اگر کمی در سایت قطبینو کنکاش کنید، با مقالههای زیادی مواجه میشوید که ویژگیها و خصوصیات مهم رهبری و مدیریت را عنوان کردهاند. در این مقالات به ویژگیهای شخصیتی و استعدادهای ذاتی افراد اشاره شده است. اما در این مقاله قصد داریم در مورد موضوع مهمتری صحبت کنیم و آن هم انواع مهارتهای مدیران موفق است.
در این مقاله سعی داریم به این سؤالات پاسخ دهیم. مهمترین مهارتهای مدیریتی کدام مهارتها هستند؟ چرا این مهارتها برای مدیران سازمان لازم و ضرروی بهشمار میآیند؟ کدام مهارتها ضامن موفقیت مدیران هستند؟ و اینکه چگونه میتوانیم به یک مدیر موفق تبدیل شویم؟
چرا مهارتهای مدیریتی مهم هستند؟
عدهای مهارت را با استعداد یا ویژگیهای شخصیتی یکی میدانند. اما اینطور نیست! استعداد در درون هر فرد وجود دارد و با او متولد میشود. درحالیکه مهارت باید طی آموزش، تکرار و تمرین حاصل شود و این مسئله است که اهمیت آن را دوچندان میکند. مثلا هیچکس برنامهنویس متولد نمیشود بلکه طی سالها با تمرین و تکرار بسیار میتوان به این مهارت رسید. مدیریت نیز از این قاعده مستثنا نیست. مدیران نیز باید از مهارتهایی برخوردار باشند تا وظایف خود را بهخوبی انجام داده و به موفقیت برسند.
یک مدیر باید بتواند طبق ضوابط و قوانین، وظایف خود را اجرا نماید. درعینحال باید قدرت جلوگیری از وقوع بحرانهای سازمانی را داشته باشد. حتی اگر بحران و مشکلی هم پیش آمد، با درایت و قدرت حلمسئلهی خود اوضاع را سامان دهد. این مهارتها یکشبه بهوجود نمیآیند. بلکه باید طی تمرین، ممارست و صدالبته تجربه حاصل شوند. درست در این زمان است که مدیران خوب و موفق از دیگر مدیران مشخص میشوند. مدیران لایق مهارتهای مدیران موفق را در خود ایجاد نموده و آنها را بهکار بستهاند. درحالیکه دیگر مدیران تنها به وجه علمی این کار و استعدادهای وجودی خود اتکا کردهاند. این دسته از افراد هیچ قدمی برای آموزش و ارتقای خود برنداشته و حتی نمیدانند چطور مدیر بهتری برای کارمندان خود باشند؟!
مطلب مرتبط: مدیر خوب کیست؟ چگونه یک مدیر بهتر برای کارمندان خود باشم؟
۱۲ مورد از مهمترین مهارتهای مدیران موفق
مدیریت مهمترین رکن هر سازمانی است. مسلما افرادی که در این جایگاههای شغلی حساس قرار میگیرند باید برخی مهارتها را در خود ایجاد و تقویت نمایند. چراکه آیندهی سازمان به آنان و تصمیماتشان بستگی دارد. در ادامه این مقاله ۱۲ مورد از مهمترین مهارتهای مدیریتی را بررسی میکنیم.
۱ـ مهارت برنامهریزی و هدفگذاری، اولین مهارت مدیران موفق است!
مهارت برنامهریزی تنها مختص مدیران نیست و برای همه افراد ضروری است. این مهارت در مدیریت اهمیت صدچندان پیدا کرده به موضوعی حیاتی تبدیل میشود. یکی از اصول برنامهریزی، هدفگذاری است. بدون هدف سازمانها سردرگم شده و راه موفقیت خود را گم میکنند. اینجاست که مهارتهای مدیران موفق به داد سازمان رسیده و در تعیین اهداف، توسعه استراتژیها و تعیین دستورالعملها بهخوبی عمل میکنند. یکی از بزرگترین ضعفهای مدیران، نبود مهارت برنامهریزی در آنهاست. این دسته از افراد باید در اسرع وقت نسبت به بهبود و تقویت این مهارت اقدام نمایند. البته ضعفهای مدیریتی تنها به این مورد ختم نشده و موارد بیشتری را شامل میشود.
مطلب مرتبط: نشانههای ضعف در مدیریت و چگونگی تبدیل آنها به نقاط قوت
۲ـ مهارت برقراری ارتباط مؤثر همان چیزی است که مدیران به آن احتیاج دارند!
شاید مهمترین مهارت مدیران موفق، مهارت برقراری ارتباط در آنها باشد. این مهارت نقش تعیینکنندهای را در ارتباطات، برنامهریزیها، کیفیت انجام امور و بهطورکلی موفقیت سازمان دارد. درحقیقت این مهارت موفقیت یا شکست سازمان را رقم میزند. نحوهی تعامل با کارمندان درون سازمان و گفتوگو با شرکای خارج از سازمان، چالشهای بسیاری را پیشروی مدیران قرار میدهد که تنها با وجود مهارتهای ارتباطی قوی قابل حل هستند.
۳ـ مهارت انعطافپذیری در محیطهای کاری مهارتی ضروری برای مدیران است!
مدیریت تنها پشت میزنشینی و امضای مدارک نیست! مدیران با موقعیتها و چالشهای مختلفی روبهرو میشوند. اگر مهارت انعطافپذیری را از خود نشان ندهند، بهراحتی در برابر مشکلات پیش آمده تسلیم شده و شکست میخورند. در کل وجود مهارت انعطافپذیری در محیطهای کاری امری ضروری است که مقاومت و تلاش کارکنان سازمان را نشان میدهد.
۴ـ مهارت تصمیمگیری، مهارتی تعیینکننده در مدیریت است!
مهارت تصمیمگیری یکی از مهارتهای مدیران موفق است که شکست یا موفقیت سازمانها را رقم میزند. مدیران در طول روز تصمیمات ریزودرشت بسیاری اخذ میکنند. اگر این تصمیمات بهدرستی گرفته نشوند، به سازمان صدمه زده و حتی ممکن است منجربه شکست شوند. یکی از پیچیدهترین تصمیمات مدیریتی، موضوع استخدام است. اینکه چه فردی به سازمان اضافه شود، با چه روشی استخدام صورت گیرد و بیشتر به کدام ویژگی کاندیداها توجه نمایند، ازجمله چالشبرانگیزترین تصمیمات مدیریت است. اگر مدیران مهارت کافی در اتخاذ این قبیل تصمیمات نداشته باشند، افراد نامناسبی را استخدام کرده و کل سازمان به چالش کشیده میشود.
مطلب مرتبط: بهترین روش استخدام کدام است؟ توجه به تناسب شغلی یا استخدام فردی با بالاترین استعداد
۵ـ شما برای مدیریت به مهارت انطباقپذیری نیاز دارید!
اینکه شما در مقابل شرایط پیشآمده انعطاف بهخرج دهید، بهمعنای سازش با تغییرات است. اما انطباقپذیری بهمعنای پذیرش این تغییرات و همراستا شدن با آنها است. چراکه دنیای کسبوکار به یک شکل باقی نمیماند و دائما در حال تغییر است. دراینمیان مدیران موفق کسانی هستند که خود را با شرایط پیش آمده انطباق داده و همسو نمایند.
۶ـ مهارت حل مسئله، مهارتی حیاتی برای مدیران است!
مدیران روزانه با مشکلات مختلفی سروکله میزنند. آنها باید بتوانند برای بحرانهای ایجاد شده راهحلهای درست و منطقی بیابند. مهارت حل مسئله همان مهارت موردنیاز آنهاست. مدیران موفق حتی در بدترین شرایط نیز راه نجاتی پیدا میکنند و از مهلکه میگزیرند. پس کاملا روشن است که درمیان مهارتهای مدیران موفق، مهارت حل مسئله جایگاه ویژهای داشته باشد.
مطلب مرتبط: اهمیت کار تیمی و حل مسئله در موفقیت سازمان چیست؟
۷ـ مهارت مثبت اندیشی و ایجاد انگیزه در کارکنان، لازمه موفقیت مدیران است!
احتمالا همهی شما با مدیران منفیباف برخورد داشتهاید. این مدیران دائما در حال عیبجویی در کارها بوده و به همهچیز دید منفی دارند. این نگاه مدیریتی بهتدریج در تمام بخشها رسوخ کرده و امیدی برای سازمان باقی نمیگذارد. از طرفی شوروشوق مدیران شرکت باعث تأثیر مثبت روی کارکنان شده و انگیزهی آنان را بالا میبرد. مدیرانی که نتوانند در کارکنان خود ایجاد انگیزه نمایند، امتیاز بزرگی را از دست میدهند. بنابراین یکی دیگر از مهارتهای مدیران موفق، ایجاد انگیزه و افق دید مثبت در سازمان است که باعث موفقیت آنان خواهد شد.
مطلب مرتبط: ۱۴ گام مؤثر برای ایجاد انگیزه در کارکنان
۸ـ مدیران موفق، از مهارت انجام کارهای اداری بهخوبی برخوردارند!
هشتمین مورد از مهارتهای مدیران موفق، مهارت انجام کارهای اداری است. قسمت اعظمی از وظایف مدیران، انجام کارهایی ازقبیل: حضوروغیاب کارمندان، مدیریت اسناد سازمانی، مرخصی و… است. انجام این امور نیازمند تسلط بر مهارت انجام کارهای اداری است. بهترین مدیران نیز باید از این مهارت بهره ببرند تا وظایف خود را بهخوبی انجام دهند.
۹ـ مهارت کار تیمی
سازمانها و شرکتهای مختلف تحت عنوان تیمهای کاری به فعالیت مشغول هستند. حال اگر مدیر این مجموعه که وظایف رهبری را نیز برعهده دارد، از مهارت کار تیمی بینصیب باشد، چه فاجعهای رخ میدهد؟
تعامل و همکاری نزدیک با بخشهای مختلف سازمان درگرو انجام درست کار تیمی است. حتی برخی مدیران سبک مدیریت مشاورهای را پیش میگیرند تا کارکنان خود را وادار به مشارکت و تعامل بیشتر نمایند. این سبک مدیریتی کارمندانی خلاق، متعهد و قابل اعتماد را پرورش میدهد که موفقیت سازمان را تضمین میکنند.
مطلب مرتبط: سبکهای مدیریتی چیست؟ شما کدام سبک مدیریت را برای رهبری انتخاب میکنید؟
۱۰ـ مهارت سازماندهی
مهارت سازماندهی با مهارت برنامهریزی رابطه تنگاتنگی دارد. مدیران باید بتوانند همگام با برنامهریزیهای سازمانی، وظایف و مسئولیتهای افراد را نیز مشخص نمایند. اگر سازماندهی در سیستمهای کاری بهدرستی انجام نشود، حجم عظیمی از نارضایتی و مشکلات را بههمراه خواهد داشت.
۱۱ـ مهارت آیندهنگری
ازجمله مهارتهای مدیران موفق، مهارت آیندهنگری آنان است. مدیران موفق نسبت به مشکلات و چالشهای پیشروی سازمان بیتفاوت نبوده و برای برطرف کردن آنها تلاش مینمایند. یکی از مواردی که باید درخصوص آینده به آن توجه داشت، مدیریت استعدادیابی در سازمان است. برای این مسئله، مدیران نسبت به استخدام افراد بااستعداد اقدام کرده و نسل جدیدی را برای رتبههای بالای مدیریتی آماده میکنند. در سازمانهایی که مدیریت استعدادیابی صورت میگیرد هیچگاه بحران مدیریتی رخ نداده و استعدادها در بستر مناسبی رشد خواهند نمود.
مطلب مرتبط: مدیریت استعدادیابی و جانشینپروری چیست؟
۱۲ـ مهارتهای کلامی مدیران، ارتباطات مؤثر آنان را شکل میدهند!
برای آخرین مورد به لزوم مهارتهای کلامی در مدیریت میپردازیم. مهارتهای کلامی را نباید با مهارتهای ارتباطی یکسان دانست. مهارت کلامی به وضوح، شفافیت و به دور از ابهام بودن گفتار مدیران اشاره دارد. مدیران موفق بدون ترس و تردید جملات خود را بیان کرده و صریحا منظور خود را میرسانند. این افراد بااقتدار جلوه کرده و اعتبار بیشتری در سازمان پیدا میکنند.
در آخر اینکه
مدیران نقش پررنگی در موفقیت سازمانها ایفا میکنند. مسلما آنها برای موفقیت در چنین جایگاهی باید از برخی مهارتها و ویژگیها برخوردار باشند. در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم مهارت و اهمیت ویژهی آن در مبحث مدیریت آشنا کنیم. همچنین ۱۲ مورد از مهمترین مهارتهای مدیران موفق را عنوان کردیم. بهیاد داشته باشید که مدیریت موفق بدون این مهارتها امری دشوار و حتی غیرممکن است. بنابراین بکوشید این مهارتها را در وجود خود ایجاد و تقویت نمایید.