم به‌عنوان عوامل اصلی خروج نیرو برای متخصصان منابع انسانی محرز شد:

  • خروج نیرو به علت عدم تطبیق روحیات و سلایق کارکنان با نیازها و نوع وظایف شغلی
  • ریزش نیرو به علت رفتار نامتجانس و عدم امکان برقراری ارتباط سازنده با همکاران 
  • خروج نیرو به علت جستجو برای یافتن موقعیت‌های بهتر در سازمان‌های دیگر

نکته‌ی حائز اهمیت اینجاست که در نیروهای فعال در بازار فروش این معضل عیان‌تر بود و خروج نیرو به علت عدم علاقه و منطبق نبودن کار با تمایلات فردی و شخصیت صدمات جبران‌ناپذیری به همراه داشته است. بنابراین نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهند که نقش شخصیت در انتساب وظایف شغلی باید جدی‌تر بررسی شود و ظرفیت‌ها و علائق و سلایق افراد در محیط کار نیز موردتوجه قرار گیرد. 

مطلب مرتبط: فرآیند استخدام‌های موفق در سازمان‌ها چگونه‌اند؟

کاربرد MBTI در ازدواج و روابط بین فردی

کاربرد MBTI در ازدواجباور عمومی این است که اضداد یکدیگر را جذب می‌کنند و همه‌ی ما در اطراف خودمان حداقل یکی از این زوج‌های عجیب‌وغریب را می‌شناسیم که باوجود تفاوت‌های اساسی، یک زندگی مشترک موفق را تجربه می‌کنند. اما آیا این موضوع حقیقت دارد که اضداد یکدیگر را جذب می‌کنند؟ آیا می‌توان این اصل را به همه تعمیم داد؟

بسیاری از محققان روانشناسی تصمیم گرفتند به این پرسش پاسخ دهند. آن‌ها معتقدند سیستم شخصیت شناسی MBTI می‌تواند تفاوت‌های بنیادی زوج در تفکر، تصمیم‌گیری و رفتار را توجیه کند.

 نتیجه مطالعات روانشناسی باربارا بارون-تیگر و پل تیگر دو محقق مشاوره ازدواج بر روی تیپ شخصیتی صدها زوج نشان می‌دهد، هرقدر تیپ شخصیتی زوجین به هم نزدیک‌تر باشد، در برقراری ارتباط با یکدیگر موفق‌تر خواهند بود.  از سوی دیگر افراد متضاد ممکن است در نگاه اول یکدیگر را بیشتر جذب کنند، اما با توجه به نتایج پژوهش‌ها حفظ رابطه با فردی که تیپ شخصیتی مشابه با شما دارد آسان‌تر است. به‌هرحال، این بدان معنی نیست که برای دستیابی به یک ازدواج موفق باید دقیقا همسری با تیپ شخصیتی مشابه خود را پیدا کنید.

آیا شبیه بودن تیپ‌های شخصیتی همیشه به یک ازدواج موفق ختم می‌شود؟

اجازه دهید قدری این موضوع را با مثال برایتان توضیح دهیم. هنگامی‌که زوج از تیپ شخصیتی حسی یا شهودی یکسانی برخوردارند، به‌طور اساسی دنیا را از دیدگاه مشابهی می‌بینند. زوج‌هایی که هر دو تیپ شخصیتی شهودی و یا تیپ شخصیتی حسی دارند یکدیگر را راحت‌تر درک می‌کنند و احتمالا بیشتر حس می‌کنند که زبان مشترکی برای ارتباط صحیح با همسر دارند.

یا در مثالی دیگر زوج‌هایی که تیپ شخصیتی حسی و ساختارگرا مثل (ESTJ ،ESFJ ،ISTJ ،ISFJ) دارند از میزان رضایت بیشتری در ازدواج برخوردار هستند. چنین زوج‌هایی ترجیح می‌دهند سنت‌گرایانی باشند که برای تعهدات خود در ازدواج ارزش و احترام قائل هستند.

از سوی دیگر زوج‌هایی با چنین تیپ‌های شخصیتی (ENFP ،INFP ،ENFJ ،INFJ) هنگام ازدواج باهم به میزان ۷۳% در زندگی مشترک احساس رضایت دارند. چراکه آن‌ها ارزش زیادی برای برقراری یک رابطه زناشویی موفق قائل هستند و احتمالا بیشتر از تمامی تیپ‌های شخصیتی خود را متعهد به ازدواج و زندگی مشترک  می‌دانند.

کنار هم قرار گرفتن زوج‌های احساسی، شاید به دلیل تمایل هر دو نفر به گذراندن وقت و انرژی بیشتر برای حفظ رابطه زناشویی، می‌تواند تفاوت‌های موجود در سایر ویژگی‌های شخصیتی را جبران کند. به‌ویژه فردی با تیپ شخصیتی ISFJ و تیپ شخصیتی ESFJ هنگام ازدواج با افرادی که تیپ شخصیتی ENFP و INFP را دارند تا ۸۶ درصد می‌توانند از ازدواج خود رضایت داشته باشند. 

تیپ شخصیتی شما چیست؟

ورود به تست رایگان شخصیت شناسی MBTI

آیا تناسب شخصیت‌ها تنها عامل تأثیرگذار در رضایت زناشویی است؟

اما همیشه هم تناسب شخصیت‌ها رضایت زناشویی را به دنبال نخواهد داشت. به‌طور مثال در بررسی های انجام شده افراد با تیپ شخصیتی ISTP و ESTP هنگام ازدواج با فردی که همین تیپ شخصیتی را دارد تنها ۳۳ % از ازدواج خود راضی بودند. محققان روانشناسی چنین استدلال می‌کنند که شاید یکی از دلایل این باشد که تیپ‌های شخصیتی ESTP و ISTP کمتر از تمامی انواع دیگر تیپ‌های شخصیتی به کیفیت روابط زناشویی خود اهمیت می‌دهند.

دیگر تحقیقات روانشناسی انجام‌شده توسط دکتر نانسی ماریلوس در دانشگاه سنت مری، اطلاعات مهمی درباره الگوهای ازدواج میان تیپ‌های شخصیتی ارائه می‌کند:

احتمال ازدواج با فردی متعلق به تیپ شخصیتی یکسان در میان برخی از تیپ‌ها بیشتر است، این تیپ‌ها شامل تیپ شخصیتی INFP، INFJ  و INTP در میان مردان و تیپ شخصیتی ENFJ و INFJ در میان زنان است.

مطلب مرتبط: ازدواج درونگرا با برونگرا صحیح است؟

همان‌طور که می‌بینیم به‌طورکلی زوج‌هایی که با تیپ شخصیتی مشابه خود ازدواج می‌کنند رضایتمندی بیشتری از زندگی مشترک خود دارند. افرادی هم که در ازدواج با تیپ شخصیتی متفاوت، راهی برای درک و حمایت عاطفی از همسر خود پیدا می‌کنند، اغلب می‌توانند احساس رضایت بیشتری از زندگی زناشویی خود داشته باشند.

 بااین‌حال، متخصصان این حوزه تأکید می‌کنند در تمامی یافته‌های آن‌ها، مهارت برقراری ارتباط صحیح با همسر، داشتن علایق مشترک و داشتن رابطه‌ی صمیمی و عاطفی از اصلی‌ترین عوامل دستیابی به یک ازدواج موفق خواهند بود.

پیشنهاد: با چه تیپ شخصیتی ازدواج موفق‌تری خواهید داشت؟

در آخر

با توجه به مطالب مطرح‌شده دریافتیم که کاربرد MBTI تنها به سازمان و حوزه‌ی منابع انسانی محدود نمی‌شود. این قابلیت می‌تواند نویدبخش این موضوع باشد که شما تنها با صرف مدت‌زمان بسیار کمی قادر خواهید بود به شناخت مطلوبی از خود برسید که نه‌تنها در حیطه‌ی شغل و حرفه‌ای که دارید کمک‌کننده و منجر به رشد و پیشرفت می‌شود. بلکه در روابط بین فردی و زناشویی نیز می‌توانید شاهد اثرات مطلوب آن باشید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط