۱۰ چالش بزرگ مدیریت کارکنان نسل جدید

همه ما در دوره‌ای زندگی می‌کنیم که همه‌چیز به‌سرعت در حال تغییر است، به‌خصوص در کسب‌وکارها. کسب‌وکارها مجبور به وفق دادن خود با کانال‌های بازاریابی کاملاً جدید و تصمیم‌گیری درمورد چگونگی سرمایه‌گذاری هستند تا با استفاده از تکنولوژی‌های جدید بتوانند رقابت در مراحل جهانی را به‌دست بیاورند. امروزه تمام این عوامل و تمام چالش‌های بزرگی که هر کسب‌وکاری با آن روبه‌رو است، برای نسل‌های قبل از ما غیرقابل تصور بود. بدون شک رهبران فوق‌العاده و شایسته، افرادی استثنایی هستند که اغلب تک‌تک آن‌ها می‌گویند که نگران عدم موفقیت و به سرانجام نرسیدن وظایفشان هستند. چراکه آن‌ها عمیقاً درگیر ایمیل، ملاقات و انتظاراتی هستند که تحقق آن‌ها تقریباً غیرممکن است. بیشتر آن‌ها از جهت‌های مختلف، تقاضای روزافزونی را تجربه می‌کنند و با چالش‌هایی مواجه هستند که از نظر اندازه و محدوده، هرگز متوقف نخواهند شد.

شاید شما مدیر عامل یک شرکت بزرگ باشید یا فقط می‌خواهید مخارج ماهانه خود را مدیریت نمایید. در هر صورت اصول و چالش‌هایی وجود دارند که در تمام سطح‌های مدیریتی مشترک هستند. یکی از چالش‌های بزرگ و اصلی مدیران موفق مدیریت کارکنان نسل جدید است. امروزه این چالش شرایط و اوضاع جدیدی است که مسیر آینده جامعه را از بیرون موردهجوم قرار داده است. حتی حفظ تعادل آن را دچار مشکل ساخته که نیازمند تلاشی سخت و سرنوشت‌ساز است.

چه تفاوتی میان کارکنان نسل جدید و نسل قدیم وجود دارد؟

تفاوت میان نسل‌ها آن هم در کسب‌وکار همواره مسئله‌‌ساز است. زمانی‌که صحبت از نسل قدیم یا سنتی و نسل امروزی یا دیجیتال درمیان باشد، حتی قرار دادن آن‌ها در یک اتاق و ایجاد یک مکالمه ساده در بین آن‌ها نیز دشوار به‌نظر خواهد رسید. زیرا نگرش این دو نسل نسبت به زمینه کاری بسیار متفاوت بوده و این تفاوت در نحوه تعامل و واکنش آن‌ها با یکدیگر ریشه دارد. مثلاً برای کارکنان نسل قدیم، داشتن یک شغل با حقوق ثابت ماهانه و مزایای کاری کافی خواهد بود. اما درحالی‌که جوانان نسل جدید به‌دنبال اهداف مهم‌تری همچون ایجاد توازن بین زندگی شخصی و حرفه‌ای هستند.

نسل دیجیتال، به تکنولوژی علاقه‌مند هستند و کمترین انتظار آن‌ها از کارفرمایان این است که حداقل بتوانند در محیط کارشان از ابزارهای تکنولوژی استفاده نمایند. ولی نسل قدیم وقتی با یک تکنولوژی جدید روبه‌رو می‌شوند، هول شده و شاید حتی دست‌وپای خود را گم کنند. بنابراین اگر نسل قدیم، این جوانان نسل جدید را دست کم بگیرند و نسل جدید نیز نتوانند رفتارهای نسل قدیمی‌ را تحمل نمایند، حتما همین تفاوت‌های کوچک مشکل‌ساز می‌شود. با اینکه این مسئله دشوار به‌نظر می‌رسد، اما ایجاد درک متقابل در بین نسل قدیم و جدید، یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت در هر کسب‌وکاری است. توجه کنید که داشتن کارمندانی از هر نسل مزایای خاص خودش را دارد اما فراموش نکنید که تا سال‌های بعدی، بخش بزرگی از نیروی کار را نیز جوانان نسل جدید تشکیل خواهند داد.

مدیریت کارکنان نسل جدید؛ چالش این روزهای سازمان‌ها

بدون شک باارزش‌ترین عنصر هر سازمانی را انسان و به بیان دقیق‌تر، نیروی انسانی آن تشکیل می‌دهد. قطعاً تردیدی نیست که واحد مدیریت منابع انسانی با جایگاه پراهمیتی که دارد به‌راحتی می‌تواند عناصر انسانی را به‌صورتی تأمین، بهینه‌سازی و نگه‌داری نماید که هرگونه همگامی با نیازها و چالش‌های امروزی و آتی را در کلیه واحدهای سازمان مقدور سازد.

اینک دست‌اندرکاران مسائل مدیریتی به یاری دانش و تجربه کافی دریافته‌اند که بخش بزرگی از دشواری‌های سازمان‌ها و مدیران آن‌ها مستقیم یا نامستقیم با مسائل نیروی انسانی در ارتباط هستند. نکته قابل توجه آن است که کیفیت پایین فرآورده‌‌ها و خدمات، نارضایتی مشتریان و مراجعان، عدم دستیابی کامل به اهداف سازمانی، عدم حضور مؤثر در رقابت‌‌های جهانی، پایین بودن درآمد سرانه و تولید ناخالص داخلی همیشه ناشی از کمبود بودجه، امکانات و منابع مادی نیست. بلکه با اندکی تفکر و تأمل می‌توان دریافت که به کارگیری نادرست منابع انسانی به عنوان عوامل تأمین‌کننده مدیریت سازمانی و اساسی‌‌ترین پایه اقتصادی، علت اصلی است. درواقع گاهی در کشورهای درحال توسعه از سرمایه فیزیکی و طبیعی کافی و گاهی فراوان برخوردار هستند. اما به دلیل کم‌توجهی به آن‌ها و عدم توسعه منابع انسانی خودشان با مشکلات بی‌شماری به‌خصوص مدیریت کارکنان نسل جدید مواجه هستند.

۱۰ چالش‌ اصلی مدیریت کارکنان نسل جدید

امروزه یکی از ابزارهای مهم برای ایجاد تحول و پایداری در سازمان‌ها و رسیدن به اهداف و رسالت‌های موردنظر، عناصر انسانی است. در این بین آن چیزی که پایداری سازمان را تضمین می‌کند، منابع انسانی است. نقش انسان در سازمان و نوع نگاه به او، سهم بسزایی در موفقیت یا شکست سازمان دارد. بنابراین هر روز نقش منابع انسانی پررنگ‌تر شده و از آن به‌عنوان تنها عامل کسب موفقیت و مزیت رقابتی در سازمان یاد می‌گردد. اما با پیشرفت تکنولوژی سازمان‌های امروزی با چالش‌های مدیریت منابع انسانی مواجه هستند. طبیعی است که وقتی ابعاد کسب‌وکار بزرگ‌تر می‌شود، چالش‌های آن نیز بزرگ‌تر گردد.

۱ـ خروج زودهنگام کارمندان

یکی از سخت‌ترین چالش‌های مداوم مدیران در مدیریت کارکنان نسل جدید اخراج کارمندان است. شرایط امروزی کسب‌وکار همانند سال‌های گذشته نیست که افراد تمام مراحل زندگی خود را تنها در یک شغل حضور داشته باشند. متوسط زمانی‌که افراد در یک کار می‌مانند ۴ الی ۲ سال تخمین زده‌ شده است که امروزه برای نسل جدید کمتر از این زمان می‌تواند باشد. زمانی‌که منافع مشتری‌ها، کارکنان و سهام‌داران در مقابل همدیگر قرار می‌گیرند و طرفداری از هر کدام می‌تواند سیستم سازمانی را به شکل آبشاری پایین‌تر بیاورد، استعفا یا اخراج یک کارمند موجب می‌گردد که احساس ناامنی به دیگر اعضای سازمان سرایت کرده و درنتیجه سبب اخراج سایر کارمندان گردد.

۲ـ تصمیم‌گیری برای انجام استخدام مناسب

امروزه بسیاری از مدیران در هنگام انتخاب میان چند گزینه چندان نمی‌توانند تصمیم صحیحی بگیرند که این موضوع یکی از چالش‌های مدیریتی است. اگر در هنگام استخدام کارمند برای سازمان خود اشتباه کنید، دیریازود ناچار به اخراج کارمندتان خواهید شد. حتی ممکن است با استخدام نامناسب دچار اشکال در محیط کاریتان شوید. بنابراین حتما باید در این مرحله بادقت بیشتری عمل نمایید و برای موفقیت در این زمینه نیاز دارید تا درباره استخدام کارمند آموزش ببینید. گزینه‌های مختلف را ارزیابی کرده و حتما قبل از مشغول به کار شدن نیروی گزینش‌شده یک دوره کار آزمایشی برای وی درنظر بگیرید.

مطلب مرتبط: چرا برترین شرکت‌های دنیا از آزمون‌های شخصیت شناسی به‌عنوان آزمون استخدام استفاده می‌کنند؟

۳ـ افزایش اختلافات درون سازمانی

یکی دیگر از بزرگ‌ترین چالش‌های مدیران به‌خصوص چالش‌های مدیریت منابع انسانی اختلافات ایجاد شده مابین کارمندان و مدیریت رابطه‌ی آن‌ها است. مدیریت کارکنان نسل جدید از این بابت سخت و پیچیده است که این نسل اغلب پرتوقع و جسور بوده و صراحت لهجه بالایی دارن. با ورود این اشخاص فرهنگ سازمان‌ها دستخوش تغییرات چشم‌گیری می‌شوند. قطعاً هر مدیری از همکاری بین کارمندان خودش و عملکرد تیمی آن‌ها لذت می‌برد. به نظرتان زمانی‌که کارمندی شکایتی از کارمند دیگری را نزد شما می‌آورد، بهترین عملکرد شما چه خواهد بود؟ درچنین مواقعی لازم است درگیری شغلی و شخصی کارمندان را از هم تشخیص دهید. همچنین یکی از عوامل ایجاد اختلاف در سازمان‌ها ناآشنایی مدیریت مجموعه با مفاهیم مالی است که این عدم‌شناخت موجب ایجاد تنش در تیم می‌گردد.

اختلافات شغلی منجربه تمایل و توسعه ایده‌های جایگزین می‌شود، اما درگیری‌های شخصی برای هر تیمی، سمی مهلک خواهد بود. درنتیجه توجه داشته باشید که شناخت روحیات، نیازها، دغدغه‌ها و زبان این نسل و شناسایی و تقویت ارزش تیم‌ها در سازمان بهترین شیوه پیشگیرانه برای درگیری‌های تیمی است.

مطلب مرتبط: ۱۸ مهارت ارتباطی مؤثر در محیط کار که شما را به موفقیت شغلی می‌رساند

۴ـ به‌دنبال رشد و ارتقا شغلی در کمترین زمان ممکن هستند

جدا شدن از آرامش فکری خود و درگیر شدن با یادگیری موضوعات و مهارت‌های جدید، یکی از چالش‌های مدیران در مدیریت کارکنان نسل جدید است. نسل جدید علی‌رغم اینکه انسان‌های پرتلاشی هستند اما برای رسیدن به موفقیت بسیار عجولند. از انجام کارهای یکنواخت و روزمره بیزارند و می‌خواهند در کوتاه‌ترین زمان ممکن به جایگاه‌های شغلی بالاتر دست یابند. اگر کارهای جدید و متفاوتی را انجام ندهند، هرگز خود را در مسیر توسعه نمی‌بینند.

یکی از مؤثرترین راه‌ها برای توسعه‌ی هر فردی ورود به دنیای مشاغل جدید و کارهای چالش‌برانگیز است. زمانی‌که شما کار جدیدی را انجام می‌دهید، برنامه توسعه‌ای را برای تضمین موفقیت خودتان فراهم می‌نمایید. حتی برای افزایش سطح دانش خودتان نیز می‌توانید از کتاب‌ها و منابع آنلاین استفاده نمایید. چراکه مدیران بزرگ همیشه درحال یادگیری هستند و با افتخار به این موضوع اعتراف می‌کنند.

مطلب مرتبط: ۱۴ راهکار طلایی برای گرفتن ترفیع شغلی در کمترین زمان ممکن

۵ـ از انجام کارهای یکنواخت بیزارند

امروزه نسل جدید خیلی زود از کارهای تکراری خسته و دلزده می‌شوند و به آسانی سازمان را به‌خاطر یکنواخت شدن کارها ترک می‌نمایند. درحالی که در نسل‌های قبلی چنین مسئله‌ای هرگز وجود نداشت. بدین سبب مدیران باید به‌دنبال ایجاد تنوع در کارها باشند و هرگز نباید انتظار داشته باشند که کارمندان نسل جدید بتوانند همچون کارکنان باسایقه و قدیمی مجموعه‌ای از کارهای روتین و مکرر را در فضای بسیار خشک و عادی سازمانی برای مدت زمان طولانی انجام بدهند.

۶ـ می‌خواهند ره صدساله را یک‌شبه بروند

دشواری مدیریت کارکنان نسل جدید زمانی خودنمایی می‌کند که می‌بینید آن‌ها تمایل دارند که هرچه زودتر به همه‌ی چیزها و آرزوهایی که می‌خواهند، برسند. دوست دارند زودتر ارتقاء پیدا کرده و سریع‌تر صاحب همه‌چیز شوند. بنابراین در سازمان‌ها باید فضایی فراهم گردد تا افراد به‌راحتی بتوانند با اثبات شایستگی‌ها و عملکردهای قابل توجه، ارتقاء پیدا نمایند و یا به پاداش‌های چشم‌گیری دست یابند. ایجاد کردن یک دستورالعمل با مسیر ارتقای مشخص و با پرداخت واضح برای نسل جدید همچون یک سم عمل خواهد کرد. باید برای نسل جدید راه‌ و روش‌های میانبر رسیدن به حقوق بالاتر و جایگاه والاتر که از کیفیت عملکرد عالی و بروز سطح بالایی از شایستگی‌ها حاصل می‌گردد، ایجاد شود.

مطلب مرتبط: بهترین زمان برای ارتقا شغلی کارمندان چه‌موقع است؟

۷ـ عدم توجه به شایسته سالاری

یکی دیگر از چالش‌های اصلی در مدیریت کارکنان نسل جدید که به آن توجه بیشتری نیز باید داشت، عدم وجود شایسته سالاری است. کارمندان نگاه تیزبین و دقیقی به تصمیمات مدیریتی درمورد خودشان دارند. مثلاً در انتصاب و تعیین همیشه یک مقایسه اجتماعی به‌وجود می‌آید که درصورت عدم انتخاب فردی شایسته و لایق، باعث بروز نارضایتی و بی‌تفاوتی خواهد شد. بنابراین در چنین سازمان‌هایی ارتقاء و ترفیعات براساس شایستگی‌های افراد انجام نمی‌گردد و معیار شایسته بودن بر تعداد بله گفتن و حرف شنیدن بدون چون و چرا است.

مطلب مرتبط: شایسته سالاری یا پارتی بازی؟ کدام‌یک به‌نفع کسب‌وکار شماست؟

۸ـ ایجاد تعادل بین کار و زندگی برای کارکنان نسل جدید در اولویت است

بدون شک نسل جدید به تفریح و خوش‌گذرانی بیشتر از نسل قبل توجه دارند. نیاز به تفریح و استراحت برای آن‌ها یک نیاز مهم تلقی می‌شود که تحت هرشرایطی باید به آن پاسخ دهند. درواقع نسل جدید کار کردن را برای زندگی و تفریح می‌خواهند نه صرفاً برای کار کردن. بنابراین سازمان‌ها هم باید فضایی را برای برقراری بیشتر تعادل بین کار و زندگی در بسته‌های مزایای خود لحاظ کنند. به‌عنوان مثال نسل جدید ترجیح می‌دهند که به یک سفر بروند تا اینکه سبد معیشت خانوار دریافت نمایند.

مطلب مرتبط: ۷ قدم تا رسیدن به ایجاد تعادل بین کار و زندگی

۹ـ مدت زمان بیشتری را صرف تعامل با تکنولوژی می‌کنند

نسل جدید بیشتر تمایل دارند که از طریق شبکه‌های اجتماعی، پیامک، فیس‌بوک و… تعامل نمایند. درحالی‌که نسل‌های قبلی ارتباط رودرو یا تلفنی را بیشتر ترجیح می‌دادند. بنابراین می‌توان به این مسئله به چشم یک فرصت نگاه کرد. مدیران می‌توانند مطالبی را با ارسال یک فیلم کوتاه در فیس‌بوک به کارکنانشان بفهمانند یا از کارمند خود که عملکرد خوبی دارد، تشکر و قدردانی نماید.

علاوه‌بر این می‌توانند از جلسات و آموزش‌های شرکت‌های بین‌المللی و مطرح ازطریق ویدئو کنفرانس‌ها و تعاملات الکترونیکی به آسانی استفاده نمایند. همچنین فرصت بسیار خوبی نیز برای کاغذزدایی از تعاملات و بایگانی‌های سازمانی ایجاد می‌گردد. حالا اینکه مدیران نسل قبلی توانمندی استفاده از این ابزارها را ندارند و یا با آن راحت نیستند، مشکل از نسل جدید هرگز نیست.

۱۰ـ عدم مستندسازی خط‌مشی‌ها

مستند نبودن خط‌مشی‌ها به‌خصوص مواقعی که مسئله‌ای پیش می‌آید، یکی دیگر از اساسی‌ترین چالش‌های مدیریت کارکنان نسل جدید است. بیشتر سازمان‌ها فعالیت خود را با منابع محدودی آغاز می‌کنند. حتی اعتقاد برخی از مدیران بر این است که هرگونه مسئله‌ای را در ارتباط با منابع انسانی، می‌توان هرموقع که مشکلی ایجاد شد، مدیریت کرد. بسیاری از سازمان‌ها از فرآیند مستندسازی خط‌مشی‌ها برای کارمندانشان چشم‌پوشی می‌کنند و تنها هنگام بروز یک مشکل یا چالش، نسبت به انجام این کار اقدام می‌نمایند. این امر همانند هم‌راستایی عملکرد کارمندان با سازمان به علت کوچک بودن اندازه تیم‌های کاری تا زمان تبدیل شدن آن‌ها به تیم‌های بزرگ، چنان جدی گرفته نمی‌‌گردد.

چگونه باید نسل جدید را مدیریت کنیم؟

اساسی‌ترین راه‌حل پیشنهادی برای بهبود و ازبین بردن چالش‌ مدیریت کارکنان نسل جدید، مدیریت کردن منابع انسانی در همه بخش‌ها است. این کار می‌تواند شامل تهیه اسناد سیاست برای مدیریت منابع انسانی، ساخت انجمن موقت برای مدیریت منابع انسانی و تعیین اولویت‌های بررسی و تهیه برنامه‌های مرتبط با اسناد سیاست‌گذاری بر اساس اعتماد به اطلاعات و تحقیقات باشد. همچنین داشتن برنامه‌ریزی دقیق و نظارت بر برنامه‌های عملیاتی، در سطح استان‌ها نقش بسیار عمده‌ای در اجرای این راهبردها خواهد داشت.

با این ویژگی‌هایی که برای نسل جدید برشمردیم، احتمالا شما هم باور دارید که مدیریت به روش سنتی دیگر جوابگوی این نسل جدید نیست. روندی که در آن، مدیر انتظار دارد دستورات و فرمان‌هایش بدون چون و چرا اجرا گردند. بنابراین شما به سبک جدیدی از مدیریت نیازمندید که بتوانید این نسل دیجیتال را بهتر رهبری نمایید. کوچینگ می‌تواند یکی از این سبک‌های جدید مدیریتی برای نسل جدید باشد. براساس اصول مدیریت به روش کوچینگ، باید بیشتر از قبل به آموزش، توسعه و رشد کارکنان نسل جدید توجه کرده و به‌دنبال رشد و ارتقای توانمندی‌های کارمندانتان باشید. چراکه نسل جدید رشد، توسعه و پیشرفت خودشان را به‌عنوان یک اولویت حتی با اولویتی بالاتر از رشد سازمانی می‌بینند.

شناخت نیازها و روحیات نسل جدید رکن اصلی مدیریت کارکنان نسل جدید است

این نسل به محیطی نیاز دارند تا در گفتگوها آزادانه شرکت کرده و نظراتشان را ارائه بدهند. پس به اعضای تیمتان گوش فرا دهید و ارتباطات تک‌به‌تک با آن‌ها برقرار نمایید تا بتوانید تعهد و مسئولیت‌پذیری را در آن‌ها تقویت کنید. در مدیریت‌های مبتنی بر کوچینگ، به‌جای اینکه همه تصمیمات را شما بگیرید و بر انجام هریک از وظایف نظارت کنید، به نحوی کارمندان نسل جدید را توانمند نمایید که خود آن‌ها بر انجام کارهایشان نظارت کافی داشته باشند.

این مسئله دقیقا همان چیزی است که کارمندان نسل جدید یا دیجیتال از شما انتظار دارند. نسل جدید بازخورد بیشتری از مدیرشان می‌خواهند و بهتر است به کارکنان خود که از این نسل هستند مرتباً بازخورد بدهید. زیرا نسل جدید بیشتر نیاز دارند، دیده شوند و فعالیت‌هایشان موردتشویق قرار بگیرند. شما می‌توانید با استفاده از بازخوردهای مرتب و مفید و متناسب با ویژگی‌های شخصیتی و روحیه آن‌ها این فضا را به‌وجود آورید.

نسل جدید به فضای تعامل و همکاری علاقه‌مند هستند و باور دارند که در تیم می‌توانند به نتایج بهتری دست یابند. درنتیجه بهتر است تا کار تیمی را ترویج دهید و محیط‌های همکاری همچون جلسات ارائه تفکر، کارگاه‌های آموزشی و جلسات کوچینگ گروهی را ترتیب بدهید.

پیشنهاد: ۸ شایستگی مدیریتی که شما را از مدیران معمولی متمایز می‌کند!

سخن نهایی

مدیریت هر سازمانی چه بزرگ و چه کوچک علاوه‌بر دانش به هنر و مهارت نیز نیازمند است. در این راستا مدیری موفق است که هنگام مواجه شدن با چالش‌های مدیریت کارکنان نسل جدید بتواند با نگاه سیستماتیک و کلی به تمام بخش‌های مجموعه صحیح‌ترین تصمیم را بگیرد و سازمانش را از بحران نجات دهد. ایجاد روابط سازنده در محیط کار چندان آسان نیست، حتی اگر همه کارمندان یک سازمان هم سن‌وسال باشند.

بدین سبب اگر در سازمان شما کارمندانی از سنین ۲۰ تا ۵۰ سال مشغول به کار هستند، باید بتوانید کارمندان خود را به‌بهترین نحو مدیریت نمایید. چراکه تک‌تک این نسل‌ها در پیشبرد اهداف و موفقیت سازمانی نقش بسزایی دارند و هرگز نباید مشکلات مرتبط به تفاوت میان نسل‌ها را نادیده گرفت.

قطعاً نسل قدیم و نسل جدید همانند قطب‌های همنام یک آهنربا همدیگر را دفع می‌نمایند و این وظیفه شما است که به‌عنوان یک مدیر سازمانی، آن‌ها را به تعامل با یکدیگر تشویق نمایید. یا بتوانید کارمندان خود را از هر نسلی که هستند درک کنید تا بتوانند با سازگاری و به روشی سازنده در کنار یکدیگر فعالیت نمایند.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.