تصمیمگیری از آن دست فعالیتهایی است که بههرحال هر فردی در هر جایگاه و موقعیتی که باشد یا حتی در زندگی روزمرهی خود خواهناخواه با آن مواجه میشود و در طول روز ممکن است بارها و بارها در موقعیت تصمیمگیری قرار بگیرد. بهطور مثال تصمیمگیری دربارهی مسائل رایج در زندگی روزمره و روابط عاطفی، تصمیمگیری در جایگاه مدیریت در خصوص مسائل مالی سازمان برای کسب حداکثر منافع، انواع و اقسام تصمیمگیریهای مدیریتی در جهت مدیریت بهینهی منابع سازمان و از سر گذراندن چالشها. اما باوجود تعدد موقعیتهای تصمیمگیری در زندگی شغلی و شخصی، افراد تا چه حد به تقویت این مهارت در خود اهمیت میدهند؟ به نظر شما مدیران ایرانی تا چه میزان با مقولهی تصمیمگیری مدیریتی آشنا هستند؟
بیتردید گسترهی تصمیمگیری آنقدر وسیع است که پرداختن به تمام جزئیات و موقعیتهای انتخاب و تصمیمگیری در این مطلب نمیگنجد. اما احتمالا شما یا هر فرد دیگری که در شرایط تصمیمگیری قرار میگیرید در تمام این موقعیتها حس و حال تقریبا یکسانی را تجربه میکنید. بهعنوانمثال همواره در مورد اینکه چه زمانی برای تصمیمگیری مناسب است؟ در تردید هستید یا الان تصمیم بگیرم یا بهتر است آن را به چند روز دیگر موکول کنم؟ اگر تصمیم بگیرم و شرایط آنطور که فکرش را میکنم پیش نرود چهکار کنم؟ بهتر نیست با افراد بیشتری مشورت کنم؟ به حرف دلم گوش دهم یا بر اساس منطق و استدلال تصمیم بگیرم؟ چه نتایج و اتفاقهایی در انتظار من خواهند بود؟ کنار آمدن با این دغدغههای ذهنی تنها از طریق کسب دانش و مهارت در این زمینه امکانپذیر خواهد بود.
پس پیشنهاد میکنیم با ما در ادامهی این مطلب همراه باشید تا حداقل از این طریق بتوانید مهارت تصمیمگیری مدیریتی را در خود پرورش دهید.
تصمیمگیری مدیریتی و اهمیت آن در فرآیند مدیریت سازمان
زمانی که شما در یک موقعیت تصمیمگیری قرار میگیرید برای اتخاذ یک تصمیم مناسب باید بتوانید ارزش بهدستآمده از نتایج احتمالی هر یک از تصمیمهایی که میگیرید را پیشبینی کنید و در گام بعدی به مقایسهی این ارزشها بپردازید. درنهایت بررسی کنید که انتخاب کدام مسیر شما را به موفقیت میرساند. تصمیمگیری از اجزای مدیریت به شمار میآید و به نحوی در تمام وظایف مدیریتی نهفته است. تصمیمگیری مدیریتی در غالب فرآیندهایی همچون تعیین اهداف و استراتژیهای سازمان رکن اصلی و اساسی است.
هر تصمیمگیری مدیریتی شامل دو بعد مهم است:
بعد اول آن شامل ارزش مورد انتظار سازمان یا مدیران از تصمیمات اتخاذشده و اجرای آنهاست.
بعد دوم درواقع بیانگر شانس و احتمالی است که در صورت تصمیمگیری برای رسیدن به نتایج مطلوب وجود دارد.
فرآیند تصمیمگیری مدیریتی
اساسا تعریف مدیریت در کنار تصمیمگیری مدیریتی تکمیل میشود. حتی برخی از صاحبنظران مدیر را مترادف با تصمیمگیری در نظر میگیرند. این بدان معنی است که قدرت و استقلال در تصمیمگیری مشخصهی بارز مدیریت به شمار میآید. فرآیند تصمیمگیری مدیریتی بهطورکلی از زمانی که مدیران احساس میکنند در سیستم مشکلی به وجود آمده، آغاز میشود و با حلوفصل کردن آن مشکل به پایان میرسد. این فرآیند شامل مراحل ایجاد و پیوند اجزای مختلف تصمیم، اتخاذ تصمیم، اجرای تصمیم گرفتهشده و نظارت و کنترل بر آن است.