ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین موفق بیشمار هستند. هر کسی بدون در نظر گرفتن سن، سابقه، جنسیت، رنگ پوست و ملیت و دیگر مشخصهها میتواند یک کارآفرین شود و هیچ محدودیتی دراینباره وجود ندارد. کارآفرینی یک راز نیست. کارآفرینی یک موهبت ژنتیکی نیست. بلکه مهارتی است که اغلب مردم میتوانند بیاموزند.
لزومی ندارد که شما یک شخص اسطورهای باشید. کافی است فقط با تمام وجود بخواهید و این دسته از ویژگیها را که در همهی کارآفرینان دیده میشود را در خودتان تقویت کنید. اما برخی از تیپهای شخصیتی و رفتاری این ویژگیها را بهصورت پررنگتری در خود دارند و این باعث میشود که در مسیر کارآفرینی سریعتر موفق شوند. میخواهید بدانید شما جز این دسته هستید یا خیر؟
به چه کسی کارآفرین میگویند؟
افرادی که یک فرصت شغلی جدید در صنعت ایجاد میکنند کارآفرین نامیده میشوند. آنها اغلب این کار را با ایجاد شرکتی نوین انجام میدهند. همچنین کارآفرینان فرصتهای جدید شغلی را با تولید یک محصول یا ایجاد یک بازار جدید به وجود میآورند. بنابراین در کارخانجات بزرگ خطوط تولید تازهای به راه میاندازند و یا با ایجاد بخشهایی تازه که قبلا وجود نداشت باعث ایجاد بازاری جدید میشوند. به بیان کلی کارآفرینان منابع را مدیریت میکنند تا چیز تازهای بسازند اعم از شغل تازه یا کالا و خدمت یا حتی بازار تازه.
آنچه کارآفرینان موفق را از کارآفرینان دیگر متمایز میکند سرعت توسعه فعالیت اقتصادی آنان است. آنهایی بیشتر موفق هستند که کسبوکارشان را بتوانند بهسرعت رشد دهند. آنها موقعیتهایی را که در بازار دیگران به آنها توجهی نمیکنند، مییابند و همین ایده بهرهبرداری کردن از این موقعیتها را در ذهن آنها شکل میدهد. آنها خودشان را بهخوبی در بازاری که در حال انتقال و تغییر است جا میاندازند که از این نظر مبتکر و مخترع شناخته میشوند.
مطلب مرتبط: کارآفرینی چیست؟ افراد کارآفرین چه ویژگیهایی دارند؟
۱۰ ویژگی شخصیتی یک کارآفرین موفق
۱ـ مسئولیتپذیری
کارآفرینان در قبال مسیری که آغاز کردهاند، احساس مسئولیت شخصی دارند. شرایط اقتصادی نامساعد و بیثبات، قوانین سختگیرانه، مالیات زیاد و کمبود نیروی انسانی کارآمد هیچکدام مانع پیشروی کارآفرین نمیشود. آنها ترجیح میدهند که کنترل منابع در دست خودشان باشد و در مصرف منابع بسیار سختگیرانه عمل میکنند. هر کارآفرین موفق باید منابع و سرمایه موجود را جهت دستیابی به اهداف تعیینشده، استفاده کند.
۲ـ ریسکپذیری متعادل
برعکس باور عموم، کارآفرینان اهل ریسک پرخطر نیستند. اما ریسک حسابشده میکنند. نتایج فعالیتهای آنها ممکن است در بلندمدت مشخص شود و یا اهداف آنها ممکن است در نگاه دیگران غیرممکن به نظر بیاید. اما کارآفرینان موقعیتها را از یک دیدگاه متفاوت میبینند و باور دارند که اهداف آنها واقعبینانه و دستیافتنی است.
آنها معمولا موقعیتها را در محدودهای که دانش آنها قابل بهرهبرداری است، فرصتیابی میکنند. پیشزمینه و تجربیات، هر یک احتمال موفقیت آنها را افزایش میدهد.
۳ـ ایمان به کسب موفقیت
یکی از مهمترین ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین موفق قاطعیت و استمرار در طی کردن مسیر و ایمان به کسب موفقیت است. آنها نسبت به موفقیت خود، خوشبین هستند و خوشبینی آنها مسری است. هر شخصی که همراه آنها شود، این خوشبینی به آنها سرایت خواهد کرد.
۴ـ خستگیناپذیری و تلاش بیوقفه
کارآفرینان دارای انرژی بیشتری نسبت به افراد معمولی هستند. این انرژی میتواند یک عامل حیاتی باشد که سبب تلاش شگفتانگیزی از سوی کارآفرین برای راهاندازی کسبوکار مستقل خود میشود. ساعات طولانی کار و تلاش خستگیناپذیر، برای آنها یک قانون است.
شک نکنید که اگر بهاندازه یک کارمند معمولی تلاش کنید و انتظار رسیدن به موفقیتهای مالی و تجاری بزرگی را داشته باشید، بهاحتمالزیاد موفقیت زیادی نصیب شما نخواهد شد.
۵ـ آیندهنگری
کارآفرینان یک احساس و تعریف درست از جستجوی فرصتها دارند. آنها پیش رو را نگاه میکنند و کمتر نگران آنچه دیروز انجام دادهاند و آنچه فردا باید انجام دهند هستند. آنها مایل به بازگشت به گذشته و خوشحالی برای موفقیتهای قدیمشان نیستند.
۶ـ توانمندی در سازماندهی
کارآفرینان میدانند چطور افراد را در جهت انجام فعالیتها و پیشبرد اهداف کنار هم قرار دهند. ترکیب اثربخش افراد و مشاغل، کارآفرینان را قادر میسازد که چشماندازشان را به واقعیت تبدیل کنند. بدون شک جز جدانشدنی شخصیت هر کارآفرین توانایی مدیریت کردن و رهبری است.
۷ـ توجه به ارزش و آثار متأخر موفقیت بیش از پول
یکی از تصورات غلط درباره کارآفرینان این است که آنها تنها برای دستیابی به پول کار میکنند. اما به نظر میرسد که نیاز به موفقیت و ایجاد انگیزش، ارزش اولیه کارآفرینان است.
۸ـ تعهد کاری بالا
کارآفرینی، کاری دشوار است و راهاندازی موفق یک کسبوکار، نیازمند تعهد بالا از سوی کارآفرین است. مؤسسان یک کسبوکار، غالبا خودشان را در کارشان کاملا غرق میکنند. اغلب کارآفرینان بایستی بتوانند بر موانع بیشماری غلبه کنند. در چنین شرایطی هیچچیز بهاندازه تعهد کاری که یکی از اصلیترین ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین است به آنها کمک نمیکند.
۹ـ تحمل ابهام
کارآفرینان دارای تحمل بسیاری نسبت به ابهامات ناشی از تغییر شرایط و محیط هستند. این توانایی برای کنترل عدم قطعیتهای محیطی حیاتی است.
۱۰ـ انعطافپذیری
یکی دیگر از ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین موفق، توانایی او در سازگاری و تطابق با نیازهای متغیر مشتریان و کسبوکارشان است. با توجه بهسرعت بسیار بالا تغییرات در جامعه و شرایط اقتصادی اگر انعطافپذیری لازم را نداشته باشید، خیلی زود از گردونه رقابت عقب خواهید ماند.
این ۱۰ ویژگی را در شخصیت تمام کارآفرینان میتوان یافت و در زندگی و مسیر رشدشان بهوضوح نقش این خصوصیات را میتوان دید. امیدوارم شما هم در مسیر پرپیچوخم کارآفرینی با تقویت این ویژگیها و نهادینه کردن آنها در شخصیتتان به موفقیتهای بسیار بزرگ و مثالزدنی برسید.
بر اساس مدل رفتارشناسی دیسک DISC الگوی رفتاری کارآفرینان موفق کدام است؟
مدل رفتارشناسی دیسک یک زبان مشترک را ارائه میدهد که افراد میتوانند از آن برای درک بهتر خود و تطبیق رفتارهای خود با دیگران استفاده کنند. ساده و کاربردی بودن نتایج حاصل از آزمون DISC باعث شده این تست در زمینههای متفاوتی مانند بهبود ارتباطات فردی، بهبود ارتباطات سازمانی، بهبود سبک تدریس، بهبود فروش، بهبود مدیریت و رهبری و ….استفاده شود.
در کنار ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین موفق ویژگیهای رفتاری او نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. الگوی رفتاری D یا توسعهدهنده و الگوی رفتاری C یا متفکر و هدفمند بیشترین شباهت را به مدل رفتاری کارآفرینان برتر دنیا دارند. ریسکپذیری بالای D ها و ریسکپذیری منطقی C ها میتواند آنها را به کارآفرینان برجستهای تبدیل کند.
خردمندی و ذکاوت هر دو مدل رفتاری و نظم و هدفمندی الگوی رفتاری C و قدرت و پشتکار D ها به این دو مدل رفتاری توانایی بالای کارآفرین بودن را میدهد.
ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین موفق در کدام تیپ شخصیتی مدل شخصیت شناسی MBTI بیشتر مشاهده میشود؟
تیپ شخصیتی به مجموعهای از صفات یا ویژگیها اشاره میکند که در برخی افراد مشترک است. روانشناسان در طول سالیان برای طبقهبندی افراد و شخصیتها از روشهای گوناگون و آزمونهای روانشناسی مختلف استفاده کردهاند. ازجمله این تستها میتوان به تست شخصیت شناسی انیاگرام یا تست شخصیت شناسی MBTI اشاره کرد. شناخت تیپها و ویژگیهای شخصیتی میتواند حتی به ما در کشف علت موفقیت یا عدم موفقیت افراد کمک کند.
تست شخصیت شناسیMBTI یکی از شناختهشدهترین تستهای شخصیت شناسی است که با هدف اندازهگیری ترجیحات فرد در فهم دنیا و چگونگی تصمیمگیری ساخته شده است. از میان ۱۶ تیپ شخصیتی، شبیهترین تیپ که اغلب ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین موفق را دارد تیپ شخصیتی ESTP است که برونگرا و منطقی و اهل تجربه کردن و خالق و هیجانطلب است.
این تیپ شخصیتی به کارآفرین معروف است و شعار او بیایید این کار را شروع کنیم است. اگر این تیپ شخصیتی را دارید درنگ نکنید و با اطمینان خاطر بیشتری نسبت به بقیه برای کارآفرینی اقدام کنید.
در مدل شخصیت شناسی انیاگرام ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین موفق در کدام تیپ بیشتر مشاهده میشود؟
مدل شخصیت شناسی انیاگرام Enneagram یک سیستم برای تعیین مدل شخصیتی است که در نحوه تفسیر افراد از جهان و مدیریت احساساتشان، الگویی را توصیف میکند. بهعبارتدیگر انیاگرام یک چارچوب شخصیتی است که میتواند به شما در درک سایر افراد و دلیل رفتار آنها از راههای خاص کمک کند. تست انیاگرام ۹ تیپ شخصیت مختلف را توصیف میکند و نقشهای هر یک از این تیپها را توصیف مینماید.
اما از میان این نه تیپ شخصیتی بیشترین ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین در تیپ چالشگر و پژوهشگر دیده میشود. پژوهشگران مثل بیل گیتس یا مارک زاکربرگ افرادی خردمند و محقق و غیر وابسته هستند. اندیشمند و خلاق و متکی به نفس و قابلاعتماد هستند و توانایی حفظ آرامش در مواقع بحرانی را دارند.
آنها هر چقدر هم مقاومت کنند آخر در نقش یک کارآفرین ایفای نقش خواهند کرد. اما چالشگرها افرادی فیزیکی و بدنی هستند. این تیپ با بینیازی سعی میکنند اهداف و تجسمهای ذهنی خود را مورد تأیید و پذیرش قرار دهند و دیگران را با خود همراه کنند. البته یک نقطهضعف دارند آنهم این است که آنها از جملات امری بسیاری استفاده میکنند و در صورت نیاز پرخاشگر میشوند. اگر این مشکل را حل کنند میتوانند به کارآفرینان موفق تبدیل شوند. همچنین این افراد تمایل دارند با دیگران ارتباط مستقیم برقرار کنند و در بیان افکار و عقاید منطقی و قوی هستند.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم مهمترین ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین موفق را بیان کنیم و ازنظر سه تست مطرح روانشناسی یعنی تست دیسک، انیاگرام و MBTI بررسی کنیم که کدام الگوهای رفتاری یا تیپهای شخصیتی در میدان رقابت کارآفرین شدن، یک گام جلوتر از بقیه هستند. اما بدانید که خواستن توانستن است. اگر جز این گروه نیستید ولی تمایل و انگیزه بالایی برای کارآفرینی دارید. لطفا بدانید که انگیزه بالا میتواند برای شما یک جهش بزرگ در مسیر باشد. آرزوی ما موفقیت شماست و در این راه خواست و اراده شما مهمترین نیروی محرکه است.