۸ نشانه نارضایتی شغلی در محیط کار؛ چگونه نارضایتی شغلی را به رضایت شغلی تبدیل کنیم؟

افراد شاغل حدود یک سوم از عمر خود را در محیط­‌های کاری سپری می‌­کنند. به همین جهت محیط کاری و شغل آنان بخش مهمی از زندگی‌شان را تشکیل می‌­دهد. مسلما این افراد خواسته‌ها و انتظارات خاصی نیز برای این برهه از زندگی خود مدنظر دارند. اما اگر به این خواسته­‌ها توجه نشده و یا انتظارات به­‌خوبی برآورده نشود، نارضایتی شغلی صورت می‌­گیرد. نارضایتی شغلی به مرور باعث فرسودگی شغلی شده و بهره‌وری فرد را به‌شدت کاهش می‌­دهد. متأسفانه اکثر افراد از علائم نارضایتی شغلی آگاهی نداشته و یا به این موارد اهمیت نمی‌دهند. از این رو قصد داریم در این مقاله ۸ نشانه نارضایتی شغلی را بررسی کرده و راهکارهای تبدیل نارضایتی شغلی به رضایت شغلی را نیز بررسی نماییم.

رضایت شغلی یعنی چه و چرا اهمیت دارد؟

رضایت شغلی یک احساس درونی و غیرقابل اندازه­‌گیری است. درحقیقت احساسات مثبت و انگیزه‌­ی کارمندان در محیط کاری، رضایت شغلی نام دارد. هرچه سطح رضایتمندی کارمندان از شغل­شان افزایش یابد، شاخص رضایت شغلی بالاتری را نیز کسب می­­‌کنند. این شاخص برای سازمان و موفقیت آن امری مهم و ضروری است چراکه:

  • باعث می­‌شود نیروهای فعلی و باتجربه در سازمان بمانند.
  • طول عمر اشتغال کارمندان را افزایش می‌­دهد.
  • بهره­‌وری کارمندان را تا حد زیادی بالا می‌­برد.
  • حس وفاداری را در افراد سازمان تقویت می­‌کند.
  • سودآوری سازمان را ارتقا می­‌دهد.

اغلب افراد نام رضایت شغلی را شنیده­‌اند، اما متأسفانه نمی‌­دانند فاکتورهای ایجاد یا عدم ایجاد رضایت شغلی چیست! این دسته از افراد نمی‌­توانند رضایت شغلی خود را اندازه­‌گیری کرده و آن را مشخص کنند. عده‌­ای از آنان تصور می­‌کنند حتی بهترین مشاغل نیز برای­شان مناسب نیستند. عده‌­ای نیز کوچک‌ترین مشکل را جزء علائم نارضایتی شغلی محسوب کرده و استعفا می‌دهند. اگر شما نیز نمی­‌خواهید جزء این دسته از افراد باشید، بهتر است قبل از هر چیز میزان رضایت شغلی خود را اندازه­‌گیری نموده و سپس به یافتن راه­‌حل آن بپردازید.

ورود به تست سنجش رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ)

۸ نشانه نارضایتی شغلی در محیط کار

۱ـ علاقه‌ای به کارتان ندارید

یکی از علائم نارضایتی شغلی که ازقضا مشهودترین و مهم‌­ترین علامت آن نیز محسوب می­‌شود، عدم علاقه به کار است. اگر شما به شغل خود علاقه نداشته باشید، به قول معروف به هر دری می‌­زنید تا کار نکنید. صحبت­‌های مکرر با دوستان، ارسال پیامک، وقت‌گذرانی با فضای مجازی و… از نمونه کارهایی هستند که کارمندان بی­‌علاقه به کار در محیط­‌های شغلی از خود نشان می‌دهند­. نبود علاقه و اشتیاق به کار باعث می­‌شود تا عدم رضایت شغلی با سرعت و شدت بیشتری در شما نمود پیدا نماید.

اگر برای رفتن به سرکار با اشتیاق بیدار نمی‌­شوید، اگر انجام هر کاری را به انجام وظایف خود ترجیح می­‌دهید، اگر هیچ امیدی برای ارتقاء سطح کاری خود ندارید، متأسفانه باید بگوییم که شما در انتخاب شغل به بی‌راهه رفته­‌اید. اما برای رفع این مشکل باید چه کرد؟ آیا هیچ راهی برای تشخیص انطباق شخصیتی با شغل مورد نظر وجود ندارد؟

مطلب مرتبط: شغل مناسب تیپ شخصیتی شما کدام است؟

۲ـ به هر بهانه‌ای دنبال گرفتن مرخصی هستید

یکی دیگر از علائم نارضایتی شغلی که همانند یک زنگ خطر عمل می­‌نماید، درخواست مرخصی­‌های متعدد است. مرخصی‌­های غیرضروری و متعدد نشان می­‌دهد که شما نسبت به شغل و وظایف خود تعهد نداشته و برای آن­‌ها ارزشی قائل نیستید. اگر شما نیز برای امور شخصی در ساعات اداری مرخصی­‌های طولانی و متعدد درخواست می­‌کنید، باید بگوییم دچار عدم رضایت شغلی هستید!

۳ـ زود از کوره درمی‌روید و رفتارهای تکانشی دارید

محیط­‌های کاری جزء محیط­‌های پراسترس هستند. مسلما افراد در این محیط­‌ها تحریک­‌پذیری بیشتری را از خود نشان می­‌دهند. کارمندانی که عدم رضایت شغلی را تجربه می­‌کنند، علاوه‌بر استرس کاری، بار دیگری را بر شانه­‌های خود احساس می­‌نمایند. درنتیجه ممکن است در موقعیت­‌های پیش‌رو، زودتر از کوره در رفته و عصبانی شوند و یا احساسات شدیدتری را از خود نشان دهند. بنابراین، یکی دیگر از علائم نارضایتی شغلی، نداشتن انعطاف­‌پذیری لازم در محیط­‌های کاری است.

مطلب مرتبط: ۱۶ تکنیک ضروری برای کنترل و مهار خشم در محیط کار

۴ـ هیجانات منفی بر شما غلبه کردند

محیط­‌های شغلی عموما از تیم­‌های متعدد کاری تشکیل شده و همانند یک خانواده­‌ی برزگ محسوب می‌­شوند. ازطرفی شما تقریبا زمان زیادی از عمر خود را در کنار همکارانتان می­‌گذرانید. حال اگر افرادی در سازمان وجود داشته باشند که با عملکرد خود جوی سمی ایجاد نمایند، کل سازمان به مخاطره می­فتد. ایجاد استرس، انرژی منفی و درگیری­‌های فکری ازجمله مواردی هستند که افراد ناراضی از شغل خود در سازمان ایجاد می­‌کنند. درحقیقت این موارد تیم­‌های کاری را از بین برده، روابط را تیره و تار کرده و زندگی شغلی شما را نابود می­‌کنند.

مطلب مرتبط: با ۱۰ نشانه محیط کار سمی و راهکارهای مقابله با آن آشنا شوید

۵ـ  نامنظم شدید

دیر به سر کار آمدن و زود از سر کار رفتن، نشانه‌­ی فرار از کار است. کارمندانی که از شغل خود راضی نیستند، نظم و انضباط را در محیط­‌های کاری رعایت نکرده و از هر فرصتی برای فرار از محیط کار استفاده می­‌کنند. آیا شما نیز ورود و خروجتان از محیط کار نامنظم شده است؟ آیا این علامت از علائم نارضایتی شغلی را در خود می‌بینید؟

۶ـ  مدام دچار حواس­‌پرتی می‌شوید

نارضایتی شغلی باعث می­‌شود تا افراد با دل‌وجان به کار نپردازند. درنتیجه این کارمندان به‌سرعت و با کوچک‌ترین مسائلی دچار حواس­‌پرتی شده و از کار خود باز می‌­مانند. اگر شما نیز سریعاً تحت تأثیر عوامل محیطی قرار گرفته و حواستان پرت می‌­شود، دچار کسالت در کار هستید. از این نشانه به آسانی نگذرید چراکه یکی از علائم نارضایتی شغلی است.

۷ـ اهمال کاری­ می‌کنید

شاید تصور کنید اهمال کاری همان تنبلی است. اما باید بگوییم بروز اهمال کاری با تنبلی کاملا متفاوت است. کارمندانی که رضایت شغلی نداشته باشند دچار اهمال کاری می­‌شوند. به این صورت که انجام وظایف خود را تا لحظه­‌ی آخر به تعویق می­ندازند. پشت گوش انداختن مسئولیت­ توسط این افراد، از سر تنبلی نیست بلکه عدم وجود علاقه و رضایت از شغل­شان باعث می­‌شود تا به این درجه از بی‌­مسئولیتی برسند.

مطلب مرتبط: برای مقابله با اهمال کاری چه کنیم؟ ۱۵ راهکار ساده برای رسیدن به انضباط شخصی

۸ـ کارایی و بهره‎‌وریتان پایین آمده است

پایین آمدن سطح بهره­‌وری کامندان نیز می­‌تواند یکی از علائم نارضایتی شغلی باشد. مسلما کارمندانی که از شغل خود ناراضی هستند، در انجام وظایف خود کوتاهی کرده و آن­‌ها را به تعویق می­ندازند. تمامی موارد یاد شده، نیز دست در دست هم داده و در درازمدت بهره­‌وری شخص را پایین می‌­آورند. متأسفانه این علامت در طولانی مدت و پس از سپری کردن زمان و بروز علائم دیگر مشخص می­‌شود.

چطور می­‌توان نارضایتی شغلی را به رضایتمندی شغلی تبدیل کرد؟

انجام دادن هرروزه‌­ی کاری که از آن لذت نمی­‌برید، درست مانند یک مرگ تدریجی است. کارمندانی که رضایت شغلی ندارند، همانند سربازانی هستند که به صحنه­‌ی جنگ می‌روند اما می­‌دانند که شکست آنان حتمی است. اما چطور می‌‌­توان نارضایتی شغلی را به رضایت شغلی تبدیل کرد؟ آیا راهی برای لذت بردن از شرایط کاری وجود دارد؟ آیا می‌­توان علائم نارضایتی شغلی را کم‌رنگ نمود؟

خوشبختانه شما با رعایت چند تکنیک ساده می­‌توانید محیط کاری خود را قابل تحمل‌­تر کرده و شاخص رضایت شغلی را بالا ببرید. اما در هر صورت فراموش نکنید که این مشکل باید از پایه حل شود تا شما نسبت به شغلتان به رضایت قلبی برسید.

۱ـ خودتان را بشناسید و سپس شغل انتخاب کنید!

همواره به یاد داشته باشید که، خودشناسی شاه کلید موفقیت است! افراد موفق همان افرادی هستند که در قدم اول خود را به­‌درستی شناخته‌­اند. سپس به دنبال علایق متناسب با تیپ شخصیتی شغلی خود رفته­ و درنهایت نیز به موفقیت رسیده‌­اند. شما نیز نباید انتظار داشته باشید که بدون آگاهی و شناخت نسبت به خودتان بهترین رشته، شغل، حرفه، ازدواج و… را انتخاب کنید.

در رابطه با رضایت شغلی نیز شما باید در قدم اول خودتان و تیپ شخصیتی­‌تان را شناخته و سپس به ریشه‌­یابی نارضایتی بپردازید. نگران نباشید برای رسیدن به خودشناسی هیچ‌­گاه دیر نیست. تنها کافی است یکی از تست­‌های مربوطه را انجام داده و اطلاعات لازم را دریافت نمایید.

ورود به تست رغبت شغلی هالند Holland

۲ـ بی­‌گدار به آب نزنید!

حتما در مورد حقوق، مزایا و شرایط شغل موردنظرتان تحقیق کنید. ممکن است واقعیت با تصورات ذهنی شما تفاوت داشته باشد. در آن صورت زمانی‌که وارد سازمان یا بازار کار می­‌شوید، شوکه شده و نارضایتی در شما شکل می­‌گیرد. صادقانه به کار خود نگاه کنید و شرایط آن را بسنجید. این بررسی و آگاهی به شما کمک می­‌کند تا بی­‌گدار به آب نزنید.

۳ـ اهداف­تان را مشخص کنید!

موارد بسیاری باعث بروز علائم نارضایتی شغلی در شما می­‌شود. یکی از مهم‌­ترین موارد، سردرگمی و ناامیدی است. افرادی که دچار سردرگمی در محیط کاری خود می­‌شوند، اغلب نمی‌دانند که در کجای مسیر قرار دارند و به کجا می­‌روند. شما برای آنکه از چشم­‌انداز شغلی خود آگاهی پیدا کرده و مسیر را بشناسید، به برنامه‌­ریزی و تعیین اهداف احتیاج دارید. پس وقت را از دست نداده و از همین امروز اهداف خود را بنویسید. با این روش همواره می‌دانید که در کجای مسیر قرار داشته و به کدام سمت حرکت می‌کنید.

مطلب مرتبط: هدفتان برای جست‌وجوی شغل چیست؟

۴ـ روابط دوستانه‌­ای را در محیط کاری خود شکل دهید!

افراد شاغل بیشتر زمان مفید خود را در محیط کاری سپری می‌­کنند، به همین دلیل، داشتن روابط دوستانه سهم بزرگی از رضایت شغلی آنان را در برمی‌­گیرد. چه بسا بسیاری از موقعیت­‌های شغلی که به‌واسطه­‌ی روابط غیردوستانه از بین رفته­‌اند. اگر شما نیز تمایل دارید علائم نارضایتی شغلی را در محیط کاری خود کم‌رنگ نمایید، بهتر است چند دوست صمیمی و قابل اعتماد پیدا کنید. وجود دوستان در محل کار در شما انگیزه ایجاد کرده و سختی کار را آسان می­‌نماید.

مطلب مرتبط: چرا باید در محیط کار دوست صمیمی داشته باشیم؟

۵ـ ساکت نمانید! درخواست­‌های خود را به‌طورشفاف مطرح کنید!

طبق آمار ۴۷ درصد از کارمندان ناراضی می­‌خواهند شغل خود را تغییر دهند، چراکه باور دارند در شغل جدید حقوق بهتر و مزایای بیشتری را دریافت می­‌کنند. این آمار نشان می‌­دهد که عدم پیشرفت و دریافت مزایا، عامل مهمی برای ایجاد نارضایتی شغلی است. آیا واقعا ترک سازمان بهتر از ماندن و جنگیدن برای به دست آوردن حقوق­تان است؟

بدون‌شک بهترین راه ماندن در سازمان و مذاکره برای ترفیع شغلی، افزایش حقوق، دریافت مزایا و… است. تنها کافی است شما آستین­‌ها را بالا زده و با شجاعت درخواست­‌های خود را مطرح کنید.

مطلب مرتبط: چگونه برای درخواست افزایش حقوق به‌صورت مؤثر مذاکره کنیم؟

۶ـ بین کار و زندگی تعادل ایجاد کنید

گاهی عدم‌توجه به زندگی شخصی و غرق شدن در کار باعث ایجاد نارضایتی شغلی می‌­شود. اگر زیادازحد به کار خود بها داده و از زندگی شخصی، تفریحات و استراحت خود دور شوید، کمتر به خودتان و اطرافیان­تان توجه نشان می­‌دهید. درنتیجه بیشترازپیش از تفریح و اوقات فراغت خود دور شده و تنها به کار مشغول می­‌شوید. قطعا با پیش گرفتن این رویه، با گذشت زمان علائم نارضایتی شغلی در شما ایجاد می‌­شود. بنابراین بهتر است بین کار و زندگی شخصی خود حریمی قائل شوید.

پیشنهاد: ۷ قدم تا رسیدن به ایجاد تعادل بین کار و زندگی

در آخر اینکه

شغل و محیط کاری جزء مهم‌­ترین بخش­‌های زندگی هر فرد شاغلی محسوب می­‌شود. در این محیط­‌ها باید به خواسته‌­ها و انتظارت افراد پاسخ داده شود تا رضایت شغلی در آنان شکل بگیرد. البته باید در نظر داشته باشید که عدم علاقه و فقدان تناسب شخصیتتان با شغل موردنظر، به خودی­‌خود نارضایتی از شغلی را در بر دارد. بنابراین بهتر است قبل از هر اقدام دیگری به شناخت درست و آگاهی از تیپ شخصیتی­تان پرداخته و سپس دست به انتخاب بزنید.

دسته بندی : استخدامی و شغلی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.