با چه تیپ شخصیتی ازدواج موفق‌تری خواهید داشت؟

تیپ شخصیتی ENTP- ESTP- INTP-ISTP در ازدواج

مگر شناخت تیپ شخصیتی در ازدواج مهم است؟ احتمالا شما هم در اطراف خود با زوج‌هایی مواجه شده‌اید که خصوصیات و رفتارهای متفاوتی با یکدیگر دارند. جالب اینجاست که حتی با سبک زندگی مختلفی در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند. وجود این تفاوت‌ها شاید در ابتدای زندگی یا حتی پیش از ازدواج جذاب به نظر برسد. اما رفته‌رفته در طول زندگی مشترک موجب شکل‌گیری اختلاف و تعارض می‌شود.

به‌محض اینکه زن و شوهری با یکدیگر دچار اختلاف می‌شوند صحبت از این موضوع به میان می‌آید که ما با همدیگر تفاهم نداریم. اما واقعا منظور از این تفاهم چیست؟ آیا مفهوم تفاهم به معنای وجود شباهت بین تیپ‌های شخصیتی در ازدواج است؟ وجود چه اشتراکاتی بین طرفین تضمین‌کننده‌ی بقا زندگی زناشویی و تجربه‌ی احساس خوشبختی است؟ آیا شباهت بین علاقه‌مندی‌ها و اهداف به‌تنهایی کفایت می‌کند؟ تا چه حد باید به نقاط مشترک تیپ‌های شخصیتی در ازدواج توجه کرد؟

ازدواج اگر مهم‌ترین نباشد بی‌تردید یکی از مهم‌ترین مراحل سرنوشت‌ساز زندگی هر فردی است. در بحث ازدواج، انتخاب همسر اصلی‌ترین چالشی است که با آن سروکار دارید. به تعداد آدم‌های موجود بر روی کره‌ی زمین، معیارهای متعددی برای انتخاب همسر وجود دارد. اما اینکه تناسب بین تیپ‌های شخصیتی در ازدواج تا چه حد رضایت زناشویی و خوشبختی را به ارمغان می‌آورد مقوله‌ای است که قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم.

چرا وجود تشابه بین تیپ‌های شخصیتی در ازدواج مهم است؟

تیپ شخصیتی در ازدواجپژوهش‌ها نشان می‌دهند اساسا فرمول ثابت و مشخصی برای اینکه تشخیص دهیم به چه علت دو نفر جذب یکدیگر می‌شوند، وجود ندارد. عوامل متعددی از قبیل سبک دل‌بستگی، سبک فرزند پروری، الگوهای یادگیری، اولویت‌ها و مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی، تیپ شخصیتی، کمبودها و عقده‌های شخصیتی و … همگی در انتخاب فردی به‌عنوان پارتنر تأثیرگذار هستند.

از سوی دیگر شخصیت مفهومی پیچیده و چندبعدی است و تأثیرات پایداری بر کیفیت روابط زناشویی دارد. برخی از ویژگی‌های شخصیتی تشدیدکننده‌ی تنش‌ها و تعارضات میان زوجین هستند و این تعارضات می‌توانند به بزرگ‌ترین عامل تهدیدکننده‌ی تداوم زندگی زناشویی تبدیل شوند.

 

تیپ شخصیتی خود و شریک عاطفی‌تان را اینجا بشناسید

ورود به تست شخصیت شناسی MBTI

در صورتی که فرصت برای خواندن این مطلب ندارید، برای شما چکیده صوتی را در نظر گرفتیم.

نتایج تحقیقات در دهه‌های اخیر نشان داده‌اند که تیپ شخصیتی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار در انتخاب همسر بوده است. افراد همواره تمایل دارند فردی را به‌عنوان همسر خود انتخاب کنند که بیشترین شباهت را ازنظر شخصیت به او دارند.

از کجا بفهمیم چه تیپ شخصیتی داریم؟

احتمالا برای شما که خواننده‌ی این مطلب هستید یا بسیاری از زنان و مردانی که در شرف ازدواج هستند این سؤال ایجادشده است. حال که تیپ شخصیتی در ازدواج تا به این اندازه پیش‌بینی کننده‌ی کیفیت زندگی زناشویی است. چطور می‌توانیم پیش از آغاز زندگی مشترک، تیپ شخصیتی یکدیگر را بشناسیم؟

یکی از رایج‌ترین و پرکاربردترین ابزارهای موجود در حوزه‌ی شخصیت شناسی تست شخصیت شناسی MBTI است. ازآنجایی‌که روش نمره‌گذاری و تفسیر نتایج تست شخصیت شناسی MBTI آسان و فارغ از هرگونه پیچیدگی خاصی است. به همین دلیل به‌کرات برای بررسی کیفیت روابط میان فردی مانند ازدواج مورداستفاده قرار می‌گیرد. ضمن اینکه این آزمون این قابلیت را دارد که به شکلی منطقی و به‌دوراز اغراق به پیش‌بینی آینده‌ی روابط بین فردی بپردازد. بنابراین اگر به دنبال ابزاری دقیق و قابل‌فهم هستید، پیشنهاد می‌کنیم قدری زمان بگذارید و از طریق تست MBTI به شناخت مناسبی از خود و پارتنرتان برسید.

اما برویم سراغ شاخص‌های اصلی تست MBTI و بررسی کنیم که در صورت عدم وجود تشابه بین تیپ‌های شخصیتی در ازدواج چه آینده‌ای در انتظارشان خواهد بود؟

mbti

با انجام تست MBTI از بخش‌های پنهان و ناشناخته شخصیت خود آگاهی پیدا می‌کنید. با استفاده از این تست می‌توان علت تفاوت عملکرد انسان‌ها را درک کرد. می‌توان از علایق افراد یا اینکه از چه چیزهایی بدشان می‌آید، مطلع شد. این تست ابزاری مفید برای انتخاب آگاهانه ی شغل و رشته تحصیلی شناخته شده است. بنابراین انجام این تست از اهمیت ویژه‌ای در شخصیت شناسی افراد برخوردار است. با صرف حدود ۱۰ دقیقه و پاسخ به ۷۰ سوال، تیپولوژی شخصیتی خود را بیابید. ورود به آزمون MBTI>

با چه تیپ شخصیتی ازدواج کنم؟

ازدواج برونگراها و درون‌گراها

تیپ شخصیتی در ازدواجبرای بررسی دقیق‌تر اهمیت تیپ شخصیتی در ازدواج قصد داریم با جزئیات بیشتری ازدواج تیپ‌های شخصیتی مختلف در MBTI را با یکدیگر مقایسه کنیم. افراد برونگرا مردم‌آمیز هستند، اهل مهمانی و معاشرت هستند. برونگرایان نه‌تنها خود اهل معاشرت هستند بلکه تمایل دارند با افرادی ازدواج کنند که مانند خودشان اهل معاشرت باشند. افراد برونگرا زمانی که در جمعی قرار می‌گیرند از صحبت و معاشرت با دیگران انرژی به دست می‌آورند. آن‌ها دوستان زیادی دارند و از انجام کارهای گروهی لذت می‌برند. زندگی و کار کردن در محیط‌های شلوغ برای آن‌ها نه‌تنها آزاردهنده نیست. بلکه خوشایند و ایده آلشان است. آن‌ها همواره تمایل دارند که کانون توجه باشند و تنها بودن برای آن‌ها مساوی است با هجوم احساسات منفی و افسردگی.

 

مطالعه‌‌ی بیشتر در این موضوع: ازدواج درون‌گرا با برونگرا، صحیح است؟ همه‌چیز درباره‌ی ازدواج درون‌گرا با برونگرا

در مقابل تیپ شخصیتی درون‌گرا انرژی خود را از تنهایی و محیط‌های خلوت به دست می‌آورند. اهل معاشرت و رفت‌وآمد نیستند. در حضور جمع معمولا شنونده هستند تا گوینده. دوستان زیادی ندارند و پیوسته ترجیح آن‌ها صرف وقت برای انجام فعالیت‌های انفرادی و تمرکز بر دنیای درونی خویش است.

شناخت تیپ شخصیتی در ازدواج در چنین شرایطی به شما خواهد گفت که گرچه ازدواج یک فرد درون‌گرا با یک برونگرا غیرممکن نیست. اما به دلیل وجود تفاوت‌های بنیادی شخصیتی درصورتی‌که به‌اندازه‌ی کافی از تیپ شخصیتی پارتنرتان شناخت نداشته باشید دیر یا زود سروکله‌ی چالش‌های ریزودرشت در زندگی شما پیدا می‌شوند.

مثلا در تفریح‌هایتان باهم اختلاف نظرهای زیادی خواهید داشت و برایتان سخت است که تفریح‌های مشترک پیدا کنید. شخص برونگرا دوست دارد تفریح‌هایش در فضای شلوغ باشد اما شخص درون‌گرا دوست دارد تفریح‌هایش را در خلوت و آرامش بگذراند. هرچند درصد برونگرایی و درون‌گرایی هم در این زمینه مهم است. مثلا کسانی که درصد برونگرایی یا درون‌گراییشان لب مرز است چالش‌هایشان کمتر خواهد بود.

ازدواج حسی‌ها با شهودی‌ها

تیپ شخصیتی در ازدواجشناخت تیپ شخصیتی در ازدواج باعث می‌شود که بدانید اگر فردی حسی هستید یعنی چندان اهل تخیل و فانتزی نیستید. عملی بودن و قابلیت اجرایی کردن هر ایده‌ای برای شما از هر چیز دیگری مهم‌تر است. تا زمانی که نتوانید چیزی را با حواس پنج‌گانه خود درک کنید، آن را به رسمیت نمی‌شناسید. همچنین واقع‌بین و جزئی‌نگر نیز هستید.

درحالی‌که شهودی‌ها از حس ششم و حدس و گمان استفاده می‌کنند. اهل تخیل و کلی‌نگر هستند. برخلاف حسی‌ها به محیط پیرامون خود چندان توجهی ندارند. حال شما تصور کنید دو نفر با چنین ویژگی‌هایی زیر یک سقف قرار بگیرند. یک‌طرف موشکافانه به بررسی دقیق تمام جزئیات می‌پردازد درحالی‌که پارتنرش کمترین توجهی به اطراف خود ندارد.

 

مطالعه‌‌ی بیشتر در این موضوع: راهکارهایی برای رسیدن به خوشبختی در ازدواج تیپ شخصیتی شهودی با حسی

ازدواج تیپ شخصیتی فکری با تیپ شخصیتی احساسی

تیپ شخصیتی در ازدواجتیپ شخصیتی احساسی در ازدواج  فردی است که در زمان تصمیم‌گیری جلب تأیید و نظر دیگران به‌شدت برایش اهمیت دارد. احساساتی و عاطفی هستند. تصمیم‌های بزرگ و کوچک زندگی‌شان را با دلشان می‌گیرند. درحالی‌که تیپ شخصیتی فکری در ازدواج معمولا فردی جدی و قاطع به نظر می‌آید. منطق، قوانین و مقررات برای او در اولویت هستند. انتخاب‌های خود را با تکیه‌بر عقل و منطق انجام می‌دهند. به احساسات و نظر دیگران بهایی نمی‌دهند.

اثرگذاری تیپ شخصیتی در ازدواج در چنین حالتی آنجایی خودنمایی می‌کند که یکی از زوجین همیشه از بحث و تبادل‌نظر اجتناب می‌کند. همواره به دنبال راضی نگه‌داشتن اطرافیان است و تمایل دارد برای انتخاب‌های مهم زندگی خود به ندای قلبش گوش دهد.

اما غافل از اینکه پارتنرش ترجیح می‌دهد مسائل را به شیوه‌ای منطقی استدلال کند و برای تصمیم‌گیری تنها به شواهد و واقعیت موجود توجه می‌کند.

ازدواج تیپ شخصیتی ساختارگرا با تیپ شخصیتی منعطف

تیپ شخصیتی در ازدواجتفاوت اصلی در این دو تیپ شخصیتی به نوع سبک زندگی آن‌ها برمی‌گردد. افراد با تیپ شخصیتی ساختارگرا همان‌طور که از نام آن برمی‌آید مقید به ساختار، برنامه‌ریزی، نظم و زمان‌بندی هستند. برای انجام تمام ‌کارهای خود برنامه‌ریزی دارند. امکان ندارد تا نتیجه‌ی کاری را نبینند به سراغ انجام فعالیت دیگری بروند. این در حالی است که افراد با تیپ شخصیتی منعطف قابلیت انجام چند کار را به‌طور هم‌زمان دارند. تغییر در برنامه و زمان‌بندی و انجام کارهای پیش‌بینی‌نشده به‌شدت تیپ شخصیتی ساختارگرا را از تعادل خارج می‌کند.

اما افراد منعطف اساسا به اشخاص دقیقه نودی معروف هستند. اگر حتی در آخرین لحظات هم برنامه‌شان تغییر کند همچنان توانایی سازگار کردن خود را دارند. عدم در نظر گرفتن تیپ شخصیتی در ازدواج ممکن است موجب آن شود که شما از رفتارهای پارتنرتان برداشت نادرستی داشته باشید. گمان کنید که او در حال لجبازی با شماست. یا مثلا اگر شما منعطف باشید و همسرتان ساختارگرا باشد، شما احساس می‌کنید که او دارد زندگی را سخت می‌گیرد و از چارچوب‌ها و خط قرمزهای زیاد او اذیت می‌شوید. برعکس اگر شما ساختارگرا باشید و شخص مقابلتان منعطف باشد، شما احساس می‌کنید که او خیلی بی‌خیال یا شلخته است. درحالی‌که رفتار او کاملا برخاسته از تیپ شخصیتی و ذاتش است. بنابراین زمانی می‌توانید به درک درستی از رفتار و واکنش‌های پارتنرتان برسید که به‌اندازه‌ی کافی برای شناخت تیپ شخصیتی او زمان گذاشته باشید.

تیپ شخصیتی شما چیست؟ جهت ورود به تست MBTI کلیک کنید.

ویژگی‌های مشترک بین تیپ‌های شخصیتی مختلف در ازدواج

اما در یک دسته‌بندی کلی‌تر به‌منظور نشان دادن تأثیر تیپ شخصیتی در ازدواج می‌توان چنین گفت:

افرادی که دارای تیپ شخصیتی ISTJINFJENFJESFJ هستند:

  • نیازهای همسرشان در اولویت قرار دارد.
  • اهل تشکر و قدردانی هستند.
  • تفکر و نگرش مثبتی دارند.
  • همواره به دنبال یافتن راهی برای خوشحال کردن همسرشان هستند.
  • علاقه‌مند هستند که در طول روز از طریق روش‌های مختلف با همسرشان در ارتباط باشند.

افرادی که دارای تیپ شخصیتی ENFPESFPINFPISFP هستند:

  • اهل گذشت و کوتاه آمدن هستند.
  • به هویت مستقل و فردیت پارتنرشان احترام می‌گذارند.
  • آن‌ها به همسرشان فرصت تنها بودن و به آرامش رسیدن می‌دهند.
  • بسیار وفادارند.

افرادی که دارای تیپ شخصیتی ENTJESTJINTJISTJ هستند:

  • در ابراز عشق و علاقه از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کنند.
  • بسیار مسئولیت‌پذیر هستند و پشتکار بالایی دارند.
  • برای شناخت و درک همسر خود زمان می‌گذارند و به داشتن همسرشان افتخار می‌کنند.

افرادی که دارای تیپ شخصیتی ENTPESTPINTPISTP هستند:

  • زندگی مشترک آن‌ها بر پایه‌ی صداقت بناشده است.
  • حامی و تکیه‌گاه قابل‌اعتمادی برای همسرشان هستند.
  • بسیار صبورند و عجولانه پارتنرشان را مورد قضاوت قرار نمی‌دهند.

آیا وجود تشابه بین تیپ‌های شخصیتی در ازدواج بر میزان رضایت زناشویی تأثیر دارد؟

تیپ شخصیتی در ازدواجدر پاسخ به این سؤال باید بگوییم بله. چراکه تحقیقات نشان می‌دهند تشابه میان تیپ‌های شخصیتی در ازدواج با میزان رضایت زناشویی زوجین ارتباطی مستقیم دارد. وجود تشابه بین تیپ‌های شخصیتی زوجین باعث می‌شود آن‌ها این توانایی را داشته باشند که به دنیا و اتفاقات پیرامونشان از دریچه‌ی نگاه یکدیگر، بنگرند.

برای مثال اگر کسی که نظم و قوانین برایش چندان در اولویت نیست، با فردی ازدواج کند که اتفاقا رعایت نظم از بنیادی‌ترین قواعد زندگی اوست بدون شک این تفاوت می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد اختلاف در زندگی مشترک آن‌ها شود. یا در مثالی دیگر مردی درون‌گرا که همیشه از رفتن به مهمانی و جمع‌های شلوغ گریزان است با زنی برونگرا که دائما تمایل دارد در حال معاشرت باشد، ازدواج کند خواه‌ناخواه کیفیت زندگی و رضایت زناشویی آن‌ها دستخوش تغییرات ناخوشایندی قرار می‌گیرد.

حرف آخر

در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر می‌رسد که الزاما عدم وجود تشابه بین تیپ‌های شخصیتی در ازدواج باعث فقدان رضایت زناشویی نمی‌شود.گاهی وجود تفاوت میان تیپ‌های شخصیتی منجر به آن شده که شما به دیدگاه تازه‌ای در حل مسئله دست‌یابید. درواقع شما به‌واسطه‌ی حضور پارتنرتان خود را ملزم می‌کنید که به دنیا از منظری جدید نگاه کنید. همین تغییر در زاویه‌ی دید در بسیاری از مواقع می‌تواند به‌خودی‌خود حل‌کننده‌ی بسیاری از تعارض‌ها باشد.

یک نقطه قوت دیگر بعضی تفاوت‌ها، این است که این‌طور بهتر می‌توانید مسئولیت‌های زندگی مشترک را بین هم تقسیم کنید. مثلا کسی که منطقی‌تر است و هوش تحلیلی بالاتری دارد می‌تواند راحت‌تر مدیریت مالی را برعهده بگیرد. یا کسی که احساساتش را راحت‌تر ابراز می‌کند می‌تواند رابطه را از سرد بودن در بیاورد.

بنابراین برای داشتن یک ازدواج موفق و افزایش رضایت زناشویی علاوه‌بر دانستن تیپ شخصیتی خود و طرف مقابلتان و وجود شباهت بین ویژگی‌های شخصیتی، عواملی دیگری ازجمله مهارت‌های حل مسئله، مهارت‌های ارتباطی مؤثر، مهارت شناخت خود، کنترل خشم، درک متقابل و عوامل بی‌شمار دیگری نیز دخیل هستند.

۶ دیدگاه
دسته بندی : ازدواج
برجسب‌ها : برگزیده

مطالب مرتبط

۶ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • تروخدا کتاب بخونید بعد مقاله پر کنید تو سایتا.
    ۱۴۰۰-۰۶-۰۵ ۵:۵۵ ب٫ظ

    این مدل مکمل یابی اشتباهه اتفاقا تو کتاب مرجع ام بی تی ای که روانشناس های خیلی حاذق تر از شما نویسنده عزیز نوشتند می تونید ببینید که در اون ذکر شده که کسانی که شهود دارند با افراد شهودی یعنی کلمه n ها باهم و s ها باید با هم باشند.حتی تحقیق دیگه ای که انجام شده این هستش که زوج هایی که روابط آنها بالای ۱۵ سال دوام پیدا کرده بین صفر تا دو حرف اختلاف دارند اینکه مثلا isfp با entj مکمل هم دیگه بدونید یعنی فاجعه.این دو اصلا قادر به درک همدیگه نیستند بلکه entj با گروه n یعنی گروه افراد شهودی خصوصا infp و intp همسازی داره.دوستان برای توسعه اطلاعات روانشناسی لطفا از مقاله های معتبر و سایت هایی به زبان انگلیسی هم جست و جو کنید میبینید که مکمل هر تیپ شخصیتی در حرف دومشون مشترک اند و حتی میتوانید از برنامه های دوست یابی مکمل های ام بی تی ای تون مانند boo فرد مناسب خودتون رو پیدا کنید.ضمنا اگر میخواید میتونید اینجوری سرچ کنید good match for an entj یا بخش های دیگه حتی در نسخه انگلیسی سایت ۱۶personality.com میتونید ببینید که مکمل های هر گروه چی هستند ولی تطبیق s با n یکی از اشتباه های وحشتناکه که نشون دهنده عدم تائید این منبع داره

    پاسخ
    • از توجه و نظر موشکافانه شما بسیار سپاسگزاریم. هرگز رویکرد ما تجویز نسخه‌ برای هیچ تیپ و گروهی نیست. صرفا به صورت کلی حالت‌های مختلف بررسی شدن و حتی توصیه هم نشده که ازدواج با چه تیپی الزاما منجر به خوشبختی می‌شود. به هر حال این مسائل حساسیت بالایی دارند. بدون شک تمام تلاش خود را مبنی بر استفاده بیشتر از بهترین و معتبرترین منابع انجام خواهیم داد.

      پاسخ
  • سلام راحت میشه فهمید یک شخصیت میتونه با چه شخصیتی سازگار باشد مثلا اگر entp باشه باید به تر تیب حروف ببینه کدوم حرف با کدوم ساز گار است مثلا فرم e باaسازگار است و به ترتیب حروف میتوان فهمید با چه گروهی سازگار هستی

    پاسخ
  • سلام
    به جای کلمه پارتنر از همسر استفاده کنید.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.