وقتی به سوال دوم در MBTI میرسیم که گفتیم نحوه جمع آوری اطلاعات از دنیای بیرون است، دو ترجیح شخصیتی وجود دارد: اولی حسی بودن است که با S نشان میدهیم. توجه داشته باشید که ما در زبان فارسی به دلیل اینکه کلمات کاملاً وارداتی از زبان انگلیسی به فارسی هستند، بعضی وقتها اینها را با هم اشتباه میگیریم. مثلاً حسی را با احساساتی اشتباه میگیریم. به این دقت کنید وقتی صحبت از حس میکنیم منظور حواس پنجگانه ما است، یعنی بویایی، شنوایی، چشایی، بینایی و حس لامسه. پس وقتی میگویم یک فردی حسی است یعنی از حواس پنجگانهاش استفاده میکند برای اینکه اطلاعات را از دنیای بیرون به درون خودش جمع آوری کند. پس یک آدم حسی هر چیزی را که نبیند، نشنود، بو نکند و لمس نکند قبول نمیکند و میگوید قبول نیست. من تا نبینم، نچشم، لمس نکنم قبول نمیکنم. پس آدم حسی آدمی است که حواس پنجگانه برایش خیلی مهم است. خصوصیات رفتاری تیپ شخصیتی حسی در مدل MBTI عبارتند است:
ویژگیهای رفتاری حسی در مدل MBTI
یک آدم حسی وقتی میخواهد کاری را انجام بدهد مرحله به مرحله انجام میدهد و میگوید قدم اول، قدم دوم، سوم، چهارم و تا قدم صدم. از مرحله ۱ تا ۲۰، ۲۰ تا ۴۰ و همینطور تا ۱۰۰ نمیپرد. آرام آرام و مرحله به مرحله اطلاعات را قدم به قدم جمعآوری میکند. وقتی شما یک وسیله به او میدهید و میگویید در مورد این صحبت کن، مثلاً لیوانی که روی آن علامت استارباکس است، در رابطه با طول، ابعاد، متریال و تمام مشخصات فنی و اندازه آن صحبت میکند، حرف اضافه نمیزند، از موضوع پرت نمیشود و فقط تمرکزش برروی همان است.
آدمهای حسی دوست دارند وسیله فیزیکی درست کنند. مثلاً کاردستی درست کنند، برای خودشان میز درست کنند، صندلی درست کنند، دوست دارند از بدن خودشان استفاده کنند. خیلی از افراد حسی دوست دارند ورزش کنند و ورزشکاران خیلی خوبی هستند. معلمین و متخصصین موسیقی خیلی خوبی هستند. علاقه دارند موسیقی بنوازند، یعنی ساز را راحت میگیرند و خیلی سریع با آن ساز ارتباط خوبی برقرار میکنند. وقتی صحبت میکنند خیلی راحت روی بدن خودشان تسلط دارند و میگویند من الان احساس میکنم بدنم خسته و کوفته شده اما شهودیها کمتر روی بدنشان تسلط دارند. حسی در مدل MBTI نسبت به شهودیها آدمهای متمرکزتری هستند و وقتی یک کاری به آنها میدهیم دقیقاً همان کار را انجام میدهند. یعنی ذهنشان این ور و آن ور نمیپرد.