چگونه یک رابطه خسته کننده را دوباره جذاب نماییم؟ برای پیشگیری از عادی شدن رابطه عاطفی چه کارهایی انجام دهیم؟ چگونه در رابطه عاطفی تنوع و هیجان ایجاد کنیم؟ بدون شک روابط در زندگی همه ما نقش بسیار مهمی دارند. زیرا موجب میشوند که احساس زنده بودن کنیم و سختیهای زندگی را بهراحتی پشت سر بگذاریم. روابط همانند امواجی است که پستی و بلندیهای بسیاری در آن ایجاد میگردد. این پستی و بلندیها گاهی میتوانند ویرانگر باشند و گاهی هم سبب ایجاد تنوع در رابطه شوند.
در بسیاری از موارد با گذشت زمان، روابط به سمت سردی و یکنواختی پیش میروند که همین امر باعث فروپاشی آنها میگردد. بهطوریکه بسیاری از زوجین پس از عبور سالهای نخستین زندگی مشترکشان، دیگر عشق و عاطفه اولیه را نسبت به همدیگر ندارند و یا بهتر است بگوییم که دیگر ابراز علاقه به یکدیگر نمیکنند. همین امر سبب سرد شدن روابط عاطفی در زندگی آنها میشود و اینطور اشتباه به نظر میرسد که حس خوب روزهای اول آشنایی دیگر به زندگی این افراد برنمیگردد.
درنتیجه باید بدانید هر دو طرف چه برونگرا و چه درونگرا باشید روابطتان خالی از چالش نخواهد بود و بهتر است تمام ابعاد شخصیتی فرد مقابلتان را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن با او ارتباط بگیرید.
برای این کار میتوانید از تست شخصیت شناسی MBTI و یا تست هوش هیجانی Bar-On کمک بگیرید. درواقع همان اندازه که عدم تفاهم زوجین با همدیگر مشکلساز و خطرناک بوده، یکنواختی و روزمرگی در زندگی زناشویی نیز مشکلآفرین است. بنابراین اگر شما هم به فکر بهبود روابطتان هستید پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
برای جلوگیری از عادی شدن رابطه عاطفی باید چیکار کنیم؟
مطالعات نشان داده که روزمرگی و یکنواختی یک مسئله طبیعی در روابط است. زوجها الزاما به علت اتفاقات یا چیزهای بد و پیچیده از هم جدا نمیشوند، بلکه بدین دلیل از یکدیگر جدا میشوند که مسائل خوبی وجود ندارد که آنها را کنار هم نگه دارد. زمانیکه از روابط خود احساس نارضایتی مینماییم، ممکن است بخواهیم اشتیاق و نشاط را از جاهای دیگر پیدا کنیم. برای اینکه در رابطه خودتان تنوع و تازگی ایجاد کنید، میتوانید از راهکارهای ساده زیر کمک بگیرید که این راهکارهای ساده در کنار هم، رابطهتان را بهبود بخشیده و تأثیر زیادی بر روی آن دارند.
۱ـ پارتنر خود را از احساساتتان آگاه کنید.
اولین قدم برای حل هر مشکل دو نفره در هر رابطهای این است که شریک زندگی خود را از وجود آن آگاه کنید. شما قرار است با هر کسی که ارتباط برقرار میکنید، آنچه را که احساس میکنید بیان کنید. در صورتی که وانمود کنید که کسی یا چیزی هستید که در واقعیت نیستید، هرگز آن صمیمیت لازم را از جانب پارتنر خود احساس نخواهید کرد. آیا مدتی است که یکنواختی را در رابطهی خود حس میکنید؟ آن را با او در میان بگذارید. اما به خاطر داشته باشید که بیان کردن احساسات هم فرآیند و اصولی دارد و نباید به حالتی باشد که موجب آسیب رسیدن به طرف مقابل و رابطهی شما گردد. در ادامه به مراحل بیان احساسات اشاره خواهیم کرد.
احساسات خود و طرف مقابل را بپذیرید.
قضاوت، انکار یا رد کردن احساسات خودمان یا پارتنرمان آسیبزا است و منجربه تنش و تناقض میشود. قبول کنید که احساسات درست و غلط ندارند بلکه این رفتار ناشی از احساسات است که میتواند مناسب یا نامناسب باشد. مدیریت احساسات به معنی این است که آنها را بپذیریم بدون اینکه به آنها اجازه دهیم ما را غرق خودشان کنند.
احساسات خود را بهطور شفاف توصیف کنید.
بخش ضروری در چگونگی بیان احساسات این است که بتوانیم اول آنها را شناسایی کنیم و بتوانیم آنها را در قالب یک کلمه یا جمله توصیف کنیم مثلا بگوییم: «من هماکنون احساسِ خشم، ترس، خجالت، غم و… دارم.» شما میتوانید برای توصیف کردن احساسات خود آنها را به صورت گفتاری بیان کنید یا برای پارتنر خود نامه بنویسید. اما در هر حال بدانید که این کار میزان هوش هیجانی شما را تا حد زیادی نشان میدهد.
صحبت کردن از احساسات را به صورت تمرین روزانه در رابطه خود قرار دهید.
در مورد احساسات وقت بیشتری بگذارید و آن را به عنوان بخشی از صحبتهای روزانه خود در آورید. از شریک خود بپرسید که چه احساس میکند؟ سپس وضعیت عاطفی خود را به اشتراک بگذارید. در ابتدا ممکن است احساس ناراحتی کنید پس این کار را در مراحل کوچک انجام دهید تا آسانتر شود. در مورد واکنشهای روزمره شروع کنید و سپس به تدریج راه خود را به صحبتهای عمیق و عاطفی بکشانید.
از قضاوت کردن احساسات خود و پارتنرتان اجتناب کنید.
مهمترین چیز این است که وقتی احساسی بیان میشود عصبانی نشوید و صرفا یک دفاع کننده نباشید. تحقیقات نشان داده است که احساسات تأیید و پذیرا شده به افراد کمک میکند که آنها را بهتر تنظیم کنند. نشان دادن حمایت و تأیید به یکدیگر در این مورد میتواند رابطه را بهبود ببخشد.
۲ـ از ابراز علاقه و محبت فرار نکنید.
دو نفری که یکدیگر را دوست دارند نسبت به این موضوع آگاه هستند که طرف مقابلشان نیز بهطور متقابل همین حس را دارد. اما در بسیاری از اوقات لازم است عشقمان را یادآوری کنیم. انسانها به توجه نیازمند هستند و با وجود دانستن این مسئله انگار هرچقدر که زمان میگذرد برای هم عادیتر شده و دیگر از یادشان میرود که طرف مقابلشان همان شخصی است که زمانی مرکز توجهشان بوده و به وقت حضور هم دلتنگش بودهاند و حتی فراموش میکنند که چرا دوستش داشتهاند.
درحقیقت ابراز علاقه باعث خواهد شد که آن لحظههای ناامیدی و تکراری شدن دیرتر به سراغتان بیاید. روزمرگی در زندگی زناشویی با گفتن یک دوستت دارم ساده، نوشتنش بر روی یک تکه کاغذ و یا بیان کردنش از پشت تلفن آنهم زمانی که کسی انتظارش را نمیکشد، انرژی دارد که میتواند تا روزها سرجایش باقی بماند و به پایداری روابط عاشقانه کمک نماید.
مطلب مرتبط: با چه تیپ شخصیتی ازدواج موفقتری خواهید داشت؟
۳ـ دست از شناخت یکدیگر برندارید.
متأسفانه این باور رایج نادرست وجود دارد که زوجین تصور میکنند شناخت تنها مختص پیش از ازدواج و دوران آشنایی است. بدون شک با شروع زندگی مشترک شما شاهد رفتارها و اظهارنظرهایی از سمت شریک عاطفیتان خواهد بود که ممکن است بسیار تعجبآور باشند یا حتی حسابی حرصتان را دربیاورند. شناخت ویژگیهای شخصیتی و الگوی رفتاری خود و شریک عاطفیتان منجر میگردد تا در موقعیتهای مختلف از رفتار و واکنش پارتنرتان متعجب و شگفتزده نشوید و بتوانید بهترین و مناسبترین واکنش را در مقابل او نشان دهید.
جروبحث کردنهای مداوم در مورد عادتهای رفتاری که از همان روز اول وجود داشتهاند نشان از این دارد که هنوز با جنبههای مختلف شخصیت شریک عاطفیتان آشنا نیستید. اما حالا چطور میتوانیم در سریعترین زمان ممکن با ابزارهایی معتبر و قابل اعتماد این شناخت را بهدست آوریم؟
ورود به تست رایگان شخصیت شناسی MBTI
ورود به تست رفتارشناسی دیسک DISC
۴ـ به انجام فعالیتهای مشترک بپردازید.
یکی از راههای استحکام پایههای ازدواج و جلوگیری از روزمرگی در زندگی زناشویی، تعیین اهداف مشترک است. متعهد شدن دو شخص به یکدیگر، به معنی داشتن یک شرایط همه جانبه است که اهداف مشترکی باهم دارند. یعنی هر یک از زوجها علاوهبر داشتن اهداف شخصی، باید اهداف مشترکی نیز داشته باشند تا بدین سبب شور و اشتیاق مجدد را به رابطه خودشان تزریق کنند.
بنابراین سعی کنید تا اهداف مشترکی تعیین کرده و برای رسیدن به آنها تلاش نمایید. بهطوریکه وقتی شخصی را دوست دارید وقت زیادی را با او بگذرانید و برای لحظهلحظهاش برنامهریزی کنید. مثلاً گوشیهایتان را کنار بگذارید و فیلمی را که هر دو دوست دارید ببینید، باهم غذا درست کنید و به تمیز کردن خانه با یکدیگر بپردازید. یا میتوانید یک روز عصر به کافیشاپ بروید و از خوردن یک قهوه در کنار یکدیگر لذت ببرید. حتماً از همراه کردن و بردن سایر افراد خانواده با خودتان اجتناب نمایید. چراکه این زمان تنها متعلق به شما دو نفر است و نیاز دارید باهم تنها باشید تا از شنیدن و گفتن حرفهای دو نفره لذت ببرید. درنتیجه اگر همسرتان را در بیشتر کارهایتان شریک نمایید، قطعاً رابطه بهتری خواهید داشت.
۵ـ با همدیگر به سفر بروید.
بدون شک سفر یکی از کارآمدترین روشهای فرار از یکنواختی و روزمرگی در زندگی زناشویی است. زیرا کسب تجربیات جدید و هیجانانگیز همچون سفر کردن، موجب تازگی و تنوع در رابطه عاطفیتان خواهد شد. درست است که مسافرت رفتن از ماندن در خانه هزینه بیشتری دارد، ولی این موضوع به نوع سفر و مهارت اعضای خانواده نیز باز میگردد. بهطوریکه اگر در فصل مناسبی سفر کنید و مایحتاج ضروری را از منزل ببرید بسیاری از مخارج کمتر خواهد شد.
درحقیقت بهجای خرج کردن کلیه درآمدهای خانواده، بهتر است هر ماه مبلغ ناچیزی را برای سفرتان پسانداز کنید. با این کار پیش از آن موقعی که فکرش را میکنید، هزینه مناسب برای سفر را خواهید داشت و از یکنواختی در زندگی مشترک نیز دور خواهید شد. شما میتوانید خانه را برای حداقل یک شب و دو روز در جایی که موردعلاقه هر دونفرتان باشد، ترک کرده و باهم خاطرات جدیدی بسازید. لازم نیست زیاد از خانه خود دور شده و هزینه زیادی را خرج کنید. تنها نکته کلیدی این است که زمان با کیفیتی را با یکدیگر بگذرانید.
مطلب مرتبط: ۱۵ باور اشتباه در ازدواج؛ چگونه نقش آنها را در زندگیمان خنثی کنیم؟
۶ـ به بهبود کیفیت رابطه جنسی خود بپردازید.
اگر احساس میکنید که رابطه شما عادی و سرد شده است، احتمال اینکه رابطه جنسیتان خوب پیش نرود، بسیار زیاد است. زیرا ممکن است رابطه جنسی بعد از مدتی کسلکننده شود و اگر تنوعی به آن داده نشود، باعث ایجاد سردی و کاهش صمیمیت در رابطه میشود. همیشه یادتان باشد که رابطه جنسی نقش بسیار مهمی در ایجاد هیجان و تنوع در زندگی زناشویی دارد.
پس همیشه سعی کنید برای پیشگیری از عادی شدن رابطه این مسئله را جدی بگیرید. بهتر است هرازگاهی در این رابطه تنوع ایجاد نمایید و یا اگر احساس میکنید که مشکلی در رابطه جنسی شما وجود دارد، برای برطرف کردن آن اقدام نمایید. شما میتوانید به فانتزیهای اوایل ازدواج خودتان برگردید و تلاش کنید به همان اندازه جذاب باشید. مثلاً برای انجام این کار میتوانید زمان و مکان رابطه را تغییر دهید، پوزیشنهای مختلفی امتحان کرده و یا به سبک جدید و جذابی لباس بپوشید. این راهکارهای ساده به شما کمک خواهند کرد که رابطه جنسیتان از حالت روزمرگی دربیاید و اجازه نمیدهد که یکنواختی بر زندگیتان غلبه کند.
۷ـ برای کمک کردن به یکدیگر پیشقدم شوید.
برای اینکه از روزمرگی در زندگی زناشویی خارج شوید راهکارهای متعددی وجود دارند که توصیه میکنیم در کنار استفاده از آنها کمک کردن به یکدیگر را اصلاً فراموش نکنید. ما در طول زندگی به افراد زیادی کمک میکنیم، ولی در اینجا قرار است برای جلوگیری از عادی شدن رابطه به شریک زندگی خود کمک نماییم. شما میتوانید کارهای منحصربهفرد بسیاری را برای کمک کردن انتخاب کنید.
بهعنوان مثال اگر خانم هستید، میتوانید یکبار شما ماشین شوهرتان را به کارواش ببرید یا اگر آقا هستید، میتوانید مسئولیت آشپزی را یک روز یا حتی برخی از روزهای هفته برعهده بگیرید. اینگونه کمک کردنها حس نشاط و اشتیاق به زندگی را در شریک زندگیتان برمیانگیزند و به او میفهمانند که شما در انجام فعالیتهای روزمره و حل مشکلات در کنار او حضور دارید.
۸ـ بحث و مشاجره را بیشازحد کش ندهید.
حتما برای شما هم پیش آمده است که با همسر خود به بحث و مشاجره پرداخته باشید. آیا حس نفرتانگیز بازنده بودن در مشاجره را تجربه کردهاید؟ این سؤالات شما را با میزان رنجشی که یک بگومگو و بحث و مشاجره میتواند در روابط زناشویی ایجاد کند، آشنا مینماید. همه افراد برای جلوگیری از تنش، از مشاجره و بحث کردن در روابط زناشویی اجتناب میکنند.
باید بدانید که گفتوگو کردن به خودی خود عامل تنشزایی بهحساب نمیآید و چه بسا زن و شوهر با گفتوگو به تفاهم و سازشهای بسیاری دست مییابند، ولی مشاجره در مورد موضوعهایی که میدانید بینتیجه هستند و منجربه درگیریهای لفظی بین شما و طرف مقابلتان میشوند یکی از علتهای اصلی در عادی شدن رابطه بهشمار میآیند. اگر شما هم با همسر خود بیشازحد بحث و مشاجره میکنید و شاهد سرد شدن رابطه زناشویی خود هستید نگران نباشید. چراکه برای هر مشکلی راهکاری وجود دارد.
بهمنظور جلوگیری از این آسیب عاطفی در روابط، توصیه میگردد که بحثهای سالم و ناسالم را بشناسید و درمورد موضوعاتی که باعث تنش و درگیری بین شما و پارتنرتان میشوند، شناخت کاملی بهدست آورید و هرگز گفتوگو درمورد این موضوعات را کش ندهید.
مطلب مرتبط: چرا نمیتوانم با همسرم صحبت کنم؟ ۸ گام مؤثر برای تقویت ارتباط کلامی با همسر
۹ـ هرازگاهی همدیگر را سورپرایز کنید.
یک رابطه زمانی یکنواخت میشود که در آن خبری از سورپرایز و هیجان نباشد. رابطهای که طبق یک روال یکنواخت و عادی پیش برود، به تدریج جذابیت خود را از دست داده و دیگر شور و نشاطی نخواهد داشت. این نکته را آقایان باید بیشتر از خانمها مدنظر داشته باشند. چراکه مردها خیال میکنند که رمانتیک بودن تنها به دوره نامزدی و قبل از ازدواج مربوط است، اما این چنین نیست. بدین سبب بهتر است برای دور ماندن از یکنواختی و روزمرگی در زندگی زناشویی، شروع به سورپرایز کردن یکدیگر نمایید و هرچند وقت یکبار اینکار را انجام دهید.
به عنوان مثال برگزاری یک جشن کوچک، تدارک یک سفر، خرید یک هدیه یا حتی فرستادن یک دسته گل برای همسرتان، میتواند به نزدیکی شما به یکدیگر کمک کرده و کسالت همیشگی رابطه را از بین ببرد. همچنین میتوانید با خرید دو بلیت سینما و یا کنسرت خواننده موردعلاقه همسرتان، نیز او را غافلگیر نمایید. انجام کارهای کوچکی که به غافلگیری همسرتان کمک میکند، چندان وقت و هزینه زیادی نمیطلبد. ولی در عوض تأثیر بسیاری در زنده نگهداشتن رابطه شما خواهد داشت.
۱۰ـ به حریم شخصی یکدیگر احترام بگذارید.
یکی از مهمترین عواملی که باعث رشد یک رابطه میشود، گذراندن وقت با شریک زندگیتان است. اما جالب است بدانید که افراط و تفریط در هر چیزی صحیح نیست. در روابط زناشویی نیز افراطی عمل کردن آثار خوبی برجای نمیگذارد. شما باید یاد بگیرید که گاهی اوقات به حریم شخصی و تنهایی هم احترام بگذارید تا شریک زندگیتان با خلوت کردن به نوعی احساس تنهایی کرده و دلتنگ شما گردد.
ولی این کار نباید بیشازحد رخ دهد. زیرا اصل بر این است که شریک زندگیتان با وجود شما احساس تنهایی نکند. همچنین با اینکار شما فرصت کافی برای تمرین خودآگاهی خواهید داشت. بایستی توجه داشته باشید با شناختن خودتان هست که میتوانید در زندگی پارتنرتان تأثیر مثبتی بگذارید. اکثرا افراد با ورود به رابطه جدید تمام وقت خود را با طرف مقابلشان میگذرانند که این امر باعث سردی و عادی شدن رابطه میشود. بدین سبب برای جلوگیری از این مسئله با احترام به حریم شخصی هم و شناخت خود در تحکیم پایههای روابط عاطفی تلاش کنید.
مطلب مرتبط: تحلیلی بر حدومرزهای سالم در روابط زناشویی؛ آیا داشتن حریم شخصی در ازدواج مهم است؟
۱۱ـ با یکدیگر ورزش کنید.
مطالعات نشان داده است زوجهایی که باهم ورزش میکنند، نهتنها از سلامت جسمانی بیشتری بهرهمند میشوند، بلکه میزان رضایتمندی آنها از ازدواجشان نیز بالاتر رفته و آثار سردی و یکنواختی و روزمرگی در زندگی زناشوییشان بهشدت پایین میآید. گاهی ممکن است بهطور معمول دچار بیخوابی شوید که این بیخوابی به نوبه خود موجب اضطراب بیشتر و بیقراری خواهد شد.
ورزش کردن بهخصوص با یکدیگر سطح کورتیزول را در بدن پایین آورده و باعث خواهد شد تا خواب بهتری داشته باشید. بدین جهت انجام این کار در افزایش عشق و علاقه و احساس مثبت میان زوجین تأثیر قابل توجهی داشته و از عادی شدن رابطه جلوگیری مینماید. شما میتوانید ورزشهای هوازی همانند پیادهروی، کوهنوردی، دومیدانی و شنا را انجام دهید که احساس خوشی و سرحالی به شما میدهند و به جلوگیری از عادی شدن رابطه کمک مینمایند.
۱۲ـ به حرفهای همدیگر فعالانه گوش دهید حتی در زمان غر زدن!
قطعاً یکی از ستونهای اصلی در پیشگیری از عادی شدن رابطه، هنر خوب گوش کردن است. باید بدانید که گوش کردن با شنیدن کاملاً متفاوت است و بهدقت و توجه بیشتری نیاز دارد. یک شخص همدل با دقت به حرفهای شریک زندگیاش گوش میدهد تا نیازها، احساسات و عواطف او را بهخوبی درک نماید. پس اگر در شرایطی نیستید که بتوانید خوب گوش دهید از واکنش فرد مقابلتان و ناراحت شدنش تعجب نکنید.
بهتر است از او بخواهید تا در زمان بهتری باهمدیگر گفتوگو داشته باشید. انجام این کار خیلی بهتر از این است که هنگام صحبتهای پارتنرتان فقط به او نگاه کرده و سر تکان دهید، اما حتی یک کلمه از حرفهایش را متوجه نشوید. شخصی که به اصطلاح سنگصبور خوبی است، بادقت، بدون قضاوت عجولانه و ارائه راهحل فوری تنها گوش میدهد. او با این کار میتواند در فرآیند همدلی کردن، بهموقع پاسخ مناسب و منطقی درصورتی که فرد مقابلش رضایت داشته باشد، ارائه بدهد و روزمرگی در زندگی زناشویی را بهبود ببخشد.
پیشنهاد: تحلیلی بر تستهای خودشناسی قبل از ازدواج؛ پرکاربردترین تست خودشناسی برای ازدواج
سخن نهایی
یکنواختی و روزمرگی در زندگی زناشویی از آنجایی بروز میکند که افراد به اهداف مشترک خود رسیدهاند و یا در یک مسیر مشخص روزانه قرار دارند. نتیجه چنین موضوعی، بیانگیزه شدن نسبت به ادامهی زندگی خواهد بود. به یاد داشته باشید که روابط همیشه بیدردسر نبوده و هیچ راهحل سادهای وجود ندارد که برای هر زوجی مناسب باشد.
بدین حال بهتر است برای جلوگیری از تکراری شدن رابطه دوستی هر دوی شما با صرف زمان و تلاش بتوانید با یکدیگر همکاری نمایید تا رابطه خود را به مسیر صحیح و رضایتبخشتر بازگردانید. درنتیجه اگر شما هم احساس میکنید که رابطهتان خستهکننده یا عادی شده، میتوانید از روشهای گفته شده در این مطلب استفاده نمایید و دوباره عاشق شریک زندگی خود شوید.