۱۳ تکنیک مؤثر برای غلبه بر ترس از مذاکره

یکی از پررنگ‌­ترین احساسات در مذاکره که با آن مواجه خواهید شد، ترس از مذاکره است. احتمالا شما نیز این احساس را تجربه کرده­‌اید. زمانی‌که زبانتان به سقف دهانتان می­‌چسبد، عرق می‌­کنید و حتی نمی­‌توانید درست فکر کنید، یعنی در مذاکره دچار ترس شده‌­اید. این احساس قدرت تفکر و تصمیم­‌گیری منطقی را از شما گرفته و حتی شاید باعث شکستتان نیز شود. در این زمان با خود می­‌گویید مگر مذاکره هم ترس دارد؟ چرا دچار این ترس شده‌­ام؟ چطور باید ترس از مذاکره را در خودم کاهش دهم؟

مذاکرات بخش جدایی ناپذیر زندگی هستند. هر صبح که از خواب برمی‌­خیزید در حال مذاکره با اطرافیان خود هستید. مذاکره با فرزندان، مذاکره با همکاران، مذاکره با آشنایان و… ازجمله مذاکرات روزمره شما هستند. اما شاید شما متوجه اهمیت این مذاکرات نشده و درنتیجه ترسی نیز برای انجام آ­ن­‌ها نداشته باشید. اما اگر در مورد مسائل مهمی چون افزایش حقوق، فروش محصولات، استخدام و… ناچار به مذاکره شوید، احتمالا دچار ترس و استرس خواهید شد.

این موضوعات، مسائل مهمی هستند که نتیجه­‌ی آن­‌ها برای شما اهمیت بسیاری دارند. بنابراین، کاملا طبیعی است که احساس ترس و استرس به‌سراغ شما بیاید. اما نکته‌­ی مهم برای شما، از بین بردن ترس از مذاکره است. در این مقاله سعی داریم ۱۳ تکنیک کاربردی برای غلبه بر ترس در مذاکرات را با شما درمیان بگذاریم. اگر شما نیز در مذاکرات خود احساس ترس می‌کنید، با ما همراه باشید.

۱۳ تکنیک مؤثر برای غلبه بر ترس از مذاکره

شما نمی‌­توانید مذاکره را از زندگی روزمره­‌ی خود حذف کنید. چراکه بسیاری از موقعیت­‌ها و پیشرفت‌­های شما وابسته به مذاکرات هستند. اگر بخواهید حقوق خود را افزایش دهید یا تقاضای افزایش رتبه داشته باشید، باید با مدیر خود مذاکره کنید. اما اگر از این کار واهمه داشته باشید چه می­‌شود؟ چه سرنوشتی در انتظار افرادی است که ترس از مذاکره دارند؟ مسلما این افراد بیشتر موقعیت­‌های پیشرفت خود را ازدست داده و در محیط‌­های شغلی و حتی خانوداگی دچار مشکل می‌­شوند.

بنابراین شما باید در اولین فرصت نسبت به بهبود این نقطه ضعف وارد عمل شده و آن را برطرف نمایید. در این مقاله ۱۳ تکنیک طلایی برای مقابله با ترس از مذاکره آماده کرده­‎ایم که به کمک آن‌ها می‌­توانید به‌آسانی بر این ترس خود غلبه کنید.

۱ـ برای خودتان یک پروسه‌ی آماده‌سازی در نظر بگیرید!

در اولین قدم برای از بین بردن ترس از مذاکره، باید خود را برای آن آماده کنید. سعی کنید قبل از هر مذاکره­‌ای برای آن برنامه‌­ریزی نمایید. این کار به شما کمک می­‌کند از قبل بدانید باید برای چه چیزی تلاش کنید و در چه راستایی قدم بردارید. اگر زیاد به برنامه­‌ریزی و تعیین اهداف در کارهای روزانه‌­ی خود مقید نیستید، باید بدانید این کار مهم‌­ترین قدم در راه پیروزی تمامی مذاکرات است.

مطلب مرتبط: ۸ تکنیک ضروری برای کنترل استرس در مذاکره

۲ـ خط قرمزهای خود را مشخص نمایید!

پس از تعیین اهداف و برنامه‌­ریزی برای مذاکره، خط قرمزهای خود را نیز مشخص کنید. ممکن است در خلال مذاکره ندانید که تا کجا باید پیش­‌روی کنید و چه زمانی عقب‌­نشینی نمایید. تعیین خط قرمزها چارچوب کلی مذاکرات را برای شما مشخص می­‌کند تا هیچ زمانی آن­‌ها را زیرپا نگذارید.

۳ـ هوش هیجانی برگ برنده مذاکرات موفق!

شاید از خود بپرسید که هوش هیجانی چه تأثیری در مذاکرات دارد؟ اما باید بدانید افراد برای مدیریت احساسات­شان در شرایط مختلف به هوش هیجانی بالایی نیاز دارند. هوش هیجانی تمام تصمیمات افراد در مذاکرات کاری و شخصی را تحت تأثیر قرار داده و موفقیت آن‌­ها را تضمین می­‌کند. درواقع این هوش به هدف­‌گذاری منطقی، ایجاد روابط سالم و خلق گفت‌­وگویی اثرگذار کمک می­‌کند و این مهارت دقیقا همان چیزی است که موفقیت مذاکرات را رقم می­‌زند.

مطلب مرتبط: هوش هیجانی، برگ برنده مذاکرات موفق

۴ـ کمتر حرف بزنید و بیشتر گوش دهید!

هنر خوب گوش­‌ دادن یکی از مهارت‌­های مهم مذاکرات است. اگر شما نیز جزء افرادی هستید که ترس از مذاکره دارند، سعی کنید کمتر حرف بزنید و بیشتر گوش دهید. این دقیقا کاری است که مذاکره­‌کنندگان حرفه‌­ای پیش می­‌گیرند. آن‌­ها اول خوب گوش می­‌دهند و عجله‌­ای برای حرف زدن ندارند. شما با به کار بردن این تکنیک می­‌توانید فرصت­‌های زیادی به‌دست آورید، زمان مناسبی برای فکر کردن و پیدا کردن پاسخ مناسب کسب کرده و مذاکره را به‌نفع خود تمام کنید. به‌طورکلی گوش‌­ دادن ماهرانه می‌­تواند در تمامی مذاکرات رمز پیروزی شما باشد.

مطلب مرتبط: مهارت گوش دادن فعال چیست؟

۵ـ از شنیدن جواب «نه» نهراسید!

شنیدن پاسخ منفی برای هر فرد و در هرشرایطی ناخوشایند است. این واکنش در مذاکرات باعث ایجاد ترس شده و تمرکز مذاکره‌­کنندگان را برهم می­‌زند. برای حل این مشکل و برطرف کردن ترس از مذاکره، باید به‌طور مداوم درخواستی جدید مطرح کرده و به پاسخ منفی بی‌­توجهی نشان دهید. این کار هم ترس شما را از مذاکره کاهش می‌­دهد و هم به بهتر شدن شرایط مذاکره کمک می‌­کند.

۶ـ هرچه بیشتر بدانید کمتر می‌­ترسید!

یکی از عوامل ایجاد ترس در انسان، ترس از ناشناخته­‌هاست. شاید شما نیز به این دلیل که چیز زیادی از مذاکره نمی‌­دانید، از آن می‌­ترسید. مذاکره بخش مهمی از زندگی را تشکیل می­‌دهد. افراد زیادی برای غلبه و پیروزی در این بازی مهم، آموزش دیده و تمرین می‌­کنند. شما در کجای این راه قرار گرفته‌­اید؟ چقدر درمورد مذاکره و سبک‌­های آن آگاهی دارید؟ آیا می‌­توانید در خلال مذاکره منافع و اهداف خود را به کرسی بنشانید؟

انجام تست‌­های مختلف مذاکره­‌ای به شما کمک می­‌کند تا از میزان مهارت و توانایی خود را در این امر خطیر آگاه شوید. در ثانی می‌توانید با ماهیت سبک­‌های مذاکره­‌ای دیگر آشنا شوید. این کار به شما کمک می‌­کند بهترین عملکرد را در جلسات مذاکره داشته و دیگر ترس از مذاکره نداشته باشید.

ورود به تست مهارت مذاکره پیره

۷ـ تمرین را فراموش نکنید!

اگر جزء آن دسته از افراد هستید که از قرار گرفتن در شرایط جدید و صحبت درمیان جمع می‌­ترسید، احتمالا ترس از مذاکره نیز در شما وجود دارد. برای حل این مشکل، تمرین و تکرار را فراموش نکنید. سناریوها و شرایط مختلف را بررسی کرده و برای آن­‌ها راه­‌حل‌های گوناگونی را طراحی کنید. تمرین و تکرار به شما کمک می­‌کند تا موقعیت­‌های پیش آمده برایتان تازگی نداشته باشند و به­‌خوبی از پس آن­‌ها بربیایید.

۸ـ به خودتان و توانایی‌هایتان اعتماد داشته باشید!

گاهی عدم اعتماد به خود، ترس از مذاکره را به‌وجود می‌­آورد. متأسفانه بسیاری از افراد حتی قبل از شروع کارها اعتماد به خود را از دست می‌­دهند. اگر شما نیز جزء این دسته از افراد هستید باید بدانید که بدون اعتماد به خود و توانایی­‌هایتان، نمی­‌توانید پیروز مذاکره باشید. البته اعتمادبه­‌نفس در تمامی مراحل زندگی حائز اهمیت است و تنها محدود به مذاکره نمی‌­شود.

۹ـ از شکست نترسید!

شاید مهم‌­ترین دلیل ترس از موضوعات مختلف، ترس از شکست و طرد شدن باشد. مذاکره نیز از این قاعده مستثنا نیست. شما باید دید خود را نسبت به مقوله­‌ی شکست و پیروزی تغییر دهید. شکست نردبان ترقی و موفقیت شماست. هیچ انسان موفقی بدون شکست به پیروزی نرسیده­‌ است. خوشبختانه در مذاکرات هر دو طرف می­‌توانند برنده باشند.

تنها کافی است تلاش خود را به کار بگیرد تا مذاکره­‌ای برد-برد داشته باشد. اما اگر این موضوع نیز تحقق نیافت، بازهم چیزی تغییر نکرده و این شکست می­‌تواند مقدمه­‌ی پیروزی­‌های بعدی شما باشد.

مطلب مرتبط: استراتژی­‌های موفق برای یک مذاکره برد-برد چیست؟

۱۰ـ مذاکره میدان جنگ نیست، به خودتان سخت نگیرید!

یکی دیگر از عواملی که باعث می­‌شود در افراد ترس از مذاکره شکل بگیرد، تصویر ذهنی آنان از موقعیتی است که قرار است با آن مواجه شوند. باید قبول کنید که مذاکره میدان جنگ نیست! قرار نیست آن‌قدر این کار را پیچیده کنید که به شما سخت بگذرد. مذاکره همان گفت­‌وگویی است که هرروز آن را انجام می­‌دهید. اگر در مورد موضوع مهمی نیز مذاکره می­‌کنید، خود آن مسئله به اندازه کافی پیچیده است پس لازم نیست شما پیچیده­‌ترش کنید!

۱۱ـ خودتان را برای هر چیزی آماده کنید!

باور کنید عمل کردن به این تکنیک نتایج فوق‌العاده‌­ای را به‌همراه دارد. ترس از مذاکره زمانی به وجود می‌­آید که شما ندانید باید با چه چیزی روبه­‌رو شوید. در این زمان اگر به بدترین حالت ممکن فکر کنید، دیگر غافل‌گیر نمی­‌شوید. مثلا مذاکره برای افزایش حقوق را تصور کنید. شما اولین نفری نیستید که تقاضای افزایش حقوق داشته‌­اید و آخرین نفر نیز نخواهید بود. بدترین حالت ممکن در این مذاکره، رد درخواست شماست. اگر خود را برای بدترین شرایط آماده کنید، از روبه‌­رو شدن با آن نمی­‌ترسید. بلکه به عوامل دیگر نیز فکر کرده و می‌­توانید راه‌­های جدیدی برای مذاکره پیدا کنید.

۱۲ـ مذاکرات را بالاتر از سطح رضایت خود آغاز کنید!

روان­شناسان معتقدند برای اثرگذاری بیشتر روی طرف مقابل، باید مذاکرات را با کیفیت بالایی آغاز کنید. این کار به شما می­‌کند تا مذاکره را نیز با سطح قابل قبولی به اتمام برسانید. همچنین به طرف دیگر مذاکره این امکان را می­‌دهد تا از میان صحبت­‌های شما حق انتخاب داشته باشد. این کار به موفقیت بیشتر مذاکرات کمک کرده و ترس از مذاکره را تا حد قابل قبولی کاهش می‌دهد.

مطلب مرتبط: ۶ ویژگی یک مذاکره‌کننده حرفه‌ای

۱۳ـ دانش زبان بدن را فرا بگیرید!

قبل از آنکه در مذاکرات شروع به صحبت نمایید، زبان بدن شما گویای همه چیز خواهد بود. ارتباط غیرکلامی پیش از هر ارتباط دیگری به معرفی شما می‌­پردازد. اگر از مذاکره بترسید، در رفتار، حالت چهره و نوع برخورد شما به‌­طور واضح نمود پیدا می­‌کند. همچنین شاید به علت عدم آگاهی از طرز تفکر طرف مقابل برداشت­‌های متفاوتی از صحبت­‌های او داشته باشید. شناخت زبان بدن به شما کمک می‌­کند تا به­‌راحتی قصد و نیت طرف دیگر مذاکره را بفهمید.

علاوه‌بر این به خودتان کمک می‌­کند تا واکنش‎­های مناسبی در مذاکرات داشته باشید. به‌طورکلی آگاهی هرچه بیشتر از حالات و استراتژی‌های مذاکره­‌کنندگان دیگر، استرس و ترس شما را کاهش داده و مسیر موفقیت را برایتان هموارتر می­‌سازد.

پیشنهاد: احساسات در مذاکره چه تأثیری دارند؟

در آخر اینکه

ترس از مذاکره موضوعی است که افراد زیادی با آن دست به گریبان هستند. البته کاملا طبیعی است که در مذاکرات در رابطه با موضوعات مهم و اثرگذار دچار ترس و استرس شوید. اما باید هر چه زودتر برای برطرف کردن این ترس دست به کار شوید. چراکه ممکن است زندگی شغلی و شخصی شما را تحت شعاع قرار دهد.

برای غلبه بر ترس از مذاکره باید در هرشرایطی دست از مذاکره کردن برندارید. شما باید دائما اصرار کرده و به چانه‌­زنی بپردازید. با انجام مداوم، این کار را به یک عادت و تفریح برای خودتان تبدیل می­‌کنید. زمانی‌که کاری به فعالیت مورد علاقه شما تبدیل شود، دیگر خبری از ترس و استرس در آن نیست. شما می­‌توانید برای انجام هرچه بهتر این مسئله از ۱۳ تکنیک یادشده در این مقاله بهره ببرید.

دسته بندی : ارتباطات و مذاکره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.