در جایگاه مدیر سازمان به نظر شما چگونه میتوان به موفقیت سازمان کمک کرد؟ چگونه میتوان راهکارهایی سودمند برای حل مشکلات احتمالی سازمان ارائه داد؟ آیا کار تیمی و حل مسئله، بهتر از حل مسئله فردی در سازمانها جواب میدهد؟ از چه طریقی میتوان کارمندان را برای حل مسئله تیمی آماده کرد؟
اغلب کسبوکارها یا سازمانها، وابسته به تیمهای اجرایی، نظارت و زمان تعریفشده برای آنها هستند. اما متأسفانه بیشتر آنان نیز، از هدر رفت زمان، منابع و ناکارآمدی تیمهای کاری لطمه میخورند. یکی از بزرگترین دلایل این خسارتها، فقدان مهارت کافی در کار تیمی و حل مسئله است. اما چطور میتوان این مهارت را در تیمهای کاری تقویت کرد؟ نقش مدیران در این میان چیست؟ در این مقاله سعی داریم ۸ راهکار طلایی برای تقویت مهارتهای کار تیمی و حل مسئله عنوان کنیم. پس با ما همراه باشید.
۸ تکنیک طلایی برای تقویت کار تیمی و حل مسئله در سازمان
۱ـ فضایی مناسب برای کار تیمی در نظر بگیرید
هر تیم به فضایی مخصوص برای کار و تبادل اطلاعات نیاز دارد. هرچه این فضا صمیمیتر باشد، میزان تعامل را بالابرده و همفکری را افزایش میدهد. برای ایجاد فضای مناسب میتوانید بهصورت فیزیکی یا مجازی اقدام کنید.
۲ـ پذیرای ایدههای مختلف باشید
شاید اصلیترین مزیت کار گروهی، دسترسی به طیف متنوعی از دیدگاهها باشد. در کارهای فردی تنها یک دیدگاه انفرادی وجود داشته و عملکرد افراد محدود است. درحالیکه در کارهای تیمی، ترکیبی از دیدگاههای مختلف با تجربیات، تحصیلات و آموزشهای متفاوت وجود دارند. وقتی از چند زاویه به مسئله نگاه شود، راهکاری خلاقانه برای مسائل ارائه خواهد شد. این کار میتواند به رفع سریعتر مشکلات و روند بهتر کار تیمی و حل مسئله، کمک کند.
۳ـ تعارضات و اختلافنظرها را جدی بگیرید
پیشتر اصلیترین مزیت کار گروهی را تعدد دیدگاهها عنوان کردیم. اما متأسفانه این موضوع میتواند به یکی از سختترین چالشهای کار تیمی و حل مسئله منجر شود. اختلافنظرها و تعارض ممکن است در کوچکترین مسائل تا مهمترین آنان رخنه کرده و در بعضی مواقع عملکرد تیم را بهطور کامل مختل سازد.
تصور کنید افرادی با دیدگاهها و شخصیتهای متفاوت با یکدیگر کار کنند. قطعا این افراد مشکلاتی را در تعامل با یکدیگر خواهند داشت. اما چنین ترکیبی از الگوهای مختلف چطور باید با یکدیگر کنار آیند؟ چطور میتوانند با کمترین میزان تنش و تعارض بیشترین بهرهوری را برای سازمان به ارمغان آورند؟
پیشنهاد:مقاله ارتباطات سازمانی و مدیریت تعارضات و نقش تست دیسک در حل آنها
۴ـ تیم خود را تشویق و حمایت کنید
شما در مقام مدیرت یک سازمان وظیفه دارید از کارکنان و تیم خود حمایت کنید. ممکن است اعضای گروه در یک موضوع مهم دچار اشتباه شوند. در این هنگام عصبانیت و ناامیدی یک رفتار مخرب در کار تیمی و حل مسئله خواهد بود که باید از آن اجتناب شود. در این مواقع میتوانید از اعضای تیم خود بخواهید به عقب نگاه کرده و از تجربیات خود درس بگیرند. شک نداشته باشید، این حرکت روبهجلو بزرگترین مشوق آنها برای رسیدن به موفقیت است.
۵ـ برای تقویت کار تیمی و حل مسئله باید به تیم خود اجازهی عملی کردن ایدههایشان را بدهید
زمانی که اجازهی مطرح کردن ایدهها و اجرای آن به کارکنان یک سازمان داده میشود، حس مسئولیتپذیری را در آنان ایجاد میکند. این کار اعتماد و اعتقاد شما را به عملکرد اعضای گروهتان نشان میدهد. در مقابل نیز افراد و تیمها، به بهترین شکل ممکن به اعتماد شما پاسخ خواهند داد. درواقع با این رویکرد افراد، سازمان را از آن خود میدانند و از جانودل برای رفع موانع آن تلاش میکنند. بنابراین برای داشتن چنین رویکردی در سازمانها، اجازه دهید اعضای گروه مسئولیت حل مشکل را از شناسایی تا ارائهی راهحل بر عهده بگیرند.
۶ـ کارمندانتان را مستقل و جسور بار آورید
بخشی از موفقیت شما در تقویت مهارتهای کار تیمی و حل مسئله، این است که خودتان را بهعنوان بخش مهمی از فرآیند حل مسئله کنار بگذارید. اعضای تیم شما باید بتوانند بدون توجه به تأثیرگذاری شما، به همکاری با یکدیگر بپردازند. آنها باید نقش و اثرگذاری خود را در مسیر دستیابی سازمان به موفقیت بهروشنی درک کنند.
به نظر شما آیا همهی افراد اثرگذاری یکسانی در افزایش بهرهوری و کسب موفقیت سازمان دارند؟ آیا همهی کارکنان توانایی تصمیمگیری هوشمندانه و مستقل را دارند؟ میزان ریسکپذیری در همهی آنها یکسان است؟ چطور میتوان با تکیهبر تنوع الگوهای رفتاری مناسبترین افراد را برای ایجاد تیم کاری گردآوری کرد؟
پیشنهاد: مقاله نقش مدل دیسک در ساختن تیم، کارگروهی و تغییرات سازمان
۷ـ به تیم خود چارچوببندی مباحث را بیاموزید
چارچوببندی یک تکنیک قوی و کاربردی برای نگاه کردن به یک وضعیت از زوایای مختلف است. شما بهعنوان مدیر یک مجموعه برای اجرای کار تیمی و حل مسئله، باید به افراد تیم خود آموزش دهید. آنها باید بدانند چطور موانع و مشکلات را از دیدگاههای مثبت، منفی و خنثی نگاه کنند. در مرحلهی بعد از آنها بخواهید برای هر دیدگاه یک راهحل منحصربهفرد ارائه دهند. با انجام این تکنیک تمام پیامدهای احتمالی مشکلات و موانع موردبررسی قرار میگیرند.
۸ـ موانع و مشکلات را بشکنید و آنها را به اجزای کوچکتر تقسیم کنید
گاهی موانع و مشکلات بسیار بزرگ و ترسناک به نظر میرسند. در این مواقع حتی فکر کردن به راهکار برای آنها نیز دور از ذهن است. در این مواقع کار تیمی به کمک سازمانها خواهد آمد. تقسیم وظایف در چنین شرایطی شاید یکی از مؤثرترین اقدامات در تقویت کار تیمی و حل مسئله باشد. افراد در یک تیم میتوانند مسئولیتها و موانع را بین خود تقسیم کرده و برای حل آنها با یکدیگر به تبادلنظر بپردازند. بیتردید این روند کاری بسیار مؤثرتر و اثربخشتر از کار انفرادی است.
انتخاب تیم مناسب، برگ برندهی شماست
بنابراین از اهمیت کار تیمی و نقش بسزایی که در افزایش کارایی و بهرهوری سازمان دارد نمیتوان چشمپوشی کرد. تیمهای قوی و حرفهای بهصورت تصادفی گرد هم نیامدهاند. زمان زیادی لازم است تا افرادی با خصوصیتهای اخلاقی و رفتاری مناسب در کنار هم قرار بگیرند. شما برای داشتن یک تیم کاری قوی چهکاری انجام میدهید؟ آیا تمام افراد را مورد آزمونوخطا قرار میدهید؟ آیا آنقدر صبر میکنید تا فرد مناسب را بیابید؟
ما راهحل بهتری برای شما داریم! شما با انجام یک تست ۸ دقیقهای میتوانید تیم قوی و حرفهای خود را پیدا کنید.
تست مدل رفتاری دیسک به شما کمک میکند مدل رفتاری افراد مختلف را بررسی کنید. با شناخت لایههای مختلف شخصیت افراد میتوان آنها را آنالیز کرده و بهترین ترکیب را برای تیم خود در نظر بگیرید.
نتیجهگیری
در این مقاله سعی کردیم به اهمیت کار تیمی و حل مسئله در موفقیت سازمانها بپردازیم. حال شما در مقام مدیریت باید سعی کنید این نکات را در مورد تیم خود لحاظ نمایید. تنها باید به یاد داشته باشید، تیمهایی که از ساختار و پشتیبانی مناسبی برخوردار نباشند، عملکرد مطلوبی نیز نخواهند داشت. بنابراین تشکیل تیم حرفهای و متخصص قدم مهمی است که باید با شناخت بهتر و عمیقتر کارکنان اتفاق بیفتد.
پیشنهاد: مقاله حل مسئله چیست و ۱۵ تکنیک کاربردی برای تقویت مهارت حل مسئله